Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012

Ξεκινάει σήμερα στο Βερολίνο η έκθεση για την Αρχαία Ολυμπία

Η έκθεση «Ολυμπία: Μύθος, λατρεία, αγώνες» που είναι αφιερωμένη στο ιερό της Ολυμπίας, την τοπική λατρεία και τους αθλητικούς αγώνες που αποτέλεσαν την έμπνευση για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανοίγει σήμερα τις πύλες της για το κοινό στο Μουσείο Martin- Gropius - Bau στο Βερολίνο.

Την αξιοποίηση της σημερινής κρίσης ως ευκαιρία προκειμένου ο πολιτισμός να γίνει ο καλύτερος πρεσβευτής της αξιοπιστίας της Ελλάδας, ανέδειξε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης της έκθεσης. Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι κοινές αξίες που συνδέουν την Ελλάδα και την Γερμανία, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, μας βοηθούν να προσεγγίσουμε το παρόν, με την ελπίδα ότι το μέλλον θα είναι σίγουρα καλύτερο, ενώ, αναφερόμενος στην σημασία της έκθεσης, έκανε λόγο για «θαυμαστό δείγμα αυτού που μπορεί να συμβεί, όταν συνεργάζονται αρμονικά φορείς που ανήκουν σε διαφορετικές χώρες, με στόχο την ανάδειξη και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».
  Ισχυρό ελληνικό στίγμα

Περισσότερα από 1000 αντικείμενα, 564 εκθέματα από την Ελλάδα -πολλά εκ των οποίων ανασύρθηκαν στις πιο πρόσφατες ανασκαφές και εκτίθενται για πρώτη φορά-, συνεργασία πάνω από δέκα ευρωπαϊκών Mουσείων, μεταφορά σημαντικών εκθεμάτων, συνθέτουν, μαζί με τη μοντέρνα προσέγγιση των αρχιτεκτόνων που επιμελήθηκαν την παρουσίαση, ένα ισχυρό - και βαθιά ελληνικό- στίγμα στο σημερινό Βερολίνο.

Κεντρικό σημείο της έκθεσης αποτελεί το Αρχαίο Ιερό της Ολυμπίας, που κατασκευάστηκε περί το 1000 π.Χ. προς τιμήν του θεού Διός και γνώρισε άνθηση για περισσότερα από 1500 χρόνια. Χιλιάδες αναθηματικά αγάλματα δωρίζονταν από τους προσκυνητές της εποχής προς τιμήν του μέγιστου θεού του ελληνικού πανθέου. Στην έκθεση παρουσιάζεται επιλογή από τις σημαντικές αυτές ανακαλύψεις των πιο πρόσφατων ανασκαφών στην περιοχή, ενώ το επιβλητικότερο, και ίσως το πιο συγκινητικό σημείο, δεν είναι άλλο από την αναπαραγωγή των δύο αετωμάτων του ναού του Διός, μήκους 30 μέτρων το καθένα, τα οποία εκτίθενται στο εντυπωσιακό υαλοσκεπές αίθριο του Martin - Gropius - Bau.

Ο άξονας συμπληρώνεται από τη λατρεία του σώματος του αθλητή και κυρίως του νικητή των Αγώνων. Οι ανδριάντες των νικητών, όπου το ανδρικό αθλητικό σώμα αποθεώνεται, αποτελούσαν ακόμη και σημείο ανταγωνισμού μεταξύ των ελληνικών πόλεων της αρχαιότητας. Η αναπαράσταση όμως του Ολυμπιονίκη έμελλε να αποκτήσει κεφαλαιώδη σημασία στην εξέλιξη της ιδέας του ανθρώπου.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, πραγματοποιείται χάρη στην επιδότηση του Πολιτιστικού Ταμείου Πρωτεύουσας (Hauptsadtkutlurfonds) Deutscher Sparkasse und Giroverband και υποστηρίζεται οικονομικά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ι. Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη. Τον Μάρτιο του 2013, η έκθεση θα μεταφερθεί στο Ολυμπιακό Μουσείο του Κατάρ, στη Ντόχα, όπου θα προστεθεί η αναφορά στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τελευταίος της σταθμός θα είναι η Αθήνα, στο δεύτερο εξάμηνο του 2013.
Enhanced by Zemanta

Πέθανε η διάσημη ομογενής μαγείρισσα Αναστασία Μάλλου

Σε ηλικία 79 ετών και μετά από μάχη με τον καρκίνο, έφυγε από την ζωή η γυναίκα που έκανε διάσημη την ελληνική κουζίνα στην Αυστραλία, Αναστασία Μάλλου, ή Τες Μάλλος.

Η Αναστασία Μάλλου έγινε γνωστή από την συμμετοχή της σε τηλεοπτικές εκπομπές αλλά και από τα βιβλία μαγειρικής της. Το βιβλίο της «The Complete Middle East Cookbook» του 1979, έχει φτάσει τις 650.000 πωλήσεις αντιτύπων στην Αυστραλία, ενώ έχει μεταφραστεί και στα γερμανικά, αλλά και τα αραβικά.

Έγραψε συνολικά 16 βιβλία μαγειρικής ενώ παράλληλα με την ελληνική κουζίνα ασχολήθηκε και με την μαροκινή κουζίνα. Να σημειωθεί πως τα βιβλία της έχουν μέχρι σήμερα πουλήσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Πηγή:iefimerida.gr

Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012

Αυστραλία: Εκστρατείες προώθησης ελληνικών προϊόντων

Εμπορική αντιπροσωπεία από τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφτεί την Αυστραλία από τις 12 έως τις 15 Νοεμβρίου με στόχο την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών.

Η επίσκεψη οργανώνεται από το Ελληνο-αυστραλιανό Εμπορικό Επιμελητήριο (HACCI), τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την αυστραλιανή κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, τα ελληνικά και κυπριακά τρόφιμα και ποτά θα εκπροσωπηθούν και Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών «Fine Food Australia», που θα πραγματοποιηθεί φέτος στη Μελβούρνη, από τις 10 μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου.

Τέλος «Γεύσεις Ελλάδας 2012» (2012 Flavours of Greece) τιτλοφορείται ένας μήνας εκδηλώσεων αφιερωμένος στην ελληνική γαστρονομία.

Θεσσαλονίκη: Δωρεά ζωής και απόδειξη ανθρωπιάς από αμερικανό δισεκατομμυριούχο!

Σαν από μηχανής Θεός βρέθηκε ο δισεκατομμυριούχος Ty Warner μπροστά σε μία ομογενή, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας με τους νεφρούς της... και είχε μεγάλη ανάγκη από χρήματα για να κάνει τη θεραπεία με βλαστοκύτταρα, καθώς έχει αποκλειστεί η μεταμόσχευση, εξαιτίας προηγούμενου ιστορικού της με καρκίνο του δέρματος.

Όπως αναφέρει ο «Εθνικός Κήρυκας», ο Warner τριγύριζε «χαμένος» με το αυτοκίνητο του, στη Σάντα Μπάρμπαρα των ΗΠΑ και μπήκε σε ένα παρκινγκ για να ζητήσει οδηγίες για το πού πρέπει να κατευθυνθεί. Εκεί, συνάντησε την Τζένιφερ Βασιλάκος, που κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, η οποία μοίραζε φυλλάδια, προσπαθώντας να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό για την θεραπεία που χρειαζόταν.

Σύμφωνα με την «Haffington Post», οι δυο τους βρέθηκαν να συζητούν το πρόβλημα υγείας της Τζένιφερ, που περνούσε 14 ώρες την εβδομάδα στην αιμοκάθαρση και ήλπιζε να συγκεντρώσει χρήματα για τη θεραπεία, εκτός ΗΠΑ, καθώς κανένα νοσοκομείο εκεί δεν μπορούσε να τη βοηθήσει.

Αφού του έδωσε οδηγίες για το πού θα κατευθυνθεί, ο Warner της έκοψε μία επιταγή των 50 δολαρίων και υποσχέθηκε ότι θα «επιστρέψει» με περισσότερα. Όταν η Βασιλάκος έλαβε με το ταχυδρομείο το τσεκ των 20.000 δολαρίων ξέσπασε σε λυγμούς.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο Ty Warner εξήγησε ότι η δωρεά του δεν αφορούσε μόνο την Τζένιφερ, αλλά ήταν και μία προσπάθεια να αφυπνίσει τον κόσμο σχετικά με τις εναλλακτικές μορφές θεραπείας, όπως τα βλαστοκύτταρα.

H Τζένιφερ Βασιλάκος ήδη βρίσκεται σε κλινική του εξωτερικού και υποβάλλεται σε θεραπεία. Όπως έγραψε η ίδια στο blog της, όταν επιστρέψει στις ΗΠΑ θα δώσει το όνομα της κλινικής, που της συνέστησε η Διεθνής Ιατρική Μοριακή Ένωση.

Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

Α. Βίσση: Στη Νέα Υόρκη με την κόρη της! Βίντεο και φωτογραφίες

Η Άννα Βίσση δεν έχει σταματήσει τα ταξίδια στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Τα live της γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία και η τραγουδίστρια γεμίζει με ενέργεια από την αγάπη του κόσμου για να συνεχίσει ακόμα πιο δυναμικά.

Τελευταίος σταθμός της ήταν η Νέα Υόρκη. Το περασμένο Σάββατο, 25 Αυγούστου, η Άννα Βίσση παραβρέθηκε και τραγούδησε στο Blue Dream Summer Gala 2012, που διοργάνωσε η ελληνική ορθόδοξη Εκκλησία των Hamptons του Southampton της Νέας Υόρκης!

Όλα τα έσοδα από τη διοργάνωση θα δοθούν στο πρόγραμμα Wounded Warriors Through Sports του Warfighter Sports, το οποίο αναλαμβάνει μέσα από την άθληση και τα σπορ την αποκατάσταση βετεράνων τραυματιών από τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, σε στρατιωτικά νοσοκομεία και άλλες κοινότητες των ΗΠΑ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκτός από τη Σοφία Καρβέλα, η Christine Crokos, η Γιάννα Νταρίλη και η chef Μαρία Λόη.

Δες βίντεο με την μονάδική εμφάνισή της:

Αυστραλία: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Σίδνεϊ, Χάρης Δανάλης

Σοβαρές εξελίξεις και σε διοικητικό επίπεδο έχει η απόφαση των μελών της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Ν.Ν.Ουαλία να μην προχωρήσουν με την πώληση του Κοινοτικού κτιρίου στο προάστιο Paddington, καθώς παραιτήθηκε από την θέση του ο επί δεκαετίες πρόεδρος, Χάρης Δανάλης.

Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη και έπειτα από μακρά συζήτηση το διοικητικό συμβούλιο απέσυρε την πρότασή του, που ήταν υπέρ της πώλησης, υπό όρους.
Ακολούθως, τα μέλη υπερψήφισαν πρόταση, σύμφωνα με την οποία ορίστηκε ομάδα δέκα ατόμων περίπου, που θα λειτουργεί ως Κτηματική Επιτροπή και σε συνεργασία με το προεδρείο της Κοινότητας, θα μελετήσουν το όλο θέμα με την περιουσία της Κοινότητας και θα προσέλθουν ενώπιον των μελών με εισηγήσεις και προτάσεις για την αξιοποίησή της.

«Είμαι απογοητευμένος από τη συμπεριφορά που επιδείχθηκε στη Συνέλευση και θεωρώ την απόφαση να αναλάβει άλλη Επιτροπή την μελέτη για το περιουσιακό, ως υπονόμευση του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο είναι υπόλογο έναντι του νόμου και έχει όλες τις αρμοδιότητες, εξουσίες και ευθύνες για την διαχείριση των υποθέσεων της Κοινότητας» δήλωσε ο κ. Δανάλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS, αναγγέλλοντας την απόφασή του να παραιτηθεί από πρόεδρος, και πρόσθεσε:

«Ούτως ή άλλως, το είχα πει στους συνεργάτες μου ότι αυτή θα ήταν η τελευταία μου θητεία, και στα μέσα περίπου αυτής, θα αποχωρούσα από πρόεδρος. Θα ήθελα, όμως, αυτό να συμβεί υπό άλλες συνθήκες. Εν πάση περιπτώσει, όμως, εύχομαι κάθε επιτυχία στο Συμβούλιο και την Κοινότητα. Εγώ θα είμαι στο πλευρό τους και θα βοηθώ όπου μπορώ, αλλά όχι από ηγετικές θέσεις. Θα παραμείνω μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου».

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012

Η ελληνική ταβέρνα στο Βερολίνο που η Μέρκελ τρώει κεφτεδάκια και χωριάτικη

Θαμώνας της ελληνικής ταβέρνας «Cassambalis» στο Βερολίνο είναι η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα κεφτεδάκια και τη χωριάτικη σαλάτα.Μάλιστα, ιδιοκτήτης του μαγαζιού, Κώστας Κασσάμπαλης, τη χαρακτηρίζει ως μια ιδιαίτερα συμπαθητική γυναίκα...

Η γερμανίδα καγκελάριος επισκέπτεται, ανελλιπώς τα 15 τελευταία χρόνια την ομόνυμη ταβέρνα του κ. Κασσάμπαλη που βρίσκεται στην οδό Grolmanstrasse 35, στο Βερολίνο.

Όταν σε ηλικία 25 χρόνων, ο κ. Κασσάμπαλης έφυγε για τη Γερμανία δεν φανταζόταν πως στο εστιατόριο που θα άνοιγε αργότερα, μεταξύ των πελατών του θα ήταν κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες της χώρας, όπως η κυρία Μέρκελ.

Κεφτεδάκια στη σχάρα και χωριάτικησαλάτα για την Άνγκελα Μέρκελ

Αν κάτι «φεύγει πολύ» στο μαγαζί, όπως εξηγεί ο ιδιοκτήτης του εστιατορείο στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι οι λαχανοντολμάδες, με μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά και σως από κοτόπουλο. Φυσικά, από το μενού δεν λείπουν τα σουβλάκια, ο γύρος, αλλά και τα νοστιμότατα κεφτεδάκια στη σχάρα, τα οποία προτιμάει και η γερμανίδα καγκελάριος, μαζί με την ελληνική σαλάτα. Για να τα συνοδεύσει επιλέγει πάντα λευκό κρασί «Σαντορινιό».

Η τελευταία φορά που επισκέφθηκε το «Cassambalis» η κα Μέρκελ, μαζί με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Γκίντο Βέστερβέλε, με τον οποίο πάει συχνά, ήταν λίγο πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού,  Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, είδηση που δεν πέρασε απαρατήρητη και από την «Bild».

«Μπορεί τώρα να αναφέρθηκε η εφημερίδα στην επίσκεψη αυτή, η κυρία Μέρκελ, όμως, είναι από τους πρώτους πελάτες του εστιατορίου μου, που το άνοιξα πριν από περίπου 15 χρόνια» μας εξηγεί ο κ. Κασσάμπαλης και μας διαβεβαιώνει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «είναι μία πολύ συμπαθητική γυναίκα».
«Εμείς, οι Έλληνες είμαστε πολύ συναισθηματικοί και μπερδεύουμε τις δουλειές μας με τα προσωπικά μας, κάτι που δεν κάνουν ποτέ οι Γερμανοί» τονίζει και συμπληρώνει: «Άλλο η πολιτική και άλλο η ελληνική κουζίνα. Η κα Μέρκελ, μαζί με τον κ. Βέστερβέλε, έρχονται συχνά, όπως και άλλοι πολιτικοί, αλλά και καγκελάριοι στο παρελθόν, για να φάνε ήσυχα και να χαλαρώσουν, απολαμβάνοντας την ελληνική κουζίνα μας».

Για όλα, όπως τού έχουν έρθει στη ζωή, ο Κώστας Κασσάμπαλης είναι ευχαριστημένος, έχει όμως ένα μεγάλο παράπονο για το πώς έφτασε η Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση. Ελπίζει η συγκυρία αυτή να οδηγήσει στην οικοδόμηση νέων στέρεων βάσεων.

Για τη Γερμανία θα μας πει ότι είναι μία σκληρή χώρα, έχει όμως το πλαίσιο εκείνο που επιτρέπει στον καθένα να κινηθεί δημοκρατικά και να απολαμβάνει τις υπηρεσίες της κοινωνικής πρόνοιας, σε καθεστώς ισονομίας.

«Αρκεί να τηρείς τους νόμους, που είναι ίσοι για όλους, και δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς» σημειώνει και προσθέτει με νόημα: «Μας αγαπούν οι Γερμανοί. Αυτό που δεν συγχωρούν, πάντως, ούτε στον εαυτό τους, είναι να αθετήσει κανείς το λόγο του».

Δύσκολα τα πρώτα βήματα

Η απόφαση να φύγει στα ξένα πάρθηκε ίσως βεβιασμένα, το 1971, ύστερα από παρότρυνση ενός Αυστριακού, που τον γνώρισε στην Ίο, όπου ο Κώστας είχε στήσει μία ντισκοτέκ.

Στο Βερολίνο ασχολήθηκε αρχικά με τη διακόσμηση, αλλά καθώς τα χρήματα «δεν έφταναν ούτε για αναψυκτικό», όπως χαρακτηριστικά μας είπε, στράφηκε στη γαστρονομία. Στην αρχή έπλενε πιάτα και καθάριζε τα μαγαζιά, στα οποία εργαζόταν και μετά πέρασε πίσω από τον πάγκο. Τότε ήρθε και η συγκλονιστική, όπως τη χαρακτηρίζει, γνωριμία του με μία Αιγυπτιώτισσα, τη Φώφη Ακριτάκη, με την οποία άνοιξαν το «Εστιατόριο».

«Το 'Εστιατόριό' μας είχε γίνει στέκι για πολλούς διάσημους. Είχαμε πολύ μεράκι και τα κάναμε όλα με γούστο. Με την τρέλα που είχα, κάθε βράδυ το μαγαζί είχε διαφορετική διακόσμηση» θυμάται ο Κώστας Κασσάμπαλης.

Πριν από μία 15ετία περίπου, η κυρία Ακριτάκη πήρε την απόφαση να αποσυρθεί κι ο ίδιος είχε ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται στο μυαλό του τα σχέδια για μία νέα επιχείρηση. Το «Εστιατόριο» έκλεισε τον κύκλο του και πέρασε σε νέα χέρια, και πάλι ελληνικά, αφού το αγόρασε ο Μπούλγκαρι κι έστησε εκεί το φημισμένο κοσμηματοπωλείο του.

Ελληνική ταβέρνα με χρώματα γαλλικής μπρασερί και έργα τέχνης

«Η ταβέρνα που ονειρευόμουν ήθελα να θυμίζει γαλλική μπρασερί, όπου θα κυριαρχούν τα χρώματα του μπορντό και του πράσινου κυπαρισσί, που ταιριάζουν με όλα. Το ψηλοτάβανο νεοκλασικό, από τα λίγα που απέμειναν από τους βομβαρδισμούς του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν τελικά αυτό που ήθελα. Η 200 τ.μ. αίθουσα, που στηρίζεται μόνο σε μία εσωτερική κολώνα, μπορεί να υποδεχτεί 120 άτομα και άλλα 50 στο πλακόστρωτο που έχει μπροστά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κώστας Κασσάμπαλης.

Η διακόσμηση του καταστήματος ασυναίσθητα δημιουργεί στους επισκέπτες την αίσθηση ότι είναι στο σπίτι τους κι αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος ακόμη και διαδικτυακά, μέσα από την ιστοσελίδα του καταστήματος http://www.cassambalis.de.

Όλοι οι εσωτερικοί τοίχοι είναι σκεπασμένοι με αυθεντικούς πίνακες, μεταξύ αυτών κι ένας του Πικάσο. Οι περισσότεροι, πάντως, είναι γνωστών Βερολινέζων κι Ελλήνων ζωγράφων, όπως ο Αλέξης Ακριθάκης και ο Γιάννης Ψυχοπαίδης.

«Ήθελα, ο κάθε επισκέπτης να έχει την αίσθηση ότι συνομιλεί νοερά με τους πίνακες, και νομίζω ότι τα κατάφερα, όπως μού λένε και οι ίδιοι» αναφέρει, με ικανοποίηση, ο κ. Κασσάμπαλης.

Εκλεκτή κουζίνα και κρασιά από Ελλάδα

Δεν είναι τυχαίο ότι η ταβέρνα «Cassambalis» έχει αποκτήσει τη φήμη ότι ικανοποιεί ακόμα και τους πιο εκλεπτυσμένους ουρανίσκους με την εκλεκτή μεσογειακή κουζίνα, για την πιστή εφαρμογή της οποίας ο ιδιοκτητής της έχει «επιστρατεύσει» δύο μάγειρες από Ελλάδα και τέσσερις από τη Μάγκνα Γκρέτσια.

Η μεγάλη κάρτα του μενού συχνά είναι θέμα προστριβής με τη Γερμανίδα σύζυγό του, Πέτρα, που μαζί με τους δύο γιούς του Αλέξανδρο-Φίλιππο και Κωνσταντίνο-Μαξιμιλιανό, στέκονται στο πλάι του.

Και τι δεν προτείνει ο Κώστας Κασσάμπαλης στους πελάτες του! Εκλεκτή ποικιλία από θαλασσινά και ψάρια, διάφορα είδη κρέατος, αλλαντικών και τυριών, γιαούρτι και κουλουράκια, όλα από Ελλάδα, όπως και πολλά νοστιμότατα ορεκτικά, ακόμα και φασόλια και ταραμά, τα οποία σερβίρονται από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 2 τα ξημερώματα.

«Αποδίδω ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των προϊόντων, γιατί δεν θέλω να φύγει κανείς απογοητευμένος από το μαγαζί μου» τονίζει ο κ. Κασσάμπαλης και συνεχίζει: «Έχουμε μεγάλη παλέτα κρασιών, που μας τα τροφοδοτεί ο Χρήστος Τζιόλας. Είναι ο άνθρωπος, ο οποίος πραγματικά έχει επιβάλλει το ελληνικό κρασί στη Γερμανία και ανακαλύπτει νέους οινοπαραγωγούς από την Πελοπόννησο, την Αττική και την Μακεδονία, που συναγωνίζονται με γνωστά ιταλικά και γαλλικά κρασιά».
Enhanced by Zemanta

Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012

Τραγωδία με ελληνίδα νύφη! Την...έπνιξε το νυφικό της...

Μια ελληνικής καταγωγής νεαρή γυναίκα πνίγηκε σε ποταμό του Κεμπέκ, 75 χιλιόμετρα βόρεια του Μόντρεαλ, την ώρα που πόζαρε για φωτογραφίες του γάμου της. Η αστυνομία επιβεβαίωσε πως η 30χρονη, Μαρία Πανταζόπουλος, από το Λαβάλ πνίγηκε κατά τη φωτογράφιση με το νυφικό της.

Σύμφωνα με την αναφορά της αστυνομίας, η Μαρία Πανταζόπουλος στεκόταν 15 με 30 εκατοστά από το ποτάμι καθώς πόζαρε για φωτογραφίες μπροστά στον κρητικής καταγωγής φωτογράφο Λουίς Παγκάκη.

Παραπατώντας έπεσε στο ποτάμι αλλά δεν μπόρεσε να κολυμπήσει γιατί το νυφικό της με τα βαριά στολίσματα και το πλούσιο ύφασμα την βύθισε αμέσως.

Ο φωτογράφος και ο βοηθός του προσπάθησαν να την βγάλουν από το νερό αλλά ήταν αδύνατο λόγω του βάρους που είχε πάρει το νυφικό από το νερό.

Η αστυνομία του Κεμπέκ την εντόπισε 4 ώρες μετά το τραγικό ατύχημα, καθώς ένας δύτης την ανέσυρε από τα νερά του ποταμού,.

Η κοπέλα είχε παντρευτεί στις 9 Ιουνίου αλλά ήθελε περισσότερες φωτογραφίες με το νυφικό της στο ποτάμι. Φίλοι της λένε ότι συμμετείχε σε μια καινούρια μόδα που λέγεται Trash The Dress, σύμφωνα με την οποία οι νύφες ποζάρουν καταστρέφοντας το νυφικό τους σε διάφορα τοπία, όπως θάλασσες, λίμνες, ποταμούς.

Η Μαρία Πανταζόπουλος, που ήταν κτηματομεσίτρια, φοίτησε στο ημερήσιο σχολείο Δημοσθένης του Λαβάλ και ήταν ένα πολύ ζεστό και φιλικό κορίτσι, δήλωσε η πρώην συμμαθήτριά της Αθηνά Διαμάντη. Η οικογένειά της και η παροικία του Μόντρεαλ και του Λ

Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012

«Έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 80 ετών, ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής Πήτερ Γιάννος

«Έφυγε» από τη ζωή σεμνά και αθόρυβα, στα μέσα του καλοκαιριού, όπως πορεύτηκε 80 χρόνια, ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής Πήτερ Γιάννος, φροντίζοντας την ύστατη στιγμή να αφήσει πίσω τους «συμβουλές» προς τους νέους, που τόσο πολύ αγαπούσε.

Η πολύπλευρη συνεισφορά του εκλιπόντα στην ομογένεια των ΗΠΑ υπήρξε αξιομνημόνευτη. Στη συνεισφορά του αυτή αναφέρεται και ο Συντονιστής ΣΑΕ Ηνωμένων Πολιτειών Θεόδωρος Σπυρόπουλος, σε άρθρο του που δημοσιεύει ο «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης.

«Ο Ελληνόψυχος και ταπεινός συμπατριώτης μας έζησε μία υποδειγματική ζωή, αφήνοντας πίσω του σημαντικότατο φιλανθρωπικό έργο για τις νεότερες γενεές, κυρίως στον τομέα της Ελληνόγλωσσης Παιδείας» επισημαίνεται στο άρθρο για τον Ελληνοαμερικανό καθηγητή, ο οποίος υπέκυψε στην επάρατη νόσο.

Ο καταγόμενος από τον Άγιο Σώστη Μεσσηνίας ομογενής μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1951. Στα πρώτα του βήματα στη «γη της επαγγελίας» τον στήριξε ο θείος του Πήτερ Βάλος κι έτσι κατάφερε να σπουδάσει Χημικός Μηχανικός στο «Missouri University». Συνέχισε με ανώτατες σπουδές (MS & PhD) στο «Institute of Paper Science & Technology» στο «Lawrence University». Εργάσθηκε για περισσότερα από 35 χρόνια στην εταιρεία «Scott Paper», απ' όπου συνταξιοδοτήθηκε το 1994 στη θέση του αντιπροέδρου στον Τομέα της Τεχνολογίας, ενώ δίδαξε και μηχανική στο Πανεπιστήμιο «Widener». Διακρίθηκε στην εργασία του, έκανε πολλαπλές δημοσιεύσεις και απέσπασε τρία σημαντικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

«Υπήρξε συνειδητοποιημένος πολίτης και από το 1956 που απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα πάντοτε ψήφιζε στις εκλογές και υποστήριζε ενεργά τους υποψηφίους της επιλογής του, κυρίως σε ομοσπονδιακό επίπεδο» επισημαίνει για τον εκλιπόντα ο κ. Σπυρόπουλος.
Συμμετείχε, επίσης, σε πολλές αμερικανικές οργανώσεις στον τομέα της εργασίας του, συνεισφέροντας στην ανάπτυξή τους (American Chemical Society, AICHE - American Institute of Chemical Engineers, TAPPI - Technical Association of the Pulp & Paper Industry).

Προσφορά στην Ομογένεια

Ο Πήτερ Γιάννος ήταν λάτρης της Κλασσικής και Ελληνόγλωσσης Παιδείας, την οποία στήριξε παντοιοτρόπως. Η φροντίδα και η υποστήριξη της εκπαίδευσης ήταν γι' αυτόν έκφραση των φιλανθρωπικών του αξιών. Διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής για το απογευματινό Ελληνικό Σχολείο της Εκκλησίας της Αγίας Τριάδας για πολλά χρόνια και ταυτόχρονα δίδασκε στο Κυριακάτικο Σχολείο.

Ήταν μέλος της AHEPA, του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI) και του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό (American Foundation for Greek Language & Culture (AFGLC). Ως πρόεδρος επιτροπής του AFGLC συνέβαλε στη δημιουργία του Interdisciplinary Center for Hellenic Studies (ICHS), το 2001, στο «Richard Stockton College» της Νέας Ιερσέης, που σήμερα διαθέτει πέντε έδρες Ελληνικών/ Κλασσικών Σπουδών. Υπήρξε, επίσης, ιδρυτικό στέλεχος του «Odyssey Charter School», στο Wilmington και ήταν ιδιαίτερα υπερήφανος για την επιτυχημένη του πορεία.

«Ο Πήτερ πάντα ήθελε να κάνει κάτι στη μνήμη του μεγαλύτερου αδελφού της μητέρας του, Βασίλη Καταβέλο, ο οποίος πνίγηκε στον Τιτανικό το 1912. Τον Ιούνιο του 2001, ο ίδιος και η σύζυγός του Στέλλα Μπαζιώτη χρηματοδότησαν ένα μαρμάρινο μνημείο στην γενέτειρά του, που φέρουν τα ονόματα τεσσάρων νέων χωρικών που έρχονταν στην Αμερική για καλύτερη τύχη. Μαζί με τη σύζυγό του στήριξαν, επί πολλά έτη, τις ανασκαφές στο Λυκαίον Όρος που διεξάγονταν από τα πανεπιστήμια της Arizona και του Penn» σημειώνει στο άρθρο του ο κ. Σπυρόπουλος.
Ο Πήτερ Γιάννος είχε γράψει πλήθος άρθρων για την αξία της ελληνικής γλώσσας, όπως και τα απομνημονεύματά του.

Φιλοσοφημένος και συμφιλιωμένος με την ιδέα του θανάτου, έγραψε τον επικήδειό του, στον οποίο σημειώνει μεταξύ άλλων: «...Μένω υπόχρεος στις πατρίδες μου, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, στην κάθε μία για διαφορετικούς λόγους, που μαζί συνεργάστηκαν να μου δώσουν 'σάρκα και οστά' για τη ζωή μου, θα έλεγα. Θέλω να ελπίζω ότι τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου θα ιδούν τους ίδιους διανοητικούς και πνευματικούς θησαυρούς που είδα και εγώ, και ότι θα έχουν ως πηγές τις απροσπέραστες κουλτούρες της Ελλάδας και της Αμερικής».

Ο Πήτερ Γιάννος αφήνει και δύο συμβουλές για τους νεότερους: «Διάβασε, συνειδητοποίησε και ζήσε τον διανοητικό και πνευματικό πλούτο και θησαυρό της Ελλάδος και των θεμελιωτών δημιουργών της Αμερικής. Ζήσε, όχι μόνον εντός των οικονομικών σου δυνάμεων, αλλά ακόμη χαμηλότερα. Με άλλους λόγους, ξόδεψε λιγότερα από ό,τι βγάζεις! Αυτό σου δίνει μία πιο ήσυχη και ασφαλή ζωή».

Και καταλήγει: «Και τώρα πρέπει να χωριστούμε, εσείς να ζήσετε και εγώ να προσπεράσω το μονόδρομο ποτάμι. Όπως μας υπενθύμισε και ο Σωκράτης στις τελευταίες του στιγμές, μόνο ένας Θεός ξέρει πού είναι καλύτερα!».
Enhanced by Zemanta

Αυστραλία: «Ιατρικό θαύμα» από ομογενή νευροχειρούργο

Ο Ivan πριν τη θαυματουργή επέμβαση
«Ιατρικό θαύμα» χαρακτηρίζουν τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης το επίτευγμα Έλληνα γιατρού της Μελβούρνης.

Ο ομογενής νευροχειρούργος του Παιδικού Νοσοκομείου Monash της Μελβούρνης, Χρήστος Ξένος, εφαρμόζοντας μία επαναστατική μέθοδο κατάφερε να αφαιρέσει όγκο, μεγέθους όσο μία ποδοσφαιρική μπάλα από το κεφάλι του 14 μόλις μηνών Ivan Joe Leo και να χαρίσει στο νεαρό αγοράκι το δικαίωμα στη ζωή. Το επιστημονικό αυτό επίτευγμα του ομογενή νευροχειρούργου αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστεί κανείς ότι προσέφερε όλες τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς.

Ο εφιάλτης της Τζόσελιν Σάρι, από την Παπούα-Νέα Γουϊνέα, άρχισε πριν από περίπου 18 μήνες. Ήταν μόλις τριών μηνών ο Ivan Joe όταν η μητέρα του, νοσοκόμα στο επάγγελμα, άρχισε να βλέπει ένα εξόγκωμα στο κεφάλι του μωρού της το οποίο μεγάλωνε μέρα με τη μέρα. Μέσα σε έξι μήνες από τότε, το εξόγκωμα είχε πλέον φτάσει το μέγεθος μιας μπάλας του τένις και τίποτα δεν έδειχνε ότι θα υποχωρούσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Ξένος στο «Νέο Κόσμο», το θέαμα που αντίκρισε όταν είδε για πρώτη φορά τον Ivan, ήταν πρωτόγνωρο. «Ο μικρός Ivan όντως φαινόταν να έχει δύο κεφάλια», είπε.
Η διάγνωση του ομογενή νευροχειρούργου για το τι μπορεί να προκάλεσε τον όγκο ήταν ότι ο μικρός ανέπτυξε κρανιακή εγκεφαλοκήλη λόγω κατάγματος στο κρανίο του κατά τη διάρκεια του τοκετού.

«Προκειμένου να σωθεί το παιδί, που χειροτέρευε ώρα με την ώρα, έπρεπε, αρχικά, να αφαιρέσουμε το υγρό από τον όγκο» λέει ο κ. Ξένος, ο οποίος στην κυριολεξία άνοιξε το κρανίο του παιδιού και «φύτεψε» σωληνάκι με ειδική βαλβίδα στον εγκέφαλο του παιδιού, το οποίο κατέληγε στο στομάχι του παιδιού, προκειμένου το υγρό του όγκου να αποβληθεί από τον οργανισμό του μικρού. «Για πάνω από έξι εβδομάδες το κεφάλι του Ivan έμοιαζε περισσότερο με κρατήρα ηφαιστείου» μας λέει ο κ. Ξένος.

Αυτές, όμως, οι έξι εβδομάδες στάθηκαν αρκετές για να αρχίσει η μερική ανάρρωσή του. Ο όγκος «στέγνωσε» και εξαφανίστηκε. Ήταν φανερό, πλέον, ότι ο εγκέφαλος του Ivan άρχισε να λειτουργεί κανονικά καθώς ο μόλις 19 μηνών νεαρούλης άρχισε να μιλά για πρώτη φορά, να κουνά τα χεράκια και τα ποδαράκια του και να ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα που δεχόταν.

Η δουλειά του χαρισματικού ομογενή νευροχειρούργου δεν σταμάτησε όμως εδώ. Σε συνεργασία με τον πλαστικό χειρούργο, Charles Baillieu, και ομάδα τεσσάρων ακόμα χειρούργων, κατάφεραν να κλείσουν τον «ανοικτό» εγκέφαλο του παιδιού και να χτίσουν πάλι τα οστά του κρανίου του με οστικά μοσχεύματα, από άλλα σημεία του κρανίου του παιδιού. Οκτώ ώρες και πάνω από 50 βιοδιασπώμενες βίδες και πλάκες χρειάστηκαν να χρησιμοποιήσουν οι δύο επιστήμονες προκειμένου να συναρμολογήσουν το κρανίο του μικρού Ivan και όπως μας λέει ο κ. Ξένος, με τον καιρό όλα τα οστικά κενά που υπάρχουν στο κρανίο του Ivan θα κλείσουν.

Σήμερα ο Ivan έχει αρχίσει να μπουσουλάει, μιλά και εξελίσσεται σε ένα άτακτο δίχρονο αγοράκι προς μεγάλη έκπληξη και ευχαρίστηση των γονιών του και, σίγουρα, του δρ Χρήστου Ξένου.

Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012

Ερώτηση των Αν. Ελλήνων για τη στελέχωση των ελληνικών σχολείων στην Αίγυπτο

Ερώτηση στον υπουργό Παιδείας για τη στελέχωση των ελληνικών σχολείων στην Αίγυπρο κατέθεσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

"Ως γνωστόν, τα ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου, στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια, στελεχώνονται με νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με βάση το μνημονιακό νόμο 4027/4.11.2011 (Οικονομικά Θέματα-αρ.23), μετά τη λήξη των πρώτων τριών ετών από την ημέρα διορισμού των εκπαιδευτικών, περικόπτεται το επιμίσθιό τους, που αποτελεί ένα πρόσθετο βοήθημα για την απλή κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών, για τα δύο επόμενα χρόνια, μέχρι τη συμπλήρωση της πενταετούς συνολικής διάρκειας παραμονής τους στην Αίγυπτο.

Ωστόσο, σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών έχει αντιδράσει, καθ’ όσον δεν επιθυμούν πλέον, μετά τη λήξη της τριετίας, να συνεχίσουν να προσφέρουν το έργο τους χωρίς την πληρωμή του πρόσθετου αυτού οικονομικού βοηθήματος (επιμίσθιο),ανύμποροι να επιβιώσουν και γι’ αυτό το λόγο αποφασίζουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Αυτό είναι ήδη γνωστό στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου.

Όφειλε λοιπόν ο αρμόδιος Υπουργός να έχει ήδη προκηρύξει το σχετικό διαγωνισμό για την πλήρωση των κενών θέσεων που θα προκύψουν, ώστε να συνεχιστεί η παρουσία Ελλήνων εκπαιδευτικών στο πολύ σημαντικό έργο για την ενδυνάμωση του ελληνισμού της Αιγύπτου.

Η καθυστέρηση πλέον είναι υπερβολική γιατί υπάρχει άμεσος κίνδυνος να αρχίσει το Σεπτέμβριο η νέα σχολική χρονιά χωρίς εκπαιδευτικούς.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τι μέτρα θα λάβει άμεσα για την επίλυση του προβλήματος;

2. Πότε θα γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού και ποιες θα είναι οι σχετικές προθεσμίες;

3. Τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα;

4. Τι θα γίνει το Σεπτέμβριο του 2012 και πώς σκέπτεται να καλύψει προσωρινά τις κενές οργανικές θέσεις;"

Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012

Για 29η φορά οι Πόντιοι της Αμερικής προσκύνησαν τη δική τους Παναγία Σουμελά

Σε πνεύμα κατάνυξης εκατοντάδες πιστοί από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ συνέρευσαν στη δική τους Παναγία Σουμελά, αυτή του Νέου Κόσμου, στους πρόποδες των Απαλαχίων Ορέων στο Γουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης, για να παρακολουθήσουν, το βράδυ του Σαββάτου, τον Εσπερινό, χοροστατούντος του Επισκόπου Μελόης Φιλοθέου.

«Σ’ έναν χώρο όπου μόλις πριν από έξι χρόνια δεν υπήρχαν ούτε καν αγιογραφίες, αφού εκεί προϋπήρχε ένας προτεσταντικός ναός, τώρα μοσχοβολά το θυμίαμα και ακούγονταν βυζαντινές ψαλμωδίες» επισημαίνεται- μεταξύ άλλων- στο σχετικό ρεπορτάζ του «Εθνικού Κήρυκα» της Νέας Υόρκης. «Υπήρχε ‘υπακοή στην Παναγία’», όπως τόνισε σε κάποιο σημείο του κηρύγματος ο
Επίσκοπος Μελόης, ο οποίος χαρακτήρισε «μάρτυρες» τα θύματα της «Ποντιακής Γενοκτονίας».
Ο Επίσκοπος Μελόης αναφέρθηκε και στην παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, για
τρίτη φορά, στη ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, ενώ συνεχάρη τα μέλη του Ιερού Ιδρύματος του Νέου Κόσμου.
Οι προσκυνητές, όπως κάθε χρόνο, ανηφόρισαν προς το χώρο της Μονής, με κάθε μέσο, ανάμεσά τους και πολλοί νέοι και νέες, που κατασκήνωσαν από την Παρασκευή, για να γνωρίσουν από κοντά την παράδοση και τα ποντιακά έθιμα. Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία συγκέντρωσης χρημάτων, με τη μορφή εσωτερικού δανεισμού. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Χαράλαμπος Βασιλειάδης, οι πρώτες προσφορές των συλλόγων, ανάμεσά τους και 50.000 δολάρια του Συλλόγου Ποντίων «Πόντος» του Κονέκτικατ, δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον της ομογένειας για το μέλλον του Ιδρύματος.
Ο κ. Βασιλειάδης επισήμανε ακόμη τη μακραίωνη παράδοση του Ποντιακού Ελληνισμού να τιμά την Παναγία Σουμελά, αρχικά στον Πόντο, αργότερα στο Βέρμιο, στην Καστανιά της Ημαθίας κι εδώ και 29 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής Δημήτρης Μολοχίδης, αναφέρθηκε στο όραμα να αποτελέσει ο χώρος της Μονής κέντρο πολιτιστικής δραστηριότητας των Ποντίων στην Αμερική.
Στις εκδηλώσεις του Σαββάτου παρέστη και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Νέας Ιερσέης Τάσος Ευστρατιάδης. Μετά τον εσπερινό και την περιφορά της εικόνας γύρω από το παρεκκλήσι, ακολούθησε πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Το ποντιακό γλέντι, με τη συμμετοχή ομογενειακών χορευτικών συγκροτημάτων από τη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια και το Κονέκτικατ, συνεχίστηκε μέχρι τις πρωινές ώρες. Στη Θεία Λειτουργία της Κυριακής χοροστάτησε ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Μερσινιάς, ο οποίος ανάγνωσε και επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη προς το Ιερό Ίδρυμα.
Η ιστορία της Παναγίας Σουμελά του Νέου Κόσμου
Το Ίδρυμα «Panagia Soumela Pontion Amerikis, Inc.» ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη το 1982, με σκοπό την αναβίωση τού Ιερού Προσκυνήματος τού δεκαπενταύγουστου στην «Ποντιακή Γη τού Νέου Κόσμου». Πολλά χρόνια αργότερα, το 2005, ιδρύθηκε το «Holy Institution Panagia Soumela, Inc.», που προχώρησε σε αλλεπάλληλες αγορές οικοπέδων, με συνολική επιφάνεια 30,8 στρεμμάτων, όπου υπάρχουν η εκκλησία, το πολιτιστικό κέντρο, ένα οίκημα και ο κατασκηνωτικός χώρος.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ιδρύματος: www.PanagiaSoumela.org.
Enhanced by Zemanta

Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012

Ο πρώτος ομογενής αρχιδικαστής στη Νότιο Αυστραλία

Ο Κρις Κουράκης είναι ο πρώτος ομογενής ο οποίος διορίζεται αρχιδικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο Νότιας Αυστραλίας.

Η πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας, Τζέϊ Ουέδεριλ, δήλωσε ότι «ο αρχιδικαστής Κουράκης έχει τις ηγετικές και διοικητικές ικανότητες να είναι επικεφαλής του Δικαστηρίου».

Ο ίδιος είπε στο «Νέο Κόσμο» ότι «ο διορισμός του σ' αυτή τη θέση αποτελεί αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς καθώς και του ότι ήταν στη σωστή θέση την κατάλληλη ώρα». Στο Ανώτατο Δικαστήριο βρίσκεται από το 2008.

«Είχα από πολύ νωρίς, αυτό που λέμε, συνείδηση κοινωνικής δικαιοσύνης, κάτι που έγινε γνωστό στον κύκλο των δικηγόρων, και που θα πρέπει να πω ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων μου στο χώρο. Υπήρξαν επίσης και υποθέσεις που με έφεραν ενώπιον των δικαστών και χωρίς αμφιβολία αυτός είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για την περαιτέρω εξέλιξη και άνοδό σου στο χώρο γενικά».

Ο ίδιος θα πει ότι «το γεγονός ότι κατάγομαι από διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο έχει παίξει επίσης σημαντικό ρόλο για το λόγο ότι σε βοηθά να διευρύνεις το οπτικό σου πεδίο και να καταλάβεις πληρέστερα τον άνθρωπο.

Γίνεσαι ένα είδος κοινωνιολόγου, θα έλεγα, πράγμα που με τη σειρά του σε βοηθά να γίνεις καλός δικηγόρος αλλά και καλός δικαστής».

Με την ευκαιρία, να πούμε ότι άλλος ένας ομογενής από τη Νότια Αυστραλία, ο Νικ Αλεξανδρίδης έλαβε τη θέση του δικαστή στο Ειρηνοδικείο Ν. Αυστραλίας. Υπήρξε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού της Ν. Αυστραλίας, Μάϊκ Ραν.

Γιάννα Νταρίλη: H γυμνάστρια του Πρωινού Καφέ έγινε διευθύντρια καναλιού

Έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό το 1994, ως γυμνάστρια της εκπομπής «Πρωϊνός Καφές», ενώ κατά καιρούς απασχολούσε τα μέσα με στοιχεία απο την προσωπική της ζωή, όπως η πολύχρονη σχέση της με τον ποδηλάτη Γιώργο Χειμωνέτο και ο γάμος και το διαζύγιο της με γνωστό επιχειρηματία. Πού βρίσκεται όμως σήμερα η Γιάννα Νταρίλη;

Την απάντηση δίνει σε σχετικό δημοσίευμά του το Πρώτο Θέμα, που μας αποκαλύπτει ότι η αγαπημένη ξανθιά γυμνάστρια όχι μόνο είναι πλέον μόνιμος κάτοικος Αμερικής, αλλά πρόσφατα έγινε και μέτοχος μεγάλου καναλιού της Αστόρια.

Γεννηένη στη Νέα Υόρκη από Έλληνες γονείς, αποφοίτησε απο την Ακαδημία Γυμναστικής και Υγείας του Queens College απο το Πανεπιστήμιο City και εργαζόταν ως γυμνάστρια, μέχρι που ένα καλοκαίρι του 1994, αποφάσισε να θει για διακοπές στην Ελλάδα. Εκεί της έγινε πρόταση για τον Πρωινό Καφέ του ΑΝΤ1 που έμελλε να τη κάνει γνωστή στο ευρύ κοινό.

Το 2004, μετά απο το διαζύγιό της με γνωστό επιχειρηματία, επέστρεψε στη γενέτειρά της όπου ζει μέχρι σήμρα, ενω πριν απο μερικές εβδομάδες υπέγραψε για την εξαγορά ποσοστού 20% του ελληνικού τηλεοπτικού καναλιού (National Gtek Television NGTV) με έδρα την Αστορια.

Η Γιάννα Νταρίλη ηγείται πλέον της ομάδας των επενδυτών και συγχρόνως είναι και διευθύντρια του καναλιού. Ήδη μάλιστα βρίσκεται σε συνομιλίες με τη γνωστή «τηλε-μαγείρισσα» Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, για την παρουσιάση της εκπομπής «Eats Greek to me».

Το NGTV, πιθανά να αποτελέσει στο μέλλον, πόλο έλξης για δεκάδες πρόσωπα της ελληνικής σοουμπίζ που βλέπουν τις απολαβές τους να μειώνονται δραματικά στην Ελλάδα.
Enhanced by Zemanta

Αυστραλία: Μια Χιώτισσα στη Βουλή της Βικτώριας

Από την Βολισσό της Χίου έλκει την καταγωγή της η ομογενής Τζένιφερ Κάνις που πρόσφατα εξελέγη μέλος του κοινοβουλίου της Βικτώριας.

Η κα Κάνις κέρδισε την έδρα της Μελβούρνης, για λογαριασμού του Εργατικού κόμματος σε επαναληπτικές εκλογές και μόλις την περασμένη εβδομάδα έκανε την παρθενική της ομιλία στο πολιτειακό κοινοβούλιο.

Μέσα στην ευφορία της για τη νίκη, η κ. Κάνις δεν ξέχασε τους Έλληνες ψηφοφόρους της έδρας της.

''Τους ευχαριστώ όλους θερμά για τη συμπαράστασή τους και τα καλά τους λόγια κατά την είσοδό τους στα εκλογικά κέντρα που περιόδευα. Τους διαβεβαιώνω, ότι θα κάνω πράξω όλα όσα έχω υποσχεθεί'' είπε.

Η Τζένιφερ Κάνις είναι το έκτο ελληνικής καταγωγής μέλος του πολιτειακού κοινοβουλίου. Οι άλλοι πέντε είναι οι Νίκος Κότσιρας (υπουργός σήμερα), Γιάννης Πανταζόπουλος και Ανδρέας Κάτος στη Βουλή και οι Τζένι Μικάκος και Λι Ταρλάμης στη Γερουσία.

Έκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο στο Αυστραλιανό Μουσείο του Σίδνεϊ

Την ενεργό ανάμειξη της ομογένειας έτσι ώστε να έχει την μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία η προσεχής έκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο, επιδιώκει το Αυστραλιανό Μουσείο του Σίδνεϊ.

Για τον σκοπό αυτό προγραμματίζεται δημόσια συγκέντρωση την ερχόμενη Παρασκευή 24 Αυγούστου στην αίθουσα της Αδελφότητας του «Μεγάλου Αλεξάνδρου» στο Μάρικβιλ του Σίδνεί.

Κύρια ομιλήτρια θα είναι η ομογενής Θεοδώρα Μηνά-Γιαννιώτη η οποία ανέλαβε πρόσφατα την ευθύνη προγραμματισμού για τις επισκέψεις του κοινού και στο πλαίσιο αυτό επικοινωνεί με διάφορες κοινωνικές ομάδες και φορείς.

Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 24 Νοεμβρίου 2012 έως τις 29 Απριλίου 2013 και εκλαμβάνεται ως μια από τις «πιο επιβλητικές και πιο συναρπαστικές εκθέσεις που έχει φιλοξενήσει αυτό το ίδρυμα», σύμφωνα με τους ιθύνοντές του.

Η έκθεση έρχεται από το διάσημο Μουσείο Hermitage Αγίας Πετρούπολης και περιλαμβάνει 400 αντικείμενα που καλύπτουν μια χρονική περίοδο 2500 χρόνων περίπου, από την κλασική αρχαιότητα έως την σύγχρονη εποχή.

Τα εκθέματα επικεντρώνονται στον Μέγα Αλέξανδρο. Η έκθεση εστιάζει στον μύθο, την πραγματικότητα, την εκστρατεία και τον θρύλο του Μεγάλου Στρατηλάτη.

«Θέλουμε να συζητήσουμε και να συγκροτήσουμε μια ομάδα εργασίας με την Ελληνική παροικία, ώστε αυτή να διαδραματίσει ενεργό ρόλο σ' αυτή την σπουδαία έκθεση, γι' αυτό και καλούμε τους συμπάροικους να προσέλθουν σε δημόσια συγκέντρωση γι' αυτό το σκοπό», δήλωσε η κυρία Μηνά-Γιαννιώτη και πρόσθεσε:

«Καλώ τους ομογενειακούς παράγοντες, τους εκπροσώπους των οργανώσεων, τους πολιτικούς εκπροσώπους όλων των επιπέδων, τους δημοσιογράφους των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης, τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές, τους επιχειρηματίες και κάθε συμπάροικο που ενδιαφέρεται, να προσέλθουν σε αυτή την εκδήλωση».

Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012

17 σεφ στο Ελληνικό Μουσείο Σικάγου

Εκλεκτά ελληνικά εδέσματα από τα χέρια 17 διακεκριμένων ομογενών και Αμερικανών φιλελλήνων σεφ, μετρ και ταλαντούχων μαγείρων, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παραβρεθούν στην εκδήλωση που διοργανώνει το Ελληνικό Μουσείο Σικάγου, στις 20 Σεπτεμβρίου.

Στόχος της εκδήλωσης, που διοργανώνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά, είναι η ενίσχυση του μοναδικού ελληνικού μουσείου στις ΗΠΑ που, όπως αναφέρει η «Φωνή της Αμερικής», δημιουργήθηκε για τη διάσωση και διάδοση της ιστορίας του Ελληνισμού στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Διοργανωτής της εκδήλωσης, είναι ο Ελληνοαμερικανός σεφ Τζων Μπουντούβας (John Boudouvas), ιδιοκτήτης του εστιατορίου Mia Figlia (Η κόρη μου) στο Σικάγο.

«Όλοι οι συμμετέχοντες είναι διακεκριμένοι και αφοσιωμένοι στην μαγειρική επαγγελματίες, οι οποίοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν για να βοηθήσουν το Εθνικό Ελληνικό Μουσείο να κερδίσει ένα μέρος του ποσού που χρειάζεται για την κάλυψη των ετήσιων εξόδων λειτουργία του» επισημαίνει ο ομογενής σεφ.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες θεωρούνται «βασιλείς της κουζίνας», δεδομένου ότι έχουν τιμηθεί με επίζηλες διακρίσεις, όπως τα μετάλλια Michelin Stars, AAA και Four Diamond Awards.

Μαζί με τον κ. Μπουντούβα στην «κουζίνα» του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου θα δημιουργήσουν οι ομογενείς σεφ και μετρ Λούης Αλεξάκης, Γιώργος Αλπογιάννης, Γιάννης Αγυαλινός από το ξενοδοχειακό συγκρότημα Chicago Sheraton, Τζίμης Μπάνος, Τζων Χιακούλας Αθηνά Μανωλάκου κ.ά. Μεταξύ των διακεκριμένων φιλελλήνων μετρ της δημιουργικής μαγειρικής, θα είναι οι Jerome Bacle, Beth Partridge, Massimo Salatino, Carl Shelton και Randy Waidner.

Οι 17 αρχιμάγειρες και οι βοηθοί τους υπόσχονται να προσφέρουν στους επισκέπτες του Ελληνικού Μουσείου γεύσεις που θα τους «ταξιδέψουν» στην Ελλάδα και θα ικανοποιήσουν απόλυτα τις προσδοκίες ακόμα και των απαιτητικών καλοφαγάδων της Αμερικανικής μεγαλούπολης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων του Μουσείου, που φέρει το όνομα του ευεργέτη του, Τζων Κάλαμος (John P. Calamos Sr.).

Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2012

Φόνος 79χρονης Κύπριας συνταξιούχου στη περιοχή Γουντ Γκριν του Λονδίνου

Φόνος με θύμα την Κυπρία συνταξιούχο Ελευθερία Δημητρίου,79 ετών, διαπράχθηκε την Τετάρτη στη περιοχή Γουντ Γκριν στο βόρειο Λονδίνο.

Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε νεκρή με πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι στο διαμέρισμα της όπου ζούσε μόνη τα τελευταία 15 χρόνια στο Μόραντ Πλέης, Κόμμερς Ρόουτ στις 3.30 το απόγευμα της Τετάρτης αλλά λεπτομέρειες για τη ταυτότητα της ανακοινώθηκαν αργά την Πέμπτη το απόγευμα.

Ως ύποπτος για το έγκλημα συνελήφθηκε 31χρονος γείτονας της, ο οποίος ανέμενε την Αστυνομία να τον συλλάβει έξω απο το διαμέρισμα του ημίγυμνος, φορώντας μόνο κοντό παντελόνι.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες όταν έφθασε η Αστυνομία γελούσε και φώναξε «Αλληλούια».

Οι γείτονες δεν είχαν αντιληφθεί οτιδήποτε μέχρι που είχε φθάσει η Αστυνομία και το ασθενοφόρο που πιστεύουν ότι το είχε καλέσει ο δράστης του εγκλήματος.

Στο διαμέρισμα έφθασε κλαίγοντας ο εγγονός της.

Η Ελευθερία ήταν γνωστή στη γειτονιά ως «θεία» και σύμφωνα με γείτονες ο συλληφθείς ως ύποπτος πότιζε τις γλάστρες στο μπαλκόνι του σπιτιού της και της ψώνιζε.

Ο συλληφθείς ανακρίνεται σε Αστυνομικό Σταθμό του βορείου Λονδίνου, ενώ σήμερα Παρασκευή θα διενεργηθεί η νεκροψία.

Αντίθετος με τη μετατροπής της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τζαμί ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο λειτουργίας του βυζαντινού Ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως μουσουλμανικό τέμενος, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του fanarion.blogspot.gr, οι δηλώσεις έγιναν κατά την επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου σε αυτό το ιστορικό μνημείο της Χριστιανοσύνης, μετά τη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Ο ναός της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, της Κομνήνειας περιόδου, λειτουργεί σήμερα ως μουσείο.

Κατά την εθιμοτυπική επίσκεψή του στο δήμαρχο της Ματσούκα Ερτογρούλ Γκεντς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απάντησε σε ερώτηση Τούρκων δημοσιογράφων αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος προανήγγειλε τη μετατροπή της λειτουργίας του Μουσείου του Ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Εμείς σεβόμεθα όλα τα τζαμιά, όλους τους χώρους προσευχής, όμως στο θέμα της Αγίας Σοφίας (σ.σ.Τραπεζούντας) δεν βλέπουμε κάποια ανάγκη» σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε: «Είμεθα υπέρ του να συνεχίσει τη λειτουργία της ως μουσείο».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την έντονη αντίδραση του οικείου Κοινοτάρχη Ζεκί Μπεϊτάρ, ο οποίος απείλησε ακόμα και με ξεσηκωμό σε μια τέτοια προοπτική, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλά τζαμιά, αλλά άδεια.

«Πρώτα να γεμίσουν εκείνα τα Τζαμιά και κατόπιν, αν υπάρχει ανάγκη, μπορεί να γίνει και η Αγία Σοφία» υπενθύμισε τα λόγια του Κοινοτάρχη ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και πρόσθεσε: «Όμως, τώρα δεν υπάρχει ανάγκη, υπάρχει πολιτική σε αυτό το θέμα».

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επισήμανε, ακόμη, ότι εάν η Αγία Σοφία ανοίξει για προσευχή θα προσφέρει υπηρεσία μόνο στους μουσουλμάνους αδελφούς μας, ενώ ως μουσείο προσφέρει υπηρεσία σε όλους τους πολίτες, τους ξένους και σε όλους τους τουρίστες που επισκέπτονται την Τραπεζούντα, τη Μαύρη Θάλασσα και την Τουρκία γενικότερα. Επιπλέον, σημείωσε, θα υπάρχει κι ένα έσοδο για τον τοπικό πληθυσμό και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής.

«Από αυτής της πλευράς, το λέγω ξεκάθαρα, είμεθα της άποψης να συνεχίσει να λειτουργεί ως μουσείο» πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Κατά την επίσκεψη στο Ναό της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευαν ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και ο Μητροπολίτης Πέτρος της Εκκλησίας της Γεωργίας, κληρικοί από την Κωνσταντινούπολη, την Ελλάδα και τη Γεωργία.

Ελληνίδα κοντεύει τα 70 και σπάει παγκόσμια ρεκόρ

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια της Αυστραλίας Ελένη Κωνσταντίνου, έχει σπάσει στα 68 της χρόνια 60 παγκόσμια ρεκόρ στην άρση βαρών και συνεχίζει ακάθεκτη.

Μόλις επέστρεψε από τη Γαλλία όπου πήρε μέρος σε αγώνες τριών διαφορετικών κατηγοριών άρσης βαρών και έσπασε και τα τρία ρεκόρ που, ούτως ή άλλως, κρατούσε η ίδια.
"Όταν μπαίνω στο στάδιο", σημειώνει, "αισθάνομαι να με κυριεύει μια φοβερή δύναμη. Αισθάνομαι ότι μπορώ να επιτύχω τα πάντα. Οι άλλοι εκπλήσσονται με μένα κι εγώ με τον εαυτό μου. Είναι μια εσωτερική δύναμη, του μυαλού περισσότερο, που ξέρω ότι δεν πρόκειται να μ’ εγκαταλείψει όσο ζω.
Σε δυο χρόνια γίνομαι εβδομήντα και μπαίνω σε μια νέα κατηγορία. Εκεί καταγράφονται απλά οι επιδόσεις, αλλά εγώ σκοπεύω ν’ αλλάξω τα πράγματα. Θα πρέπει να αναβαθμιστεί το παιχνίδι και σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα, γιατί οι άνθρωποι σήμερα είναι τόσο νέοι, όσο νοιώθουν. Η ηλικία δεν θα πρέπει να είναι ούτε ταμπέλα, ούτε πρόσκομμα σ’ αυτά που επιθυμούμε να κάνουμε.
Προσωπικά, τίποτε δεν έχει αλλάξει στο σώμα και τη ψυχική μου δύναμη, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Ούτε και σκοπεύω ν’ αφήσω κάτι να ανακόψει την πορεία μου. Πιστεύω ότι ο άνθρωπος μπορεί να επιτύχει τα πάντα, φτάνει να το λέει η ψυχή του".

Με τη δύναμη της θέλησης

"Βλέπω τα προβλήματα ως προκλήσεις για να δείξει ο καθένας τη δύναμή του, τις ικανότητές του, τη θέλησή του ν’ αλλάξει τα πράγματα. Από μας εξαρτάται, μου έχει διδάξει η ζωή, να κάνουμε το λεμόνι πορτοκάλι. Να πούμε στον εαυτό μας εδώ σε θέλω τώρα να κάνεις τα καλά σου. Βρίσκω ότι δουλεύει".
Απόδειξη ότι ένα σοβαρό ατύχημα που είχε πριν από χρόνια και είχε τραυματιστεί σοβαρά στη μέση, αντί να τη γονατίσει, όπως θα πει, της έδωσε δύναμη όχι μόνο να το ξεπεράσει, αλλά να σηκώνει σήμερα βάρη πολύ μεγαλύτερα από το σωματικό της βάρος.

Ζυγίζει 61, σηκώνει 132 κιλά

Ενδεικτικά, στο τρίτο ρεκόρ που έσπασε στη Γαλλία πρόσφατα, σήκωσε 132 κιλά, ενώ η ίδια ζυγίζει 61 κιλά!
Για όσους θέλουν να μάθουν ποια είναι τα μικρά πρακτικά μυστικά που την κρατούν δυνατή, η ίδια λέει ότι γυμνάζεται τρεις φορές τη βδομάδα, περπατάει γρήγορα για μισή ώρα τη μέρα, εκτός Σαββατοκύριακου, και τρώει προσεκτικά και λιτά, αλλά όχι "Σπαρτιάτικα".

Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2012

Πέθανε ο πατριάρχης της Αιθιοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Παύλος

Ο πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αιθιοπίας Παύλος πέθανε σήμερα σε ηλικία 76 ετών, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας, χωρίς να διευκρινίσει τις συνθήκες του θανάτου του. "Η Αγιότητά του εκοιμήθη", είπε ο εκπρόσωπος της αιθιοπικής κυβέρνησης, Σιμέλες Κεμάλ.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Αιθιοπίας αναφέρεται ότι ο πατριάρχης Παύλος νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά δεν διευκρινίζεται από τι έπασχε. Ο Κεμάλ είπε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για το αν θα παραστεί στην κηδεία του πατριάρχη ο πρωθυπουργός Μέλες Ζενάουι, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από τον Ιούνιο και δεν ασκεί τα καθήκοντά του για λόγους υγείας.

Περίπου τα δύο τρία των περίπου 83 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας είναι χριστιανοί και οι περισσότεροι από αυτούς είναι κόπτες. Το 30% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι.

Ο Παύλος ήταν επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αιθιοπίας από το 1992. Γεννήθηκε το 1935 στο Τίγκρε και ήταν γιος ιερέα. Έγινε μοναχός και στη συνέχεια ιερέας και επίσκοπος. Το 1976 φυλακίστηκε από το στρατιωτικό καθεστώς και όταν αποφυλακίστηκε έφυγε στις ΗΠΑ όπου έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Επέστρεψε στην Αιθιοπία το 1991.

Ο πατριάρχης Παύλος συνέβαλε στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν το 2000 στον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας. Την ίδια χρονιά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες του απένειμε το μετάλλιο Νάνσεν για το ρόλο που διαδραμάτισε η Εκκλησία στην προστασία των προσφύγων.

Οι επίσκοποι της Αιθιοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αναμένεται ότι θα συνεδριάσουν αύριο για να αποφασίσουν πού και πότε θα τελεστεί η κηδεία του πατριάρχη.

Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Η Αφρική ξαναγεμίζει Ελληνες μετανάστες

Πεπεισμένος ότι οι Eλληνες, λόγω ιδιοσυγκρασίας, θα μπορέσουν να συνειδητοποιήσουν τα λάθη του παρελθόντος και να προχωρήσουν μπροστά, καθώς δεν αξίζουν την περιφρόνηση, εμφανίζεται ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β', σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο οποίος ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στις χθεσινές εορταστικές εκδηλώσεις της Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο Ημαθίας, θέτει ως προτεραιότητα του ιεραποστολικού έργου στην Αφρική την καταπολέμηση της φτώχειας και των ασθενειών, με πρώτο το AIDS, για το οποίο ξεκινά νέα μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης με το Νέλσον Μαντέλα, αλλά και την εκπαίδευση των Αφρικανών, κυρίως σε τεχνικά ζητήματα και θέματα υγείας.
Το ιεραποστολικό έργο δεν είναι, ωστόσο, το μόνο που απασχολεί τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ο οποίος από κοινού με τους Πατριάρχες Ιεροσολύμων και Αντιοχείας έχουν συστήσει μία ομάδα Πατριαρχών και συναντώνται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στη Λευκωσία, με την πολύτιμη συμβολή και συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, για να συζητήσουν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, υπό το πρίσμα των εξελίξεων που έφερε η «Αραβική Άνοιξη».
Εμφανίζεται αισιόδοξος για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από το νεοεκλεγέντα πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι για ειρηνική συνύπαρξη μουσουλμάνων και χριστιανών, αλλά και για την κατάσταση στη Λιβύη, ενώ δεν κρύβει την ανησυχία του για τη Συρία.
Τέλος, αποκαλύπτει ότι η Αφρική ξαναγεμίζει Έλληνες, αφού αφενός μεν επιστρέφουν αυτοί που έμεναν εκεί κατά το παρελθόν, αφετέρου δε πηγαίνουν και νέοι προς αναζήτηση εργασίας, σε χώρες όπως η Ζάμπια, που έχει μετατραπεί, όπως λέει, σ' ένα μεγάλο εργοτάξιο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Μακαριώτατε, πόσο δύσκολο είναι το ιεραποστολικό σας έργο σε μία περιοχή, όπου η φτώχεια και οι ασθένειες προηγούνται πολλάκις της πνευματικής στήριξης; Ποιες προτεραιότητες θέτει το Πατριαρχείο και ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε;
Ποτέ δεν βάζω προτεραιότητα λειτουργική, ν' αρχίσω δηλαδή από εκκλησιαστικά θέματα, γιατί ξέρω ότι οι άνθρωποι έχουν τόσες ανάγκες. Αυτό, λοιπόν, που έχει προτεραιότητα είναι να τους βοηθήσουμε να γίνει η ζωή τους λιγάκι πιο ανθρώπινη.Όταν πηγαίνω στα χωριά στις νέες ιεραποστολές, κυρίως κοιτάζω το θέμα της αρρώστιας. Αυτό που μας απασχολεί περισσότερο σε όλη την Αφρική είναι το AIDS. Έτσι, λοιπόν, πριν από δύο μήνες ήμουν στο Γιοχάνεσμπουργκ και μαζί με το Νέλσον Μαντέλα αρχίζουμε μια νέα καμπάνια για το AIDS. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Κάνουμε, λοιπόν, μία μεγάλη εκστρατεία πληροφόρησης, αλλά θα προσπαθήσουμε να δώσουμε και φάρμακα, όπου δεν έχει προχωρήσει η κατάσταση.
Το δεύτερο είναι ότι έχουμε πάρα πολλές μάνες που πεθαίνουν την ώρα που γεννούν, λόγω του ότι από 12 ετών γίνεται κάποια κοπέλα μητέρα. Έτσι, λοιπόν, φέτος- μετά από λίγο καιρό- δημιουργούμε την πρώτη Σχολή Μαιών, όπου θα φοιτούν κοπέλες από όλη την Αφρική, κατά το πρότυπο του σχολείου που λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια στον Άγιο Σάββα, όπου διδάσκονται μαθήματα γεωπονικής, πληροφορικής, πρώτων βοηθειών κ.ά. Με τη βοήθεια της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και του προέδρου της Χρήστου Καβαλή, ο οποίος και χρηματοδοτεί την όλη προσπάθεια, ανοίγουμε το σχολείο στο Ελληνικό Νοσοκομείο. Θα περιμένουμε τις πρώτες 30 κοπέλες από Ουγκάντα, Τανζανία, Κένυα και αλλού για να μπορούν να γεννούν οι μάνες της Αφρικής, χωρίς να πεθαίνουν στους δρόμους και να σαπίζουν τα σώματά τους από αιμορραγία.
Άρα, λοιπόν, η προτεραιότητά μας είναι η καταπολέμηση των ασθενειών και της φτώχειας που υπάρχει, καθώς και η δημιουργία πολλών τεχνικών σχολών ώστε τα παιδιά να μάθουν μία τέχνη και να μπορούν να επιβιώσουν.

Παράλληλα με το ιεραποστολικό σας έργο είστε ο πνευματικός προστάτης της ομογένειας σε μία περιοχή με ιστορική σημασία για τον Ελληνισμό. Πόσο δύσκολο είναι αυτό;
Είμαστε περίπου 6000, αλλά περνάμε πολύ δύσκολες στιγμές με τα θέματα της Μέσης Ανατολής. Είναι, όμως, ελπιδοφόρο το γεγονός ότι πριν από έναν μήνα, με την εκλογή του νέου προέδρου (της Αιγύπτου), του κ. Μόρσι, έλαβα ένα τηλεφώνημα ότι ο πρόεδρος ήθελε να με δει, μόλις τρεις μέρες μετά την εκλογή του. Ήταν για μένα μία ευχάριστη έκπληξη. Με διαβεβαίωσε ότι θα έχουμε την υποστήριξή του, αλλά και για το θέμα της ομαλής, ειρηνικής συνύπαρξης μουσουλμάνων και χριστιανών.
Η Λιβύη, το καλό είναι ότι αρχίζει να βρίσκει το δρόμο της. Αναγεννιέται εκ νέου. Θα έχουμε αυτές τις μέρες την εκλογή του νέου προέδρου και τα μηνύματα που έχω πάρει είναι αισιόδοξα.
Στη Συρία, ο Πατριάρχης φοβάται μία ανελέητη σφαγή. Τον ρώτησα 'Μακαριώτατε, η δεύτερη μέρα ποια θα είναι;'. Κι ήταν πολύ στεναχωρημένος και προβληματισμένος για το τι πρόκειται να επακολουθήσει.
Θέλω, επίσης, να σας ενημερώσω ότι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ο Πατριάρχης Αντιοχείας κι εγώ έχουμε κάνει μία ομάδα Πατριαρχών για τη Μέση Ανατολή και συναντιόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα στη Λευκωσία. Μας βοηθάει πολύ ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο οποίος και μετέχει. Συζητάμε θέματα πολιτικά της Μέσης Ανατολής.
Στις 17 Σεπτεμβρίου θα συναντηθούμε με τον πρόεδρο Μπαρόζο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ πριν από δύο εβδομάδες βρέθηκα στον Εύξεινο Πόντο στη Γιαλαντζίκ, στο Νοβοροσίσκ και την Ανάπα, όπου ζουν περίπου 60.000 Έλληνες. Εκεί είχε κατέβει ο Ρώσος Πατριάρχης και είχα την ευκαιρία να συναντήσω και τον πρόεδρο Πούτιν, με τον οποίο συνδέομαι με μακρά φιλία από παλιά και συζητήσαμε τα θέματα της Μέσης Ανατολής, αλλά κυρίως τον παρεκάλεσα να ξαναέρθει ο ρωσικός τουρισμός στην Αίγυπτο, καθώς υπάρχουν πάνω από επτά εκατομμύρια άνεργοι, που εργάζονταν σε τουριστικά επαγγέλματα.
Το επόμενο ταξίδι μας, των τεσσάρων, θα είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Οκτώβριο, όπου θα συναντηθούμε με τον πρόεδρο Ομπάμα για θέματα Μέσης Ανατολής.
Σε ό,τι αφορά τον υπόλοιπο προγραμματισμό, έχουμε και το 1ο συνέδριο νέων των Πατριαρχείων, στις 3 Σεπτεμβρίου, στη Λευκωσία. Νέοι από τις περιοχές των Πατριαρχείων Αντιοχείας, Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων, αλλά και την Κύπρο θα έρθουν για να κουβεντιάσουμε θέματα που απασχολούν τη νεότητα.
Ετοιμάζομαι ακόμη για τη μεγάλη ιεραποστολική πορεία στο Κογκό, μία περιοχή που είναι, σε μέγεθος, όσο περίπου όλη η Ευρώπη.
Θα ήθελα, επίσης, να σας αναφέρω το φαινόμενο της μεγάλης επιστροφής των Ελλήνων στην Αφρική- τόσο αυτών που είχαν φύγει τα προηγούμενα χρόνια όσο κι αυτών που πηγαίνουν τώρα για ν' αναζητήσουν εργασία. Αυτή τη στιγμή έχουμε πάρα πολλές εταιρείες στο Κογκό, στη Ζάμπια- η Ζάμπια είναι ένα μεγάλο εργοτάξιο- στη Νότια Αφρική, στη Ζιμπάμπουε. Οι Έλληνες που ζούσαν κάποτε εκεί επιστρέφουν και πάλι και φέρνουν μαζί τους και πάρα πολλές νέες οικογένειες. Η Αφρική είναι μία δύσκολη, αλλά τεράστια αγορά, με προοπτικές και μέλλον.

Κατά πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τη λειτουργία του Πατριαρχείου;
Ζούσαμε με το επίδομα που μας έδινε το υπουργείο Εξωτερικών. Αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ δύσκολη θέση- το καταλαβαίνουμε- πράγμα το οποίο δυσκολεύει και την επιβίωσή μας. Τα μέσα είναι πενιχρά και είπαμε για την επιβίωση των ιεραποστολών να στραφούμε σε ίδια μέσα- φάρμες κ.λπ.- να βρει, δηλαδή, ο καθένας μέσα να επιβιώσουμε. Προσπαθώ, επίσης, τα λίγα ακίνητα που έχουμε στην Αίγυπτο να τα αξιοποιήσω ώστε να μην βρεθούμε σε ακόμη πιο δεινή οικονομική θέση. Το καλύτερο θα είναι να μπορέσουμε να επιβιώσουμε με ίδια μέσα.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους Έλληνες τη δύσκολη αυτή περίοδο;
Έχω την ευκαιρία να συναντώ αρχηγούς κρατών, μεγαλύτερους ή μικρότερους πολιτικούς, και αισθάνομαι πολύ άσχημα, όταν μέσα στις ερωτήσεις αισθάνομαι την περιφρόνηση ή μία λεπτή κοροϊδία, διπλωματική. Νομίζω ότι δεν ταιριάζει αυτό στον ελληνικό λαό, στην πορεία και την ιστορία μας. Πρέπει, ωστόσο, να παραδεχθούμε τα μεγάλα σφάλματα του παρελθόντος. Δεν θέλω να κρίνω από πού προέρχονται αυτά, γιατί είμαι πνευματικός ηγέτης, ωστόσο γεγονός είναι ότι μας έκαναν να ζούμε με παραπάνω απ' όσα μπορούσαμε κι έτσι μας έφεραν σ' αυτή την κατάσταση. Αλλά, πιστεύω ότι ως ελληνικό γένος, η ιδιοσυγκρασία μας, το τσαγανό μας, θα μας βοηθήσουν να δούμε τα σφάλματα του παρελθόντος και να σταθούμε στα πόδια μας, γιατί δεν αξίζουμε αυτή την περιφρόνηση κι αυτή τη μεταχείριση.

Στα όρια της φτώχειας πολλοί Ελληνες μετανάστες στην Αυστραλία

Παρά την κρατούσα αντίληψη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία ευημερεί, η πραγματικότητα είναι σκληρή. Ενα σημαντικό ποσοστό των γεννημένων στην Ελλάδα Ελλήνων κατοίκων της Αυστραλίας ζει κοντά στα όρια της φτώχειας. Αυτό προκύπτει από δημοσίευμα του «Νέου Κόσμου» που στηρίζεται σε στοιχεία της γενικής απογραφής.

Το φαινόμενο επιβεβαιώνει και ο ομογενής Εργατικός βουλευτής, Στηβ Γεωργανάς που δήλωσε:

«Είναι συχνό φαινόμενο να χτυπούν την πόρτα του γραφείου μου απελπισμένοι ομογενείς που ζητούν βοήθεια γιατί τους πέταξαν από το σπίτι τους είτε επειδή δεν είχαν να πληρώσουν το ενοίκιο ή για άλλους λόγους που σχετίζονται με την οικονομική τους κατάσταση».

Ο κ. Γεωργανάς πρόσθεσε:

«Επικρατεί η αντίληψη ότι η ελληνική παροικία είναι μία πλούσια παροικία και ακούμε πολλές φορές ιστορίες επιτυχημένων συμπαροίκων που δημιουργούν αυτήν την ψευδαίσθηση. Τα πράγματα δεν είναι έτσι όμως. Πίσω από την ιστορία ενός επιτυχημένου Ελληνα επιχειρηματία για παράδειγμα κρύβονται εκατοντάδες ιστορίες συμπαροίκων που ζουν μέσα στη φτώχια».

Παρόμοια είναι και η εμπειρία του κ. Δημήτρη Μπούρα, κοινωνικού λειτουργού της Ελληνοαυστραλιανής Κοινωνικής Πρόνοιας της Μελβούρνης, που, όπως αναφέρει, δέχεται τουλάχιστον 10 συμπαροίκους το μήνα που ζητούν οικονομική βοήθεια. «Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι συμπάροικοι που ζητούν βοήθεια είναι άνω τω 50 ετών, όχι απαραίτητα σε συντάξιμη ηλικία και δεν έχουν ιδιόκτητο σπίτι» αναφέρει ο κ. Μπούρας.

«Πρόκειται για ανθρώπους που δούλεψαν χρόνια χειρωνακτικές εργασίες και τώρα που έχασαν τη δουλειά τους, αφενός, δεν έχουν τα προσόντα να βρουν άλλη δουλειά και, αφετέρου, επειδή είναι ενοικιαστές και τα ενοίκια έχουν εκσφενδονιστεί στα ύψη, αυτοί οι άνθρωποι καταλήγουν σε κάποιες περιπτώσεις στο δρόμο» προσθέτει ο κ. Μπούρας.

Ο Παύλος Μελάς ...ζει στην Αυστραλία!

Απόγονοι του ήρωα των Μακεδονικών Αγώνων, Παύλου Μελά, «ζουν και βασιλεύουν στην Αυστραλία»- ο τρισέγγονός του, με το ίδιο όνομα, είναι κάτοικος Σίδνεϊ και διατηρεί φαρμακείο.

Πρόκειται για μία όχι και τόσο γνωστή πτυχή της ομογενειακής ιστορίας, καθ’ ότι ο εγγονός του, Παύλος Μελάς κι εκείνος, υπήρξε ένας «χαμηλών τόνων και ταπεινός άνθρωπος», που δεν διαλαλούσε την καταγωγή του.

Όλα ξεκίνησαν το 1949 όταν μετανάστευσε στους «Αντίποδες» ο εγγονός Παύλος Μελάς, ενώ πατέρας του ήταν ο Μιχάλης, γιος του ηρωικού αγωνιστή. Ο Παύλος Μελάς είχε έρθει με τη σύζυγό του Ευθυμία και τα τέσσερα έως τότε παιδιά τους, που είχαν αποκτήσει στην Ελλάδα (στην Αυστραλία απέκτησαν μία ακόμη κόρη, τη Γιαννούλα).

Εγκαταστάθηκαν στο προάστιο North Bondi, και ο ίδιος εργάστηκε ως τυπογράφος, τελευταία σε εργαστήρια στο Broadway, κοντά στο κέντρο της πόλης. Ο εγγονός Παύλος Μελάς απεβίωσε το 1982.
Το όλο θέμα ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ Νέας Νότιας Ουαλίας, την περασμένη Κυριακή, αφιερωμένη στον μεγάλο Μακεδονομάχο.

Εκεί μίλησε η νύφη του «Αυστραλιώτη» Παύλου Μελά, Λουίζα Μελά, χήρα του Κώστα Μελά, υιού του Παύλου και δισέγγονου του Μακεδονομάχου. Ανέπτυξε, δε, στο ακροατήριο, μερικές μόνο από τις λεπτομέρειες που έμαθε για τον ήρωα Παύλο Μελά, καθώς όπως είπε «υπάρχουν και τα προσωπικά θέματα, που δεν λέγονται». «Ο πεθερός μου ποτέ δεν έλεγε λεπτομέρειες για τη ζωή του. Γι’ αυτό ήταν μετά τον θάνατό του, που αρχίσαμε εμείς να «σκαλίζουμε» τη γενιά του για να μάθουμε περισσότερα» δήλωσε η Λουίζα Μελά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS. «Υπάρχουν πολλοί απόγονοι του Παύλου Μελά στην Ελλάδα, αλλά ακόμα και στην Μασσαλία της Γαλλίας, όπου είχε γεννηθεί», είπε.

Ο Παύλος Μελάς του Bondi και η οικογένειά του εκκλησιάζονταν τακτικά στην εκκλησία Αϊ Γιώργη Rosebay. «Τους γνώριζα πάρα πολύ καλά. Ήταν ενορίτες μου. Τα παιδιά του, μάλιστα, συμμετείχαν στη νεολαία και τη χορωδία της ενορίας- κοινότητάς μας» είπε ο πρωτοπρεσβύτερος Μιλτιάδης Χρυσαυγής, ο οποίος για 48 χρόνια ήταν ο προϊστάμενος του συγκεκριμένου ναού.

Παιδιά του εν Αυστραλία Παύλου Μελά και της συζύγου του Ευθυμίας (και δισέγγονα του Μακεδονομάχου) ήταν/είναι ο Γιάννης, ο Ανδρέας, η Δέσποινα, ο Κώστας και η Γιαννούλα (η τελευταία γεννήθηκε στο Σίδνεϊ και σήμερα ζει στην Ελλάδα).

Από τα τέκνα τους, ο Γιάννης απέκτησε δύο παιδιά (ένα από τα οποία είναι ο φαρμακοποιός Παύλος) και ο Κώστας τρία, οπότε η γενιά του μεγάλου Μακεδονομάχου στην Αυστραλία καλά κρατεί.

 onalert.gr
Enhanced by Zemanta

Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2012

Σε κλίμα ευλάβειας η θεία λειτουργία στην Παναγία Σουμελά του Πόντου


Για τρίτη συνεχή χρονιά,  η «καρδιά» του Ποντιακού Ελληνισμού χτύπησε στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου.
Προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου τελέστηκε στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα του Πόντου, η πανηγυρική θεία λειτουργία.

Πλήθος πιστών, από την Ελλάδα και απ’ό όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, Νικόλαος Ματθιουδάκης, συνέρρευσε και φέτος στην ιστορική μονή μετά την επίσημη άδεια των τουρκικών αρχών να τελεστεί η ορθόδοξη θεία λειτουργία.
 
«Ήρθαμε ειρηνικοί και φιλικοί προς τους πάντες, σκιρτώντας από συγκίνηση και χαρά» ανέφερε στο μήνυμά του, μετά το πέρας της λειτουργίας, ο κ. Βαρθολομαίος ευχαριστώντας τις τουρκικές αρχές για τη σχετική άδεια που αποτελεί, όπως είπε, «αναγνώριση του δικαιώματος της ελευθερίας της χριστιανικής θρησκείας.

«Εύχομαι ο Θεός να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει τις δύσκολες στιγμές που ζει και να αξιωθούν όλοι οι πιστοί να έρθουν κάποια στιγμή στο ιστορικό αυτό μοναστήρι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Η Παναγία Σουμελά αποτελεί το σύμβολο της ποντιακής πίστης, αν και η πρώτη ονομασία της θαυματουργής εικόνας ήταν Αθηνιώτισσα.

Την εικόνα της Παναγίας Σουμελά αγιογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Μετά τον θάνατό του τη μετέφερε στην Αθήνα ο μαθητής του Ανανίας και τοποθετήθηκε σε περικαλλή ναό της Θεοτόκου. Έτσι αρχικά ονομάστηκε ως Παναγία η Αθηνιώτισσα.

Στο τέλος του 4ου αιώνα (380-386 μΧ), σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία η Αθηνιώτισσα εμφανίστηκε ως όραμα στους μοναχούς Σωφρόνιο και Βαρνάβα, στη Αθήνα, και τους κάλεσε στην εκκλησία.

Εκεί είδαν την εικόνα να σηκώνεται από το προσκυνητάρι, να βγαίνει από το παράθυρο και να πετάει προς τα ουράνια. Συγχρόνως, άκουσαν την Θεοτόκο να λέει: «Πηγαίνω στην Ανατολή. Προπορεύομαι στο όρος Μελά. Ακολουθήστε με...».

Οι μοναχοί την ακολούθησαν και στο όρος Μελά, στον Πόντο, όπου στάθηκε, κτίστηκε μεγάλος Ναός και Μονή. Έτσι η εικόνα πήρε την ονομασία Σουμελά από τη φράση «στου Μελά».

Το 1922, μετά την Μικρασιατική καταστροφή, μοναχοί έθαψαν την εικόνα, μαζί με άλλα κειμήλια. Με την ανταλλαγή, τα ιερά κειμήλια παραχωρήθηκαν και το 1931 τα ξέθαψε και τα έφερε στην Ελλάδα, ο Αμβρόσιος ο Σουμελιώτης. Η εικόνα επανήλθε στην Αθήνα και παρέμεινε στο Μουσείο έως το 1951. Τότε, το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» Θεσσαλονίκης πρότεινε το κτίσιμο ναού στις πλαγιές του Βερμίου, στην Καστανιά Βέροιας.  Το  2010, 87 χρόνια μετά την μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ποντίων από τις πατρογονικές τους εστίες, επαναλειτούργησε το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, με άδεια του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού.

Επίκεντρο του εορτασμού της Παναγίας για τους Πόντιους, και όχι μόνο, στην Ελλάδα, είναι το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο στην Ημαθία. Στη Θεία Λειτουργία θα προεξάρχει ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής  Θεόδωρος συνοδευόμενος από μητροπολίτες του πατριαρχείου του, αλλά  και από την Ελλάδα.

Καναδάς: Χιλιάδες Έλληνες προσκύνησαν την Κοίμηση της Θεοτόκου

Πάνδημη ήταν η εκκλησία της Παναγίτσας στο Πάρκ Εξτένσιον του Μόντρεαλ, όπου χιλιάδες Έλληνες έσπευσαν να προσκυνήσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου κατά τον χθεσινό Εσπερινό, στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αρτης κ. Ιγνάτιος, προσκεκλημένος του Μητροπολίτη Καναδά κ. Σωτηρίου.
Τρεις ακόμη επίσκοποι παρέστησαν στον αρχιερατικό εσπερινό, ενώ όλοι οι ιερείς των Ελληνορθόδοξων ναών της πόλης έλαβαν μέρος.

Ο κόσμος πλημμύρισε ασφυκτικά το ναό ωθούμενος από την ανάγκη να προσκυνήσει την Παναγιά του, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Ένα τεράστιο πλήθος ακολούθησε τη λιτανεία της εικόνας της Παναγίας σε κλίμα κατάνυξης και ιερής συγκίνησης. Οι Έλληνες του Μόντρεαλ σα μια γροθιά βρέθηκαν στο γιορτασμό της Κοίμησης της Θεομήτορος.

Ο Μητροπολίτης Καναδά κ. Σωτήριος είπε ότι αισθάνεται βαθειά συγκίνηση για την αθρόα προσέλευση των πιστών επισημαίνοντας ότι η Παναγία συμβολίζει τη μητρότητα, την αγάπη, την προστασία, γι αυτό και οι ικεσίες στρέφονται προς Εκείνη.

Ο μητροπολίτης Αρτης κ. Ιγνάτιος στο κήρυγμά του ανέλυσε το ρόλο της Παναγίας στην Ελληνορθόδοξη θρησκεία και πίστη, ενώ τόνισε ότι εντυπωσιάσθηκε από το πλήθος του κόσμου που προσήλθε στο προσκύνημα της Παναγιάς. Είπε ότι η Ελληνική ομογένεια φαίνεται να κρατεί καλά τη θρησκεία και τις παραδόσεις της στο Καναδά εκείθεν του Ατλαντικού.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο κόσμος ξεχύθηκε στο παραδοσιακό πανηγύρι, που εξελίχθηκε μέχρι αργά πέριξ του ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου. Ο ήπιος καιρός υπήρξε σύμμαχος των προεορτίων της μεγάλης μέρας της Χριστιανοσύνης, που θα κορυφωθεί αύριο με τη θεία λειτουργία στην Παναγίτσα του Μόντρεαλ.

Σημειωτέον ότι η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται με λαμπρότητα σε όλες τις πόλεις του Καναδά, όπου υπάρχουν Ελληνορθόδοξες εκκλησίες και μοναστήρια.

Τρίτη, 14 Αυγούστου 2012

Δωδεκάμηνη βίζα με δικαίωμα εργασίας στην Αυστραλία για τους Ελληνες

Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αυστραλία και την Ελλάδα προκειμένου να υπάρξει διακρατική συμφωνία στο θέμα έκδοσης τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Υπηκοότητας Κρις Μπόουεν τονίζοντας πως οι δύο χώρες έχουν μία δυνατή και πλούσια σχέση που βασίζεται στους σταθερούς δεσμούς των δύο λαών.

Η συμφωνία για την τουριστική βίζα με δικαίωμα εργασίας αναγνωρίζει την δυναμική αυτών των σχέσεων και θα εμπλουτίσει τους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, είπε ο υπουργός.

Ετσι, η διακρατική συμφωνία θα προβλέπει τη δυνατότητα σε νέους από την Ελλάδα και την Αυστραλία να επισκέπτονται και να έχουν παρατεταμένη παραμονή στη μία ή στην άλλη χώρα.

Η παραμονή αυτή θα είναι μέχρι 12 μήνες και οι ενδιαφερόμενοι στο διάστημα αυτό θα έχουν δικαίωμα εργασίας και φοίτησης. Πάντως, θα υπάρξει πλαφόν στον αριθμό έκδοσης τέτοιας βίζας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης, η συμφωνία πρέπει να έχει αμοιβαία οφέλη και να συμφωνήσουν οι δύο κυβερνήσεις καθώς οι σχετικές συζητήσεις μπορεί να είναι χρονοβόρες προκειμένου αυτή να οριστικοποιηθεί και να υλοποιηθεί.

Πρόκειται για μεγάλο βήμα, συνέχισε ο κ. Μπόουεν, και γι αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη του κοινοβουλίου, τους εκπροσώπους της κοινότητας και των οργανισμών σε όλη τη χώρα, οι οποίοι συζήτησαν μαζί μου το ενδεχόμενο σύναψης μιας τέτοιας συμφωνίας.

Η Αυστραλία έχει ήδη προχωρήσει σε διακρατική συμφωνία έκδοσης τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας με την Αργεντινή, Μπαγκλαντές, Χιλή, Μαλαισία,Ινδονησία,Παπούα Νέα Γουϊνέα, Ταϊλάνδη, Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κυριακή, 12 Αυγούστου 2012

Σε επίπεδα ρεκόρ το ενδιαφέρον για την ελληνική ιστορία στην Αυστραλία

To μάθημα της ελληνικής ιστορίας είναι το πέμπτο δημοφιλέστερο μάθημα που προσφέρει το πανεπιστήμιο  Λα Τρομπ της Μελβούρνης της Αυστραλίας.

Το εν λόγω πανεπιστήμιο προσφέρει δωρεάν μαθήματα μέσω του διαδικτύου και ο αριθμός των φοιτητών που επιλέγουν το μάθημα της ελληνικής ιστορίας αγγίζει επίπεδα ρεκόρ.

«Πάνω από 46.000 φοιτητές επέλεξαν να σπουδάσουν την αρχαία ελληνική ιστορία και η ανταπόκρισή τους μας ξάφνιασε» δήλωσε ο επικεφαλής της έδρας Ιστορικών και Ευρωπαϊκών Μελετών καθηγητής Κρίστοφερ Μακί σημειώνοντας ότι ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2012

Οι Κρήτες της Αμερικής ενισχύουν τα νοσοκομεία του νησιού

Αποδέκτης μιας ακόμα σημαντικής κοινωνικής προσφοράς θα γίνει η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης με τη δωρεά μεγάλης... ποσότητας υγειονομικού αναλώσιμου από την Παγκρητική Ένωση Αμερικής.

Πρόκειται για την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Παγκρητικής Ένωση Αμερικής, δια μέσω του εκπροσώπου της στην Κρήτη, κ. Ιπποκράτη Μπελαδάκη, για την ευγενική χορηγία μεγάλης ποσότητας υγειονομικού αναλώσιμου υλικού, εκτιμώμενης αξίας 300.000 δολαρίων περίπου.

Το υλικό αυτό θα αποσταλεί με κοντέινερ, θα εκτελωνισθεί και θα διανεμηθεί σε όλα τα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας του νησιού.

Η 7Η Υ.ΠΕ Κρήτης ενημέρωσε τις διοικήσεις των νοσοκομείων ευθύνης της για την ευγενική χορηγία οι οποίες αφού μελέτησαν δια μέσω των αρμοδίων τμημάτων τους το αρχείο με το αναλώσιμο υγειονομικό αποδέχθηκαν τη χρησιμότητα της δωρεάς.

Πρόκειται για έναν κατάλογο υγειονομικού υλικού και εργαλείων καλά μελετημένο που δύναται και αναμένεται, αφού τηρεί την κατ είδος πιστοποίηση, να αξιοποιηθεί στο έπακρον από όλες ανεξαιρέτως τις υγειονομικές μονάδες του νησιού.

Στην προσπάθεια ολοκλήρωσης των απαραίτητων διαδικασιών αποστολής -παραλαβής και εκτελωνισμού του κοντέινερ που όπως αναμένεται θα πραγματοποιηθεί μετά το Σεπτέμβριο, σημαντική είναι η συμβολή και η υποστήριξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και του Περιφερειάρχη κ. Σ. Αρναουτάκη.

Στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στον Αγ. Μύρωνα εις μνήμη του Ν. Καλημεράκη καθώς και άλλων ευεργετών της διασποράς ο υποδιοικητής της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης κ. Γιώργος Φραγκιαδάκης ευχαρίστησε θερμά εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας και των διοικήσεων νοσηλευτικών μονάδων της Κρήτης την Παγκρητική Ένωση Αμερικής για την προσπάθεια που καταβάλλει επί σειρά ετών με στόχο τη διαρκή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο νησί και στους ανθρώπους, τονίζοντας μεταξύ άλλων τη σημασία και τη διαχρονική αξία που προσέφεραν τα μεγάλα κοινωφελή τους έργα, όπως η δημιουργία του Βενιζέλειου Γ.Ν. Ηρακλείου, στη λειτουργία του Γ.Ν. Χανίων, Ρεθύμνου, Ιεράπετρας, Σητείας, Αγ. Νικολάου, η αγορά και δωρεά 120 ατομικών μηχανημάτων αιμοκάθαρσης σε όλα τα παιδιά που έπασχαν από Μεσογειακή Αναιμία στην Κρήτη κ.α.
flashnews.gr

Τρίτη, 7 Αυγούστου 2012

Φεστιβάλ ελληνικού φαγητού στο Τορόντο

Κάθε καλοκαίρι η πόλη του Τορόντο επιδεικνύει την πολυπολιτισμικότητά της με μία σειρά από εκδηλώσεις φαγητού. Ένα τέτοιο Φεστιβάλ είναι και οι «Γεύσεις του Ντάνφορθ» που θα διενεργηθεί από τις 10 μέχρι τις 12 Αυγούστου στο κέντρο του Τορόντο.

Αν και η πόλη διοργανώνει συχνά τέτοια φεστιβάλ, το Φεστιβάλ ελληνικού φαγητού, γνωστό ως οι «Γεύσεις του Ντάνφορθ», είναι ίσως το πιο δημοφιλές και προσελκύει περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο.

Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ, η Λεωφόρος Ντάνφορθ που έχει την μεγαλύτερη συγκέντρωση ελληνικών εστιατορίων ανά χιλιόμετρο στην Βόρεια Αμερική, κλείνει και μετατρέπεται σε ένα υπαίθριο μπαζάρ φαγητού και διασκέδασης.

Φέτος οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία πέρα από ελληνικές γεύσεις, να απολαύσουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και ντόπιους αλλά και ξένους καλλιτέχνες σε μουσικές παραστάσεις με ελληνική μουσική.
greekreporter.gr

Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις που φιλοξενήθηκαν στο «Σπίτι των Ελλήνων» στο Ολυμπιακό Λονδίνο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, την περασμένη Παρασκευή, το υψηλής ποιότητας πρόγραμμα εκδηλώσεων που φιλοξενήθηκε στο «Σπίτι των Ελλήνων» στο Ολυμπιακό Λονδίνο από 28 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου. Το «Σπίτι των Ελλήνων», μια ιδιωτική συνεργατική πρωτοβουλία, διοργανώθηκε από το «ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ» - www.bhcc.gr σε συνεργασία με τη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» και το «ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ» με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας της Καινοτομίας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή για την Ελλάδα, το «Σπίτι των Ελλήνων» αποτέλεσε σύμφωνα με τους διοργανωτές, συμμετέχοντες και προσκεκλημένους μια σημαντική ευκαιρία διεθνούς δικτύωσης, προσέλκυσης του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος, ενίσχυσης της επιχειρηματικής και πολιτιστικής δικτύωσης, ανταλλαγής και τόνωσης της ελληνικής εξαγωγικής δραστηριότητας.

Το πρότυπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων άνοιξε η διακεκριμένη «Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Σχηματισμών – Corallia Clusters» η οποία παρουσίασε στο διεθνές ακροατήριο τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούν οι πρόσφατες ελληνικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στον τομέα της τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης. Ακολούθησε η ενδιαφέρουσα ανοικτή συζήτηση με τίτλο «Αθήνα – Λονδίνο: Συν-διαμορφώνοντας το κοινό μας μέλλον», που διοργανώθηκε από το εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και αθλητικό δίκτυο νέων της «Μαθητιάδας» και κατά τη διάρκεια της οποίας, νέες και νέοι από τις δύο χώρες, αντάλλαξαν καινοτόμες και δημιουργικές ιδέες και προτάσεις πάνω σε σημαντικά κοινωνικά θέματα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι παρευρισκόμενοι ξένοι επενδυτές, σημαντικοί οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες της Βρετανίας καθώς και οι εκπρόσωποι διεθνών μέσων ενημέρωσης την παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Invest in Greece. Στο πλαίσιο αυτό και μέσα από συνεντεύξεις σε βρετανικά Μ.Μ.Ε. παγκόσμιας απήχησης, διαρκείς συναντήσεις με μεγάλους εισαγωγείς και εκπροσώπους πολυεθνικών αλυσίδων λιανικής πώλησης και στοχευμένες ενημερωτικές ενέργειες, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων επιχειρεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάκτηση εμπιστοσύνης παραδοσιακών εμπορικών εταίρων και την τόνωση της διεθνούς ζήτησης ελληνικών προϊόντων.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη παραχώρησε συνέντευξη στο BBC, ενώ είχε δεκάδες συναντήσεις με εισαγωγείς και επενδυτές, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στις 2 Αυγούστου για τις προοπτικές ασφαλών συναλλαγών και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των ελληνικών προϊόντων, στο «Σπίτι των Ελλήνων» στο Λονδίνο. Η Πρόεδρος του Συνδέσμου τόνισε πως «με εμπροσθοφυλακή την ιδιωτική πρωτοβουλία, εξασφαλίσαμε την επιβεβλημένη παρουσία της χώρας, της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων, στη διοργάνωση του Λονδίνου και στείλαμε από την καρδιά ενός παγκόσμιου χρηματοοικονομικού και επιχειρηματικού κέντρου, στίγμα ισχυρής παρουσίας, με όραμα εξωστρέφειας και πίστης στις παραγωγικές δυνατότητες και στο ανθρώπινο κεφάλαιό της». Η κ. Σακελλαριδη έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στο μετάλλιο που κατέκτησε ο Ηλίας Ηλιάδης στο τζούντο, σημειώνοντας «όπως αυτός ο μαχητής, κατάφερε κόντρα στις δυσκολίες να ανέβει ξανά στο βάθρο των Ολυμπιακών, έτσι και οι Έλληνες Εξαγωγείς θα συνεχίσουν να μάχονται, με πείσμα για να διευρυνθεί και φέτος το ρεκόρ των Εξαγωγών».

Όπως ήταν φυσικό, οι αφιερωμένες στο Ολυμπιακό Ιδεώδες εκδηλώσεις δεν θα μπορούσαν να λείψουν από ένα ελληνικό πρόγραμμα εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή, συγκίνησε το κοινό ερμηνεύοντας με τρόπο μοναδικό, τον «Ολυμπιακό Ύμνο», σε μια ιδιαίτερη μουσική εκδήλωση εμπνευσμένη από την κορυφαία αθλητική – πολιτιστική διοργάνωση στον Πλανήτη. Το Ολυμπιακό Λονδίνο αποτέλεσε με τη μουσική αυτή εκδήλωση τον κεντρικό σταθμό μιας καλλιτεχνικής «λαμπαδηδρομίας» η οποία ταξίδεψε από την Πνύκα στην αρχαία Ολυμπία και από το Ζάππειο στην πρωτεύουσα της γηραιάς Αλβιόνας. Η καλλιτεχνική διαδρομή της Αναστασία Ζαννή είναι άρρηκτα δεμένη με το Ολυμπιακό κίνημα καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που ερμήνευσε τον «Ολυμπιακό Ύμνο» από τους Χειμερινούς Αγώνες στην Calgrai του Καναδά έως την ευχετήρια εκδήλωση στην Ελλάδα προς τιμήν της Ελληνικής Ολυμπιακής Αντιπροσωπείας.

Το πολιτιστικό σκέλος των εκδηλώσεων κορυφώθηκε με την πρωτότυπη παράσταση χορού, υπό τον τίτλο «ο Μύθος του Σίσυφου», με τη συμμετοχή του Χρυσού Ολυμπιονίκη Ιωάννη Μελισσανίδη. Στο εμπνευσμένο από το ομώνυμο έργο του μεγάλου Ιρλανδού συγγραφέα Samuel Beckett, σε σκηνοθεσία Ελπίδας Σκούφαλου, ο νεαρότερος στην ιστορία χρυσός ολυμπιονίκης στη γυμναστική ανδρών προσέφερε στο ενθουσιώδες κοινό του Carlton Club, μια μοναδική στο είδος της ερμηνεία, μια σύγχρονη εκδοχή ενός βαθύτατα φιλοσοφικού μύθου για τις ανεξάντλητες δυνατότητες του ανθρώπου.

Το «Σπίτι των Ελλήνων», φιλοξένησε παράλληλα τη συνέντευξη τύπου των δύο μεγάλων Ελλήνων ολυμπιονικών του Λονδίνου και συγκεκριμένα του Χάλκινου Ολυμπιονίκη στο Τζούντο Ηλία Ηλιάδη και της πέμπτης Ολυμπιονίκη στην Ξιφασκία Βασιλική Βουγιούκα.

Το πρόγραμμα έκλεισε με την κεντρική και πολύ-αναμενόμενη ανοικτή συζήτηση για τις προοπτικές και τις προϋποθέσεις οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας υπό τον τίτλο «Μπορεί η Ελλάδα να «γυρίσει» την παρτίδα? Εάν ναι, Πως? Πότε?», με εισηγητή και συντονιστή τον Πρόεδρο του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου κ. Χάρη Οικονομόπουλο και συμμετέχοντες ομιλητές, διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο της οικονομίας όπως την κ. Vicky Pryce, οικονομολόγο και πρώην επικεφαλής των Οικονομικών Υπηρεσιών της Βρετανικής Κυβέρνησης, τον κ. Θάνο Βαμβακίδη, επικεφαλής του ευρωπαϊκού “G10 FX Strategy”, της Bank of America-Merrill Lynch Global Research, την κ. Έλενα Παναρίτη, οικονομολόγο με ειδίκευση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πρώην βουλευτή, κ.α.

Στο πλαίσιο του στρογγυλού τραπεζιού τέθηκαν επίκαιρα και κομβικής σημασίας θέματα σχετικά με τη σοβούσα οικονομική κρίση όπως το μείγμα και ο χρονικός ορίζοντας των αναγκαίων ελληνικών μεταρρυθμίσεων, οι δυνατότητες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση, ο βαθμός θωράκισης του Ευρωσυστήματος, τα στρατηγικά επενδυτικά σχέδια για την τόνωση της ανάπτυξης και τη διερεύνηση των εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης τους κ.α.

Το «Σπίτι των Ελλήνων» ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών προσελκύοντας το ενδιαφέρον του κοινού και των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg με αφορμή το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ο Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Χάρης Οικονομόπουλος δήλωσε πως «το Σπίτι των Ελλήνων αποτελεί το δημιουργικό καρπό μιας σειράς στοχευμένων, συντονισμένων και συστηματικών προωθητικών ενεργειών δικτύωσης και ανάδειξης της σύγχρονης Ελλάδας, εκπορευόμενων από την ιδιωτική συνεργατική πρωτοβουλία», υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως «τέτοιου είδους πρωτοβουλίες ενισχύουν τους δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ των λαών και εθνών όμοια με τον ιδιαίτερο συμβολισμό που φέρουν οι δεσμοί των πέντε κύκλων που κοσμούν το επίσημο έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων».

Το Σπίτι των Ελλήνων τίμησαν με την παρουσία τους σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής κοινότητας στη Βρετανία με προεξάρχοντα τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριο, ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό του «Σπιτιού των Ελλήνων» ευχόμενος καλή συνέχεια σε ανάλογες πρωτοβουλίες στο άμεσο μέλλον.

Η πρωτοβουλία το «Σπίτι των Ελλήνων», που αποτέλεσε τη μοναδική συστηματική εξωαγωνιστική εκπροσώπηση της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, κατέστη εφικτή με τις ευγενικές χορηγίες της προέδρου της Οργανωτικής επιτροπής της Αθήνας 2004, κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου και του κ. Θεόδωρου Αγγελόπουλου, του ΟΠΑΠ, της Aegean Airlines καθώς επίσης και ενός χορηγού που κάλυψε όλες τις μη άλλως χορηγηθείσες δαπάνες το όνομα του οποίου είναι στη διάθεση οργανωτών. Έχει επίσης λάβει τη συμβολική χορηγία του οργανισμού «Invest in Greece», ενώ τελεί υπό την ευγενική αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, του ΣΕΤΕ, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Vivartia, της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ.α.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...