Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Κάλεσμα Σαμαρά σε ομογενείς επιχειρηματίες για επενδύσεις

Πρόσκληση στους επιχειρηματίες της ομογένειας να επενδύσουν στην Ελλάδα απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη.


«Η χώρα έχει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση από δύο κόμματα που συμφωνούν με την ευρωπαϊκή προοπτική της, σας καλώ να έρθετε μόνοι σας και να δείτε ότι η κατάσταση έχει αλλάξει», είπε ο κ. Σαμαράς.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή ευνοεί την χώρα μας κάτι που, όπως σημείωσε, φάνηκε ιδιαίτερα στον τουρισμό που φέτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με τις αφίξεις να πλησιάζουν τα 18.000.000.

«Η Ελλάδα εξελίσσεται σε χώρα προσέλκυσης της επιχειρηματικότητας, είναι απαραίτητο για να επιζήσουμε σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, δόνιντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι αλλάζει η κουλτούρα στην αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας.

«Από το red tape που υπήρχε στο παρελθόν εμείς στρώνουμε red carpet για τους επενδυτές», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στη μείωση της γραφειοκρατίας.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση κάνει συγκεκριμένες κινήσεις όπως ο επενδυτικός νόμος αλλά και η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας που από τη μία προσφέρουν κίνητρα και από την άλλη αίρουν πολλά εμπόδια και αγκυλώσεις που υπήρχαν στο παρελθόν. Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι το γραφείο του είναι ανοικτό και δέχεται εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο όπως έγινε πρόσφατα με τον επικεφαλής της ΙΒΜ στο πλαίσιο της υποβοήθησης της καινοτομίας.

Αναγνώρισε πάντως ότι υπάρχουν εγγενείς δυσκολίες λόγω της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα και επανέλαβε ότι η δική του πρόθεση είναι να καθιερωθεί flat rate tax στο 15% αλλά οι συνθήκες προς το παρόν δεν το επιτρέπουν.

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι σύντομα θα υπάρξει νέος νόμος για την φορολόγηση των ακινήτων που να ευνοεί την αγορά και να αναθερμάνει την οικοδομή που αποτελεί βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Τόνισε τέλος ότι είναι σημαντικό ότι η χώρα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα από το οποίο το 70% θα δοθεί για την ενίσχυση των πλέον αδύναμων πολιτών.

Αυστραλία: Δωρεά 10.000.000 δολαρίων από ομογενή για άτομα με αναπηρίες

Ομογενής από το Σίδνεϊ κάνει δωρεά εκατομμυρίων δολαρίων στον οργανισμό «Εστία» για άτομα με αναπηρία


Δωρεά ύψους δέκα εκατομμυρίων δολαρίων στον ομογενειακό οργανισμό «Εστία» για ανάπηρα άτομα ανακοινώθηκε, στη διάρκεια του επισήμου δείπνου ενίσχυσης του οργανισμού, στο Σίδνεϊ, όπως μετέδωσε το ελληνικό πρόγραμμα της κρατικής ραδιοφωνίας της SBS.

Σύμφωνα με την είδηση που μεταδόθηκε, στη σημαντική αυτή δωρεά προέβη ομογενής του Σίδνεϊ, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, ενώ μικρότερες δωρεές προσφέρθηκαν από άλλους ομογενείς και επιχειρήσεις -ποσά που προστίθενται στην τακτική ετήσια επιχορήγηση ύψους 1.160.000 δολαρίων που προσφέρει η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Στο δείπνο παρέστησαν ο ο Επίσκοπος Απολλωνιάδος κ. Σεραφείμ -εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Στυλιανό-, ο βουλευτής του Ράιντ κ. Αλεξάντερ (ως εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης), ο Πολιτειακός πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Μπάρι Ο' Φάρελ, ο αρχηγός της πολιτειακής Αντιπολίτευσης Τζον Ρόμπερτσον, άλλοι πολιτικοί παράγοντες, ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ Σταύρος Κυρίμης και πάνω από 1.000 άτομα που στηρίζουν τον Οργανισμό "Εστία" της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Βενιζέλος στην Ομογένεια

Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος προς τους ομογενειακούς φορείς στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.


Ο κ. Βενιζέλος είπε:

«Χαίρομαι κάθε φορά που έρχομαι σε επαφή με την Ομογένειά μας, ιδίως με την Ομογένειά μας στις Ηνωμένες Πολιτείες, γιατί γνωρίζω το δυναμισμό σας, τον πατριωτισμό σας, την πίστη σας σ' αυτό που λέγεται Ελλάδα και γιατί εσείς είστε μια πολύ ισχυρή εθνική δύναμη για μας, εδώ στην Αμερική. Πάντα μας ενδιαφέρει ο Απόδημος Ελληνισμός να προοδεύει, να δικτυώνεται, να αποκτά μεγάλο κοινωνικό και, αν είναι δυνατό, και πολιτικό κύρος. Θέλουμε να βλέπουμε τους Έλληνες της Διασποράς να πετυχαίνουν. Και πράγματι, η ιστορία διδάσκει ότι ο Έλληνας της Διασποράς δείχνει το πιο ωραίο, το πιο δυναμικό, το πιο δημιουργικό πρόσωπο του Ελληνισμού. Ίσως, γιατί, κάτω από δύσκολες συνθήκες, κάτω από συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού και ανασφάλειας, βγαίνουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που πολλές φορές κρύβουμε στην Ελλάδα, όπου τα πράγματα είναι πιο χαλαρά και πιο εύκολα.

Ξέρω ότι παρακολουθείτε με αγωνία την κρίση που ζει η χώρα μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Στην πραγματικότητα, η κρίση αυτή είναι πολύ βαθύτερη και πολύ μακρύτερη, γιατί μόνο η ύφεση κρατάει έξι χρόνια. Δεν είναι η ώρα τώρα να αναλύσουμε γιατί φτάσαμε στην ανοικτή εκδήλωση της κρίσης. Η αλήθεια είναι ότι βρεθήκαμε μπροστά σε τραγικά διλήμματα, γιατί έπρεπε να διαλέξουμε ανάμεσα στην οργανωμένη αντιμετώπιση της κρίσης με θυσίες, οι οποίες όμως έχουν αντίκρισμα και οδηγούν στην έξοδο από την κρίση με ασφάλεια και την ανοργάνωτη και ασύντακτη χρεοκοπία, η οποία δεν οδηγούσε πουθενά.

«Βρισκόμαστε στην τελική φάση, πριν από την έξοδο από την κρίση»

Βεβαίως, η Ελλάδα είναι και μετά την κρίση μια πλούσια ευρωπαϊκή χώρα. Είναι πάντα η ελληνική οικονομία μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο οικονομίες, παρά το μικρό πληθυσμό των δέκα και κάτι εκατομμυρίων. Ο όγκος της ελληνικής οικονομίας την κατατάσσει περίπου στην τριακοστή θέση παγκοσμίως. Αν υπήρχε G30, όπως υπάρχει το G20, η Ελλάδα είχε πάρα πολλές πιθανότητες να μετέχει, αλλά βεβαίως αυτό αφορά την στατιστική και τους αριθμούς, γιατί οι Έλληνες έχασαν, λόγω της κρίσης, ένα πολύ μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους. Φτάνει κοντά στο 30 με 35% και είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσεις στις ελληνικές οικογένειες που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται, είδαν πολλές επιχειρήσεις να κλονίζονται ή να κλείνουν, που βλέπουν τα παιδιά τους ή και τους εαυτούς τους οι γονείς σε μακροχρόνια ανεργία. Και να πρέπει να τους εξηγήσεις γιατί δεν κάναμε την επιλογή αυτή, που θα ήταν η απόλυτη καταστροφή. Δεν θα μιλούσαμε για απώλειες αυτής της τάξης, αλλά και το αντίστροφο. Θα ήταν αμφίβολο αν θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε το 30-35% του επιπέδου ζωής και του διαθέσιμου εισοδήματος.

Τώρα, βρισκόμαστε στην τελική φάση, πριν από την έξοδο από την κρίση. Χρειάζεται, πρωτίστως, εθνική ενότητα. Πρώτος μας στόχος είναι να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή, να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους. Δυστυχώς, είναι πολλοί οι συμπολίτες μας και οι συμπατριώτες μας που έχουν ανάγκη την στήριξη της πολιτείας. Και από μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης. Αλλά, η Ελλάδα είναι ένας ευλογημένος τόπος. Κάποτε, στη δεκαετία του '60, του '70 έδιωχνε τα παιδιά της οριστικά, μέσω της μετανάστευσης, επειδή δεν τους προσέφερε ευκαιρίες. Τώρα, ξέρουμε ότι μπορεί να προσφέρει πολύ μεγάλες ευκαιρίες.

Ο τουρισμός μόνο φέτος μας δίνει 2% του ΑΕΠ παραπάνω απ' ό,τι είχαμε υπολογίσει, γιατί οι επιδόσεις της τουριστικής μας βιομηχανίας είναι πολύ καλύτερες απ’ ό,τι είχαμε προβλέψει και αυτό όχι λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, όχι λόγω της κατάστασης στην Αίγυπτο. Άρα, αυτός είναι ένας εξαιρετικά καλός οιωνός και τέτοιες θετικές ενδείξεις έχουμε και σε άλλους τομείς, πάρα πολλές, αρκεί εμείς να επιμείνουμε στη γραμμή που έχουμε θέσει. Η γραμμή που έχουμε θέσει πολύ συνοπτικά είναι: δεν αντέχει ο κόσμος άλλες θυσίες. Δεν μπορούμε να λάβουμε νέα μέτρα, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε καμία νέα περικοπή μισθών, συντάξεων και μείωση εισοδήματος.

Αυτό δεν βοηθάει την οικονομία, περιορίζει τη ζήτηση, τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας. Είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε, και είναι αταλάντευτη απόφασή μας, στις λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές. Να αποκτήσει η Ελλάδα ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος, μια ανταγωνιστική οικονομία, ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγής. Και βεβαίως, να οργανώσουμε ένα κοινωνικό κράτος νέου τύπου σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα, που να μην κινδυνεύει από μια νέα δημοσιονομική κρίση. Γιατί τώρα έχουμε ένα μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα που αντανακλά στις συντάξεις, στην αντοχή των ασφαλιστικών ταμείων, σε όλα αυτά που βλέπετε καθημερινά και είμαι βέβαιος ότι παρακολουθείτε από τα ελληνικά ΜΜΕ ή απ' εδώ τα ομογενειακά, με ακρίβεια για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα.

«Θα γυρίσουμε στις αγορές»

Έχετε πληγωθεί, όπως έχει πληγωθεί όλος ο Ελληνικός λαός. Οι Έλληνες, όπως κάθε Έθνος, είμαστε υπερήφανοι και εμείς έχουμε ένα επιπλέον ιστορικό λόγο να είμαστε υπερήφανοι. Δεν έχουμε μόνο δικαίωμα, έχουμε και υποχρέωση στην εθνική αξιοπρέπεια, που είναι ένα στοιχείο της εθνικής κυριαρχίας. Δυστυχώς, βρεθήκαμε σε μία θέση αδυναμίας, διότι έπρεπε να δανειστούμε από τους εταίρους μας και από διεθνείς οργανισμούς γιατί είχαν κλείσει οι αγορές. Η επάνοδος στις αγορές θα γίνει πολύ σύντομα, συντομότερα απ' ό,τι προβλέπουν όλοι. Και το παράδοξο είναι ότι η επάνοδος στις αγορές θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να δανείζεται και θα είναι μια απόδειξη της επανάκτησης της εθνικής της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας στα θέματα αυτά.

Εσείς, εδώ, από το νέο κόσμο, από την Αμερική, μπορείτε να δείτε καθαρότερα τη σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρώπη, με την ευρωπαϊκή οικονομία, πώς λειτουργεί ο ευρωατλαντικός άξονας και στα θέματα ασφάλειας, από παλιά, από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, από τον πρόεδρο Ουίλσον και στα θέματα βέβαια οικονομίας, όπως λειτουργεί το ΝΑΤΟ και το IMF. Υπάρχει ένας ενιαίος ευρωατλαντικός χώρος και οι σχέσεις είναι πάρα πολύ στενές, υπάρχει αλληλεξάρτηση.

Βέβαια, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν έχει τους θεσμούς ενός ισχυρού, ομοσπονδιακού κράτους, με δύναμη στρατιωτική, πολιτική, με δομές κρατικές, οι οποίες είναι πάρα πολύ σκληρές. Είναι ένα νέο φαινόμενο, πολύπλοκο, πρέπει να συνεννοούνται πολλοί παράγοντες. Υπάρχουν καθυστερήσεις, υπάρχουν αβεβαιότητες, αλλά γίνονται πολύ μεγάλα βήματα, γιατί η Ευρώπη είναι αυτή που έχει εκπέμψει όλα τα μεγάλα ιστορικά μηνύματα και τον πολιτισμό και τη δημοκρατία και την ειρήνη και έχει πολύ μεγάλη σημασία να κρατήσουμε την Ευρώπη μια ήπειρο της δημοκρατίας, του πολιτισμού, της ποιότητας, της ανταγωνιστικότητας, της ελεύθερης σκέψης, των δικαιωμάτων, γιατί έτσι τροφοδοτείται και η σχέση μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών.

«Άλλο οικονομία, άλλο ανεξαρτησία»

Προσπαθούμε να κρατήσουμε αλώβητη την εξωτερική μας πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας όλο αυτό το διάστημα της κρίσης. Σας διαβεβαιώνω ότι κανείς εταίρος μας δεν έθεσε ζήτημα σχετικό με την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια της χώρας σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση ή με την οικονομική βοήθεια. Κανείς δεν άσκησε πίεση υπό την απειλή της οικονομικής κρίσης για θέματα που μας απασχολούν και που είναι ο γνωστός κατάλογος των μεγάλων εθνικών θεμάτων. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Και εμείς ούτε επιτρέψαμε, ούτε θα επιτρέπαμε ποτέ, ούτε θα επιτρέψουμε να συνδεθούν θέματα οικονομικής πολιτικής και οικονομικής βοήθειας με θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Αντιθέτως, ακριβώς επειδή ο λαός μας υπέστη και υφίσταται μεγάλες πιέσεις και ταπεινώσεις στο γήπεδο της οικονομικής πολιτικής, νιώθει την ανάγκη να υπερασπιστεί με ακόμη μεγαλύτερο σθένος τα ζητήματα εθνικής ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και ασφάλειας.

Αυτά είναι τώρα στο τραπέζι πολλών συζητήσεων εδώ, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, θα έλεγα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, το οποίο είναι πιο σημαντικό και από την ίδια την ουσία της, γιατί γίνονται πάρα πολλές συζητήσεις.

Έχουμε μια εξαιρετικά στενή συνεργασία με την κυπριακή Κυβέρνηση, απόλυτη, αγαστή, καθημερινή. Και βέβαια, προσπαθούμε να κάνουμε τους καλύτερους δυνατούς χειρισμούς για να προστατέψουμε τα εθνικά συμφέροντα. Αυτό δεν φαίνεται πάντα με τρόπο άμεσο. Δηλαδή, μπορεί να χρειάζεται να κάνουμε κινήσεις σε άλλα μέτωπα, όπως είναι για παράδειγμα, η Μέση Ανατολή ή η Βόρεια Αφρική, οι οποίες όμως επηρεάζουν τον συσχετισμό των δυνάμεων στην στενή περιοχή μας. Και έτσι προσπαθούμε να προστατέψουμε τα εθνικά μας συμφέροντα σε όλο τους το φάσμα, χωρίς αντιφάσεις και χωρίς αγκυλώσεις, οι οποίες δεν μας έχουν προσφέρει τίποτα. Διότι είναι άλλο πράγμα η σταθερή θέση στα εθνικά συμφέροντα και στην εθνική πολιτική και άλλο πράγμα το να μην αντιλαμβάνεσαι τις ισορροπίες και να μην έχεις την ικανότητα να ελιχθείς μέσα σε πολύπλοκους συσχετισμούς και σ' ένα κόσμο ανασφαλή.

Η ανασφάλεια που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή μας, γιατί είμαστε πολύ κοντά στην περιοχή της κρίσης, δείχνει πως η Ελλάδα είναι ένα ασφαλές σημείο αναφοράς. Κι αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι, εχθροί και φίλοι.

Θέλω να σας παρακαλέσω και να σας ζητήσω, εδώ, στο χώρο του Απόδημου Ελληνισμού, να μην αναπαράγετε καμία από τις πολιτικές αντιθέσεις της Ελλάδας. Να διαφυλάττετε ως κόρη οφθαλμού την εθνική ενότητα, την οποία δεν την αντιλαμβανόμαστε, δυστυχώς, στον ελλαδικό χώρο όσο και όπως πρέπει. Να στηρίζετε την πατρίδα με το σθένος και την αγάπη που πάντα έχετε, να είστε υπερήφανοι για την ελληνική σας ταυτότητα. Βεβαίως, όσοι από εσάς είστε Αμερικανοί πολίτες έχετε υποχρέωση να σέβεστε και να υπηρετείτε τη δεύτερη πατρίδα που σας υποδέχτηκε και σας έδωσε την ευκαιρία να αναπτυχθείτε προσωπικά, επαγγελματικά, οικογενειακά, ακαδημαϊκά. Και η παρουσία μας εδώ είναι πραγματικά εντυπωσιακή σε όλους τους τομείς. Και θέλουμε να αξιοποιούμε πάντα αυτό το τεράστιο δίκτυο που έχουμε στην πολιτική, στον ακαδημαϊκό χώρο, στην οικονομία, στην έρευνα, στα ΜΜΕ, παντού.

Θέλω να σας παρακαλέσω να μεταφέρετε αυτά τα μηνύματα και κυρίως την αγάπη μου σε όλες τις οργανώσεις σας, στους συμπατριώτες μας και θέλω να ελπίζω ότι την επόμενη φορά που θα βρεθούμε θα έχω να σας πω πιο ευχάριστα και πιο συγκεκριμένα νέα για την Ελλάδα μετά την κρίση, γιατί φυσικά αυτά τα χρόνια μας φαίνονται πολλά και βαριά, αλλά μέσα στην εξέλιξή της εθνικής μας ιστορίας δεν είναι τίποτα, δεν θα πιάσουν ούτε μισή σελίδα στο μεγάλο βιβλίο της ιστορίας του Ελληνικού Έθνους».

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ελληνες Μελβούρνης για Χρυσή Αυγή: Ανεπιθύμητη στην Αυστραλία- Να κηρυχθεί παράνομη

Συνεχίζεται η κατακραυγή εναντίον της Χρυσής Αυγής για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, με τους Ελληνες ομογενείς της Μελβούρνης και της Βικτώριας της Αυστραλίας, να καταδικάζουν τις βίαιες πρακτικές του ακροδεξιού μορφώματος.


Σε ανακοίνωση της, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας καταδικάζει «την αύξηση των βίαιων και δολοφονικών επιθέσεων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα τις βίαιες πρακτικές της Χρυσής Αυγής, όπως εκδηλώθηκαν πρόσφατα με τη στυγερή δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα, στην Αμφιάλη», ενώ καταγγέλλει την ακροδεξιά οργάνωση πως επιχειρεί να δραστηριοποιηθεί και στην Αυστραλία και προειδοποιεί πως είναι ανεπιθύμητη.

Κλείνοντας, οι Ελληνες ομογενείς καλούν την κυβέρνηση και τα κόμματα να κηρύξουν παράνομη την Χρυσή Αυγή.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Σε μια δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας η εμφάνιση και δραστηριοποίηση τέτοιων εγκληματικών, φιλοναζιστικών μορφωμάτων και ιδιαίτερα με την παρουσία τους ακόμα και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία και την ελληνική κοινωνία και δεν μπορεί να γίνεται άλλο ανεκτή» αναφέρει, μεταξύ άλλων η ανακοίνωση στην οποία τονίζεται:

«Εγκληματικές επιθέσεις εναντίον ατόμων και ιδιαίτερα μεταναστών και κοινωνικά αδύναμων, είναι καταδικαστέες από κάθε Έλληνα και δημοκρατικό πολίτη εντός και εκτός Ελλάδας. Η κυβέρνηση, τα κόμματα και κάθε πολιτικός και κοινωνικός θεσμός θα πρέπει να καταδικάσουν τέτοιες πράξεις και να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος.

Η νεοναζιστική οργάνωση της «Χρυσής Αυγής» επιχειρεί να δραστηριοποιηθεί στο χώρο της Ομογένειας και φυσικά και στην Αυστραλία. Η οργανωμένη ελληνική παροικία γνωστοποιεί ότι τέτοια στοιχεία και δραστηριότητες είναι ανεπιθύμητα στο χώρο της και ότι θα ληφθούν όλα τα νόμιμα μέτρα έτσι ώστε να παρεμποδιστούν τέτοιες κινήσεις. Η πολυπολιτισμική κοινωνία στην οποία ζούμε αποδέχεται και υποστηρίζει την ίση μεταχείριση, την ειρηνική συνύπαρξη ασχέτου προέλευσης ή πιστεύω. Είναι αδιανόητο Έλληνες και παιδιά μεταναστών να στρατεύονται κάτω από το μόρφωμα αυτό, ένας από τους στόχος του οποίου είναι οι επιθέσεις εναντίον μεταναστών.

Καλούμε την κυβέρνηση της Ελλάδας και τα πολιτικά κόμματα του συνταγματικού τόξου να προβούν σε οποιαδήποτε απαραίτητη ενέργεια για να κηρυχθεί παράνομη η «Χρυσή Αυγή». Καλούμε επίσης κάθε ομογενειακή οργάνωση να καταδικάσει την οργάνωση αυτή και τις ενέργειές της».


Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Γιορτή σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας και κουλτούρας στο Λονδίνο

Στις 19 Οκτωβρίου στο Southbank

Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή Σάουθ Μπανκ (Southbank), θα αποτελέσει μια δυναμική, δημιουργική απάντηση στο θέμα της ελληνικής κρίσης.

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, η Ελλάδα τιμάται στο Λονδίνο σε μια γιορτή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, με τίτλο «Greece Is The Word!». Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή Σάουθ Μπανκ (Southbank), θα αποτελέσει μια δυναμική, δημιουργική απάντηση στο θέμα της ελληνικής κρίσης.

Βρετανοί,  όπως η ιστορικός Μπέθανι Χιούζ, η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ και ο ανταποκριτής του BBC Πολ Μέισον, θα συναντηθούν με διακεκριμένους έλληνες καλλιτέχνες,  για να προσφέρουν στο κοινό μια ημέρα γεμάτη  διάλογο και τέχνη, φωτίζοντας τις μεγάλες στιγμές αλλά και τις τραγωδίες της ελληνικής ζωής και της ελληνικής λογοτεχνίας.

Η εκδήλωση θα ανοίξει σε κλασικό ύφος με την ιστορικό και τηλεοπτική παρουσιάστρια Μπέθανι Χιούζ, η οποία θα μιλήσει για την Ελένη της Τροίας και την συγγένεια των αρχαίων Ελλήνων με τον δικό μας σημερινό κόσμο. Τη σκυτάλη θα πάρει η Βικτόρια Χίσλοπ, που έχει γράψει τα ελληνικά μυθιστορήματα «Το Νησί» και «Το Νήμα»,  τα οποία έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Μαζί με τους κορυφαίους έλληνες λογοτέχνες Ιωάννα Καρυστιάνη, Αλέξη Σταμάτη και τον βραβευμένο μεταφραστή Ντέιβιντ Κόνολι θα διαβάσουν και θα συνομιλήσουν για την ελληνική λογοτεχνία και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συγγραφείς σε μία χώρα που ο χώρος του βιβλίου απειλείται σοβαρά.

Για την ελληνική κρίση και τον ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης

Ο ανταποκριτής του ΒΒC και λάτρης της Ελλάδας, Πολ Μέισον, συγγραφέας δύο βιβλίων με θέμα την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις παγκόσμιες διαμαρτυρίες, θα διευθύνει ένα προκλητικό debate για την ελληνική κρίση και τον ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Μαζί με τη δημοσιογράφο Μαρία Μαργαρώνη, την Ντόρα Οικονομίδη και άλλους σημαντικούς έλληνες πανελίστες, θα μιλήσουν για την ελληνική «κατάρρευση», τον ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην κρίση και για το ποια είναι η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC και λάτρης της Ελλάδας, Πολ Μέισον.
Γαλαξίας ελληνικών δρώμενων

Τέλος, η ηθοποιός Κατερίνα Βρανά, η οποία διαπρέπει στην Αγγλία, θα παρουσιάσει έναν γαλαξία ελληνικών δρώμενων που συμπεριλαμβάνουν το θεατρικό έργο του Αλέξη Σταμάτη με τίτλο «Innerview», που γράφτηκε ειδικά για την εκδήλωση, μεταφρασμένη ελληνική ποίηση και ανάγνωση με συνοδεία μουσικής από τη Βικτόρια Χίσλοπ.

Η ηθοποιός Εύα Σιμάτου πρωταγωνιστεί στο έργο «Innerview», το οποίο ο Αλέξης Σταμάτης έγραψε ειδικά για την εκδήλωση «Greece Is The Word!».
 Το θεατρικό μονόπρακτο του Αλέξη Σταμάτη

Αλέξης Σταμάτης.
Μία κριτικός θεάτρου. Ένας ανερχόμενος σκηνοθέτης. Μία συνέντευξη. Η Αθήνα της κρίσης. Μιας κρίσης διαθλασμένης. Μιας κρίσης που επηρεάζει ακόμα και την αναπνοή. Πώς εμφιλοχωρεί η κρίση στην τέχνη; Πώς εισχωρεί στις ανθρώπινες σχέσεις; Πώς αλλάζει τη ζωή ενός σκηνοθέτη και μίας κριτικού; Ενός άντρα και μιας γυναίκας; Πώς επεμβαίνει στο τοπίο μιας πόλης;

Το «Innerview» είναι ένα έργο που μιλάει για την κρίση όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά πρισματικά. Ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης το έγραψε ειδικά για την εκδήλωση «Greece Is The Word!» και θα παρουσιαστεί ως «work in progress» με τους ηθοποιούς Νίκο Πουρσανίδη και Εύα Σιμάτου. Τη σκηνοθετική εποπτεία έχει αναλάβει ο Λευτέρης Γιοβανίδης, ενώ η εξέλιξη της δουλειάς πραγματοποιείται από τους ηθοποιούς και τον συγγραφέα του έργου.

naftemporiki.gr

Τζέιμς Τατούλης: Από τις φυτείες ζαχαροκάλαμου καθηγητής Πανεπιστημίου



Ο Τζέιμς Τατούλης είναι διεθνώς αναγνωρισμένος καρδιοχειρουργός και καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. 


Η οικογένεια του ήταν ανάμεσα στους Έλληνες που αποφάσισαν να αναζητήσουν μια νέα ζωή στη «Γη της Επαγγελίας». 

Ήταν μόλις 4,5 ετών όταν περνούσε με το πλοίο από τη διώρυγα του Σουέζ, με ελπίδες που σύντομα θα αποδεικνύονταν ανεδαφικές, καθώς οι αρχές τους προόριζαν για τις φυτείες ζαχαροκάλαμων στο Κουήνσλαντ.

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Οι γερμανικές εκλογές μέσα από τα μάτια ομογενών!

Τα παιδιά παραδέχονται ότι έχουν συναντήσει Γερμανούς που αγαπάνε πραγματικά την Ελλάδα αλλά που δυστυχώς δεν μπορούν να δεχτούν το ενδεχόμενο μιας οικονομικής δυστοκίας που θα έχει ως υπαίτια κάποια από τις χώρες του Νότου


«Οι Γερμανοί γκρινιάζουν πολύ για την πολιτική κατάσταση» επιμένει η Κατερίνα Τσινάρη  που ζει και εργάζεται στο  Βερολίνο στον τομέα της εκπαίδευσης. «Είναι απαισιόδοξοι, σαν κι εμάς τους Έλληνες, ότι η κατάσταση δεν  πρόκειται να αλλάξει καθώς κανένα από τα κόμματα δεν προσφέρει ουσιαστική προοπτική». Έχει, επίσης, την αίσθηση ότι τους απασχολεί το ζήτημα των εκλογών και ότι σε μεγάλο βαθμό, για την ψήφο τους, σημαντικό ρόλο παίζει το οικογενειακό περιβάλλον-αλλά και ο τόπος καταγωγής τους. 

Η Μαρία Οικονομίδου, από την άλλη, που ασχολείται ενεργά με τη δημόσια σφαίρα από το πόστο της εκπροσώπου της ελληνικής κοινότητας γνωρίζει πώς η πολιτική είναι ένα κρίσιμο θέμα ακόμη και για τους Γερμανούς. Παραδέχεται ότι η κυρίαρχη προπαγάνδα έχει διεισδύσει σε κάποιο μέρος της γερμανικής κοινωνίας που φαντάζεται ότι φορολογείται για να πληρώνει τους Έλληνες.

Η Σοφία Μπελούκα που εργάζεται ως οδοντίατρος δεν νομίζει ότι οι Γερμανοί έχουν αγωνία για το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως το ίδιο πιστεύει και η συνάδελφός της Μάγδα Ζησιμοπούλου, κρίνοντας από τις αντιδράσεις του εργασιακού της περιβάλλοντος.

Ο Νίκος Παπαδόπουλος, πάντως, που κάνει την ειδικότητά του στο Βερολίνο πιστεύει ότι οι Γερμανοί είναι πολύ καχύποπτοι απέναντι στο πολιτικό τους σύστημα.

«Να φανταστείς ότι τσεκάρουν αν υπάρχουν κομματικές διαφημίσεις για να δουν αν θα εμπιστευτούν την πολιτική ανάλυση κάθε εφημερίδας. Δεν δέχονται ότι μπορεί να υπάρξει ανεξάρτητη δημοσιογραφία που χρηματοδοτείται από τα κόμματα». Ο ίδιος επιμένει ότι οι Γερμανοί ωφελήθηκαν πολλαπλά από την ελληνική κρίση καθώς, εκτός των άλλων, βρέθηκαν να εκμεταλλεύονται το μεταναστευτικό κύμα προς τη χώρα τους. Πάντως τα παιδιά παραδέχονται ότι έχουν συναντήσει Γερμανούς που αγαπάνε πραγματικά την Ελλάδα αλλά που δυστυχώς δεν μπορούν να δεχτούν το ενδεχόμενο μιας οικονομικής δυστοκίας που θα έχει ως υπαίτια κάποια από τις χώρες του Νότου.

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου καταδικάζει τη δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής

Οργανώνουν αντιφασιστική συγκέντρωση το Σάββατο στις 13.00 στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος

Αποτροπιασμό για την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή, «τα ιδεολογικά αδέλφια» των γερμανών νεοναζί, εκφράζουν Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία, μέσω της Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου. Καλούν την ελληνική πολιτεία να αντιδράσει, ενώ οι ίδιοι ετοιμάζονται να διαδηλώσουν σε μια αντιφασιστική συγκέντρωση το ερχόμενο Σάββατο, στις 13.00 μπροστά στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, που αποτελεί σύμβολο του ναζιστικού εφιάλτη.

Όπως λένε, οι στιγμές που ζει η Ελλάδα τους θυμίζουν τη δολοφονία του Θεόδωρου Βουλγαρίδη που δολοφονήθηκε, μαζί με άλλους μετανάστες, το 2005 στο Μόναχο "από τα ιδεολογικά αδέλφια της Χρυσής Αυγής, την νεοναζιστική οργάνωση NSU".

Το ψήφισμα καταλήγει με μια έκκληση προς την την ελληνική πολιτεία "να κινήσει όλες τις διαδικασίες για την τιμωρία των εγκληματιών και τον άμεσο κολασμό των φασιστικών και ρατσιστικών εκδηλώσεων της Χρυσής Αυγής".

Ολόκληρο το ψήφισμα έχει ως εξής:

Ψήφισμα καταδίκης της δολοφονικής δράσης της Χρυσής Αυγής

Το Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου καταδικάζει την δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής. Εκφράζουμε αποτροπιασμό για το στυγερό έγκλημα της εν ψυχρώ δολοφονίας του 34χρονου αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από μέλος της οργάνωσης (σύμφωνα με την ομολογία του δράστη).

Ως Έλληνες της Γερμανίας τέτοιες στιγμές δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε τον συμπατριώτη μας Θεόδωρο Βουλγαρίδη που δολοφονήθηκε το 2005 στο Μόναχο από τα ιδεολογικά αδέλφια της Χρυσής Αυγής, την νεοναζιστική οργάνωση NSU.

Το Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου καλεί τα μέλη της Κοινότητας στην αντιφασιστική συγκέντρωση το Σάββατο 21/9/2013 στις 13:00, στο Μνημείο Του Ολοκαυτώματος (Ebertstraße 10717 Berlin).

Καλούμε την ελληνική πολιτεία να κινήσει όλες τις διαδικασίες για την τιμωρία των εγκληματιών και τον άμεσο κολασμό των φασιστικών και ρατσιστικών εκδηλώσεων της Χρυσής Αυγής.


Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V.

Mittelstr. 33, 12167, Berlin

http://www.gr-gemeinde.de
Enhanced by Zemanta

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Γιώργος Πάρθημος: Ο Έλληνας ομογενής που δημιούργησε το πρώτο διαδικτυακό ραδιόφωνο αυτοκινήτου

Στην κορυφή των καινοτομιών βρέθηκε ο Γιώργος Πάρθημος, ο Έλληνας ομογενής από την Αυστραλία, που δημιούργησε το πρώτο διαδικτυακό ραδιόφωνο αυτοκινήτου.


Η ιδέα προέκυψε όσο βρισκόταν για διακοπές στην Ελλάδα και ήθελε διακαώς να μάθει το σκορ από ένα ματς στην Αυστραλία. Αυτή η εμμονή του Έλληνα ομογενή να παρακολουθεί την εξέλιξη των αγώνων ήταν η αφορμή για να δημιουργήσει το διαδικτυακό ραδιόφωνο αυτοκινήτου που υπάρχει ήδη στα νέα μοντέλα της τα νέα μοντέλα των Holden, Chervolet, Buik, Cadillac, Vauxhall και Opel.

Ο Γιώργος Πάρθημος βραβεύτηκε ήδη με το βραβείο του καλύτερου ψυχαγωγικού προϊόντος της Αυστραλίας, το iAward. Το εν λόγω βραβείο, απονέμεται κάθε χρόνο από τον οργανισμό Australian Information Industry Association και αναγνωρίζει πρωτοποριακά προϊόντα στον τομέα της τεχνολογίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η εφαρμογή που ανέπτυξε παρέχει στον χρήστη δωρεάν πρόσβαση σε 35.000 ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο (στην μπάντα AM/FM αλλά και αποκλειστικά διαδικτυακούς). Σήμερα η εταιρεία miRoamer του Έλληνα ομογενή συνεργάζεται με την Blaupunkt και την Intel για την παραγωγή ιντερνετικών ραδιοφώνων, τα οποία ήδη ενσωματώνονται σε ορισμένα μοντέλα της Mercedes, της Ford, της BMW και της Audi. Με δεδομένη την παγκόσμια τάση των καταναλωτών για οnline υπηρεσίες στο αυτοκίνητο και την ανάπτυξη του ιντερνετικού ραδιοφώνου, η χρήση της συγκεκριμένης συσκευής αναμένεται να διευρυνθεί σε περισσότερα μοντέλα αυτοκινητοβιομηχανιών.

Πώς λειτουργεί

Το στερεοφωνικό του αυτοκινήτου συνδέεται μέσω Bluetooth με το κινητό τηλέφωνο και μέσω αυτού στο ίντερνετ. Ο οδηγός επιλέγει από το κεντρικό μενού του στερεοφωνικού τον ραδιοφωνικό σταθμό της αρεσκείας του.

Μόνο για να ονειρεύεσαι στην Ελλάδα!

«Η Ελλάδα είναι χώρα για να ονειρεύεσαι και να εμπνέεσαι» πιστεύει ο ομογενής μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και εφευρέτης Γιώργος Πάρθημος. Δεν το λέει, αλλά αφήνει να εννοηθεί πως η Ελλάδα δεν προσφέρεται όμως για «υλοποίηση των ονείρων» λόγω έλλειψης υποδομών, επιμονής και πειθαρχίας.

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Αυστραλία: Ομογενής ανέλαβε υφυπουργός Οικονομικών

Υπάρχει το ενδεχόμενο ο κ. Συνοδινός να χρειαστεί να εμφανιστεί ενώπιον επιτροπής που ερευνά θέματα διαφθοράς στη Νέα Νότια Ουαλία


Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, ανακοίνωσε σήμερα τη σύνθεση της κυβέρνησής του, αλλά ο ομογενής Φιλελεύθερος γερουσιαστής, Αθανάσιος Συνοδινός, δεν ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας, αλλά τη θέση του υφυπουργού Οικονομικών, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη αφού η έγκυρη οικονομική εφημερίδα The Australian Financial Review το ανέδειξε ως κύριο πρωτοσέλιδο θέμα της σήμερα.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, πηγές του Συνασπισμού ανέφεραν πως υπάρχουν κάποια ερωτηματικά για το ενδεχόμενο ο κ. Συνοδινός να χρειαστεί να εμφανιστεί ενώπιον επιτροπής που ερευνά θέματα διαφθοράς στη Νέα Νότια Ουαλία για ένα θέμα που προέκυψε πριν την εκλογή του στη γερουσία και η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να βρεθεί «απολογούμενη».

Ο κ. Συνοδινός υποστηρίζει πως ως στέλεχος της τράπεζας ΝΑΒ δεν έκανε τίποτα το μεμπτό και έχει την πλήρη στήριξη των συναδέλφων του. Όμως και η τοποθέτησή του στην θέση του υφυπουργού Οικονομικών είναι ιστορική, αφού ο κ. Συνοδινός είναι ο πρώτος ελληνικής καταγωγής πολιτικός που υπουργοποιείται σε κυβέρνηση Συνασπισμού. Φυσιολογικά στην κυβέρνηση θα ήταν και μια άλλη ομογενής, η Σόφη Πανοπούλου-Μιραμπέλα αλλά η ίδια ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην την υπολογίζει αφού η εκλογή της είναι αμφίβολη.

Ο Αθανάσιος Συνοδινός είναι γνωστός στην αυστραλιανή πολιτική σκηνή. Το 1996 ανέλαβε να οδηγήσει την αντιπολίτευση του Τζον Χάουαρντ στην εκλογική νίκη, κάτι που πέτυχε, ενώ στη συνέχεια ο Χάουαρντ έγινε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Αυστραλίας με τον Συνοδινό διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου. Ενεργό μέλος της Ομογένειας, ο κ. Συνοδινός ασχολήθηκε με θέματα του Ελληνισμού όπως το Κυπριακό, το Σκοπιανό και το Πατριαρχείο. «Και οι δύο γονείς μου είχαν καταγωγή από το Ληξούρι της Κεφαλλονιάς. 'Αρα είμαι δύο φορές στενοκέφαλος», λέει με χιούμορ. «Έχω σχέσεις με την Ελλάδα και πηγαίνω κάθε τόσο στην Κεφαλλονιά».

Δηλώνει υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του και τονίζει ότι ποτέ δεν θα άλλαζε το ελληνικό του ονοματεπώνυμο με ένα αγγλοσαξωνικό για να ανέλθει ευκολότερα σε ανώτερα πολιτικά αξιώματα, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε άρνηση της καταγωγής του.

Στην Καμπέρα ήταν πρόεδρος στην εκεί Ελληνική Κοινότητα πριν φύγει για την κεντρική πολιτική σκηνή.

Στο μεταξύ στη νέα βουλή είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει ένας άλλος ομογενής.

Είναι ο Φιλελεύθερος Νικόλας Βαρβαρής που προηγείται του Εργατικού αντιπάλου του και όπως όλα δείχνουν θα καταλάβει την έδρα Μπάρτον της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Στο μεταξύ «φαρμάκι» στάζουν τα σχόλια του αυστραλιανού Τύπου για την ομογενή βουλευτή του Φιλελεύθερου Κόμματος, Σοφία Πανοπούλου-Μιραμπέλα, που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, χάνει τη βουλευτική της έδρα.

Σε όλα τα δημοσιεύματα τονίζεται ότι δεν χάρηκαν μόνο οι πολιτικοί της αντίπαλοι για την (αναμενόμενη) ήττα της, αλλά ακόμα και αυτοί της παράταξής της. Ακόμα πιο σκληρά και δηκτικά είναι τα σχόλια που γίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε βάρος της Μιραμπέλα.

Η ομογενής, από τότε που αναδείχθηκε στην πολιτική σκηνή, ως υπέρμαχος της βρετανικής μοναρχίας, αλλά και στη συνέχεια ως μέλος του κοινοβουλίου και σκιώδης υπουργός, υιοθέτησε μια ιδιαίτερα αιχμηρή, μαχητική πολιτική και συχνά έκανε σκληρές λεκτικές επιθέσεις σε βάρος των πολιτικών της αντιπάλων, αλλά και μερικές φορές και σε συναδέλφους της στην παράταξή της.

Από τα πυρά της δεν είχε ξεφύγει η πρώην πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, την οποία χλεύασε επειδή δεν έγινε μητέρα, αλλά ούτε και ο ομογενής πρώην Φιλελεύθερος βουλευτής, Πέτρος Γεωργίου, ο οποίος, επειδή ήταν υπέρ των προσφύγων, η Μιραμπέλα τον κατηγόρησε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι με την θέση του αυτή ίσως να ευνοεί τους… τρομοκράτες.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις του αυστραλιανού Τύπου, η προβλεπόμενη ήττα της Μιραμπέλα οφείλεται στο γεγονός ότι θεώρησε «δεδομένους» τους ψηφοφόρους της και αντί να ασχοληθεί με τα προβλήματά τους ασχολήθηκε με την κεντρική πολιτική σκηνή.

Έτσι ενώ η στροφή υπέρ της παράταξής της παναυστραλιανά έφθασε το 3,5% και κέρδισε 18 έξτρα έδρες (σύνολο 91) η ίδια χάνει την έδρα της με στροφή 9,5% σε βάρος.
Enhanced by Zemanta

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Η ελληνική ταβέρνα στο Μπρισμπέιν που μάγεψε τη Guardian

– Μία οικογένεια από τη Φλώρινα μαθαίνει στους Αυστραλούς τους μεζέδες


Οταν οι Ελληνες μπαίνουν στην κουζίνα, η νοστιμιά των πιάτων που θα ετοιμάσουν ποτέ δεν περνά απαρατήρητη. Αυτό το ξέρει καλά η εφημερίδα Guardian. Για αυτό συμπεριέλαβε στα 10 καλύτερα εστιατόρια και καφέ του Μπρισμπέιν τη «Μικρή ελληνική ταβέρνα».

«Πολυσύχναστη και θορυβώδης, είναι από τους λόγους που θα τη βρείτε γοητευτική», γράφει η βρετανική εφημερίδα για την Little greek taverna. Πρόκειται για την επιχείρηση της οικογένειας Παρμακλή από τη Φλώρινα, που μάλιστα είναι ιδιαίτερα περήφανη για την καταγωγή της. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν στην ιστοσελίδα τους, μπορεί η Ελλάδα να φημίζεται για τα νησιά της αλλά στη Μακεδονία «έχουμε πράσινα βουνά, χιόνι το χειμώνα και πικάντικη κουζίνα για να ζεσταθούμε». Μάλιστα, κάποια από αυτά τα πιάτα έχουν φροντίσει να τα μάθουν και στους Αυστραλούς.

Ο συντάκτης της Guardian πάντως γράφει ύμνους για την τυρόπιτα της θείας Ελλης, τη μεγάλη λίστα με τους μεζέδες, τα τηγανητά κολοκυθάκια και ασφαλώς τα θαλασσινά, για τα οποία αναφέρει και τις χαμηλές τιμές που ήταν και το αντικείμενο του άρθρου. Βέβαια, όπως καταλήγει, στη Little greek taverna οι ιδιοκτήκτες προσφέρουν «ατμόσφαιρα πάρτι δωρεάν»


Enhanced by Zemanta

Κρις Διαμαντόπουλος: Κάνει περήφανη την Ελλάδα στο Hollywood


Κωμικός, οικείος και γεμάτος ενέργεια, ο Κρις Διαμαντόπουλος "σαρώνει" στις τηλεοπτικές σειρές των ΗΠΑ και το Hollywood. Η κάμερα τον λατρεύει, όπως επίσης και οι fan του σινεμά και των shows στο εξωτερικό. Είναι περήφανος που κατάγεται από την Ελλάδα, μιλά άπταιστα τη γλώσσα και δεν χάνει ευκαιρία να διαφημίσει τη χώρα μας στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες. Άλλωστε, όπως λένε και εκτός συνόρων: "Μην ξεχνάτε, οι Έλληνες βρίσκονται παντού!".

Η πορεία του στο Broadway... και οι τηλεοπτικές σειρές!

Με το ψευδώνυμο "Dimo", ο ηθοποιός Κρις Διαμαντόπουλος μετατράπηκε σε ένα "αστέρι" του Hollywood! Η καταγωγή του Ελληνική, αλλά ο ίδιος γεννήθηκε στις 9 Μαϊου του 1975 στο Τορόντο. Από τότε βρισκόταν με το ένα πόδι στην Ελλάδα και με το άλλο στον Καναδά. Από την ηλικία των 9 ετών συμμετείχε σε διαφημίσεις και θεατρικές παραστάσεις... μέχρι που σπούδασε στο East York Collegiate Institute. Από το σπίτι του έφυγε με το που έκλεισε τα 18, με σκοπό να κάνει περιοδεία στην Αμερική. Οι περισσότεροι τον αναγνωρίζουν μέσα από τις guest εμφανίσεις του σε τηλεοπτικές σειρές, όπως "The Sopranos", "Kevin Hill", "Nip / Tuck" και "Boston Legal". Φαίνεται να έχει κάνει πάταγο... και όχι άδικα!

Το 2007, o Κρις έπαιξε το ρόλο του Rodney στο "The Starter Wife", παριστάνοντας έναν γκέι διακοσμητή που δίνει συνέχεια συμβουλές και παρηγορεί τη φίλη του Debra Messing. Η σειρά είχε υποψηφιότητα για 10 Emmy. "Το κάστ των ηθοποιών ήταν γεμάτο από γυναίκες. Αυτό, όμως, εκτός του οτι με διασκέδαζε, με έκανε ακόμα πιο "σοφό" πάνω στο θέμα του γάμου μου", σχολιάζει ο ίδιος στα γυρίσματα της σειράς. Η επόμενη τηλεοπτική στάση του έγινε το 2010, όταν έπαιξε τον ρόλο του Rob Weiss στην 8η σεζόν του "24", παριστάνοντας τον πολιτικό σύμβουλο του Προέδρου Allison Taylor. Μετά ακολούθησε η μίνι σειρά "Τhe Kennedys", το "Three stooges" το 2012 και φέτος το καλοκαίρι, το "Empire state", μια αληθινή ιστορία με δυο παιδιά από την Ελλάδα, που έκλεψαν τα χρήματα ενός θωρακισμένου αυτοκινήτου της εταιρείας Μπρονξ τη δεκαετία του 80'.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο "Three Stooges" οι αστείες σκηνές ξεπέρασαν ακόμα και τους ίδιους. "Επί τρεις μήνες κατα τη διάρκεια των γυρισμάτων σφαλιαρίζαμε και γενικά χτυπούσαμε ο ένας τον άλλο. Το 95% του ξύλου που υπήρχε στην ταινία δόθηκε στην πραγματικότητα!", εξήγησε ο ίδιος.

Ο Κρις Διαμαντόπουλος, ο γάμος και το παιδί του

Όλα άρχισαν όταν ο Κρις Διαμαντόπουλος συναντήθηκε με την ηθοποιό Becki Newton ("Ugly Becky") σε μια αποβάθρα του μετρό στο Times Square. Μπήκαν στο ίδιο βαγόνι του τρένου... και ο Κρις την ρώτησε: "Θέλεις να με δεις γυμνό στο Broadway;", καθώς τότε έπαιζε στο "Full Monty". Μπορεί να ήθελε να ενώσει τη ζωή του με "γυναίκα από τον τόπο του", αλλά ο Κρις το 2005 παντρεύτηκε με τη γοητευτική ηθοποιό. Το Νοέμβριο του 2010 απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, το οποίο και ονόμασαν Rex. "Ο γιός μου με κάνει να νιώθω σαν να μην υπάρχει κανένας άλλος στον κόσμο που θα έκανε ο,τι εγώ, ακόμα και εάν απλά φτιάχνω λαζάνια". Το όνειρο του, όπως μαρτυρά σε συνέντευξη του, είναι να παίξει το ρόλο ενός κατάσκοπου σε μια ταινία σαν του James Bond και να συνεργαστεί με τον Tom Hanks και τον Tom Cruise! Θυμηθείτε τον, γιατί αυτός ο 38χρονος Ελληνοκαναδός σύντομα θα "λάμψει" ακόμα πιο πολύ στο Hollywood...

schizas.com

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΗΠΑ: Απέτυχε ο Τζων Κατσιματίδης - Kέρδισε ο Κώστας Κωνσταντινίδης

Ο Γιάννης Κατσιματίδης απέτυχε να κερδίσει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης.


Κατά τις χθεσινές προκριματικές εκλογές, ο 65χρονος Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας έχασε από τον Τζο Λότα, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Μεταφορών της Νέας Υόρκης. Ο Κατσιματίδης συγκέντρωσε 40,60% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων και ο Λότα το 52,70%, όπως αναφέρει το Capital.gr.

Το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος κέρδισε ο 52χρονος Μπιλ Ντιμπλάσιο με 40,20%. Ο Ντιμπλάσιο κατέχει τη θέση του Συνήγορου του Πολίτη στη Νέα Υόρκη.

Στο μεταξύ, τις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού κόμματος στην περιοχή Αστόρια του Κουίνς για το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης κέρδισε ο Ελληνοαμερικανός, Κώστας Κωνσταντινίδης, ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος για τη νίκη στις εκλογές του Νοεμβρίου. Αν εκλεγεί θα είναι ο πρώτος ομογενής που θα γίνει μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της αμερικανικής μεγαλούπολης.

O Κωνσταντινίδης κατάγεται από το χωριό Ασγάτα της Κύπρου και είναι απόφοιτος του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κολεγίου Κουίνς της Νέας Υόρκης.

Αυστραλία: Συγκίνηση από το δράμα ενός τετράχρονου Ελληνόπουλου

Η ομογένεια έχει συγκεντρώσει 160.000 δολάρια που απαιτούνται για την ραδιοθεραπεία στην οποία πρέπει να υποβληθεί ο μικρός που πάσχει από σπάνια μορφή καρκίνου


Ένα 4χρονο Ελληνόπουλο της Μελβούρνης, που πάσχει από μυελοβλάστωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου, κατόρθωσε να ευαισθητοποιήσει ένα μεγάλο μέρος της πολυάριθμης ομογένειας.

Η περιπέτετεια του μικρού Λουκά Στρούζα, ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια όταν διαγνώστηκε η ασθένεια. Από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε ότι πρέπει να ταξιδέψει στην Αμερική για μια ειδική ραδιοθεραπεία, κινητοποιήθηκαν πολλοί άνθρωποι για να συγκεντρωθεί το ποσό των 200.000 δολαρίων που απαιτείται για την παραμονή του σε ειδικό θεραπευτικό κέντρο.

Ήδη έχουν συγκεντρωθεί 160.000 δολάρια και προγραμματίζεται εκδήλωση ομογενών που αναμένεται να αποφέρει ένα σημαντικό ποσόν καθώς το δράμα του Λουκά έχει ευαισθητοποιήσει τους πάντες.

Ο μικρός Λουκάς έχει ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση έντεκα ωρών και χημειοθεραπείες, όμως μοναδική λύση για θεραπεία παραμένουν τα υπερσύγχρονα θεραπευτικά κέντρα της Αμερικής, όπου ο πρέπει να νοσηλευτεί για τουλάχιστον έξι εβδομάδες και να υποβληθεί σε ειδική επέμβαση ραδιοθεραπείας.

Τρεις υποψήφιοι με ελληνικές ρίζες στις γερμανικές εκλογές

Μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί έχει η Στέλλα Κυριγανέ-Εφραιμίδη 


Στις 22 Σεπτεμβρίου η Γερμανία ψηφίζει. Στις λίστες των κομμάτων βρίσκονται αρκετοί υποψήφιοι μη γερμανικής καταγωγής, μεταξύ των οποίων και τρεις με ελληνικές ρίζες. Όπως γράφει στην ιστοσελίδα της η Deutsche Welle, η υποψήφια του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD, Στέλλα Κυργιανέ-Εφραιμίδη, είναι πολύ πιθανόν να εκλεγεί μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου.

Μόλις είκοσι ημέρες μετά τη γέννησή της- τον Νοέμβριο του 1965 στη Θεσσαλονίκη- η κ. Κυργιανέ - Εφραιμίδη ακολούθησε τους μετανάστες γονείς της πίσω στη Γερμανία, συγκεκριμένα στην περιοχή της Βάδης Βυρτεμβέργης. Εκεί μεγάλωσε, πήγε σε γερμανικό σχολείο, παντρεύτηκε και έγινε μητέρα. Το 1985 γίνεται μέλος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD. Βασικό κριτήριο γι΄ αυτή την επιλογή ήταν το γεγονός ότι το SPD όχι μόνον δεχόταν αλλοδαπούς ως απλά μέλη, αλλά τους έδινε την ευκαιρία να γίνουν και στελέχη.

Από το 1991 η Στέλλα Κυργιανέ -Εφραιμίδη γίνεται σταδιακά δημοτική και νομαρχιακή σύμβουλος, μέλος του προεδρείου SPD στη Βάδη Βυρτεμβέργη, υποψήφια ευρωβουλευτής και τώρα υποψήφια για την Μπούντεσταγκ στην εκλογική περιφέρεια Τσόλερναλμπ -Ζιγκμάρινγκεν. Η δημοφιλής πολιτικός με διασυνδέσεις στα ανώτατα κλιμάκια του κόμματος είχε, όμως, και προτάσεις να κατέβει υποψήφια και σε άλλες δύο περιφέρειες, αλλά τελικά επέλεξε το μέρος όπου μεγάλωσε. «Εγώ μεγάλωσα στο Σιγκμάρινγκεν, εδώ ήταν ο πρώτος σταθμός των γονιών μου, όταν ήρθαν το 1962 στη Γερμανία. Το σκέφτηκα φυσικά. Ο πατέρας μου μου είπε, αν μπορείς βοήθησε τους ανθρώπους εδώ, όπως μας βοήθησαν αυτοί όταν είχαμε έρθει το ΄62. Τώρα σου δίνεται η δυνατότητα να δώσεις κάτι πίσω», λέει η κ. Κυργιανέ - Εφραιμίδη .

Η περιοχή αυτή θεωρείται, όμως, προπύργιο των Χριστιανοδημοκρατών. Ο υποψήφιός τους εκλέγεται συνήθως με πάνω από 50%. Παρά το γεγονός ότι έχει επισκεφτεί τους τελευταίους μήνες πάνω από 2000 σπίτια και έχει δεχτεί μεγάλη υποστήριξη, η κ. Κυργιανέ - Εφραιμίδη γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να ψηφιστεί με το πρώτο, το ονομαστικό δηλαδή ψηφοδέλτιο. Πολύ μεγάλες πιθανότητες έχει βάσει του μεικτού γερμανικού εκλογικού συστήματος να εκλεγεί με το δεύτερο, το κομματικό ψηφοδέλτιο. Η θέση που έχει στη λίστα τις δίνει πολλές ελπίδες να γίνει η πρώτη βουλευτής ελληνικής καταγωγής στη Γερμανία. Μάλιστα λέει πως κάτι τέτοιο «δεν είναι και τόσο δύσκολο. Αν τώρα βλέπουν στο 26% το SPD πιστεύω ότι ως τις 22 Σεπτεμβρίου θα έχουμε φτάσει πάνω από 27%». Εάν οι σοσιαλδημοκράτες καταφέρουν να λάβουν το 28% των ψήφων τότε η Στέλλα Κυργιανέ θα γίνει μέλος της επόμενης γερμανικής βουλής.

Οι υποψήφιοι των Πρασίνων και της Αριστεράς Γεννημένος στο Αμβούργο από γονείς μετανάστες ο Σπυρίδων Ασλανίδης πολιτεύεται στην βορειογερμανική πόλη Λύμπεκ για τους Πρασίνους. O 44χρονος οικονομολόγος, μέλος των Πρασίνων από το 1994, είναι σύμβουλος του δήμου σε θέματα οικονομικής προώθησης και εγκατάστασης νέων επιχειρήσεων στην πόλη. Ενώ για μεγάλο διάστημα ασχολούνταν με θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού, σήμερα είναι εκπρόσωπος του κόμματος του στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χολστάιν για θέματα οικονομικών και οικονομίας. Πιθανότητες να εκλεγεί δεν έχει, αλλά στόχος του είναι να ξεπεράσει το 17% των ψήφων, από 11,6% που ήταν το 2009. Για αυτό το λόγο επενδύει πολύ χρόνο και δύναμη στον προεκλογικό αγώνα. Κατά πόσο όμως του γίνονται ερωτήσεις σχετικά με την του Ελλάδα, των πιθανών επιπτώσεων ενός κουρέματος του χρέους στους Γερμανούς φορολογούμενους; «Περίμενα πραγματικά κάποια στιγμή, ειδικά όταν δεν υπάρχουν μικρόφωνα και κάμερες, κάποιος από τα άλλα κόμματα ή ακόμη κάποιος απλός πολίτης που έρχεται στις προεκλογικές μου εκδηλώσεις να μου θέσει τέτοιο θέμα. Αλλά - αυτό είναι πράγματι περίεργο και παράξενο - κανείς δεν έκανε κάποια σχετική παρατήρηση», αναφέρει ο κ. Ασλανίδης.

Διαφορετικές εμπειρίες έχει ο Λάμπρος Σαββίδης. Ο υποψήφιος του Κόμματος της Αριστεράς στο Βερολίνο βρίσκεται συχνά αντιμέτωπος με τέτοιου είδους ερωτήσεις, οι οποίες αφορούν και τη στάση του κόμματός του, το οποίο μονίμως απορρίπτει στη βουλή κάθε δανειοδοτικό πακέτο προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη «τα πακέτα αυτά ουσιαστικά δεν είναι πακέτα βοήθειας για τον ελληνικό λαό. Κατά 95-96% είναι πακέτα για τράπεζες που έχουν φαλιρίσει ή και για “ψευτοδανειστές” που πληρώνονται τους τόκους. Αυτοί παίρνουν στην ουσία τα λεφτά. Σχεδόν τίποτα δεν φτάνει για την πρόοδο και την ευημερία της οικονομίας στην Ελλάδα. Δεν φτάνει τίποτα στον ελληνικό λαό». Στη Γερμανία ο Λάμπρος Σαββίδης είχε έρθει το 1968 για να σπουδάσει ηλεκτρολόγος. Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα, ήταν μέλος προεδρείων πολλών ελληνικών συλλόγων στο Βερολίνο, ενώ το 1998 με την επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία γίνεται μέλος του PDS, όπως λεγόταν τότε το Κόμμα της Αριστεράς, επειδή, όπως τονίζει, ήταν το μόνο κόμμα στο γερμανικό κοινοβούλιο που καταδίκασε αυτή την πράξη. Η πρόταση να κατέβει υποψήφιος στις φετινές εκλογές του έγινε τον περασμένο φθινόπωρο. Σχετικά με την πρόταση αυτή αναφέρει: «Δεν είναι μόνο εκτίμηση για το πρόσωπο μου και τους αγώνες που έκανα ο ίδιος. Το να έχουν έναν Έλληνα υποψήφιο στο Βερολίνο, είναι ένα είδος αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό».
Enhanced by Zemanta

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Οι σχέσεις Μελβούρνης- Θεσσαλονίκης

Ο δήμαρχος της Μελβούρνης κ. Ρόμπερτ Ντόιλ
Η ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης δικαίως χαίρει θαυμασμού για την εργατικότητα και τη δυναμικότητά της.  Η επιρροή της είναι διάχυτη καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της Μελβούρνης και συνεχίζει να εμπλουτίζει την πόλη μας έως τις μέρες μας.

Ο Δήμος της Μελβούρνης είναι υπερήφανος για τη σχέση αδελφοποίησης με τη Θεσσαλονίκη και τους εποικοδομητικούς δεσμούς που επιφέρει με πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη και για τις δύο πόλεις.

Στη Μελβούρνη, εορτάζουμε την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά με φεστιβάλ, εκδηλώσεις, καθώς και μέσω της δημοφιλούς ελληνικής πολιτιστικής περιοχής στο κέντρο της πόλης.

Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας καθώς εξερευνούμε νέους τρόπους περαιτέρω σύσφιγξης των σχέσεων μεταξύ των δύο πόλεών μας, και προσβλέπουμε με χαρά στον εορτασμό της 30ης επετείου της αδελφοποίησής μας το 2014.

http://neoskosmos.com/

Νέα Υόρκη: Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής κοντά στην "Αποστολή"

Οι Έλληνες ομογενείς θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό των αδελφών τους, μέσω των προγραμμάτων της Εκκλησίας είπε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος


Πυλώνα κοινωνικής σταθερότητας χαρακτήρισε την ΄΄Αποστολή΄΄ ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος στη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα.

«Χωρίς την κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας, χωρίς την προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και της ΄΄Αποστολής΄΄ η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα ήταν βαθύτερη και ανεξέλεγκτη», είπε ο Σεβ. κ. Δημήτριος, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από το μέγεθος του έργου, τη μεθοδικότητα και τη διαφάνεια του Οργανισμού της Αρχιεπισκοπής.

Ο Αρχιεπίσκοπος της Αμερικής και ο Γενικός Διευθυντής της ΄΄Αποστολής΄΄, στη δίωρη συνάντησή τους, εξέτασαν λεπτομερώς τα νέα δεδομένα και την εξέλιξη της κρίσης στην Ελλάδα καθώς και τις επιπτώσεις που δημιουργεί στην οικογένεια και κυρίως στα παιδιά.

Ο κ. Δήμτσας παρουσίασε οικονομικό απολογισμό των προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, τον IOCC και την ΄΄Αποστολή΄΄ και ενημέρωσε διεξοδικά για τα νέα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί.

«Οι Έλληνες υποφέρουν και αυτό το βιώνουμε καθημερινά», είπε ο κ. Δήμτσας και πρόσθεσε, «για να έχει κανείς μία τάξη μεγέθους της κρίσης θα αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Τα δέματα αγάπης που προσφέρει η ΄΄Αποστολή΄΄ σε οικογένειες που ζουν κάτω από 8.000 ευρώ ετησίως, το 2011 έφθασαν τα 7.851, το 2012 διανεμήθηκαν 35.583 και μόνο το α΄εξάμηνο του 2013, 33527».

Επίσης ο κ. Δήμτσας ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και έκανε λόγο για την μεγαλοψυχία και τη γενναιοδωρία την Ελλήνων ομογενών που στάθησαν στους εμπερίστατους αδελφούς τους.

Ο Σεβ. Δημήτριος αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, ευχαρίστησε τον κ. Δήμτσα για την αναλυτική ενημέρωση και πρόσθεσε: «Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, οι Έλληνες ομογενείς θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό των αδελφών τους, μέσω των προγραμμάτων της ΄΄Αποστολής΄΄. Είμαι πεπεισμένος ότι γρήγορα η κρίση θα ξεπεραστεί και η Ελλάδα θα βρει τη θέση της. Οι προσπάθειες στήριξης μας συνεχίζονται, εξετάζουμε το ενδεχόμενο άμεσης νέας βοήθειας».

Μ.Κ.Ο. ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Ήρας 8 & Δέσπως Σέχου 37, Ν. Κόσμος (πλατεία Κυνοσάργους), Τ.Κ.: 11743, Τηλ.: 213 0184400,www.mkoapostoli

ΗΠΑ: Στάχτη έγινε το εστιατόριο «Χρυσή Αυγή»

Hταν σήμα κατατεθέν για την περιοχή Μέιπλ Σέιντ του Νιού Τζέρσεϊ και βρισκόταν στο ίδιο σημείο εδώ και 30 χρόνια


Το εστιατόριο «Golden Dawn», ιδιοκτησίας των οικογενειών Φωτίου και Ρομανός, στην περιοχή Μέιπλ Σέιντ του Νιού Τζέρσεϊ, δεν άνοιξε στις 6 το πρωί της Δευτέρας για όσους ήθελαν να πάρουν τον συνηθισμένο καφέ ή το πρωινό τους, πριν πάνε στη δουλειά. Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή, λίγο μετά το κλείσιμο στις 11 το βράδυ, κατέστρεψε το εσωτερικό του κτιρίου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «ncbphiladelphia» για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν 60 πυροσβέστες, οι οποίοι χρειάστηκαν 45 λεπτά για να την θέσουν υπό έλεγχο. Τα αίτια της φωτιάς ερευνώνται.

Το εστιατόριο ήταν σήμα κατατεθέν για την περιοχή και βρισκόταν στο ίδιο σημείο εδώ και 30 χρόνια. Οι ιδιοκτήτες έγραψαν «με βαριά καρδιά» στη σελίδα του εστιατορίου στο Facebook: «Μια φωτιά χτες τη νύχτα μας ανάγκασε να κλείσουμε. Οι λέξεις δεν αρκούν για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη που νοιώθουμε για εσάς και για τα χρόνια που ήσασταν πιστοί μας πελάτες. Μοιραστήκαμε πολλές καλές στιγμές και αναμνήσεις και ελπίζουμε σύντομα να επιστρέψουμε».

«Προσπαθούσα να σκεφτώ ποιο ήταν το τελευταίο μου γεύμα στο εστιατόριο, γιατί εμείς μεγαλώσαμε εδώ και ήταν μέρος της ζωής μας», δήλωσε η κόρη του ιδιοκτήτη Πόπη Φωτίου.

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Αυστραλία: Ομογενής σκότωσε και τεμάχισε το θετό γιο του

Ο δράστης είχε ομολογήσει ότι διαμέλισε το σώμα του  17χρονου με αλυσοπρίονο και έκρυψε τα μέλη του άτυχου νέου σε διάφορα σημεία της Μελβούρνης.


Δικαστήριο της Μελβούρνης καταδίκασε σε κάθειρξη 27 χρόνων τον 57χρονο ομογενή, Γιάννη Ξυπόλυτο, για το φόνο του 17χρονου θετού του γιου Γκάρι 'Ανταμς.

Ο Ξυπόλυτος είχε παραδεχθεί ότι σκότωσε τον 'Ανταμς, αλλά υποστήριξε ότι τελούσε «εν αμύνη» όταν κτύπησε πολλές φορές τον άτυχο νέο με σφυρί.

«Ο 'Αντριου μου επιτέθηκε με κατσαβίδι» είπε. Στο δικαστήριο αναφέρθηκε, όμως, ότι ο Ξυπόλυτος είχε ομολογήσει σε αστυνομικό (χωρίς να γνωρίζει ότι είναι αστυνομικός) ότι σκότωσε τον 17χρονο και, στη συνέχεια, διαμέλισε το σώμα του με αλυσοπρίονο και έκρυψε τα μέλη του άτυχου νέου σε διάφορα σημεία της Μελβούρνης.

Ο φόνος έγινε το 2003, αλλά ο Ξυπόλυτος συνελήφθη μόλις πέρυσι. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο δικαστήριο, «ο Ξυπόλυτος αφού σκότωσε τον νέο πήγε στο σπίτι του, έκανε τσάι στη σύντροφό του και έκατσε να παρακολουθήσει τηλεόραση σαν να μην έγινε τίποτα».

Η δικαστής Ελίζαμπεθ Κάρτεν χαρακτήρισε τον Ξυπόλυτο «στυγνό δολοφόνο που δεν έδειξε καμιά μεταμέλεια» Ο Ξυπόλυτος πρέπει να μείνει στη φυλακή 24 χρόνια πριν θα έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτημα για πρόωρη αποφυλάκιση σε ηλικία 81 χρόνων

Δύο Έλληνες στην κυβέρνηση της Αυστραλίας - Ο "βρωμομετανάστης" στο τιμόνι του υπ. Οικονομικών

- Ο Αθανάσιος Συνοδινός και η Σοφία Πανοπούλου - Μιραμπέλα έχουν σοβαρές πιθανότητες να γίνουν υπουργοί στη νέα κυβέρνηση της Αυστραλίας
- Με καταγωγή απο την Κεφαλονιά ο Αθ. Συνοδινός είχε γίνει στόχος ρατσιστικών επιθέσεων
- Το υπ. Βιομηχανίας ενδεχεται να αναλάβει η Σοφία Πανοπούλου - Μιραμπέλα


Για πρώτη φορά στην ιστορία της αυστραλιανής πολιτικής, η κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Άμποτ, ενδέχεται να έχει δύο ομογενείς υπουργούς, τον Αθανάσιο Συνοδινό και την Σοφία Πανοπούλου- Μιραμπέλα.

Ο νέος πρωθυπουργός ενδεχομένως να αναθέσει στον ομογενή Φιλελεύθερο γερουσιαστή Αθανάσιο Συνοδινό το υπουργείο Οικονομίας.

Ο Αθ. Συνοδινός. ΦΩΤΟ neoskosmos.com

Ποιος είναι ο Αθ. Συνοδινός

Γόνος μεταναστών, με πατέρα ναυτικό, και στόχος ρατσιστικών επιθέσεων, συνέβαλε σημαντικά στην επιστροφή του Συνασπισμού στην εξουσία. Ο ίδιος αναφέρει ότι τον φώναζαν «βρωμομετανάστη» (wog) όταν ήταν μικρός, καθώς αν και γεννημένος στη Αυστραλία όταν πρωτοπήγε στο σχολείο δεν ήξερε Αγγλικά.

Δηλώνει υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του και τονίζει ότι ποτέ δεν θα άλλαζε το ελληνικό του ονοματεπώνυμο με ένα αγγλοσαξωνικό για να ανέλθει ευκολότερα σε ανώτερα πολιτικά αξιώματα, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε άρνηση της καταγωγής του.

Ο Αθ. Συνοδινός είχε από μικρός επαφή με την πολιτική, καθώς ο πατέρας του ήταν μέλος του Συνδικάτου των Ελλήνων Ναυτεργατών. «Ήταν ένα αριστερό συνδικάτο αλλά ο πατέρας μου δεν ήταν κομμουνιστής» δηλώνει ο Συνοδινός και προσθέτει πως και η μητέρα του που έζησε το δράμα του ελληνικού εμφυλίου τον γαλούχησε «να απεχθάνεται τον ολοκληρωτισμό από όπου και αν προέρχεται. Από κυβερνήσεις, κόμματα, άτομα».

Οι συνάδελφοί του θεωρούν ότι υπήρξε ο «πλέον ισχυρός Έλληνας της Αυστραλίας»
Συνέδελφοί του λένε πω ο κ. Συνοδινός είναι ίσως ο «πιο ισχυρός Αυστραλός του παρασκηνίου της πολιτικής» και συμπληρώνουν ότι εξακολουθεί να είναι πανίσχυρος και συνδυάζει άριστη γνώση της οικονομίας, της πολιτικής αλλά και της λειτουργίας μιας κυβέρνησης και του δημοσίου.

Το 1996 ανέλαβε να οδηγήσει την αντιπολίτευση του Τζον Χάουαρντ στην εκλογική νίκη, κάτι που πέτυχε, ενώ στη συνέχεια ο Χάουαρντ έγινε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Αυστραλίας με τον Συνοδινό διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου. Ενεργό μέλος της Ομογένειας, ο Θανάσης Συνοδινός ασχολήθηκε με θέματα του Ελληνισμού όπως το Κυπριακό, το Σκοπιανό και το Πατριαρχείο. «Και οι δύο γονείς μου είχαν καταγωγή από το Ληξούρι της Κεφαλλονιάς. Άρα είμαι δύο φορές στενοκέφαλος», λέει με χιούμορ. «Έχω σχέσεις με την Ελλάδα και πηγαίνω κάθε τόσο στην Κεφαλλονιά».

Εχει διατελέσει διευθυντής πρωθυπουργικού γραφείου

Πριν φύγει για την κεντρική πολιτική σκηνή ο κ. Συνοδινός ήταν πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στην Καμπέρα. «Σπούδασα οικονομολόγος και μετά το πανεπιστήμιο είχα πάει στην Καμπέρα, όπου εργαζόμουν για το αντίστοιχο υπουργείο Οικονομικών. Ήταν πριν από είκοσι χρόνια, το 1987, όταν είχα πάει να εργαστώ και είχα αποσπαστεί στη Βουλή. Ο Χάουαρντ τότε ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης και είχε ανάγκη από οικονομικούς αναλυτές. Κάποιος με είχε συστήσει τότε, γνωριστήκαμε και είπε ότι ήθελε να συνεργαστούμε. Ο κ. Χάουαρντ έγινε πρωθυπουργός και ύστερα από λίγο καιρό ανέλαβα τη διεύθυνση του πρωθυπουργικού γραφείου. Έμεινα για δέκα και πλέον χρόνια ως σύμβουλός του, περνούσαμε καλά και μου άρεσε η δουλειά με τα θέματα της πολιτικής αλλά και των εξωτερικών σχέσεων. Στα τέλη του 2006 αποφάσισα να φύγω», λέει ο κ. Συνοδινός. Λίγο μετά την αποχώρησή του, η κυβέρνηση του Συνασπισμού των Φιλελευθέρων-Εθνικών έχασε τις εκλογές.

Ο ίδιος εργάστηκε αρχικά στην Goldman Sachs JBWere και στη συνέχεια στη National Australia Bank πριν επιστρέψει στην πολιτική αρχικά ως πρόεδρος του Φιλελεύθερου κόμματος της Νέας Νότιας Ουαλίας, της μεγαλύτερης αυστραλιανής πολιτείας και στη συνέχεια ως γερουσιαστής.

Η Σοφία Πανοπούλου - Μιραμπέλα. ΦΩΤΟ neoskosmos.com

Ποια είναι η  Σοφία Πανοπούλου- Μιραμπέλα

Υπουργός στην κυβέρνηση Άμποτ αναμένεται να αναλάβει και μια άλλη ομογενής η Σοφία Πανοπούλου- Μιραμπέλα. Αν όμως διατηρήσει την έδρα της για την οποία δίνει «μάχη» καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων και η κ. Μιραμπέλα προηγείται.

Η Σοφία Πανοπούλου- Μιραμπέλα ήταν σκιώδης υπουργός Βιομηχανίας και εικάζεται ότι θα της ανατεθεί το ίδιο υπουργείο στη νέα κυβέρνηση. Με καταγωγή από την Κόρινθο είναι γνωστή για τη μαχητικότητά της αλλά και για τις συντηρητικές της θέσεις και έχει συμβάλει όσο λίγοι στη διατήρηση της μοναρχίας στην Αυστραλία.

Ρεκόρ ψήφων για τον Νίκο Ξενοφώντα

Ένας άλλος ομογενής που δεν θα είναι υπουργός στην κυβέρνηση, αλλά θα είναι από τους πλέον ισχυρούς παράγοντες της αυστραλιανής πολιτικής σκηνής είναι ο ανεξάρτητος γερουσιαστής της Νότιας Αυστραλίας Νίκος Ξενοφών ο οποίος έλαβε και ρεκόρ ψήφων το Σάββατο. Καθώς η κυβέρνηση Άμποτ δεν κέρδισε την πλειοψηφία της Γερουσίας θα υπολογίζει τώρα σε μεγάλο βαθμό στην ψήφο του γερουσιαστή Ξενοφώντα για να περνούν τα νομοσχέδιά της από το Σώμα.

Ο Νίκος Ξενοφών γεννήθηκε στην Αδελαΐδα από Ελληνίδα μητέρα και Κύπριο πατέρα. Ο ίδιος έχει αναφερθεί πολλές φορές στον ρατσισμό που αντιμετώπισε ως παιδί στο σχολείο λόγω της καταγωγής του. Ο Νίκος Ξενοφών εργάστηκε αρχικά ως δικηγόρος και το 1997 εκλέχθηκε στο πολιτειακό κοινοβούλιο της Νότιας Αυστραλίας με τη σημαία της εκστρατείας κατά των τυχερών παιχνιδιών. Περιγράφεται ως «προσωπικότητα που ξεχωρίζει», ενώ ο καθηγητής M. Γιανγκ τον χαρακτηρίζει «άνθρωπο αρχών, ατρόμητο, αληθινό στρατιώτη».

Ο Νίκος Ξενοφών με τις ατάκες του και τις προεκλογικές του εκστρατείες έγινε γρήγορα ιδιαίτερα αγαπητός από τα ΜΜΕ της Αδελαΐδας. Αποφάσισε να παραιτηθεί από το πολιτειακό κοινοβούλιο, συμμετείχε στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2007 και εξελέγη ανεξάρτητος γερουσιαστής. Η παρουσία του στη Γερουσία έκτοτε καθιστά πιο δύσκολη την υπερψήφιση των νομοσχεδίων των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Ο ίδιος δείχνει ξέχωρο ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα και για το Κυπριακό.

Τζον Πολ: O άστεγος Έλληνας που έγινε δισεκατομμυριούχος και τιμάται για το φιλανθρωπικό του έργο

Στην 329η θέση του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου βρίσκεται ο Ελληνοιταλός Τζον Πολ, με περιουσία που αγγίζει τα 4 δις δολάρια.


Το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων εσόδων του το αντλεί από την εταιρεία του, "John Paul Mitchell Systems", που παρασκευάζει προϊόντα για τον καλλωπισμό των μαλλιών. Μάλιστα πριν χτίσει την αυτοκρατορία του, ήταν άστεγος και ζούσε στο αυτοκίνητο του.

Ο Τζον Πολ Ντετζόρια γεννήθηκε στις 13 Απριλίου του 1944 στο Λος Άντζελες. Οι γονείς του δισεκατομμυριούχου σήμερα επιχειρηματία ήταν μετανάστες. Η μητέρα του ήταν Ελληνίδα και ο πατέρας του Ιταλός.

Ο δρόμος του στην επιτυχία δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν πολύ μικρός, μόλις 2 ετών. Στην ηλικία των 9 ξεκίνησε να πουλά χριστουγεννιάτικες κάρτες και εφημερίδες μαζί με τον αδερφό του για να στηρίξουν οικονομικά την οικογένεια. Η μητέρα τους δεν μπορούσε να αναθρέψει μόνη της τα δύο αγόρια και αναγκάστηκαν να τα δώσει σε ανάδοχη οικογένεια.

Ήταν μέλος μια συμμορίας στο Ανατολικό Λος Άντζελες, την οποία όμως εγκατέλειψε όταν ένας μαθηματικός του είπε πως δεν θα πετύχει σε τίποτα στη ζωή του. Αποφοίτησε το 1962 και μπήκε στο Ναυτικό. Στο ναυτικό έμεινε για 2 χρόνια και μετά έκανε διάφορες δουλειές από καθαριστής μέχρι πωλητής. Μάλιστα, έμεινε άστεγος για ένα διάστημα και αναγκάστηκε να συλλέγει μπουκάλια για να επιβιώσει.

Στον χώρο της φροντίδας μαλλιών μπήκε ως εργαζόμενος στα Εργαστήρια της Redken. Λίγο πριν ξεκινήσει την εταιρία του, μένει για δεύτερη φορά άστεγος. Αναγκάζεται να μένει στο αυτοκίνητο του μετά τον χωρισμό του με την σύζυγό του.

Το 1980 δημιούργησε την εταιρία John Paul Mitchell Systems μαζί με τον κομμωτή Paul Mitchell και ένα δάνειο 700 δολαρίων. Το όνειρο των δύο φίλων ήταν να δημιουργήσουν ένα επαναστατικό σύστημα μαλλιών με τρία προϊόντα (Σαμπουάν 1, Σαμπουάν 2 και Κοντίσιονερ). Το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα και η εταιρία παράγει πάνω από 100 προιόντα και είδη κομμωτικής σε πάνω από 80 χώρες παγκοσμίως Το 1989 ο Paul Mitchell πέθανε και την θέση του ως συνιδιοκτήτης έλαβε ο γιος του Άνγκους.

Συμμετέχει σε διάφορες επιχειρηματικές κινήσεις όπως η εταιρία Patrón Spirits, την οποία ίδρυσε το 1989 και πλέον πουλά πάνω από 2 εκατομμύρια κιβώτια τεκίλα τον χρόνο.

Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της αλυσίδας νυχτερινών μαγαζιών House of Blues, τα οποία πωλήθηκαν προς 350 εκατομμύρια δολάρια το 2006.

Έχει μερίσματα στις εταιρίες Pyrat Rum, Ultimat Vodka, Solar Utility, Sun King Solar, Touchstone Natural Gas, Three Star Energy, Diamond Audio, μια αντιπροσωπία Harley Davidson dealership, μια εταιρία διαμαντιών (DeJoria), και την εταιρία κινητής τεχνολογίας ROK AMERICAS, την John Paul Pet, η οποία περιποιείται ζώα και άλλες.

Η μεγαλύτερη πολυτέλεια που δεν στερεί από τον εαυτό του είναι το προσωπικό του τζετ.

Το φιλανθρωπικό και περιβαλλοντικό του έργο είναι σημαντικό. Μαζί με τον Μπραντ Πιτ, τον Ριτσαρντ Μπρανσον και τον Νέλσον Μαντέλα, είναι ιδρυτής του «Mineseeker», ενό ςμη κερδοσκοπικού οργανισμού που αναζητεί λύσεις για το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκών.

Το 2009, λόγω της οικονομικής κρίσης, δώρισε 150 χιλιάδες δολάρια για να ξεκινήσει το "Grow Appalachia", έναν οργανισμό που μαθαίνει στους ανθρώπους σε φτωχές περιοχές, κυρίως στο Κεντάκι, να καλλιεργούν, να μαγειρεύουν και να συντηρούν τα λαχανικά τους.

Έχει λάβει πολλούς επαίνους για το φιλανθρωπικό του έργο, ανάμεσα στα οποία και ο ορισμός του ως μέλος εφ' όρου ζωής στον Σύλλογο Horatio Alger Διακεκριμένων Αμερικανών για να τιμήσουν το ταξίδι του προς την επιτυχία.

Enhanced by Zemanta

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Άννα Βίσση: Γιατί ταξίδεψε στην Αστόρια;

Η συνάντηση της με Ελληνοαμερικάνο δισεκατομμυριούχο! 


Η τραγουδίστρια άφησε για λίγο την κόρη της Σοφία και «πετάχτηκε» μέχρι την Αστόρια για να προμοτάρει την εκστρατεία του Έλληνα ομογενή, Τζον Κατσιματίδη, ο οποίος έβαλε υποψηφιότητα για δήμαρχος στη Νέα Υόρκη. 

Η Άννα Βίσση λοιπόν,  βρέθηκε στο πλευρό του Ελληνοαμερικανού δισεκατομμυριούχου που κατέβηκε στον αγώνα για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης στις εκλογές του φετινού Νοεμβρίου.

Τη φωτογραφία ανέβασε η ίδια η τραγουδίστρια στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter γράφοντας: «Λέτε η Νέα Υόρκη να αποκτήσει Έλληνα δήμαρχο; μακάρι! Εγώ πάντως πήγα Αστόρια σήμερα για support!». 

Έφυγε από τη ζωή ο Αθ. Γεωργάτος

Πέθανε χθες σε ηλικία 98 ετών ο ελληνικής καταγωγής, μακροβιότερος πρόεδρος της Αυστραλιανής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Γεωργάτος (Άθα Τζορτζ).


Δικηγόρος στο επάγγελμα και πετυχημένος επιχειρηματίας ο Άθα Τζορτζ, ο οποίο είχε τιμηθεί με τον τίτλο του σερ από τη βασίλισσα Ελισάβετ, διατέλεσε πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας από το 1969 έως το 1988. 

Στο διάστημα αυτό η εθνική Αυστραλίας συμμετείχε για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 (Γερμανία), ενώ ξεκίνησε και το παναυστραλιανό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα το 1977. Ο Άθα Τζορτζ υπήρξε επίσης ο πρώτος Αυστραλός που υπηρέτησε στην εκτελεστική επιτροπή της ΦΙΦΑ.

Η κηδεία του, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο, θα γίνει την προσεχή Τρίτη από τον ναό του Αγίου Γεωργίου στο Ροζ Μπάι του Σίδνεϊ.

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

«Σπάνε» κάθε ρεκόρ οι ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι στις αυστραλιανές εκλογές

Δεκάδες είναι οι έλληνες ομογενείς που κατέρχονται ως υποψήφιοι στις επικείμενες εκλογές του Σαββάτου, αν και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μάλλον δεν θα καταφέρουν όλοι να μπούν στη Βουλή


Ρεκόρ υποψηφίων ελληνικής καταγωγής κατέρχονται ως υποψήφιοι στις εκλογές για βουλή και γερουσία που διεξάγονται το Σάββατο στην Αυστραλία αλλά υπάρχει κίνδυνος στη νέα βουλή που θα προκύψει η ελληνική παρουσία να είναι περιορισμένη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Φιλελεύθερος γερουσιαστής, Αθανάσιος Συνοδινός, κινδυνεύει από τις δεύτερες προτιμήσεις της υποψήφιας του ακροδεξιού κόμματος «Ένα Έθνος», Πολί Χάνσον.

Η κα Χάνσον αποφάσισε να «ανταλλάξει» όλες τις δεύτερες προτιμήσεις με τα άλλα (πολλά) μικρά κόμματα και αυτό ενδέχεται να εμποδίσει την επανεκλογή του κ. Συνοδινού.

Σε περίπτωση που ο Συνασπισμός κερδίσει τις εκλογές και ο κ. Συνοδινός επανεκλεγεί ο ίδιος αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.

Αν όντως επικρατήσει ο Συνασπισμός δεν αποκλείεται στη νέα κυβέρνηση υπό το Τόνι 'Αμποτ, να υπάρχουν δυο ομογενείς υπουργοί.

Εκτός του κ. Συνοδινού σίγουρη θεωρείται και η υπουργοποίηση της Σοφίας Μιραμπέλα-Παναπούλου.

Υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα επανεκλεγεί στην επαρχιακή έδρα Indi της Βικτώριας καθώς σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις, απειλείται από την ανεξάρτητη υποψήφια Κάθι ΜακΓκόαν.

Το Εργατικό κόμμα, με την σειρά του, ανησυχεί ότι μπορεί να χάσει έδρες και στη Νότια Αυστραλία. Και μια από τις έδρες αυτές είναι η έδρα Χάιντμαρς στην Αδελαΐδα την οποία κατέχει ο ομογενής Εργατικός βουλευτής, Στηβ Γεωργανάς.

Μάλιστα ο κ. Γεωργανάς έχει να αντιμετωπίσει και έναν άλλο ομογενή υποψήφιο, τον Γιώργο Μελισουργό που κατέρχεται με το κόμμα του Αυστραλού κροίσου Κλάϊβ Πάλμερ.

Στις εκλογές του Σαββάτου σίγουρη θεωρείται η επανεκλογή της Μαρία Βαμβακινού στην έδρα Κόλγουελ της Βικτώριας (Εργατικό Κόμμα) αλλά και του ανεξάρτητου γερουσιαστή της Νότιας Αυστραλίας, Νίκος Ξενοφών, που δεν αποκλείεται να εξελιχθεί και σε «ρυθμιστή» της γερουσίας αν καμιά παράταξη δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Να καταστεί, δηλαδή, πανίσχυρος μετά τις εκλογές.

Αλλοι ομογενείς υποψήφιοι βουλευτές στις διάφορες αυστραλιανές Πολιτείες είναι:


*Στην έδρα Μπάτμαν (Βικτώρια) υποψήφιος των Φιλελευθέρων είναι ο Γιώργος Σουρής.

*Στην έδρα Χόθαμ (Βικτώρια) υποψήφιος με το κόμμα Rise Up Australia Party είναι ο Πίτερ Βασιλείου.

*Στην έδρα Τσίσολμ, επίσης της Βικτώριας, υποψήφια με το Rise Up Australia Party είναι η Μέλανι Βασιλείου.

*Στη Νέα Νότια Ουαλία στην έδρα Μπάρτον υποψήφιος με το Φιλελεύθερο κόμμα είναι ο Νικόλας Βαρβαρής.

*Στην ίδια Πολιτεία και στην έδρα Έντεν Μονάρο, υποψήφιος με το κόμμα Citizens Electoral Council είναι ο Κώστας Γκουμάς.

*Στην έδρα ΜακΜάον της Νέας Νότιας Ουαλίας με το κόμμα Christian Democratic Party υποψήφια είναι ο Μάνης Πουλάρας.

*Στη Δυτική Αυστραλία στην έδρα Πιρς υποψήφια με το κόμμα Australian Christians είναι η Μαρί Κανά.

*Στην έδρα Αδελαΐδα της Νότιας Αυστραλίας με το Socialist Alliance Liah Lazarou υποψήφια είναι η Λία Λαζάρου.

Στο Κουίνσλαντ και στην έδρα Καπρικόνια υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος είναι ο Πίτερ Φριλίγος.

Αλλοι ομογενείς υποψήφιοι γερουσιαστές είναι:

*Στη Νέα Νότια Ουαλία ο Βασίλης Κουταλιανός με το κόμμα εναντίον του Φόρου για τους Ρύπους (No Carbon Tax Climate Sceptics).

*Στη Βικτώρια υποψήφιος για τη Γερουσία με το κόμμα Αυστραλοί Χριστιανοί (Australian Christians) είναι ο Φρανκ Παπαφωτίου.

*Στη Δυτική Αυστραλία υποψήφιος για τη Γερουσία με The Wikileaks Party είναι ο Γεράσιμος Γεωργάτος.
Enhanced by Zemanta

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Μπιλ Αυλωνίτης, ο Ελληνας που πουλάει ψησταριές στην Κίνα με την ονομασία greeksouvla

Οσοι τον ξέρουν, τον φωνάζουν «θείο Μπιλ». Για τους υπόλοιπους είναι γνωστός ως ο... βασιλιάς της σούβλας στην Κίνα. Και βέβαια είναι Ελληνας. Είναι ο άνθρωπος με την απίστευτη πορεία, που δεν δίστασε να αναζητήσει την τύχη του σε δύο ηπείρους πριν γίνει εκείνος που έμαθε στους Κινέζους πώς να ψήνουν.

Ο Μπιλ Αυλωνίτης γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά σύντομα ακολούθησε το μεταναστευτικό κύμα για την Αυστραλία, όπου πήρε την υπηκοότητα έπειτα από λίγα χρόνια. Αν και θα μπορούσε να περάσει εκεί την υπόλοιπη ζωή του, το επιχειρηματικό δαιμόνιο τον έκανε ξανά μετανάστη. Τα τελευταία 20 χρόνια ζει στην Κίνα όπου πραγματοποιεί το όνειρό του, την αναζήτηση της τέλειας... σούβλας!

Το εργοστάσιό του στην περιοχή Σενζέν δεν αφήνει περιθώριο αμφιβολίας για τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται. Η «Greek Souvla», η εταιρεία του κ. Αυλωνίτη, παράγει προϊόντα για μπάρμπεκιου από το 1994, απασχολώντας Ελληνες, Κύπριους και Κινέζους μηχανικούς, ενώ τα επαγγελματικά προϊόντα τους πωλούνται και στις πέντε ηπείρους.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του στην ιστοσελίδα της εταιρείας, στόχος του Μπιλ Αυλωνίτη ήταν να κρατήσει ζωντανή την ελληνική παράδοση του ψησίματος, που πέρα από ένας υγιεινός τρόπος μαγειρέματος είναι πάνω από όλα ευκαιρία για κοινωνική συναναστροφή, με φίλους και συγγενείς να συγκεντρώνονται προκειμένου να κάνουν μπάρμπεκιου.

Μάλιστα ο «θείος Μπιλ» δοκιμάζει προσωπικά κάθε νέο προϊόν της εταιρείας, τα οποία βέβαια οι Κινέζοι έχουν προσαρμόσει στη δική τους παράδοση. Ετσι, η «Greek Souvla» γίνεται τρόπος μαγειρέματος... σκύλων και λοιπόν εδεσμάτων της ασιατικής κουζίνας.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...