Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Ο Ελληνας ιερέας του Κατάρ

Yστερα από δεκατέσσερις αιώνες, το ελληνικό στοιχείο και η Ορθοδοξία επανεμφανίζονται στην καρδιά της Σαουδικής Αραβίας. Στο πλούσιο σε πετρελαιοπηγές και κοιτάσματα φυσικού αερίου Κατάρ (έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα στον κόσμο) ο πατέρας Μακάριος διδάσκει τον λόγο του Θεού, διατηρώντας άσβεστη τη φλόγα της πίστης στις ψυχές των τετρακοσίων Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εμιράτο, ενώ σε μερικές ημέρες θα τελέσει τα εγκαίνια της πρώτης ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησίας στην περιοχή.

«Ζω στο Κατάρ από το 1997. Το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, όπου και υπάγομαι, έκρινε απαραίτητη την παρουσία ιερέα από τη στιγμή που εδώ ζουν αρκετοί ορθόδοξοι χριστιανοί» εξηγεί ο πατέρας Μακάριος και περιγράφει τη ζωή σε έναν τόπο όπου χτυπά δυνατά η καρδιά του Ισλάμ. «Τα πρώτα χρόνια, οι μουσουλμάνοι μας έβλεπαν σαν ξένο σώμα και κάποιοι φανατικοί εξακολουθούν. Μέχρι πρότινος, δεν είχαμε εκκλησία. Η Θεία Λειτουργία και τα Ιερά Μυστήρια τελούνταν μέσα σε σκηνές ή σε σπίτια πιστών. Ευτυχώς, με τη βοήθεια του Θεού σε λίγες ημέρες θα εγκαινιάσουμε παρουσία και του Πατριάρχη Ιεροσολύμων τον Ιερό Ναό των Αγίων Ισαάκ και Γεωργίου», λέει και συμπληρώνει: «Στο Κατάρ οι άνθρωποι διαφορετικής θρησκείας από το Ισλάμ χαίρουν σεβασμού. Οσον αφορά εμάς τους χριστιανούς, αισθανόμαστε προστατευμένοι τόσο από τον εμίρη, ο οποίος μας παρεχώρησε και το οικόπεδο όπου χτίζεται η εκκλησία, όσο και από την αστυνομία του κράτους».

Το Πάσχα που μόλις πέρασε εκατοντάδες χριστιανοί εκκλησιάστηκαν και έζησαν τα Πάθη του Κυρίου στη γη όπου κυριαρχεί ο Μωάμεθ και το Κοράνι.

«Τελέστηκαν οι ακολουθίες. Στολίσαμε τον Επιτάφιο, ψάλλαμε και γιορτάσαμε την Ανάσταση. Βέβαια, εδώ έχουμε προσαρμόσει τις Λειτουργίες ανάλογα με τα ωράρια» λέει ο πατέρας Μακάριος και εξηγεί: «Εδώ γιορτάσαμε την Ανάσταση νωρίτερα από τα μεσάνυχτα. Η Κυριακή είναι εργάσιμη για τους μουσουλμάνους και έπρεπε να τελεστεί νωρίς η Λειτουργία για να μπορέσει ο κόσμος να πάει ξεκούραστος στη δουλειά του την επόμενη ημέρα. Για να καταλάβετε, την Κυριακή του Θωμά θα τη γιορτάσουμε Παρασκευή».


Μεικτοί γάμοι
Το Κατάρ άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Από τότε που έγινε γνωστή η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου το κράτος ξεκίνησε να δαπανά χρήματα για τον εκσυγχρονισμό του εμιράτου. «Εκατοντάδες άνθρωποι δουλεύουν στις εταιρείες που έχουν στηθεί εδώ. ορθόδοξοι χριστιανοί από κάθε γωνιά της Γης, μεταξύ αυτών πολλοί Ελληνες και Κύπριοι, έχουν φέρει τις οικογένειές τους στο Κατάρ ή δημιουργούν οικογένειες εδώ. Τελώ αρκετούς μεικτούς γάμους». Τονίζει ο αρχιμανδρίτης και ξεκαθαρίζει: «Δεν μιλώ για γάμους μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών. Αυτές είναι σπάνιες περιπτώσεις. Γνωρίζω τέσσερις και μάλιστα στη μία από τις αυτές η κοπέλα κατάφερε να ξεφύγει. Πολλές φορές τυφλώνονται από τα πλούτη και παρασύρονται. Παντρεύονται χωρίς να υπολογίζουν πως μετά τον γάμο θα ισχύει και ο μουσουλμανικός νόμος, ο οποίος είναι αυστηρός με τις γυναίκες».

Τόσο οι μεικτοί γάμοι όσο και η αύξηση του αριθμού των Ελλήνων στο αραβικό αυτό εμιράτο δημιούργησε την ανάγκη σύστασης σχολείου εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. «Για δύο χρόνια δίδασκα εγώ τα παιδιά. Τους μάθαινα την ελληνική, θρησκευτικά και ιστορία. Από τον Οκτώβριο διδάσκει Ελληνίδα δασκάλα και έτσι το σχολείο οργανώθηκε καλύτερα».

Στα άμεσα σχέδια του πατέρα Μακάριου είναι η ολοκλήρωση του ναού και η αποπεράτωση του πνευματικού κέντρου που φτιάχνεται αυτόν το καιρό. «Μακάρι να πάνε όλα κατ’ ευχήν. Θα είναι ωραίο να έχουμε χώρο για τα κατηχητικά σχολεία και για τις γιορτές μας. Αν και ζητήσαμε στο παρελθόν ενίσχυση από το ελληνικό κράτος, αυτή τη στιγμή κατανοούμε πως είναι δύσκολο λόγω της οικονομικής κρίσης. Ευελπιστούμε στη βοήθεια των εταιρειών που λειτουργούν εδώ» τονίζει και περιγράφει τον εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι.

«Εχω συναντηθεί μαζί του αρκετές φορές. Στις γιορτές των μουσουλμάνων είθισται να περνάμε για χαιρετισμό οι θρησκευτικοί εκπρόσωποι του τόπου όπου είμαστε φιλοξενούμενοι. Ομολογώ πως τρέφει εκτίμηση και αγάπη για τους Ελληνες και μάλιστα δείχνει την εμπιστοσύνη του προς τον λαό μας έχοντας στην υπηρεσία του δύο. Ο πιλότος του αεροπλάνου του αλλά και ο καπετάνιος της θαλαμηγού του είναι Ελληνες».


Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για δασκάλους

Η κυρία Αντιγόνη Μπάτζιου έχει αναλάβει την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στους σαράντα μαθητές του σχολείου του Κατάρ. «Το σχολείο λειτουργεί συστηματικά από τον περασμένο Οκτώβριο. Πριν, εκτελούσε χρέη δασκάλου ο πατέρας Μακάριος» λέει η κυρία Μπάτζιου και εξηγεί: «Το σχολείο δημιουργήθηκε έπειτα από πολύ κόπο. Αρχικά, έγινε Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων. Επειτα, ζητήσαμε οικονομική ενίσχυση και τελικά καταφέραμε να έχουμε μια στέγη. Οι εταιρείες όπου εργάζονται οι οικογένειες των παιδιών νοικιάζουν και συντηρούν τον χώρο, ενώ το ελληνικό κράτος απέσπασε εμένα στο Κατάρ και μας έστειλε και εκπαιδευτικό υλικό».

Η κυρία Μπάτζιου βρίσκεται στο εμιράτο του Κατάρ μαζί με την οικογένειά της. «Ηταν επιλογή μου να είμαι εδώ, αφού ακολούθησα τον άντρα μου, ο οποίος εργάζεται σε μια εταιρεία. Στην Ελλάδα εργαζόμουν ήδη σε δημόσιο σχολείο» σημειώνει και συμπληρώνει: «Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει και πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών για ενήλικες. Εχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον ακόμη και από Αραβες». Οσο για την προσφορά της, λέει: «Θεωρώ πως κάνω πράγματα που ίσως να μην έκανα στην Ελλάδα. Εδώ υπάρχουν αρκετές ανάγκες από δασκάλους. Ακόμη και παιδιά από μεικτούς γάμους (Ελλήνων - αλλοδαπών) που γεννήθηκαν στο Κατάρ και δεν έχουν ζήσει καθόλου στην Ελλάδα νιώθω ότι αγαπούν τη χώρα μας. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί ακέραιο το ελληνικό στοιχείο».


ΑΝΘΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...