Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Γεμάτο ξένους τα μεσημέρια το φεστιβάλ Αγίου Κωνσταντίνου, Μπρούκλιν



ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Από γραφείο σε γραφείο και από μαγαζί σε μαγαζί έτρεχε και μιλούσε και μοίραζε αφίσες για το φεστιβάλ της κοινότητάς του, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Μπρούκλιν, όλες τις προηγούμενες εβδομάδες, ο ιερατικώς προϊστάμενός της, π. Ιωάννης Λαρδάς.
»Πήγα ο ίδιος γιατί είναι δύσκολο να αρνηθούν στον παπά», είπε χαμογελώντας στην ομάδα του «Εθνικού Κήρυκα» που επισκέφθηκε την Πέμπτη το Φεστιβάλ το οποίο άρχισε τη Δευτέρα και τελειώνει αύριο Κυριακή. «Με τραβούσαν από το ράσο και με ρώταγαν με ενδιαφέρον πότε αρχίζει. Φέτος πάμε πολύ καλύτερα από άλλες χρονιές», τόνισε. Ο π. Λαρδάς ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές και επισκέπτες και υπογράμμισε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία στο Συμβούλιο.
Στην Κοινότητα είναι τα τελευταία πέντε χρόνια. Η ενορία έχει ως τακτικά μέλη 230 περίπου οικογένειες. Το Ημερήσιο Σχολείο «Αργύριος Φάντης» έχει 160 παιδιά. Ο π. Λαρδάς επαίνεσε την προσωπικότητα και το έργο της διευθύντριας, Αλίσιας Φαρκού, και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Μικρό Ελληνάκι» με το οποίο οι γονείς πηγαίνουν τα νήπιά τους για να μάθουν την ελληνική γλώσσα, καθώς και στο άλλο παρόμοιο πρόγραμμα για παιδιά 3-5 χρονών, «ενώ τώρα κάναμε ένα βήμα με Απογευματινό για παιδιά 5-7 χρονών». Ο π. Λαρδάς αναφέρθηκε επίσης στην αξιοποίηση του μεσαίου απέναντι από την εκκλησία κτιρίου από το οποίο εισπράττεται χρηματικό ποσό κάθε χρόνο.
Ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας, Ηλίας Σερεμέτης είπε ότι το Φεστιβάλ άρχισε τη Δευτέρα, γιατί το προτιμούν πάρα πολύ για το μεσημβρινό τουλάχιστον φαγητό τους οι υπάλληλοι των γραφείων από τα οποία είναι γεμάτη η τριγύρω περιοχή. Οι πολλοί ομογενείς πηγαίνουν τα Σαββατοκύριακα. Τα περισσότερα έσοδα είναι από τις εργάσιμες ημέρες, Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή. «Το Φεστιβάλ είναι μια μεγάλη βοήθεια, γιατί έχουμε έξοδα για το Σχολείο και τη γενικότερη λειτουργία της Κοινότητας», είπε ο κ. Σερεμέτης.
Ο ίδιος βοηθά παντού στο Φεστιβάλ. «Οπου με χρειαστούν, τρέχω, αλλά έχουμε πάρα πολλούς άλλους εθελοντές που δίνουν πολύ από το χρόνο τους», πρόσθεσε.
Τη Δευτέρα υπήρχε περισσότερος κόσμος από πέρυσι την ίδια μέρα, την Τρίτη επειδή ο καιρός ήταν βροχερός υπήρχαν λιγότεροι επισκέπτες, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη η κίνηση ήταν και πάλι αυξημένη, ενώ κάθε Παρασκευή και Σάββατο, ο κόσμος είναι πολύς. Στο δρόμο, έξω από την εκκλησία, είχαν στηθεί μεγάλα και μικρότερα παιχνίδια για τα παιδιά. Κατά τον κ. Σερεμέτη, το 70% περίπου των επισκεπτών κάθε χρόνο είναι ξένοι. Πολλά από τα γραφεία της περιοχής είναι κρατικές υπηρεσίες. «Το περιμένουν όλοι κάθε χρόνο το φεστιβάλ μας», τόνισε.
Ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας, Τάκης Παπαδόπουλος, που μίλησε στον «Ε.Κ.», απόντος του προέδρου, Ηρακλή Αργυρίου, είπε ότι «κάθε χρόνο πάμε και καλύτερα», με τη βοήθεια βέβαια και του καιρού. «Είναι πολύ σημαντικό αυτό το ετήσιο φεστιβάλ, γιατί αποτελεί τονωτική ένεση στα οικονομικά της κοινότητάς μας», υπογράμμισε. «Κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχουμε περισσότερους ξένους, που εργάζονται σε γραφεία και επιχειρήσεις της περιοχής και τα απογεύματα και βράδια έχουμε πολλούς Ελληνες, ιδιαίτερα Παρασκευή και Σάββατο».
Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε με υπερηφάνεια και στο χορευτικό του Σχολείου της Κοινότητας από αγόρια και κορίτσια που εμφανίζεται με εθνικές ενδυμασίες Πέμπτη και Παρασκευή μεσημέρι, καθώς και Παρασκευή και Σάββατο τα βράδια.
«Προσκαλούμε όλους τους ομογενείς να έλθουν εδώ να φάνε τα καλύτερα ελληνικά φαγητά, να απολαύσουν τα νόστιμα γλυκά μας και να διασκεδάσουν με μουσική και τραγούδια, ενώ θα χαρούν και τα παιδιά μας που χορεύουν», είπε.
Η κοινότητα έχει το Ημερήσιο Σχολείο της «Αργύριος Φάντης», το Ελληνικό Απογευματινό και το Κατηχητικό. Οι τάξεις αρχίζουν από το Προνηπιαγωγείο και τελειώνουν στην 8η.
Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι σε δύο χρόνια η Κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης θα γιορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της με διάφορες εκδηλώσεις.
Αεικίνητη παντού, είναι η Μιχαηλία Ταμπάκη, οργανωτική υπεύθυνη του Φεστιβάλ. Η ίδια είναι 28 χρόνια, από τότε που παντρεύτηκε, κοντά στην Κοινότητα. Φέτος είναι υπεύθυνη του Φεστιβάλ για τέταρτη χρονιά. «Η περιοχή έχει αλλάξει προς το καλύτερο και υπάρχουν εκτός από τα γραφεία και πολλές νέες πολυκατοικίες», είπε. «Ετσι, για τρίτη χρονιά φέραμε και ορισμένα παιχνίδια για παιδιά. Οι γείτονές μας έρχονται κάθε βράδυ να φάνε. «Είναι απίστευτο πόσο γρήγορα φεύγει ο γύρος», πρόσθεσε η κ. Ταμπάκη. Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης είχαν χρησιμοποιηθεί 50 κούτες, των 80 πάουντς η κάθε μία. «Φέτος πάμε πολύ καλύτερα από πέρυσι», τόνισε.
Αποφασιστική στην προετοιμασία και τη λειτουργία του Φεστιβάλ είναι η εθελοντική βοήθεια των κυριών της Φιλοπτώχου της Κοινότητας. «Εχουμε 40 μέλη που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους», είπε η πρόεδρος της Φιλοπτώχου, Γεωργιάνα Παπαδάκου. Τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες έκαναν τις προετοιμασίες για τους λουκουμάδες, τα άλλα γλυκά, αλλά και για να οργανωθεί το λεγόμενο «φλι μάρκετ» του Φεστιβάλ. Η κ. Παπαδάκου προσκαλεί τους ομογενείς όχι μόνο της περιοχής, αλλά και από παντού για να χαρούν το φετινό φεστιβάλ της Κοινότητας. Αυτή τη χρονιά, όπως και τις άλλες, η Φιλόπτωχος συγκέντρωσε χρήματα με διάφορες εκδηλώσεις για να ανταποκριθεί στην αποστολή της.
Το απόγευμα της Πέμπτης έτρωγαν στο Φεστιβάλ και τα παιδιά της ομάδας σόφτμπολ της Κοινότητας που κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αρχιεπισκοπής.
«Είναι η κοινότητά μου, και είμαι εδώ στο φεστιβάλ κάθε χρόνο, μαζί με τους φίλους μου και περνάμε καλά», είπε ο αρχηγός της ομάδας, Χρήστος Αργυρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...