«Daydreaming: one hundred Greeks of Belgium dream of Greece». Εκατό Έλληνες του Βελγίου με τα μάτια κλειστά, φωτογραφημένοι από τον Σπύρο Παλούκη. «Σκέφτηκα να συγκεντρώσω σ' ένα βιβλίο όλους τους Έλληνες του Βελγίου κι όχι μόνο τους ομογενείς. Το Βέλγιο έχει την εξής ιδιαιτερότητα. Ζουν εκεί πολλές γενιές Ελλήνων. Από τους πρώτους μετανάστες που δούλευαν στα ανθρακωρυχεία ή ανοίξανε εστιατόρια μέχρι αυτούς που μετανάστευσαν τη δεκαετία του '80 για να εργαστούν ως διπλωμάτες. Επίσης, υπάρχουν πολλοί φοιτητές, έμποροι, δικηγόροι. Πρόκειται για μια αόρατη ελληνική κοινωνία, την οποία αρκετοί αγνοούν εδώ στην Ελλάδα. Μάζεψα όλες αυτές τις ψηφίδες ελληνισμού. Αυτούς τους ανθρώπους που δεν συναντιούνται στην καθημερινότητά τους γιατί ζουν γκετοποιημένοι και τους έβαλα σ' ένα βιβλίο ώστε να συναντηθούν. Ο καθένας μάλιστα μου λέει κι ένα όνειρό του για την Ελλάδα ενώ όλοι έχουν τα μάτια κλειστά».
Γιατί δημιούργησες τις εκδόσεις «Fata Morgana»;
Προσπαθώ να βιοποριστώ κάνοντας αυτό που αγαπώ, το βιβλίο και τη φωτογραφία. Δυστυχώς, το σύστημα λειτουργεί υπέρ των μεγάλων εκδοτών ενώ οι δημιουργοί κερδίζουν ελάχιστα. Τα βιβλία μου είναι τα «παιδιά» μου και δεν αποτελούν μια παράλληλη απασχόληση. Έτσι, αποφάσισα να πάρω το ρίσκο, την ευθύνη και φυσικά, το όποιο όφελος. Η «Fata Morgana» προέκυψε από ανάγκη ενώ είναι «αδελφοποιημένη» με τις εκδόσεις «Μαγικό Κουτί».
Μπορεί πραγματικά ένας νέος καλλιτέχνης να βιοπορίζεται από το έργο του;
Πολύ δύσκολα. Για να επιλέξεις να εκδώσεις ένα λεύκωμα το οποίο θα έχει εξαιρετικά υψηλό κόστος, πρέπει να βρεις σε ποιο κοινό απευθύνεσαι. Επίσης, πρέπει να κάνεις ένα σωρό πράγματα τα οποία δεν σου αρέσουν ή τα βαριέσαι. Δυστυχώς, ένα βιβλίο δεν αποτελεί μόνο δημιουργία. Πρέπει να ασχολείσαι με ένα σωρό περιφερειακές εκκρεμότητες.
Τι έχει αλλάξει από την εποχή του «Καρλομάγνου»;
Το πρώτο μου βιβλίο μου έδωσε πολλή ώθηση, πήγαν όλα καλά. Έπειτα, ήρθε το λεύκωμα της Έδεσσας. Τότε, είχα μια πολύ αθώα ματιά. Δεν μου περνούσε από το μυαλό ότι τελικά θα γινόμουν ο εκδότης του λευκώματος. Έπειτα από αυτό, άρχισα να αντιμετωπίζω το ζήτημα των βιβλίων πιο σφαιρικά, όχι μόνο ως δημιουργός. Έμαθα όλα τα στάδια από τα οποία περνά ένα βιβλίο μέχρι να κυκλοφορήσει. Έγινα διαφημιστής, αποθηκάριος... Έχω αποκτήσει πλέον το «know how». Το ιδανικό θα ήταν να μου το είχε αναθέσει κάποιος κι εγώ να έβγαζα απλά τις φωτογραφίες. Δυστυχώς, ζούμε στην εποχή «do it yourself». Πρέπει να τα κάνεις όλα μόνος σου.
INFO
Ο Σπύρος Παλούκης έχει σπουδάσει στην Ελλάδα και το Βέλγιο ενώ από το 2006 εργάζεται ως
freelance φωτογράφος, αναλαμβάνοντας διάφορα φωτογραφικά project στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει τρία βιβλία του: «Ο Καρλομάγνος και η κάμερα με τα μυστικά», «Έδεσσα/Edessa» και «Daydreaming». Το 2008 - 09 συγκαταλέχθηκε μέσα στους δέκα καλύτερους νέους φωτογράφους της Ελλάδας ενώ την ίδια χρονιά, συμπεριλήφθηκε από την επιτροπή του περιοδικού «Διαβάζω» στη λίστα των δέκα υποψήφιων καλύτερων πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων της χρονιάς.
Συνέντευξη στην Παυλίνα Εξαδακτύλου/aggelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου