Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Οι Ελληνες στο Σότσι


ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ / agelioforos.gr

Στο θέρετρο των Ρώσων, στο Σότσι στη Νότια Ρωσία, οι Ελληνες έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα. Αυτήν την περίοδο είναι περήφανοι που αυτοί ως απόγονοι του πνεύματος του ελληνισμού και του ολυμπισμού, υποδέχτηκαν με το δικό τους τρόπο την ολυμπιακή φλόγα από την ιστορική τους πατρίδα, στην πατρίδα που τους φιλοξενεί. Και μη νομίσει κανείς πως αναφερόμαστε σε κάποιους ξεχασμένους Ελληνες. Είναι πολλοί και δημιουργούν έχοντας πάντα στην ψυχή και την καρδιά τους την Ελλάδα, που πολλοί από αυτούς ούτε που τη γνώρισαν, αλλά περνάει από γενιά σε γενιά στην ψυχή τους.


Λίγο πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, τους συνάντησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, και όταν τους ρώτησε πόσοι Ελληνες ζουν στην Κράσναγια Παλιάνα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων του Σότσι, Χριστόφορος Σαρακάσης, του είπε πως είναι γύρω στις 5.000. «Δεν αμφιβάλλαμε ότι ο Ελληνας Πρόεδρος θα ερχόταν στο Σότσι και είμαστε πολύ υπερήφανοι που η ελληνική φλόγα είναι εδώ και που οι Ολυμπιακοί, που ξεκίνησαν παλαιότερα στην Ελλάδα, συνεχίζονται». Και όταν ο κ. Παπούλιας τους είπε «σε τι μπορεί να σας βοηθήσει η Ελλάδα, γιατί είστε παιδιά της Ελλάδας», ο Ιβάν Ανανιάδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων της Κράσναγια Παλιάνα, του απάντησε: «Το βασικό ζήτημα για μας είναι ο πολιτισμός μας, η γλώσσα μας, η ελληνική γλώσσα και θα θέλαμε κάποια βοήθεια στο να έρχονται δάσκαλοι. Αυτό είναι το βασικό μας πρόβλημα. Το Σότσι είναι μια μεγάλη πόλη, ζουν εδώ γύρω στους 15.000 Ελληνες, και θα θέλαμε η νεολαία μας να ξέρει να χορεύει τους χορούς μας και να μιλάει τη γλώσσα μας». Ο κ. Παπούλιας, που έχει ευαισθησία σε αυτό το θέμα, είπε πως θα μεσολαβήσει στο αρμόδιο υπουργείο να πάει ένας δάσκαλος, όπου μαζί με τη γλώσσα να μπορέσει να στηρίξει και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, το ελληνικό θέατρο, τους ελληνικούς χορούς.

Ας ελπίσουμε κάποια στιγμή να γίνει και αυτό, γιατί εγώ γνωρίζω ότι τους ομογενείς που έμειναν στη Ρωσία, Ουκρανία και Γεωργία, τους βοηθούν ακόμη ποντιακά σωματεία από την Ελλάδα και τη Γερμανία. Καιρός είναι να ενεργοποιηθούν και κάποιοι άλλοι και ιδιαίτερα το κράτος, γιατί μέχρι τώρα πληρώνουν δασκάλους κάποια ποντιακά σωματεία, όχι από χρήματα που έχουν, αλλά από αυτά που βάζουν γενναιόδωρα από την τσέπη τους κάποιοι άνθρωποι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...