Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Οι ομογενείς βουλευτές στα κοινοβούλια του εξωτερικού στηρίζουν την Ελλάδα

Νέους διαύλους επικοινωνίας και μόνιμης συνεργασίας των φορέων της τοπικής επιχειρηματικότητας με χώρες του εξωτερικού, εκεί όπου ζουν και δραστηριοποιούνται τα περίπου 230 μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), ανοίγουν με τη συνεργασία που ξεκινά η ΔΕΘ με την οργάνωση των ελληνικής καταγωγής βουλευτών.

Τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στη Θεσσαλονίκη, χθες και σήμερα, το εξαμελές προεδρείο της ΠαΔΕΕ, αλλά και των συζητήσεων στα δύο στρογγυλά τραπέζια που διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία της ΔΕΘ, με θέμα τον Τουρισμό, την Τεχνολογία, την Καινοτομία, την Ενέργεια και τις επικοινωνίες, παρουσιάστηκαν το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΔΕΘ, Θεόδωρος Σουμπασής, η ΠαΔΕΕ είναι η «προμετωπίδα» της πύλης συνεργασίας, που ανοίγει με την ομογένεια, επισημαίνοντας ότι «ο απόδημος Ελληνισμός διαθέτει μία θαυμάσια δυναμική, πολλαπλάσια αυτής που έχουμε οι Έλληνες, που ζούμε στη χώρα». Μία συνεργασία αναγκαία, σε μία από τις κρισιμότερες περιόδους της ιστορία της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας, επισήμανε, ότι με τη συνεργασία που δρομολογείται, μία δύσκολη, επίπονη προσπάθεια, όπως την χαρακτήρισε, αναδεικνύεται και ο εξωστρεφής χαρακτήρας της Έκθεσης. «Αυτός, άλλωστε, είναι και ο στόχος μας από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας», τόνισε ο κ. Τζήκας, και εξήρε το ρόλο των ελληνικής καταγωγής βουλευτών και της ΠαΔΕΕ, που έχει τη βούληση να συμβάλλει στην προώθηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στον Τουρισμό και το εξαγωγικό εμπόριο.

Ένα πρώτο δείγμα της συνεργασίας που ανοίγεται, είναι η συνδρομή της ΠαΔΕΕ στη καλύτερη οργάνωση της επίσκεψης επιχειρηματικής αποστολής της ΔΕΘ στη Μελβούρνη, την τρίτη «ελληνόφωνη» πόλη στον κόσμο, τον προσεχή Νοέμβριο. «Είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε, με τις δυνάμεις μας, στην αναστροφή της αρνητικής εικόνας, που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια για την Ελλάδα στο εξωτερικό, και την προώθηση της ανάπτυξης, που δεν θα προέρθει από το κέντρο, αλλά από την περιφέρεια και ειδικότερα από τον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο πρόεδρος της ΠαΔΕΕ, Γιάννης Πανταζόπουλος, βουλευτής της πολιτείας Βικτώριας, της Αυστραλίας.

Ο ίδιος ευχαρίστησε θερμά τη ΔΕΘ για την πρόσκληση να επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη και να δρομολογήσουν αυτή τη σημαντική, όπως την χαρακτήρισε, συνεργασία. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις των υπολοίπων Μελών του Προεδρείου της ΠαΔΕΕ, οι οποίοι τόνισαν ότι οι Έλληνες της Διασποράς, πάντα στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας, σε κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, από το 1821 μέχρι σήμερα, εκφράζοντας την αισιοδοξία, ότι όλοι μαζί θα καταφέρουμε να βγούμε ξανά από τα δύσκολα. Ζήτησαν, όμως, να σταλεί από την Ελλάδα ένα ισχυρό μήνυμα ενθάρρυνσης προς τους ξένους επενδυτές.
Να είναι προσεκτικοί όσοι θέλουν να εργαστούν στο εξωτερικό!
Ο ελληνικής καταγωγής ομοσπονδιακός βουλευτής του Καναδά, Τζιμ Καρύγιαννης, ο οποίος είχε στην Αθήνα κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, επέστησε την προσοχή και στο θέμα της μετανάστευσης Ελλήνων στο εξωτερικό.

Ο ίδιος, όπως και οι συνάδελφοί του, στη συνέχεια, συνέστησε σε όσους Έλληνες επιθυμούν να εργαστούν στο εξωτερικό, πρώτα να ενημερώνονται υπεύθυνα για το καθεστώς που ισχύει σε κάθε χώρα, όπως και να είναι προσεκτικοί να μην πέσουν θύματα επιτηδείων, καθώς ήδη έχουν σημειωθεί πολλά κρούσματα.

Όπως είπε ο κ. Καρύγιαννης, για τον Καναδά, που έως το 2013 δεν θα δεχτεί μετανάστες, έχουν ήδη καταθέσει αίτηση περίπου 10.000 Έλληνες.

Για τη δε Αυστραλία, όπως είπε ο κ. Πανταζόπουλος, οι ομογενείς έχουν κινητοποιηθεί να συνδράμουν όσους Έλληνες θέλουν να πάνε εκεί για εργασία. Πάντως, μέχρι στιγμής, έχουν μεταναστεύσει, όπως είπε, 300 άτομα.
Συναντήσεις με υπ. Μακεδονίας-Θράκης, Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχο Θεσσαλονίκης
Πριν από τη συνέντευξη Τύπου τα μέλη του προεδρείου της ΠαΔΕΕ έγιναν δεκτά στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, από τον υπουργό, Θεόδωρο Καράογλου.

«Στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας να βγει από την κρίση, δεν περισσεύει κανείς. Στη μακρόχρονη πορεία του ο Ελληνισμός έχει αποδείξει ότι ενωμένος μπορεί να κάνει θαύματα», υπογράμμισε ο κ. Καράογλου, επισημαίνοντας ότι «ο απανταχού Ελληνισμός αποτελεί ιστορικά σημείο αναφοράς και άξιο πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό».

Στη συνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτη Αβραμόπουλου, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη σύσφιξη των σχέσεων της Θεσσαλονίκης με αδελφοποιημένες πόλεις του εξωτερικού, όπως και η εξωστρεφή πολιτική της Θεσσαλονίκης, με επίκεντρο τις χώρες όπου η ομογένεια έχει καταλυτική παρουσία όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε το γεγονός ότι οι βουλευτές-μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού μπορούν να προβάλλουν ιδιαίτερα γεγονότα που συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη, όπως τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, τη διοργάνωση WOMEX, την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, ή τους εορτασμούς για το έτος Κυρίλλου και Μεθοδίου το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...