Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2012

Ερώτηση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη φορολογία ομογενών μονίμων κατοίκων εξωτερικού

      Το  ζήτημα του νέου φόρου που θα κληθούν  να πληρώσουν οι έλληνες κάτοικοι του εξωτικού για την ακίνητη  περιουσία που έχουν στην Ελλάδα θέτουν ο πρόεδρος και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών. Στο κείμενο που υπογράφουν ο Φώτης Κουβέλης, ο Θανάσης Λεβέντης, ο Νίκος Τσούκαλης και ο Γρηγόρης Ψαριανός, αναφέρουν τα εξής:
      «Οι απόδημοι Έλληνες διαμαρτύρονται αισθανόμενοι ότι αδικούνται από το νέο φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν επί τεκμαρτού ποσού για ακίνητη περιουσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3842/10.
      Ειδικότερα, όσοι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού έχουν  στην Ελλάδα διαμέρισμα ή μονοκατοικία που αγόρασαν ή κληρονόμησαν στο παρελθόν, που δεν το είχαν εκμισθώσει στο 2010, φορολογούνται ως να είχαν εισόδημα από μισθώματα. Επιπλέον, ουδεμία δαπάνη μπορούν να δικαιολογήσουν οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού κατά την επίσκεψη και παραμονή τους στην Ελλάδα, ενώ εάν είναι ιδιοκτήτες ακινήτου και εάν ακόμα δεν έχουν επισκεφθεί τη χώρα, επιβαρύνονται με δαπάνη διαβίωσης. Επίσης, επιβαρύνονται και με τεκμήριο αυτοκινήτου.
      Είναι προφανές ότι στους ομογενείς, οι οποίοι δεν ζουν στην Ελλάδα, επιβάλλονται αδικαιολόγητοι φόροι.
      Επισημαίνεται ότι έχει καταργηθεί η απαλλαγή από  το φόρο μεταβίβασης για ακίνητο  που αγοράζει ο  Έλληνας του εξωτερικού στην Ελλάδα με εισαγωγή συναλλάγματος.
      Με  τα προαναφερόμενα δεδομένα,
      Ερωτάται  ο αρμόδιος Υπουργός:
      Προτίθεται  να προωθήσει, για τους ομογενείς-μονίμους κατοίκους εξωτερικού, ρύθμιση:
  • για την κατάργηση του τεκμηρίου εισοδήματος για ακίνητη περιουσία;
  • για τον ορισμό κατωτάτου αφορολογήτου ορίου για εισοδήματα που αποκτούν οι ομογενείς στην Ελλάδα; Επισημαίνεται ότι καταβάλλουν φόρους στις χώρες όπου είναι εγκατεστημένοι.
  • για την έκπτωση των δαπανών διαβίωσής τους κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...