Η έκθεση ήταν από το αρχείο του Βασίλη Βασίλα και όπως μας λέει ο ίδιος “δείχνει το ταξίδι του Μυτιληνιού μετανάστη από την αναχώρησή του από το χωριό, τον αποχαιρετισμό της Λέσβου και του Πειραιά, το ταξίδι με τα πλοία και την άφιξη στην Αυστραλία στα χρόνια της μαζικής μεταπολεμικής μετανάστευσης”.
Ο κ. Βασίλας υπογραμμίζει πως “κάθε φωτογραφία και κάθε λεζάντα είναι μια ανάμνηση του μετανάστη”. Ο κ. Βασίλας σημειώνει πως η έκθεση, αλλά και το βιβλίο του “Ταξίδια Αβεβαιότητας και Ελπίδας” (Journeys of Uncertainty and Hope) είναι βασισμένα στην ιστοσελίδα του www.syndesmos.net όπου καταγράφει τους Μυτιληνιούς μετανάστες της Αυστραλίας μέσω και φωτογραφιών.
Έως σήμερα έχει εντοπίσει και καταγράψει 750 Μυτιληνιούς μετανάστες αλλά η προσπάθεια, που ξεκίνησε από το Σίδνεϊ, συνεχίζεται και σε άλλες πολιτείες της Αυστραλίας. Τώρα ο κ. Βασίλας έχει επικεντρώσει την προσοχή του στους Μυτιληνιούς της Μελβούρνης ενώ επόμενος σταθμός είναι η Νέα Ζηλανδία. Ο Βασίλης Βασίλας έλκει την καταγωγή του από το Μεσότοπο της Λέσβου, όπου και παρουσίασε την έκθεσή του. Σήμερα ζει στο Σίδνεϊ με την οικογένειά του και εργάζεται ως καθηγητής Αγγλικής φιλολογίας σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο πατέρας του έφυγε από το Μεσότοπο το 1961 σε ηλικία 14 ετών και λίγα χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τη μητέρα του, επίσης από το Μεσότοπο.
Ο Βασίλης Βασίλας, αν και έχει ζήσει ολόκληρη τη ζωή του στην Αυστραλία, διατηρεί στην καρδιά του όμως μια ξεχωριστή θέση για την Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μυτιλήνη.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, η ιδέα της καταγραφής ξεκίνησε από μια στερεότυπη φωτογραφία μεταναστών, λίγο πριν αναχωρήσουν για το μακρινό ταξίδι, η οποία έφτασε τυχαία στα χέρια του. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησε πόσο ενδιαφέρον θα είχε η καταγραφή των στοιχείων αυτών, κυρίως των μεταναστών πρώτης γενιάς και η συγκέντρωση φωτογραφικού υλικού από το αρχείο των οικογενειών. Η καταγραφή άρχισε από τους οικογενειακούς φίλους και συγχωριανούς, τους οποίους γνώριζε καλά και είχε το θάρρος να ζητήσει στοιχεία και φωτογραφίες. Από εκεί, η εργασία συνεχίστηκε με τη μορφή αλυσίδας, αφού η κάθε οικογένεια τον σύστηνε σε άλλες οικογένειες Μυτιληνιών κ.ο.κ. Όπως τονίζει, είναι μια εργασία που απαιτεί αρκετό χρόνο, κυρίως η συγκέντρωση των στοιχείων.
“Έχω βάλει στόχο κάθε Σαββατοκύριακο, που δεν εργάζομαι, να επισκέπτομαι μία οικογένεια. Από εκεί και πέρα, ταξινομώ το υλικό μου και τις φωτογραφίες που μου εμπιστεύονται οι άνθρωποι και όλα αυτά αναρτώνται στην ιστοσελίδα μου στο διαδίκτυο. Στην ιστοσελίδα, τα στοιχεία των μεταναστών είναι ταξινομημένα κατά χωριό και εκεί μπορεί να βρει κανείς πληροφορίες για το όνομα του μετανάστη, την οικογένεια που άφησε στην Ελλάδα, την οικογένεια που δημιούργησε στην Αυστραλία και φωτογραφίες από την πορεία του”.
Στην ίδια ιστοσελίδα, σε ξεχωριστή όμως ενότητα, ο Βασίλης Βασίλας έχει συγκεντρώσει πρωτότυπες ιστορίες μεταναστών από τη Λέσβο. Εκεί βρίσκει κανείς τις αφηγήσεις και τις αναμνήσεις των πρωτοπόρων, εκείνων δηλαδή που έφυγαν πρώτοι από το νησί με προορισμό τη μακρινή Αυστραλία. Ξεχωρίζει η ιστορία του πρώτου Μυτιληνιού μετανάστη στην Αυστραλία, Μιχάλη Μανούσου ο οποίος μέσα από μια οδύσσεια, αρχικά στην Αμερική αναζητώντας χρυσάφι, κατέληξε τελικά στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 1853, όπου δραστηριοποιήθηκε σε διάφορους τομείς, παντρεύτηκε και έκανε 10 παιδιά. Σύμφωνα με τον Βασίλη Βασίλα, οι περισσότεροι Μυτιληνιοί μετανάστες, μετοίκησαν στην Αυστραλία μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών.
http://lesvosnews.net/2011/02/08/3434-25/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου