Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Αναβίωσε στην Αυστραλία το “Πανηγύρι του Ταύρου”-Από τη Λέσβο…στη Μελβούρνη

Χιλιάδες ομογενείς αλλά και Αυστραλοί παρακολούθησαν χθες το “Το πανηγύρι του Ταύρου” που έγινε στη Μελβούρνη για 30η συνεχή χρονιά.

Οι κ. Στέφανος Πετρέλλης και Τάσος Τσαμουρτζής, πρόεδρος και σύμβουλος αντίστοιχα, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Παρασκευής Λέσβου “ο Ταξιάρχης”, που είναι ο οργανωτικός φορέας, λένε για την συγκεκριμένη εκδήλωση: “Πρόκειται για μια από τις πλέον χαρακτηριστικές πολιτιστικές εκδηλώσεις της κωμόπολης της Αγίας Παρασκευής του νησιού μας.
Η δική μας εκδήλωση, είναι ένα ελάχιστο δείγμα της αγάπης μας, να αναβιώνουμε στην Αυστραλία, έθιμα και παραδόσεις της ιδιαίτερης πατρίδας μας που φέραμε μαζί μας.
Οι καταγόμενοι από την ομώνυμη περιοχή και όχι μόνο, την οργανώνουμε με πάθος.
Οι ίδιοι λένε πως ίσως είναι το μοναδικό στην Ελλάδα έθιμο και εξηγούν τι αναφέρει ο θρύλος: Κάποτε, ο χωρικός Μλομύτης, αφού έχασε τον ταύρο του στην περιοχή που βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου, βορειοανατολικά της Αγίας Παρασκευής, έψαχνε απεγνωσμένα να τον βρει.
Θυμίζουμε ότι τότε, οι Τούρκοι διαφέντευαν τον τόπο μας.
Ο “Γέρος” λοιπόν, αφού τον βρήκε, του τον επέστρεψε.
Σαν μαθεύτηκαν τα νέα στο χωριό, και, για να ευχαριστήσουν τον ‘Αγιο, έκαναν λειτουργία και με τη συγκατάθεση των Τούρκων, καθιέρωσαν πανηγύρι κάθε χρόνο προς τιμή του.
Σημειώνουμε ότι κεντρικός πυρήνας του πανηγυριού, είναι η θυσία του στεφανωμένου ταύρου.
Σύμφωνα με το θρύλο, ο ταύρος που πρόκειται να θυσιαστεί, γυροφέρνει στα χωράφια του χωριού.
Όταν πλησιάζει η μέρα της θυσίας, από άγριος γίνεται ήμερος και θεωρείται ευλογία στην οικογένεια και καλή σοδειά, όταν πατήσει στα χωράφια της.
Αυτό το έθιμο μεταλαμπάδευσαν στην Αυστραλία οι καταγόμενοι από την Αγία Παρασκευή της Λέσβου.
Το πανηγύρι έγινε στο κτήμα της Παλλεσβιακής Ένωσης και την ψυχαγωγία των πανηγυριωτών, ανέλαβε η ορχήστρα Γλέντι με τον Δημήτρη Καββαδά στο τραγούδι, ενώ η ακαδημία χορού Πήγασος, που διευθύνεται από το Σωτήρη Σωτηρίου, παρουσίασε μεταξύ άλλων και χορούς από το όμορφο νησί της Λέσβου.
Ωστόσο, την παράσταση όπως και κάθε χρόνο, εκτός από την παρέλαση του στολισμένου ταύρου, έκλεψε και φέτος η παρέλαση των καβαλάρηδων στα καμαρωτά άλογα, που το έθιμο, τα θέλει στολισμένα με χάνδρες και μαντήλια και πολύχρωμα κιλίμια και χαϊμαλιά.
http://lesvosnews.net/2011/02/14/44-207/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...