Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Τα μυστικά της Αγίας Σοφίας

Τα χαμένα στοιχεία της Αγίας Σοφίας μετά τις αποκαταστάσεις του Φοσάτι, η συντήρηση και ανάδειξη του βυζαντινού παρελθόντος της Κωνσταντινούπολης  οι ελληνορθόδοξες εκκλησίες, είναι ορισμένα από τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο του Σεμιναρίου, με τίτλο «Αποκατάσταση Μνημείων από την πολυπολιτισμική κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης– Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2010».

Το Σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Πολυτεχνικής Σχολής του A.Π.Θ. και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25, το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011, στο Αμφιθέατρο «Παναγής Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.


Οι εργασίες του Σεμιναρίου θα αναφέρονται σε σημαντικά μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων της πολυπολιτισμικής κληρονομιάς της Κωνσταντινούπολης, στα οποία έγιναν αποκαταστάσεις κατά τη διάρκεια του έτους της «Κωνσταντινούπολης – Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης», το 2010. Το Σεμινάριο θα περιλαμβάνει γενικές εισηγήσεις για τον τρόπο διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, τις μεθόδους και τις τάσεις αποκατάστασης των μνημείων, καθώς και μεγάλο αριθμό ειδικών παρουσιάσεων για την ανάδειξη και αποκατάσταση αντιπροσωπευτικών αρχαιολογικών τόπων και μνημείων από την κλασική, βυζαντινή, οθωμανική και κοσμοπολίτικη περίοδο της Πόλης.

Για τους σκοπούς του σεμιναρίου έχουν κληθεί να συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες οι οποίοι εργάστηκαν στην αποκατάσταση των μνημείων, από την Κωνσταντινούπολη και την Ελλάδα. Στόχος του Σεμιναρίου είναι να αναδειχθούν οι ειδικευμένες επιστημονικές τεχνικές αποκατάστασης, που απαιτούν οι διαφορετικές κατηγορίες μνημείων και να συζητηθούν τα ζητήματα ανάδειξης και επανάχρησης των μνημείων

http://www.parapolitikaargolida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...