Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2011

Ιστορική επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Σινά

Εβδομήντα έξι χρόνια πέρασαν από τότε που Πατριάρχης Αλεξανδρείας είχε επισκεφθεί για τελευταία φορά το ιστορικό Μετόχι της Ιεράς Μονής Σινά στο Κάιρο. Ήταν το 1935, όταν ο τότε Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου κυρός Μελέτιος Μεταξάκης γινόταν δεκτός από τον τότε Σιναΐτη Αρχιεπίσκοπο Πορφύριο Γ' και περνούσε το κατώφλι της εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης στην περιοχή Ντάχερ της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Κρητικός εκείνος, Κρητικός στην καταγωγή ο σημερινός Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄ ο οποίος είναι ο πρώτος Πατριάρχης Αλεξανδρείας που επισκέφθηκε και πάλι στην πρόσφατη εορτή της Αγίας Αικατερίνης (25 Νοεμβρίου) το Μετόχι του θεοβάδιστου μοναστηριού στο Κάιρο, μετά από τόσα χρόνια, γενόμενος δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Σινά Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανό και το ηγουμενοσυμβούλιο με μεγάλες τιμές.
Να σημειωθεί ότι η ίδια αυτή ημέρα συνέπεσε 57α γενέθλια του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου. Παρούσα και όλη η ελληνική παροικία καθώς και πολλοί αραβορθόδοξοι.
Παρουσία του Έλληνα Γενικού Προξένου κ. Γιάννη Χατζαντωνάκη, του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Νικόλα Βαδή στον εσπερινό όπως επίσης και πολύ κόσμου, ο Πατριάρχης Θεόδωρος δεν έκρυψε την μεγάλη του αγάπη για τον Αρχιεπίσκοπο Δαμιανό και φυσικά το θεοβάδιστο Μοναστήρι, η πολιούχος Αγία του οποίου έλκει την καταγωγή της από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
"Η επίσκεψή μου αυτή στο Μετόχι της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Κάιρο αποτελεί την έκφραση της μεγάλης αγάπης και της ευλάβειας του Πατριαρχείου Αλεξάνδρείας προς το Ιερό Όρος του Σινά", τόνισε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, μην λησμονώντας ούτε στιγμή ότι διατηρεί ο ίδιος πολύ στενούς δεσμούς με το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, καθώς όπως εξήγησε, σιναΐτης ήταν ο πρώτος ιερέας που τον έκανε να αγαπήσει τον Χριστό και την Ορθοδοξία (και μάλιστα ένας ιερομόναχος, ο πατήρ Ευμένιος που ακόμη και σήμερα υπηρετεί την Αγία Αικατερίνη στο Σινά), στο σιναϊτικό μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας στην Κρήτη, Σιναΐτης ήταν και ο από Λάμπης και Σφακίων και μετέπειτα Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Δεσπότης Θεόδωρος, που τον χειροτόνησε και του έδωσε και το όνομά του.
Και απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο Σινά, παρόντων του Πατριαρχικού Επιτρόπου για τους Αραβοφώνους Μητροπολίτη Ερμουπόλεως κ. Νικολάου, του Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Επισκόπου Νιτρίας κ. Νικοδήμου και του Καθηγουμένου της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Νήφωνα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας επεσήμανε χαρακτηριστικά την αγάπη που ο Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός είχε πάντοτε και διατηρεί μέχρι σήμερα για την ιεραποστολή. "Από το 1973 που λάβατε την ιερωσύνη, είναι μεγάλη η προσφορά σας στην ιεραποστολή, ενώ ξεκινήσατε ιεραπόστολος", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεόδωρος μιλώντας προς τον Σιναΐτη Αρχιεπίσκοπο παρουσία πολυπληθούς εκκλησιάσματος. Και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης, η απονομή του παρασήμου προς τον κ. Δαμιανό που έγινε σε συγκινητικό κλίμα αποτελεί την απόδειξη της αγάπης και του συνδέσμου ευλαβείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής με το Ιερό Όρος του Σινά, όπου χάνεται η ιστορία του στα βάθη των αιώνων και όπου αγίασε η Αγία Αικατερίνη.
Από την πλευρά του, ευχαριστώντας για την μεγάλη τιμή, ο Προκαθήμενος του μοναστηριού του Σινά κ. Δαμιανός χαρακτήρισε ιστορικό το γεγονός της επίσκεψης του Πατριάρχου Αλεξανδρείας (του πρώτου μετά από 76 χρόνια) που επισκέφθηκε το Μετόχι της Αγίας Αικατερίνης στην περιοχή Ντάχερ Καΐρου. Επίσκεψη που ουσιαστικά σφράγισε το τέλος μίας περιόδου που τα προηγούμενα χρόνια χαρακτηρίστηκε από μικρές παρεξηγήσεις εκατέρωθεν των δύο εκκλησιών που είχε δοκιμάσει τις σχέσεις των δύο εκκλησιών, γεγονός που πλέον αποτελεί παρελθόν. Και ο κ. Δαμιανός ευχαρίστησε τον Σεπτό πατριάρχη θερμά για την αγάπη του για το πολυαιώνιο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, ευχόμενος στον εορτάζοντα τα γενέθλιά του Πατριάρχη, να είναι τα χρόνια του όσα του Μωυσή και ακόμη περισσότερα…
Συγκινητική ήταν και η αναφορά του πατρός Ευμενίου, του Σιναΐτη ιερομονάχου που έδωσε τα νάματα της Ορθοδοξίας στον Πατριάρχη, καθώς τον αποκάλεσε Σιναΐτη αδελφό, εφόσον διατηρεί τόσο δυνατούς δεσμούς με το Ιερό Όρος του Σινά.
Την επομένη, κυριώνυμο ημέρα της Αγίας Αικατερίνης, στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου συμμετείχαν οι προαναφερόμενοι ιεράρχες, συμμετείχε και ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ. Γαβριήλ αλλά και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγκαράθου Κρήτης που ήρθε για αυτόν τον σκοπό στο Κάιρο καθώς το εν λόγω μοναστήρι αποτελεί την Μονή της Μετανοίας (δηλαδή το μοναστήρι όπου εκάρη μοναχός) ο Πατριάρχης Θεόδωρος, όντως ο τέταρτος κατά σειρά Πατριάρχης Αλεξανδρείας που προέρχεται από το κρητικό αυτό μοναστήρι, στην δυσχιλιόχρονη ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής.
Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, το τιμητικό παρών έδωσαν ο Έλληνας Πρέσβης κ. Χριστόδουλος Λάζαρης και ο Κύπριος ομόλογός του κ. Σώτος Λιασίδης. Μετά το πέρας της ακολουθίας, ο Αρχιεπίσκοπος Σινά προσέφερε ένα μεγάλο καντήλι αλλά και ιστορικό τόμο από το θεοβάδιστο μοναστήρι στον εορτάζοντα τα σεπτά γενέθλιά του Πατριάρχη καθώς και τους δύο Πρέσβεις Ελλάδος και Κύπρου.
Το μεσημέρι, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας δεξιώθηκε όλη την ελληνική αλλά και αραβόφωνη παροικία στο πρόσφατα ιδιαίτερα όμορφα ανακαινισμένο Εντευκτήριο της Ελληνικής Στέγης Ηλιούπολης, σε ένα επίσημο γεύμα που ήταν πολύ καλά οργανωμένο και άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων. Στην εκδήλωση αυτή, όπου χόρεψαν με αγάπη και μεράκι το μαθητικό χορευτικό συγκρότημα της Αμπετείου Σχολής, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας καλοσώρισαν ο Πρόεδρος της Στέγης κ. Γιώργος Χαλκιάς και η Αντιπρόεδρος του ιστορικού Σωματείου κα Στέλλα Κυριάζη. Από την πλευρά του, ο κ. Θεόδωρος, σε κλίμα συγκίνησης μίλησε για την μητέρα του Κλεοπάτρα, που βρίσκεται τώρα στην Κρήτη, ευχαριστώντας την για ό,τι του προσέφερε ως μητέρα. Και ως ελάχιστο δείγμα της αλεξανδρινής εκκλησίας, απένειμε στην κα Κυριάζη το οφίκιο της Μητέρας του Αιγυπτιώτου Ελληνισμού ενώ επέδωσε μετάλιο και στον πρόσφατα αποχωρήσαντα από την θέση του Συντονιστή Εκπαίδευσης και σήμερα Συμβούλου Εκπαίδευσης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Γιάννη Σταυρόπουλου. Σε πολύ θερμό κλίμα έγινε η υποδοχή του Μακαριωτάτου και από την Διαχειριστική Επιτροπή της ΕΚΚ, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο κ. Νικόλα Βαδή, τον Αντιπρόεδρο τον κ. Κήμη Φλεβοτομά και, τον Ταμία κ. Αντώνη Διαμαντίδη και τους Κοινοτικούς Επιτρόπους κ.κ. Στέλλα Κυριάζη, Πάρι Οικονόμου, Σούλα Σκουφαρίδου και Γιώργο Χαλκιά.

Ιλινόις: Η «εξεγερμένη» του Πολυτεχνείου ψέκασε πιπέρι τους φοιτητές της

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ομογενής πρύτανις του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια απασχολεί τα ΜΜΕ. Προ δύο ετών φέρεται να είχε διατάξει ξανά την καταστολή φοιτητών που διαμαρτύρονταν για την αύξηση στα δίδακτρα, ενώ νωρίτερα είχε αναμειχθεί σε σκάνδαλο ευνοιοκρατίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις
Μέλος της γενιάς του Πολυτεχνείου, η Λίντα Κατέχη ισχυρίζεται πως «ήταν εκεί», μεταξύ των εξεγερμένων φοιτητών, τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου του 1973, όταν το τανκς της χούντας έριχνε την πύλη του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος στο κέντρο της Αθήνας.

Ακριβώς 38 χρόνια μετά, η κ. Κατέχη παρουσιάζεται να έχει αλλάξει? στρατόπεδο. Εξέχουσα προσωπικότητα της ελληνικής ομογένειας, πρύτανις του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις (UCD) και κορυφαία σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η 57χρονη ακαδημαϊκός κατηγορείται πως έστειλε τις αστυνομικές δυνάμεις να καταστείλουν βίαια μια ειρηνική διαμαρτυρία φοιτητών στον χώρο του πανεπιστημίου.

Το επίμαχο συμβάν έλαβε χώρα μόλις μία ημέρα μετά την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου. Εμπνευσμένοι από το κίνημα «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ», μερικές δεκάδες φοιτητές του UCD αποφάσισαν να κατασκηνώσουν στον χώρο του ιδρύματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άνοδο του κόστους των σπουδών.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ  ΕΔΩ

Στάχτη Ελληνικό κλαμπ στο Κονγκό

Ελληνική επιχείρηση που στεγάζεται σε τριώροφο κτίριο και αποτελείται από αρτοποιείο, ζαχαροπλαστείο, εστιατόριο, night club και μινι μάρκετ, έγινε παρανάλωμα του πυρός την Τετάρτη 23.11.2011 

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011

«Απόβαση στην Πρίγκηπο» για τον Λευτέρη της Φενέρμπαχτσε

Επίσκεψη στο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου στην Κωνσταντινούπολη έκανε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κιλιτσντάρογλου.

Στην συνέχεια όμως επισκέφθηκε στο σπίτι του στην Πρίγκηπο και τον υπερήλικα πλέον ποδοσφαιριστή της Φενέρμπαχτσε Λευτέρη Κιουτσουκαντωνιάδη (φωτό)

Η εφημερίδα Hurriyet με τον τίτλο «Απόβαση στην Πρίγκηπο» – που είναι το μεγαλύτερο νησί από τα Πριγκηπόνησα- γράφει, ότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κιλιτσντάρογλου, μεταβαίνοντας στην Πρίγκηπο επισκέφθηκε πρώτα τον Δήμο των Πριγκηπονήσων.

Εκεί συναντήθηκε με τους ιθύνοντες των θρησκευτικών μειονοτήτων.

H ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Enhanced by Zemanta

Η Ελλάδα σε επτά εκατ. τραπέζια στις ΗΠΑ

Την αξιοποίηση της «τεράστιας δύναμης» της ομογένειας της Αμερικής μέσω 3.500 ελληνικών εστιατορίων μελών του οργανισμού... Pan Gregorian και των επτά εκατ. πελατών τους, έχει στόχο η νέα πρωτοβουλία για την προώθηση της τουριστικής εικόνας της χώρας στο κοινό των ΗΠΑ. Στόχος είναι η «μέγιστη προβολή της χώρας στο εξωτερικό με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία της «Συμμαχίας για την Ελλάδα» που ξεκίνησε από μια ιδέα του ίδιου και στηρίζεται στην αφιλοκερδή προσφορά 40 έργων που φιλοτέχνησαν 20 έλληνες εικαστικοί δημιουργοί.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ελληνοαμερικανικός Οργανισμός Εστιατόρων Pan Gregorian inc., έχει αναλάβει να τυπώσει ιδία δαπάνη επτά εκατ. αντίτυπα έργων ελλήνων ζωγράφων σε σουπλά, τα οποία θα τοποθετηθούν στα τραπέζια των εστιατορίων των μελών του.
H ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011

Αλέκος και Έμμα από την Αυστραλία με εκπομπή στην ΕΡΤ

Η ERT WORLD στο πλαίσιο των προσπαθειών της για αναβαθμισμένη προβολή και επικοινωνία με τον Ελληνισμό της Ωκεανίας ξεκίνησε ήδη σειρά παρεμβάσεων στο πρόγραμμά της.

Η πιο σημαντική εξέλιξη σχετικά με τον ελληνισμό της Αυστραλίας ακούει στο όνομα ERT WORLD AUSTRALIA.

Πρόκειται για μια εβδομαδιαία εκπομπή που ετοιμάζουν οι ανταποκριτές της ΕΡΤ στην Αυστραλία, Αλέκος Μάρκελλος και Έμμα Παπαεμμανουήλ, και θα αρχίσει να μεταδίδεται σύντομα από τη δορυφορική τηλεόραση της ΕΡΤ.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011

Ο Πατριάρχης στην Ιεράπολη, τόπο μαρτυρίου του Αγίου Φιλίππου

Στον τόπο όπου μαρτύρησε ο Άγιος Φίλιππος χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη θεία Λειτουργία που τελέστηκε στα ερείπια πρωτοχριστιανικού ναού, αφιερωμένου στον Άπόστολο Φίλιππο, στην ιστορική Ιεράπολη της νοτιοδυτικής Μ. Ασίας.

Τον Πατριάρχη συνόδευε ο μητροπολίτης Πριγκιποννήσων Ιάκωβος, ο οποίος διετέλεσε μητροπολίτης Λαοδικείας, της γειτονικής στην Ιεράπολη πόλης με ελληνιστικές και βυζαντινές αρχαιότητες. Είναι η πρώτη φορά που Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστατεί στον ιστορικό αυτό χώρο για το χριστιανισμό και όχι μόνο.
H ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011

Η Ελληνοκαναδή Νίκη Αστον στην κούρσα διαδοχής των Νεοδημοκρατών

Η ελληνικής καταγωγής βουλευτής της Βόρειας Μανιτόμπα Νίκη Αστον (Niki Ashton) είναι η νεότερη υποψήφια γιά την κούρσα της διαδοχής στο Νεοδημοκρατικό Κόμμα του Καναδά, που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η Νίκη Αστον η οποία μιλάει άπταιστα αγγλικά, γαλλικά δηλώνει ως μητρική της γλώσσα τα ελληνικά.Μιλάει επίσης ισπανικά ενώ μαθαίνει κινέζικα, ρωσικά και τούρκικα.

Στα 29 της χρόνια δοκιμάζει την τύχη της στον ευρύτερο πολιτικό στίβο του Καναδα φιλοδοξώντας να πάρει θέση στην κούρσα διαδοχής του Τζάκ Λέιτον, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Καναδά.


Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Enhanced by Zemanta

Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011

«Θέλω να πεθάνουν οι σατανιστές που σκότωσαν την κόρη μου»

ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ
«Θέλω να πεθάνουν». Η οργισμένη κραυγή της μάνας ακούγεται ανάμεσα στα αναφιλητά της, για τον χαμό του κοριτσιού της, ενός «λουλουδιού» που κάποιοι έκοψαν το νήμα της ζωής του προτού καλά-καλά προλάβει να ανθίσει, θυσιάζοντάς το στα αρρωστημένα σατανιστικά πάθη τους. Η Σίλβια Θεολόγου με σπασμένη από τον θρήνο φωνή μίλησε στην «Espresso», μόλις δύο μέρες αφότου η 18χρονη Κίρστι έχασε την άνιση, όπως αποδείχτηκε, μάχη με τον θάνατο.

Με όλο τον σεβασμό που αρμόζει σε τέτοιες ώρες, επικοινωνήσαμε με την τραγική μάνα προκειμένου να εκφράσουμε συλλυπητήρια για τον χαμό του κοριτσιού που εμπιστεύθηκε λάθος ανθρώπους, παρασυρμένο από την εικόνα που κατάφεραν να του παρουσιάσουν.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...