Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Ιστορική επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Σινά

Εβδομήντα έξι χρόνια πέρασαν από τότε που Πατριάρχης Αλεξανδρείας είχε επισκεφθεί για τελευταία φορά το ιστορικό Μετόχι της Ιεράς Μονής Σινά στο Κάιρο. Ήταν το 1935, όταν ο τότε Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου κυρός Μελέτιος Μεταξάκης γινόταν δεκτός από τον τότε Σιναΐτη Αρχιεπίσκοπο Πορφύριο Γ' και περνούσε το κατώφλι της εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης στην περιοχή Ντάχερ της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Κρητικός εκείνος, Κρητικός στην καταγωγή ο σημερινός Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄ ο οποίος είναι ο πρώτος Πατριάρχης Αλεξανδρείας που επισκέφθηκε και πάλι στην πρόσφατη εορτή της Αγίας Αικατερίνης (25 Νοεμβρίου) το Μετόχι του θεοβάδιστου μοναστηριού στο Κάιρο, μετά από τόσα χρόνια, γενόμενος δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Σινά Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανό και το ηγουμενοσυμβούλιο με μεγάλες τιμές.
Να σημειωθεί ότι η ίδια αυτή ημέρα συνέπεσε 57α γενέθλια του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου. Παρούσα και όλη η ελληνική παροικία καθώς και πολλοί αραβορθόδοξοι.
Παρουσία του Έλληνα Γενικού Προξένου κ. Γιάννη Χατζαντωνάκη, του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Νικόλα Βαδή στον εσπερινό όπως επίσης και πολύ κόσμου, ο Πατριάρχης Θεόδωρος δεν έκρυψε την μεγάλη του αγάπη για τον Αρχιεπίσκοπο Δαμιανό και φυσικά το θεοβάδιστο Μοναστήρι, η πολιούχος Αγία του οποίου έλκει την καταγωγή της από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
"Η επίσκεψή μου αυτή στο Μετόχι της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Κάιρο αποτελεί την έκφραση της μεγάλης αγάπης και της ευλάβειας του Πατριαρχείου Αλεξάνδρείας προς το Ιερό Όρος του Σινά", τόνισε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, μην λησμονώντας ούτε στιγμή ότι διατηρεί ο ίδιος πολύ στενούς δεσμούς με το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, καθώς όπως εξήγησε, σιναΐτης ήταν ο πρώτος ιερέας που τον έκανε να αγαπήσει τον Χριστό και την Ορθοδοξία (και μάλιστα ένας ιερομόναχος, ο πατήρ Ευμένιος που ακόμη και σήμερα υπηρετεί την Αγία Αικατερίνη στο Σινά), στο σιναϊτικό μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας στην Κρήτη, Σιναΐτης ήταν και ο από Λάμπης και Σφακίων και μετέπειτα Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Δεσπότης Θεόδωρος, που τον χειροτόνησε και του έδωσε και το όνομά του.
Και απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο Σινά, παρόντων του Πατριαρχικού Επιτρόπου για τους Αραβοφώνους Μητροπολίτη Ερμουπόλεως κ. Νικολάου, του Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Επισκόπου Νιτρίας κ. Νικοδήμου και του Καθηγουμένου της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Νήφωνα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας επεσήμανε χαρακτηριστικά την αγάπη που ο Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός είχε πάντοτε και διατηρεί μέχρι σήμερα για την ιεραποστολή. "Από το 1973 που λάβατε την ιερωσύνη, είναι μεγάλη η προσφορά σας στην ιεραποστολή, ενώ ξεκινήσατε ιεραπόστολος", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεόδωρος μιλώντας προς τον Σιναΐτη Αρχιεπίσκοπο παρουσία πολυπληθούς εκκλησιάσματος. Και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης, η απονομή του παρασήμου προς τον κ. Δαμιανό που έγινε σε συγκινητικό κλίμα αποτελεί την απόδειξη της αγάπης και του συνδέσμου ευλαβείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής με το Ιερό Όρος του Σινά, όπου χάνεται η ιστορία του στα βάθη των αιώνων και όπου αγίασε η Αγία Αικατερίνη.
Από την πλευρά του, ευχαριστώντας για την μεγάλη τιμή, ο Προκαθήμενος του μοναστηριού του Σινά κ. Δαμιανός χαρακτήρισε ιστορικό το γεγονός της επίσκεψης του Πατριάρχου Αλεξανδρείας (του πρώτου μετά από 76 χρόνια) που επισκέφθηκε το Μετόχι της Αγίας Αικατερίνης στην περιοχή Ντάχερ Καΐρου. Επίσκεψη που ουσιαστικά σφράγισε το τέλος μίας περιόδου που τα προηγούμενα χρόνια χαρακτηρίστηκε από μικρές παρεξηγήσεις εκατέρωθεν των δύο εκκλησιών που είχε δοκιμάσει τις σχέσεις των δύο εκκλησιών, γεγονός που πλέον αποτελεί παρελθόν. Και ο κ. Δαμιανός ευχαρίστησε τον Σεπτό πατριάρχη θερμά για την αγάπη του για το πολυαιώνιο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, ευχόμενος στον εορτάζοντα τα γενέθλιά του Πατριάρχη, να είναι τα χρόνια του όσα του Μωυσή και ακόμη περισσότερα…
Συγκινητική ήταν και η αναφορά του πατρός Ευμενίου, του Σιναΐτη ιερομονάχου που έδωσε τα νάματα της Ορθοδοξίας στον Πατριάρχη, καθώς τον αποκάλεσε Σιναΐτη αδελφό, εφόσον διατηρεί τόσο δυνατούς δεσμούς με το Ιερό Όρος του Σινά.
Την επομένη, κυριώνυμο ημέρα της Αγίας Αικατερίνης, στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου συμμετείχαν οι προαναφερόμενοι ιεράρχες, συμμετείχε και ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ. Γαβριήλ αλλά και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγκαράθου Κρήτης που ήρθε για αυτόν τον σκοπό στο Κάιρο καθώς το εν λόγω μοναστήρι αποτελεί την Μονή της Μετανοίας (δηλαδή το μοναστήρι όπου εκάρη μοναχός) ο Πατριάρχης Θεόδωρος, όντως ο τέταρτος κατά σειρά Πατριάρχης Αλεξανδρείας που προέρχεται από το κρητικό αυτό μοναστήρι, στην δυσχιλιόχρονη ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής.
Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, το τιμητικό παρών έδωσαν ο Έλληνας Πρέσβης κ. Χριστόδουλος Λάζαρης και ο Κύπριος ομόλογός του κ. Σώτος Λιασίδης. Μετά το πέρας της ακολουθίας, ο Αρχιεπίσκοπος Σινά προσέφερε ένα μεγάλο καντήλι αλλά και ιστορικό τόμο από το θεοβάδιστο μοναστήρι στον εορτάζοντα τα σεπτά γενέθλιά του Πατριάρχη καθώς και τους δύο Πρέσβεις Ελλάδος και Κύπρου.
Το μεσημέρι, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας δεξιώθηκε όλη την ελληνική αλλά και αραβόφωνη παροικία στο πρόσφατα ιδιαίτερα όμορφα ανακαινισμένο Εντευκτήριο της Ελληνικής Στέγης Ηλιούπολης, σε ένα επίσημο γεύμα που ήταν πολύ καλά οργανωμένο και άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων. Στην εκδήλωση αυτή, όπου χόρεψαν με αγάπη και μεράκι το μαθητικό χορευτικό συγκρότημα της Αμπετείου Σχολής, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας καλοσώρισαν ο Πρόεδρος της Στέγης κ. Γιώργος Χαλκιάς και η Αντιπρόεδρος του ιστορικού Σωματείου κα Στέλλα Κυριάζη. Από την πλευρά του, ο κ. Θεόδωρος, σε κλίμα συγκίνησης μίλησε για την μητέρα του Κλεοπάτρα, που βρίσκεται τώρα στην Κρήτη, ευχαριστώντας την για ό,τι του προσέφερε ως μητέρα. Και ως ελάχιστο δείγμα της αλεξανδρινής εκκλησίας, απένειμε στην κα Κυριάζη το οφίκιο της Μητέρας του Αιγυπτιώτου Ελληνισμού ενώ επέδωσε μετάλιο και στον πρόσφατα αποχωρήσαντα από την θέση του Συντονιστή Εκπαίδευσης και σήμερα Συμβούλου Εκπαίδευσης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Γιάννη Σταυρόπουλου. Σε πολύ θερμό κλίμα έγινε η υποδοχή του Μακαριωτάτου και από την Διαχειριστική Επιτροπή της ΕΚΚ, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο κ. Νικόλα Βαδή, τον Αντιπρόεδρο τον κ. Κήμη Φλεβοτομά και, τον Ταμία κ. Αντώνη Διαμαντίδη και τους Κοινοτικούς Επιτρόπους κ.κ. Στέλλα Κυριάζη, Πάρι Οικονόμου, Σούλα Σκουφαρίδου και Γιώργο Χαλκιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...