Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Γιάννης Υφαντής: Ο Ελληνας αφανής ήρωας που προσσελήνωσε τον Αρμστρονγκ

Είναι ένας από τους αφανείς ήρωες της ιστορικής αποστολής του «Apollo 11» στο φεγγάρι! Είναι ο άνθρωπος που έβαλε και αυτός ένα λιθαράκι σε μία από τις σημαντικότερες διαστημικές αναζητήσεις της ανθρωπότητας. Πάνω απ' όλα είναι... Ελληνας. Ο λόγος για τον επιστήμονα Γιάννη Υφαντή, ο οποίος δοκίμασε και βελτίωσε το σύστημα προσσελήνωσης του «Lunar Module», του οχήματος που αποκολλήθηκε από το «Apollo 11» και πάτησε στη Σελήνη.


Σήμερα, μιλάει για την εμπειρία του, για τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της απογείωσης που λίγο έλειψε να στοιχίσουν τη ζωή των αστροναυτών, αλλά και για το όνειρό του να δημιουργήσουν οι Ελληνες ένα διαστημικό πρόγραμμα.

Ο Γ. Υφαντής είχε ασχοληθεί για αρκετό καιρό με τα συστήματα αδρανούς πλοήγησης, ελέγχου, πορείας και καθοδήγησης, τα οποία χρησιμοποιούνται σε αεροσκάφη, διαστημόπλοια, πυραύλους, πλοία και υποβρύχια.

«Από τεχνολογικής άποψης, το πιο ζωτικό υποσύστημα μέσα σε ένα πολύπλοκο σύστημα, όπως το διαστημόπλοιο, είναι εκείνο της καθοδήγησης πορείας και πλοηγήσεως. Ακριβώς επειδή ήμουν γνώστης των πλοηγικών συστημάτων, καθώς η εταιρεία για την οποία εργαζόμουν τότε κατασκεύασε τέτοια συστήματα για τη NASA, η εταιρεία μού ανέθεσε το έργο της δοκιμής του διαστημόπλοιου προσσεληνώσεως ''Lunar Module''. Ως επικεφαλής της ομάδας τεχνικών και μηχανικών, πραγματοποίησα περιβαλλοντικές δοκιμές και μελέτες και μελέτες για να σιγουρευτώ ότι το σύστημα είναι ικανό, φερέγγυο και μπορεί να αντέξει στο αφιλόξενο περιβάλλον του Διαστήματος» δηλώνει ο κ. Υφαντής στον «Τύπο της Κυριακής».

Μάλιστα, ο Ελληνας επιστήμονας και η ομάδα του εντόπισαν και μερικές αδυναμίες του συστήματος, καθώς κατά τη διάρκεια των ελέγχων διαπίστωσαν ότι κάποιες βίδες δεν συγκρατούσαν καλά το ρυθμιστή υψομέτρου, πρόβλημα που θα μπορούσε να στοιχίσει ακριβά στους αστροναύτες. Την ίδια ώρα, ο Γ. Υφαντής εξέφρασε την πικρία του στο γεγονός ότι μέσα σε αυτή τη γιορτή « ξεχάστηκαν οι αφανείς ήρωες, που έκαναν δυνατή αυτή την επιτυχία». Μάλιστα, έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα που κόστισε 20 δισ. δολάρια και στο οποίο συμμετείχαν 190.000 επιστήμονες, μηχανικοί, τεχνικοί, αστροναύτες και εργάτες. «Ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους ήταν και αρκετοί Ελληνες, ένας από τους οποίους ήμουν και εγώ» αναφέρει, μεταξύ άλλων.

«Πέταξα στον ουρανό»

Τη ημέρα αυτή, που έμεινε στην ιστορία, ο Γ. Υφαντής βρισκόταν στην Ελλάδα. Οπως αναφέρει στον «Τύπο της Κυριακής» μαζί με το Χιούστον καρδιοχτυπούσε και ο ίδιος. «Ολα είχαν δοκιμαστεί, αλλά η εφαρμογή είναι διαφορετικό πράγμα. Με ενδιέφερε να δω ότι όλα είναι εντάξει με το «Lunar Module», δεν έλεγα τίποτα εκείνη την ώρα, αλλά η σκέψη με βασάνιζε. Μετά πέταξα στον ουρανό» υποστηρίζει.

Ο επιστήμονας που έχει σχεδιάσει και δοκιμάσει βαλλιστικούς πυραύλους υποβρυχίων, δηλώνει ευτυχής που γεννήθηκε Ελληνας. «Και αν ποτέ καταφέρε να πείσω τους Ελληνες να δημιουργήσουν διαστημικό πρόγραμμα, τότε θα πεθάνω ευτυχής» αναφέρει κλείνοντας.



Πηγή:  | iefimerida.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...