Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2011

Ενας διεθνής μεγιστάνας με... ελληνική καρδιά

«Τα διεθνή media αναφέρονται συνεχώς στo χρέος της Ελλάδας, ξεχνώντας ότι πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και οι ΗΠΑ έχουν τα ίδια προβλήματα» 
Το 2010 είχε με διαφορά από τον δεύτερο τον μεγαλύτερο στόλο μεταξύ των Ελλήνων εφοπλιστών, με υψωμένη στα περισσότερα καράβια του τη γαλανόλευκη. Την περασμένη Δευτέρα, ο Χιώτης πλοιοκτήτης Γιάννης Αγγελικούσης βραβεύθηκε στη Νέα Υόρκη από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο ως «Πρόσωπο του 2011» και με όσα είπε επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά ότι είναι ένας διεθνής μεγιστάνας με... ελληνική καρδιά.

Μιλώντας στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Αγγελικούσης κάλεσε τους ομογενείς να βάλουν το δικό τους λιθαράκι για την ανάπτυξη της Ελλάδας, της ομορφότερης χώρας του κόσμου, όπως είπε χαρακτηριστικά. Παρά την κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, για την οποία απέδωσε ευθύνες στα λάθη των κυβερνήσεων, ο κ. Αγγελικούσης δεν χάνει την πίστη του στην προοπτική της χώρας. «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει», τόνισε, «θα βγει πιο δυνατή από την κρίση».

Ο κ. Αγγελικούσης είναι σήμερα ο κορυφαίος Ελληνας εφοπλιστής. Η χωρητικότητα των συνολικά 120 πλοίων του στόλου του με βάση στοιχεία του 2010 ξεπέρασε τους 20.000 τόνους, σχεδόν διπλάσια από τον δεύτερο της λίστας, που περιλαμβάνει ονόματα όπως οι κύριοι Προκοπίου, Οικονόμου, Τσάκος και Ρέστης. Ο όμιλος του Γιάννη Αγγελικούση αποτελείται από τέσσερις εταιρείες, οι οποίες διαχειρίζονται φορτηγά, δεξαμενόπλοια και πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο κ. Αγγελικούσης ανήκει στη δεύτερη γενιά εφοπλιστών. Πάντα μνημονεύει τιμητικά τον πατέρα του Αντώνη για τη μεγάλη προσφορά του στην οικογένειά του, στον όμιλο των επιχειρήσεων που δημιούργησε και στην πατρίδα. Ακολουθώντας την παράδοση που δημιούργησε ο πατέρας του, ο κ. Αγγελικούσης τιμά την ελληνική σημαία στα καράβια του και απασχολεί πολλούς Ελληνες ναυτικούς, φροντίζοντας πάντα για την καλύτερη επιμόρφωση των στελεχών του.

Ο Αντώνης Αγγελικούσης (1919 - 1989) πέρασε μια πολυκύμαντη σταδιοδρομία, για να φθάσει να αναδειχθεί τη δεκαετία του ’70 μεταξύ των κορυφαίων Ελλήνων εφοπλιστών. Ηταν ασυρματιστής του Εμπορικού Ναυτικού, έγινε ναυτικός πράκτορας και αργότερα απέκτησε δικά του καράβια μαζί με άλλους ανερχόμενους τότε εφοπλιστές. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Αντώνης Αγγελικούσης μετείχε στην Αντίσταση και τιμήθηκε δύο φορές από την Πολιτεία για τη συμμετοχή του στη ριψοκίνδυνη αποστολή απαγωγής του Γερμανού στρατιωτικού διοικητή της Κρήτης.

Η ενασχόλησή του με τη ναυτιλία άρχισε το 1950, αλλά ο μεγάλος σταθμός στην πορεία του ήλθε το 1972, όταν εξασφάλισε μεγάλο τραπεζικό δάνειο στις ΗΠΑ ύψους 25 εκατ. δολαρίων για να επεκτείνει δυναμικά τις δραστηριότητες του ομίλου του Angelicoussis Shipholding Group Ltd. Οταν έφυγε από τη ζωή το 1989 αφήνοντας τις επιχειρήσεις του στη διαχείριση του γιου του Γιάννη και της κόρης του Αννας, ο Αντώνης Αγγελικούσης διαχειριζόταν έναν στόλο 45 πλοίων. Η Αννα Αγγελικούση αναπτύσσει εδώ και χρόνια δικές της δραστηριότητες από κοινού με τον σύζυγό της, τον γνωστό εφοπλιστή Χρήστο Κανελλάκη.


Πιστός στην ελληνική σημαία
Ο Γιάννης Αγγελικούσης γεννήθηκε το 1948 στον Πειραιά. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Με τη σύζυγό του Ελισάβετ, η οποία κατάγεται από το Τέξας, έχει αποκτήσει μία κόρη, τη Μαρία. Σε δημόσιες παρουσίες του, όπως έκανε και τη Δευτέρα στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στη Νέα Υόρκη, μνημονεύει πάντα με συγκίνηση τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στη ζωή και την επιχειρηματική επιτυχία του η αφοσιωμένη σύντροφος της ζωής του.

Πριν από έξι χρόνια, όταν τιμήθηκε από τη διεθνούς κύρους Lloyd’s List ως «Προσωπικότητα της Ελληνικής Ναυτιλίας για το έτος 2005», ο κ. Αγγελικούσης στάθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή δύο προσώπων στην επιτυχία του. Υπογράμμισε ότι έμαθε όλα τα μυστικά της δουλειάς από τον πατέρα του αντλώντας από τη γνώση και τις πλούσιες εμπειρίες του, ενώ σε όλες τις επιτυχίες και τις δύσκολες στιγμές είχε πάντα στο πλευρό του τη σύζυγό του Ελισάβετ.

Σήμερα, ο κ. Αγγελικούσης, άνθρωπος χαμηλών τόνων και μάλλον δυσπρόσιτος, συνεχίζει να επεκτείνει με ταχείς ρυθμούς τις παγκόσμιες δραστηριότητές του, έχοντας πάντα τον Πειραιά ως κέντρο των επιχειρήσεών του. Παρά τις κατά καιρούς απογοητεύσεις από την πολιτική αντιμετώπιση της ναυτιλίας από τις κυβερνήσεις, παραμένει πιστός στην ελληνική σημαία και στηρίζει τους Ελληνες ναυτικούς, αναγνωρίζοντας την καθοριστική συμβολή τους στην επιτυχία του.

Δεν κρύβει όμως και τη δυσαρέσκειά του για τη μεταχείριση της Ελλάδας από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία, όπως είπε τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, αναφέρονται συνεχώς στα προβλήματα της Ελλάδας με το χρέος, ξεχνώντας ότι πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και οι ΗΠΑ έχουν τα ίδια προβλήματα.


ΝΩΝΤΑΣ ΧΑΛΔΟΥΠΗΣ/ESPRESSO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...