Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Οι Ελληνες "βασιλιάδες του μπέργκερ" καρφώνουν το ΝΒΑ

Είναι οι Ελληνες «βασιλιάδες του μπέργκερ» στην Αμερική και τα έβαλαν με τους διοργανωτές του NBA, επειδή οι πρόσφατες αποφάσεις τους τους απειλούν με αναδουλειά!

Ο λόγος για την οικογένεια Κατσανέβα, ιδιοκτήτες της αλυσίδας φαστφούντ Crown Burgers, με είκοσι ένα υποκαταστήματα στη Γιούτα και άλλες πολιτείες, που ξεσηκώθηκαν επειδή οι πωλήσεις των καταστημάτων της πολιτείας εκτιμάται ότι θα πέσουν από 25 έως 30%, εξαιτίας της ακύρωσης των αγώνων του πρωταθλήματος μπάσκετ και της απραξίας της τοπικής ομάδας Γιούτα Τζαζ. Ο Μάικ Κατσανέβας λοιπόν ανέλαβε εκπροσωπώντας όλους τους ιδιοκτήτες καταστημάτων της πολιτείας να ταρακουνήσει τους εμπλεκομένους με το NBA.

«Ο κόσμος είναι έξαλλος και έχει το δικαίωμα να είναι. Ολοι θέλουν να πληρώνονται για τη δουλειά τους. Αλλά πόσα χρήματα θέλουν να βγάζουν οι παίκτες του μπάσκετ; Ας είμαστε ειλικρινείς. Ολοι οι άλλοι υποφέρουν με αυτήν την οικονομική κατάσταση. Δεν θέλω να μιλήσω άσχημα για τους παίκτες ή τους ιδιοκτήτες των ομάδων, αλλά πόσα ακόμα χρήματα θέλουν να παίρνουν για να κάνουν τη δουλειά τους;» δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «USA Today».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΝΒΑ ακύρωσε τους preseason αγώνες του, επειδή οι παίκτες και οι ιδιοκτήτες των ομάδων δεν μπορούν να συμφωνήσουν στους μισθούς, αλλά και στο πώς θα μοιράζονται τα ποσοστά.

Ο Κατσανέβας προβλέπει ότι οι οπαδοί, που είναι και οι βασικοί πελάτες των καταστημάτων που βρίσκονται γύρω από το EnergySolutions Arena, δεν θα ανανεώσουν τα εισιτήρια διαρκείας τους. Τονίζει ότι τέτοιο φαινόμενο αντιμετώπισαν και το 1999, ωστόσο επισημαίνει ότι πια οι εποχές δεν επιτρέπουν ρίσκα, γιατί η επιβίωση των επιχειρήσεων κρίνεται στις λεπτομέρειες!

Από την Κρήτη στη Γιούτα, με μπουζούκι και χορό της κοιλιάς

Το Σολτ Λέικ, όπου υπάρχει πια μια παντοδύναμη ελληνική κοινότητα, έγινε το εύφορο έδαφος στο οποίο η οικογένεια Κατσανέβα είδε τους κόπους της να ανθίζουν. Ο 70χρονος Μανουέλ Κατσανέβας, ιδρυτής της αλυσίδας Crown Burgers, έχει μιλήσει πολλές φορές σε τοπικές εφημερίδες για την ιστορία της επιχείρησής του που ξεκινάει στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Το 1907 η σοδειά στην Ελλάδα δεν απέδωσε. Η πείνα, που ήρθε ως συνέπεια, ανάγκασε πολλούς Ελληνες να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ. Ο Μιχαήλ Κατσανέβας, που ζούσε στο χωριό Κάμπος, στα Λευκά όρη της Κρήτης, όταν έφτασε το 1909 στη Γιούτα, βρήκε δουλειά ως εργάτης σε εργοστάσιο παραγωγής κεραμιδιών. Επειδή είχε πολεμήσει στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κέρδισε σχετικά εύκολα την αμερικανική υπηκοότητα.

Γύρω στο 1920 άνοιξε ένα καφενείο στο Σολτ Λέικ, την «Ανοικτή καρδιά». Στις δεκαετίες που ακολούθησαν τα περισσότερα από τα έντεκα παιδιά του ακολούθησαν το παράδειγμά του και κινήθηκαν επαγγελματικά στον χώρο της εστίασης. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 η οικογένεια Κατσανέβα είδε δημιουργήσει το κλαμπ εστιατόριο «Athenian», του οποίου ήταν θαμώνας ο διάσημος πιανίστας της εποχής Λιμπεράτσε.

«Προσφέραμε μπουζούκι, χορό της κοιλιάς, μπριζόλες και αστακούς» θυμάται ο Μανουέλ Κατσανέβας, γιος του ιδρυτή της «αυτοκρατορίας», εξηγώντας ότι προσπαθούσαν να συνδυάσουν τον αμερικανικό με τον ελληνικό τρόπο διασκέδασης σε μια εποχή που όλοι μιλούσαν για την ταινία «Ζορμπάς».

Ο Νικ και η Ρούλα Κατσανέβα, αδέρφια του Μανουέλ, καθώς και ο άντρας της δεύτερης, Τζον Καντζουράκης, άνοιξαν το πρώτο Crown Burgers το 1978. Αυτή έμελλε να είναι η επιχείρηση που κληροδοτήθηκε και στην επόμενη γενιά, εκείνη του Μάικ, ο οποίος έγινε η φωνή των καταστηματαρχών της περιοχής που απαιτούν από τους διοργανωτές του NBA να μην παίζουν με το ψωμί τους.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ/ΕΣΠΡΕΣΣΟ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...