Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Ενας… Πειραιώτης η φωνή των Αγγλων αγανακτισμένων

Ενας… Πειραιώτης εκπροσωπεί τους Βρετανούς αγανακτισμένους στα διεθνή μέσα ενημέρωσης! Ο Σπύρος Λημναίος όχι μόνον αποφάσισε να σηκωθεί από τον καναπέ και να διαμαρτυρηθεί για την παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά ανέλαβε και το νευραλγικό πόστο του υπεύθυνου δημοσίων σχέσεων του κινήματος «Occupy London».

Ο 27χρονος Ελληνας γεννήθηκε στον Πειραιά και από το 2003 ζει στο Λονδίνο. Σπούδασε media και δημόσιες σχέσεις, και σήμερα εργάζεται στο αντικείμενό του σε ιδιωτική εταιρεία. Παρ’ ότι δεν έχει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συνομήλικοί του στην Ελλάδα, οι τελευταίες εξελίξεις στην πατρίδα τού έδωσαν το έναυσμα να κινητοποιηθεί.

«Το ότι είμαι Ελληνας δεν νομίζω ότι έχει παίξει κάποιο ρόλο στο να είμαι εκπρόσωπος του κινήματος. Ισως έχει παίξει ρόλο στο να καταλάβω κάποια πράγματα, τα οποία η Ελλάδα σαν χώρα έχει βιώσει πιο γρήγορα από άλλες χώρες» δηλώνει στην «Espresso της Κυριακής» ο Σπύρος και εξηγεί: «Πιστεύω ότι αυτό που περνάει η Ελλάδα τώρα δεν είναι φαινόμενο ελληνικό. Αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση και η Αγγλία θα έρθει σε αυτήν τη θέση, αν και τώρα φαίνεται να είναι σε καλύτερη κατάσταση».

Χιλιάδες Λονδρέζοι ανταποκρίθηκαν το περασμένο Σάββατο στο κάλεσμα του «Occupy The London Stock Exchange» (Κατάληψη του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, όπως είναι ο πλήρης τίτλος του κινήματος) και έκτοτε έχουν κατασκηνώσει στην πλατεία έξω από τον ναό του Αγίου Παύλου, στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας. Τα αιτήματά τους είναι παρόμοια με εκείνα άλλων αντίστοιχων κινημάτων αγανακτισμένων σε όλον τον κόσμο.

Μεταξύ άλλων, λένε «όχι» στην πολιτική λιτότητας και στις περικοπές σε υγεία και παιδεία, ζητούν την αλλαγή του διεθνούς οικονομικού συστήματος υπέρ των πολιτών και όχι των πολυεθνικών και τη δικαιότερη κατανομή της φορολογίας.




ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΥΛΟ
«Ηρθα στη δουλειά κατευθείαν από τη σκηνή» λέει γελώντας ο νεαρός Ελληνας, που μαζί με τους εκατοντάδες ενοίκους των διακοσίων και πλέον σκηνών που έχουν στηθεί έξω από τον καθεδρικό ναό δηλώνουν αποφασισμένοι να μείνουν εκεί όσο χρειαστεί. Η αρχική ιδέα ήταν να κατασκηνώσουν έξω από το Χρηματιστήριο και τα κεντρικά της Goldman Sachs στο Λονδίνο, που είναι ακριβώς δίπλα στον Αγιο Παύλο. «Αυτή η πλατεία όμως είναι ιδιωτική, όπως και οι πιο πολλοί οι χώροι στο City του Λονδίνου.

Ο χώρος έξω από τον Αγιο Παύλο ανήκει στην Εκκλησία, οπότε ξεκινήσαμε την κατάληψη εκεί. Μένουμε στις σκηνές και πηγαίνουμε για διαδηλώσεις στην πλατεία, γιατί αυτό δεν μπορούν να το απαγορεύσουν» επισημαίνει ο ίδιος.

Το συγκεκριμένο κίνημα ήταν ένα από τα πολλά που ξεκίνησαν στην Αγγλία μέσω Facebook, σε συνέχεια του κινήματος «Occupy Wall Street» που εκδηλώθηκε στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο. Σταδιακά όμως ξεχώρισε από τα άλλα σε ό,τι αφορά την προσέλκυση του κόσμου και τελικά έκανε εντυπωσιακή πρεμιέρα στους δρόμους στις 15 Οκτωβρίου.

Οπως σημειώνει ο Σπύρος Λημναίος, το κίνημα της Wall Steer χρειάστηκε αρκετές ημέρες για να γίνει ευρύτερα γνωστό επειδή δεν «έπαιζε» στα μεγάλα ΜΜΕ. «Το θετικό με το δικό μας κίνημα είναι ότι επειδή υπήρχε ενδιαφέρον ήδη από τα media για το “Occupy Wall Street”, είμαστε ένα από τα λίγα κινήματα που τα media το είχαν καλύψει σαν ιστορία πριν ακόμη ξεκινήσει» σχολιάζει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «η ανταπόκριση που έχουμε από αυτά είναι θετική ώς τώρα».

Ρόλο σε αυτό έχει παίξει και ο ίδιος, αφού υπό μία έννοια είναι η «επίσημη» φωνή των Βρετανών αγανακτισμένων στα εγχώρια και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μέχρι τώρα, ο Σπύρος έχει μιλήσει για λογαριασμό του «Occupy London» σε BBC, ITV, «London Times», CNN, Reuters, Russia Today, Al Jazeera, σε κινεζικά και ασιατικά τηλεοπτικά δίκτυα και στο περιοδικό «Time.

ΕΧΕΙ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ
Αμέσως μετά τη δουλειά στις δημόσιες σχέσεις της εταιρείας όπου εργάζεται, «γραφείο» για τον Σπύρο Λημναίο γίνονται οι δρόμοι στο κέντρο του Λονδίνου. Εκεί θα παραμείνει «όσο πάει, μέχρι να δούμε κάποια αντίδραση από την κυβέρνηση».

Στο σημείο αυτό τονίζει τη σημασία που έχει η συνεργασία με τα άλλα παρόμοια κινήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. «Αν η Αγγλία σφίξει τα λουριά στις τράπεζες, θα πάνε αλλού. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε ουσιαστικά» καταλήγει.


ΣTAΘHΣ ΔEΛΗΓIΩPΓHΣ/ΕΣΠΡΕΣΣΟ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...