Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

30 χρόνια φεστιβάλ νεολαίας από τους απόδημους Πόντιους

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ: ΦΟΡΗΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ/ aggelioforos.gr
Περίπου 1.500 χορευτές από 43 ποντιακούς συλλόγους πήραν μέρος στο φετινό 30ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ) που έγινε πρόσφατα στο αθλητικό κέντρο της Στουτγάρδης.
Η ποντιακή νεολαία στην Ευρώπη έδωσε τον καλύτερό της εαυτό παρουσιάζοντας τον ποντιακό πολιτισμό μέσα από το χορό και το τραγούδι. Παιδιά και νέοι, ηλικίας από 3 έως 30 χρόνων, ως χορευτές των ποντιακών συλλόγων, αυτών των σημαντικών κυττάρων πολιτισμού στην ξενιτιά, διασώζουν από γενιά σε γενιά την ιστορία και τον πολιτισμό των προγόνων μας.
Τα παιδιά αυτά είναι τα ζωντανά παραδείγματα της συνέχισης της ποντιακής παράδοσης. Μέσα από τους συλλόγους τους, μαζί με τους λυράρηδες, τους χοροδιδασκάλους, τους προέδρους και τα μέλη των πρωτοβάθμιων διοικητικών συμβουλίων, εκεί στην ξενιτιά, κρατάνε τις παραδόσεις που έφεραν οι πατεράδες και οι παππούδες τους από τον αλησμόνητο Πόντο και να τις μεταφέρουν από γενιά σε γενιά.
Χέρι χέρι
Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή όταν τα 1.500 παιδιά, νέες και νέοι, υπό τους ήχους 18 νταουλτζήδων, πιασμένοι χέρι – χέρι μπήκαν στο κλειστό στάδιο Hanns – Martin – Schleyer – Halle της Στουτγάρδης με το χορό «έμπρ’ οπίσ’», με τον παρουσιαστή της εκδήλωσης, τραγουδιστή και ηθοποιό του ποντιακού θεάτρου Αχιλλέα Βασιλειάδη, να καλωσορίζει τους παρευρισκομένους επισημαίνοντας: «Θα είμαστε εδώ, πάντα στο πλάι των νέων παιδιών. Να προσφέρουμε απλόχερα το χώρο και το χρόνο που χρειάζονται για να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις και να μεγαλουργούν. Μα πάνω απ’ όλα να τους υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να ονειρεύονται και να ζουν. Να ζουν όμορφα και απλά με όποιες αξίες έχουν κληρονομήσει».
Ο συντονιστής ποντιακής νεολαίας της ΟΣΕΠΕ, Χρήστος Σαββίδης, επισήμανε: «Οι συναντήσεις μας αυτές λειτουργούν ως κινητήρια δύναμη. Αλλωστε, το συναίσθημα αυτό που βιώνουμε κάθε χρόνο εδώ μέσα, είναι η κοινή μας γλώσσα. Η νεολαία καταφέρνει να βλέπει καθαρά και να αποδεικνύει μέσα από τα έργα της ότι υπάρχει η δυναμική, υπάρχει διάθεση να τραβήξει μπροστά».
Δύο φορές πρόσφυγες
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, Γιώργος Παρχαρίδης, τόνισε: «Βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση του ελληνισμού στην Ευρώπη, που πραγματοποιείται από τους απογόνους των προσφύγων του Πόντου και έχει ιδιαίτερη αξία, επειδή γίνεται από συμπατριώτες μας που είναι δύο φορές πρόσφυγες και εξακολουθούν να μεταλαμπαδεύουν από γενιά σε γενιά την παράδοση των αξιών του ποντιακού ελληνισμού». Ο πρώην πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ, αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και Συντονιστής Ευρώπης, Γιώργος Αμαραντίδης, τόνισε: «Το φεστιβάλ αποτελεί σταυροδρόμι εμπειρίας και νεανικού πάθους. Αποτελεί την οργανωμένη προσπάθεια για την εδραίωση της ποντιακής ταυτότητας μέσω της διατήρησης του τοπικού πολιτισμού,της γλώσσας και της παράδοσης».
Ασβεστη μνήμη
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ, Γιάννης Μπουρσανίδης, επισήμανε: «Οι πολύμορφες πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, που με πολύ κόπο και μόχθο διοργανώνονται από τους ποντιακούς συλλόγους μας, συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση άσβεστης της μνήμης και διαμορφώνουν το χαρακτήρα των νέων μας με ιδανικά και αξίες».
Στο χαιρετισμό του, ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, Χρήστος Γαλανίδης, ανέφερε: «Ο ''γολγοθάς'' που έζησε η πρώτη γενιά των μεταναστών και η σταύρωσή της, με τις δυσκολίες προσαρμογής, οδήγησε στην Ανάσταση που ζούμε σήμερα. Το νέο πολιτισμό, καθοδηγούμενοι από τις παραδόσεις μας, τον χτίζουν τα παιδιά μας, με την παρουσία τους, τους χορούς τους, τη μουσική και τα τραγούδια τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...