Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

Θρήνος στην ομογένεια: Πέθανε ο δημοσιογράφος θρύλος Δημήτρης Καστανάς


Ο δημοσιογράφος και τηλεοπτικός παραγωγός, είχε υποβληθεί την Παρασκευή σε δεύτερη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς σε νοσοκομείο του Μανχάταν. Δεν άντεξε όμως.


Επί 37 χρόνια ήταν διευθυντής του Εθνικού Ελληνικού Καναλιού Αμερικής (NGTV), το οποίο πούλησε τον περασμένο Αύγουστο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το πρώτο του ξεκίνημα στην τηλεόραση έγινε στις 25 Σεπτεμβρίου 1975, όταν σε αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό εγκαινίασε εβδομαδιαία ελληνική εκπομπή, ανοίγοντας καινούριους ορίζοντες για την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Κάθε Κυριακή, από το κανάλι 47 της μητροπολιτικής περιοχής Νέας Υόρκης και από κανάλια συνολικά 14 πολιτειών, προβαλλόταν, αρχικά ένα ωριαίο και στη συνέχεια δίωρο πρόγραμμα, γεμάτο Ελλάδα.

Το 1987, προχώρησε σ' ένα ακόμη σημαντικό βήμα, υπογράφοντας συμβόλαιο με τη μεγάλη καλωδιακή εταιρία "Time Warner". Το NGTV, έγινε ο πρώτος ελληνικός ιδιωτικός σταθμός σ' όλο τον κόσμο. Την ίδια περίοδο, εξέδωσε το δίγλωσσο περιοδικό ποικίλης ύλης "ΕΣΕΙΣ", που κυκλοφόρησε ανελλιπώς για 23 χρόνια.

Ο Mister Greek TV

Με την ευκαιρία την ανάδειξής του από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης σε τελετάρχη της παρέλασης του Ελληνισμού στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν το 2011, ο Δημήτρης Καστανάς μίλησε τότε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη δική του οδύσσεια στην Αμερική.

«Στην αρχή, δεν είχα την πολυτέλεια να έχω συνεργάτες για όλους τους κλάδους. Επομένως, έκανα το σκηνοθέτη, τον παραγωγό και τον παρουσιαστή. Ήταν πολύ κουραστικό, αλλά απέκτησα μια μοναδική εμπειρία, που με βοήθησε στη μετέπειτα προσπάθειά μου, όταν δημιούργησα το δικό μου τηλεοπτικό σταθμό. Το 1987, έκανα το μεγάλο άλμα, λειτουργώντας τηλεοπτικό σταθμό. Ήμουν ο πρώτος, εκτός των συνόρων της Ελλάδας, που αποπειράθηκα να λειτουργήσω ελληνική τηλεόραση επί 24ωρου βάσεως. Επιπλέον, η προσπάθεια γινόταν στην Αμερική, όπου το τηλεοπτικό κοινό γνώριζε από τηλεόραση και θα μπορούσε να κάνει συγκρίσεις με τα προγράμματα στα αμερικανικά κανάλια. Και μην ξεχνάτε, επίσης, ότι, τότε, στην Ελλάδα υπήρχε μόνο η κρατική ΕΡΤ, κανένας άλλος σταθμός», επισήμανε χαρακτηριστικά ο "Μister Greek TV" των ΗΠΑ, όπως έχουν αποκαλέσει το Δημήτρη Καστανά.

Μιλώντας για το NGTV και τις προσπάθειές του να κρατηθεί στη ζωή, ο ομογενής παραγωγός ανέφερε ότι «δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, όχι μόνο η ίδρυση και η λειτουργία ενός ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και η διατήρησή του, συνεχίζοντας ν' αποτελεί το μοναδικό ελληνόφωνο, 24ωρο τηλεοπτικό σταθμό, εκτός των ελληνικών συνόρων. Επίσης, το NGTV έκανε αγώνες για τα εθνικά θέματα του Ελληνισμού. Διοργάνωσε πολλούς τηλεμαραθώνιους για εθνικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς και ήταν πάντα κοντά στα προβλήματα και τους ανθρώπους της Ομογένειας».

Γεννημένος στο χωριό Μώλος της Φθιώτιδας, ο Δημήτρης Καστανάς επέλεξε, στην ηλικία των 25 ετών, το δρόμο της ξενιτιάς, έχοντας σπουδάσει νομικά, ενώ εργαζόταν στην Ιονική-Λαϊκή Τράπεζα. Ήταν Φεβρουάριος του 1968. «Είχα όνειρα πολλά ως νέος άνθρωπος. Η Ελλάδα, όμως, ειδικά τότε, δεν πρόσφερε ευκαιρίες», είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας: «Στην Αμερική, λίγο-πολύ, πέρασα από διάφορα στάδια, όπως εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες. Στη Νέα Υόρκη έκανα διάφορες δουλειές, τον πρώτο καιρό, από εργάτης σε βενζινάδικο μέχρι υπάλληλος σε ανθοπωλείο. Είμαι περήφανος γι αυτό το κομμάτι της ζωής μου, γιατί ήταν για μένα ένα ολόκληρο πανεπιστήμιο».

Στη συνέχεια, μέσα σε μια εξαετία, με σκληρή εργασία, όπως επισήμανε, κατάφερε να αποκτήσει μερικά εστιατόρια. Από μικρός, όμως, είχε πάθος με τη δημοσιογραφία, την πολιτική και το θέατρο. Όταν, λοιπόν, "στάθηκε στα πόδια του" οικονομικά και κατάφερε να έχει κάποια χρήματα, σκέφτηκε ότι μέσω της τηλεόρασης θα μπορούσε, κατά κάποιο τρόπο, να ασχοληθεί και με τις τρεις του αγάπες, όπως είπε.

Ήταν δύσκολος ο αγώνας για να μπορέσει από τη μια να μεταφέρει την Ελλάδα στα σπίτια των χιλιάδων ομογενών και από την άλλη το τηλεοπτικό πρόγραμμα να είναι σοβαρό και ενδιαφέρον, ώστε να κερδίσει τους Ελληνοαμερικανούς τηλεθεατές. «Αυτό το κοινό, λοιπόν, το κέρδισα, προσπαθώντας παράλληλα να μην μεταφέρω την εικόνα της "ψωροκώσταινας", αλλά την εικόνα μιας Ελλάδας, που μας έκανε όλους περήφανους με την ιστορία και τον πολιτισμό της», είχε δηλώσει .


Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...