Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Έλληνας πράκτορας της CIA στη φυλακή!

Ποινή φυλάκισης 30 μηνών αναμένεται να εκτίσει ο 48χρονος Ελληνοαμερικανός πράκτορας της CIA, Τζον Κιριάκου, καθώς διέρρευσε μυστικά δεδομένα της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, αποκαλύπτοντας πληροφορίες για βασανιστήρια.

Η δίκη του θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιανουαρίου και είναι ο πρώτος πράκτορας της CIA που θα καταδικαστεί για διαρροή πληροφοριών στον Τύπο στα 60 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας της Υπηρεσίας.

Οι δικηγόροι του έπειτα από έντονες διαπραγματεύσεις κατάφεραν να συμφωνήσουν να μείνει στην φυλακή συνολικά 30 μήνες, ενώ η καταδίκη του θα βασιστεί σε νόμο που έχει ψηφιστεί το 1982 και είχε στόχο να αποτρέπει ακόμη και την παραμικρή διαρροή. 

Ο Τζον Κιριάκου έχει στο ενεργητικό του ως πράκτορας της CIA πολλές διακρίσεις. Μία από αυτές είναι και ο εντοπισμός του Abu Zubaydah, το 2002, ενός σημαντικού μέλους της Αλ Κάιντα. Το 2004 αποχώρησε από την Υπηρεσία και άρχισε να εργάζεται ως αναλυτής και σύμβουλος σε ιδιωτικές εταιρείες. 

Σε συνέντευξή το 2007, ο Ελληνοαμερικανός πράκτορας μίλησε για πρώτη φορά για πρακτικές εικονικών πνιγμών τις οποίες χρησιμοποιεί η CIA στις ανακρίσεις, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων, ενώ σε άλλες τους δηλώσεις αποκάλυψε ένα από τα ονόματα των μυστικών πρακτόρων της CIA. Από τότε άρχισαν τα προβλήματα για εκείνον, ενώ ο ίδιος παραδέχεται το λάθος του. Τον Τζον Κιριάκου έχουν υποστηρίξει ανοιχτά πολλοί συνάδελφοί του, αλλά και γνωστοί Αμερικανοί, όπως ο γνωστός σκηνοθέτης, Όλιβερ Στόουν.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...