Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Γιορτάστηκε η Ημέρα της ΑΧΕΠΑ

«Τα τέκνα των Ελλήνων, διασπειρόμενα απ' αιώνων ανά τα πέρατα της γης, έδρων και αγωνίζοντο με το δαιμόνιον της φυλής, ως μόνο επίκουρόν των. Γνωρίζομεν πόσοι- και υπερηφανευόμεθα διά τούτο, όσον ουδεμία άλλη φυλή- πόσοι μεγαλούργησαν και πόσοι μεσουρανούν Έλληνες εις το στερέωμα της υφηλίου».

Με τα λόγια αυτά ο Σπύρος Μερκούρης, δήμαρχος των Αθηναίων το 1930 υποδεχόταν μια αποστολή 1.200 μελών της ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, που επισκέπτονταν για τρίτη φορά την ελληνική πρωτεύουσα.

«Η χαρά μας όταν υποδεχώμεθα ομογενείς εκ της ξένης, υπήρξεν ανέκαθεν η στοργική χαρά των οικογενειών, οι οποίοι επαναβλέπουν τα τέκνα των, επανερχόμενα μετά μακράν απουσίαν», συμπλήρωνε ο ίδιος.

Τα παραπάνω ιστορικά ντοκουμέντα της συνάντησης του Σπύρου Μερκούρη με την αντιπροσωπεία των ομογενών, προεξάρχοντος του ύπατου προέδρου της ΑΧΕΠΑ, Γεώργιου Φίλλη, παρουσίασε ο πρόεδρος του Τμήματος Αθηνών της ΑΧΕΠΑ, Γεώργιος Κώστας, κατά τη σημερινή εκδήλωση για την Ημέρα της ΑΧΕΠΑ, που φιλοξενήθηκε στο δημαρχείο Αθηνών.

Η γιορτή, ανήμερα της 19ης Μαΐου, έχει θεσπιστεί από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής για να τονίσει το έργο της ΑΧΕΠΑ για τους απανταχού Έλληνες.

Την εκδήλωση προλόγισε ο βουλευτής της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής. Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε την ΑΧΕΠΑ, «τον καλύτερο πρεσβευτή του Ελληνισμού στα μήκη και τα πλάτη του κόσμου». «Η ΑΧΕΠΑ δεν είναι όμως μόνο ένας απλός πρεσβευτής του Ελληνισμού, είναι ένας οργανισμός που μπορεί να βοηθάει τους ανθρώπους, να ζουν στις κοινωνίες που έχουν επιλέξει ή τους έχει φέρει η μοίρα να ζουν και ταυτόχρονα να διατηρούν τους δεσμούς τους με τη μητέρα πατρίδα», πρόσθεσε.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν ο απερχόμενος πρόεδρος του Τμήματος Αθηνών της ΑΧΕΠΑ, Γεώργιος Κώστας (από 1η Ιουλίου τον διαδέχεται ο σημερινός γενικός γραμματέας, Κωνσταντίνος Κοζυράκης), το μέλος της οργάνωσης, Στέλιος Αδαμόπουλος (ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος του Τμήματος Αθηνών) και ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, τη διάκριση του οποίου παρέλαβε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...