Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Νέο επεισόδιο με Χρυσαυγίτες στη Νέα Υόρκη

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Σε νέα πρόκληση προχώρησαν μέλη της Χρυσής Αυγής Νέας Υόρκης, όταν επιχείρησαν σε προβολή του ντοκιμαντέρ «Ταξισυνειδησία» να παρέμβουν, προκαλώντας την αντίδραση του κοινού και μελών αριστερών οργανώσεων. Το νέο επεισόδιο διαδραματίστηκε το Σάββατο στην κεντρική αίθουσα του «Σταθάκειου», έδρα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, όπου προβλήθηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Ταξισυνειδησία: η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού», σε σενάριο Κωστή Καρπόζηλου και σκηνοθεσία Κώστα Βάκκα.

Το ντοκιμαντέρ φέρνει στο προσκήνιο μια ξεχασμένη σελίδα της ελληνικής μεταναστευτικής εμπειρίας στην Αμερική: την παρουσία των μεταναστών στο ριζοσπαστικό εργατικό κίνημα των Ηνωμένων Πολιτειών και τη διαδρομή της ελληνοαμερικανικής Αριστεράς από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τα χρόνια των μακαρθικών διώξεων.

Ανάμεσα στους θεατές ήταν και 4 Χρυσαυγίτες νεαρής ηλικίας, την παρουσία των οποίων είχαν εντοπίσει εξαρχής οι διοργανωτές. Μετά το τέλος της προβολής του, οι Χρυσαυγίτες επιχείρησαν να παρέμβουν στη συζήτηση που ακολούθησε, κρατώντας μάλιστα μια ντουντούκα... Η κίνηση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση των διοργανωτών, που τους απομάκρυναν από την αίθουσα. Κατά τη διάρκεια της επεισοδιακής αποχώρησής τους, υπήρξαν διαπληκτισμοί, μπουνιές, χειροδικίες και σπρωξίματα, ενώ οι Χρυσαυγίτες φώναζαν στους παρευρισκομένους: «Θα πεθάνετε, κομμούνια».

Ας σημειωθεί ότι είναι η πέμπτη προκλητική εμφάνιση μελών της Χρυσής Αυγής σε δημόσιο χώρο στη Νέα Υόρκη τον τελευταίο χρόνο. Τον περασμένο Αύγουστο φωτογραφήθηκαν παράνομα με τα μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής μέσα στην έδρας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης. Κατόπιν, έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια, κολλώντας αφίσες της οργάνωσης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Ιανουάριο, επιχείρησαν παρόμοιου τύπου επεισόδιο μετά το τέλος ομιλίας του στο αμφιθέατρο του Μεταπτυχιακού Κέντρου του Δημοτικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (CUNY), στο Μανχάταν. Μέλη της Χρυσής Αυγής για πρώτη φορά εμφανίστηκαν οργανωμένα μέσα στο πλήθος που παρακολουθούσε την παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στην Πέμπτη Λεωφόρο, φορώντας τα μπλουζάκια της οργάνωσης και φωνάζοντας συνθήματα.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...