Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

John Bakas - «Παπαροκάς» made in USA!

Ο ιερέας-φαινόμενο έδωσε για άλλη μια φορά μοναδικό «χρώμα» στο ελληνικό μουσικοχορευτικό φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο στο Los Angeles

Στις ΗΠΑ υπάρχουν 21 άνδρες με το όνομα John Bakas. Ενας, όμως, είναι αυτός που κατάφερε να ενώσει τους Ελληνες της California και να τους φέρει κάτω από τη σκέπη της Εκκλησίας, όχι με την αυστηρά θρησκευτική έννοια του όρου, αλλά κάτω από μια... οικουμενική οπτική γωνία. Ο ιερωμένος John Bakas είναι, άλλωστε, από τους πιο αγαπημένους της ελληνικής παροικίας, με τη φήμη του να έχει εξαπλωθεί όχι μόνο μέσα στα στενά όρια της πολιτείας όπου δραστηριοποιείται, αλλά σε ολόκληρη την Αμερική. Βασικός λόγος γι' αυτό είναι ότι πρόκειται για έναν ιερέα που κατορθώνει να συνδυάσει στις πολυσχιδείς δραστηριότητές του την ευλάβεια της θρησκευτικότητας, πρώτιστο καθήκον του ως «υπηρέτη» της εκκλησίας, αλλά και την άμεση επικοινωνία με τους πιστούς: Από τους απλούς πολίτες της California, μέχρι τα μεγάλα ονόματα, όπως ο Tom Hanks και η Nia Vardalos. Ο πατέρας John Bakas ήρθε με την οικογένειά του στις αρχές της δεκαετίας του '50 από την Ελλάδα στις ΗΠΑ, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στη χώρα όπου ο καθένας είχε δικαίωμα στο όνειρο. Αρχικά η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Albuquerque του New Mexico, όπου οι γονείς του ασχολήθηκαν με τις επιχειρήσεις στο χώρο των εστιατορίων.

Εκείνος, όμως, μεγαλωμένος με τις αξίες και την πίστη της Εκκλησίας, αποφάσισε να μην ακολουθήσει την οικογενειακή παράδοση και να ενταχθεί στους κόλπους της ελληνικής Εκκλησίας. Οπως και έγινε...Το 1975 μπήκε για πρώτη φορά στους κόλπους της Εκκλησίας, βάζοντας το ράσο του διακόνου, και τέσσερα χρόνια αργότερα χειροτονήθηκε ιερέας με πρώτο «σταθμό» στο λειτούργημά του τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στη δεύτερη πατρίδα του, το New Mexico. Στη συνέχεια ακολούθησαν ενορίες στην California και το Las Vegas, με «τελευταία στάση» του τον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας στο Los Angeles, μια ενορία στην οποία υπηρετεί αδιαλείπτως εδώ και 15 χρόνια και συνετέλεσε στην ανοικοδόμησή της με την αρωγή της πολιτείας. Εξάλλου, ανάμεσα στα έργα του πατέρα John είναι και ο αγώνας για την ανακαίνιση των γύρω από την εκκλησία κτιρίων, με αποτέλεσμα η περιοχή να αναβαθμιστεί και να ονομάζεται πλέον «Βυζαντινή - Λατινική» παροικία του Los Angeles. Ο ίδιος, εξάλλου, έχει αφιερώσει τη ζωή του στην Εκκλησία αλλά και στους πιστούς, ιδρύοντας πάμπολλες φιλανθρωπικές ενώσεις που έχουν βασικό τους στόχο την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και τη βοήθεια στους συμπολίτες του που έχουν ανάγκη.

Η δική του ευτυχία, πάντως, ολοκληρώθηκε με το γάμο του με τη συμπατριώτισσά του Μαρία, που ήρθε να συμπληρωθεί με τον ερχομό 4 παιδιών, τριών κοριτσιών και ενός αγοριού, που τον έχουν κάνει και παππού.



Τενόρος & θρησκευτικός σύμβουλος του Spielberg

Δεν είστε ακόμα σίγουροι ότι πρόκειται για ιερωμένο-φαινόμενο; Τα υπόλοιπα απλά επιβεβαιώνουν ένα ιδιαίτερα ανήσυχο πνεύμα, το οποίο, παρότι διανύει πλέον την εξηκοστή δεκαετία της ζωής του, δεν σταματά να εργάζεται ακούραστα σε όλους τους τομείς, ακόμα και εκείνους που ίσως ξεφεύγουν από το στενό πλαίσιο της ενορίας και της εκκλησίας... Ο πατέρας John λατρεύει την κλασική μουσική, αγάπη η οποία τον παρακίνησε να εργαστεί και ως τενόρος για κάποιο διάστημα στην αρχή της καριέρας του στην όπερα της Albuquerque στο New Mexico. Οσοι έχουν παρευρεθεί, άλλωστε, σε λειτουργία του έχουν να λένε για τη στεντόρεια φωνή του, ενώ, όποτε του δίνεται η ευκαιρία, τραγουδά ερασιτεχνικά, μαγεύοντας τους παριστάμενους. Και η ενασχόλησή του με τα καλλιτεχνικά δεν σταματά στη μουσική, καθώς, παράλληλα με την παρουσία του στην εκκλησία, οι γνωριμίες του με τους σταρ του Hollywood σε events της εκκλησίας του εξασφάλισαν τη συμμετοχή του ως... θρησκευτικού συμβούλου στην παραγωγή δύο από των πιο σημαντικών θρησκευτικών ταινιών: Η μία είναι ο «Πρίγκιπας της Αιγύπτου», σε παραγωγή του πολύ Steven Spielberg το 1998, ενώ ακολούθησαν έξι χρόνια μετά τα «Πάθη του Χριστού», σε σκηνοθεσία του Mel Gibson. Και οι δραστηριότητές του δεν σταματούν εδώ, καθώς διδάσκει ελληνική ορθόδοξη θεολογία στο Πανεπιστήμιο Loyola του Los Angeles.



Το ελληνικό φεστιβάλ-θεσμός του Σεπτεμβρίου

Η δραστηριότητα του πατέρα John δεν εξαντλείται στα θέματα που αφορούν αυστηρά στην ενορία του, αλλά και στο να συσφίγγει τις σχέσεις μεταξύ των Ελλήνων της California: Ο ίδιος έχει βάλει σκοπό της ζωής του, εκτός του να φέρει τους νέους στην εκκλησία, να θυμίζει στους παλιούς μετανάστες όσα όμορφα κομμάτια έχει η χώρα μας και να γνωρίζει στους απογόνους των Ελλήνων, στα παιδιά τους και τα εγγόνια τους που ζουν στην πολιτεία της California σύμφωνα με τον αμερικανικό τρόπο ζωής, την ελληνική μουσική, τις γεύσεις, τους χορούς, τα αρώματα της πατρίδας μας.

Ο ορθόδοξος ναός της Αγίας Σοφίας, πρωτοστατούντος του John Bakas, είναι ένας από τους «χορηγούς» του φεστιβάλ και κάθε χρόνο, από το 1998, που ξεκίνησε να οργανώνεται, βάζει προσωπική εργασία, αλλά και τη δική του σφραγίδα στο μεγάλο αυτό πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός που πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο και διαρκεί τρεις ημέρες. Φέτος όπως και κάθε χρονιά οικοδεσπότες στο φεστιβάλ ήταν ο Tom Hanks και η Rita Wilson, οι οποίοι έκαναν την εμφάνισή τους τη δεύτερη ημέρα, δίνοντας ένα ξεχωριστό γκλάμουρ στην εκδήλωση. Εξάλλου, οι δύο τους έχουν και έναν ακόμα ιδιαίτερο λόγο να στηρίζουν τις δραστηριότητες της Αγίας Σοφίας: Τόσο η «βάφτιση» του Tom Hanks ως ελληνορθόδοξου όσο και ο γάμος τους πριν από αρκετά χρόνια έγιναν σε αυτή την εκκλησία. Κατά καιρούς το εν λόγω φεστιβάλ έχουν τιμήσει με την παρουσία τους επώνυμοι Ελληνοαμερικανοί όπως η Nia Vardalos, η Ντέπι Ματενόπουλος, ο Billy Ζane, αλλά η Αννα Βίσση, που ήταν μία από τις εντυπωσιακές παρουσίες του φεστιβάλ του 2009. Από τους λάτρεις, άλλωστε, του φεστιβάλ είναι και ο δήμαρχος του Los Angeles, Antonio Villaraigosa, ο οποίος μέσα από τη συγκεκριμένη διοργάνωση έχει αγαπήσει την Ελλάδα και τα προϊόντα της όπως τα ελληνικά φαγητά και το ούζο.



Τραγουδά και Χατζηδάκι

Στην ουσία το φεστιβάλ είναι μια μεγάλη ελληνική γιορτή με παραδοσιακούς χορούς, ελληνικά πιάτα μαγειρεμένα με μεράκι από τις Ελληνίδες νοικοκυρές του Los Angeles και κανονικό ελληνικό γλέντι που περιλαμβάνει από συρτάκι, τραγούδια από διάφορες περιοχές της χώρας μας και Zorba Nights μέχρι και... salsa αλά ελληνικά. Οταν ξεκίνησε με πρωτοβουλία του, κανείς δεν πίστευε ότι σταδιακά θα γιγαντωνόταν τόσο και θα αποτελεί πλέον κάθε χρονιά ένα από τα πιο σημαντικά κοινωνικά γεγονότα που θα έφερνε κοντά τους ελληνορθόδοξους ενορίτες και θα συνέβαλε στη σύσφιξη των σχέσεών τους. Κάθε χρόνο, βροντερό παρών δίνουν χιλιάδες Ελληνοαμερικανοί ενορίτες τόσο από την California όσο και από τις κοντινές πολιτείες. Και φέτος το φεστιβάλ σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με τους Ελληνες να συρρέουν μαζί με παιδιά και εγγόνια, ενώ από τις εμφανίσεις που συζητήθηκαν ήταν κατά κύριο λόγο αυτή του πατέρα John Bakas. Το αποκορύφωμα των τριών ημερών ήταν η άνοδος του ιερωμένου μαζί με τη νεαρή τραγουδίστρια Κορίνα Καπλάνις στη σκηνή του φεστιβάλ, όπου οι δυο τους ερμήνευσαν Χατζηδάκι και συγκεκριμένα το διαχρονικό τραγούδι «Ελα πάρε μου τη λύπη». Οι πιστοί αποθέωσαν για άλλη μια φορά τον πατέρα John και του αναγνώρισαν το δικαίωμα στο γλέντι, στο κέφι που μόνο αυτός μπορεί να «απογειώνει» όχι μόνο χωρίς να παρεξηγείται, αλλά αντιθέτως να επικροτείται με μεγάλη χαρά από το ποίμνιο.

Μαρίτα Κωνσταντίνου ΑΠΟΚΑΛΨΕΙΣ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...