Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Σύναξη στο Φανάρι υπό την προεδρία του οικουμενικού πατριάρχη

Τη σημασία της άμεσης σύγκλησης της Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, επεσήμανε ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος προς τη Σύναξη των πρεσβυγενών πατριαρχείων και της εκκλησίας της Κύπρου, που συνεχίζει τις εργασίες στο Φανάρι.
Η Σύναξη συγκλήθηκε για να συζητηθούν κυρίως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που, όπως τόνισε ο πατριάρχης, βαρύνουν τη μοίρα όλων των ορθοδόξων εκκλησιών της περιοχής.
«Λυπούμεθα, για να μην είπομεν αισχυνόμεθα, διότι δεν έχει ήδη πραγματοποιηθεί, παρά τις από πολλών δεκαετιών εξαγγελίες, η Σύνοδος», είπε ο κ. Βαρθολομαίος και κάλεσε όλους «να θυσιάσουν τα στενώς νοούμενα συμφέροντα των Εκκλησιών τους, χάριν της συγκλήσεως της Συνόδου», από την οποία, όπως εκτίμησε, θα «οφεληθεί το σύνολο της Ορθοδοξίας, αλλά και κατ' επέκτασιν καθεμία από τις αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, γιατί σε τελευταία ανάλυση το συμφέρον κάθε μιάς Εκκλησίας ξεχωριστά βρίσκεται στην ενότητα και την ισχύ της όλης Ορθοδοξίας».
Τη σύγκληση της Πανορθοδόξου Συνόδου, οι προετοιμασίες της οποίας έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί, εμποδίζει το Πατριαρχείο Μόσχας με αντιρρήσεις που προέβαλε στην τελευταία συνάντηση της Επιτροπής προετοιμασίας της Συνόδου στη Γενεύη.
Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, υπαινίχθηκε ότι οι προετοιμασίες έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί λέγοντας ότι «η πορεία της προετοιμασίας συναντά ορισμένες δυσκολίες, αλλά δεν βρίσκεται μακριά από τον επιθυμητό στόχο», ενώ τόνισε ότι «η παρούσα συνάντηση ουδόλως προσκρούει στη γενικότερη ορθόδοξο συνεργασία, μάλλον δε αποτελεί περαιτέρω ενίσχυση της».
Οι πατριάρχες και ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, συγχοροστάτησαν μαζί με τον οικουμενικό πατριάρχη στη Θεία Λειτουργία της 1η Σεπτεμβρίου, εορτή της Ινδίκτου, και συνυπέγραψαν τον Κώδικα της Ινδίκτου, την πράξη ενάρξεως του νέου εκκλησιαστικού έτους.
Oι εργασίες της Σύναξης, θα ολοκληρωθουν με την έκδοση ανακοινωθέντος.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...