Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Ένας έλληνας πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών - YES

Μπορεί η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό να δοκιμάζεται τους τελευταίους μήνες, ευτυχώς, όμως, η χώρα διαθέτει άξιους πρεσβευτές.

Αυτό απέδειξε η ομόφωνη εκλογή του Δημήτρη Τσίγκου, την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες, ως προέδρου της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών – YES, στην οποία συμμετέχουν 16 χώρες (μέλη της Ε.Ε., αλλά και η Αλβανία και η Τουρκία).

Η τιμητική διάκριση για τον 32χρονο Ελληνα επιχειρηματία ήταν αναμενόμενη για όσους γνώριζαν την έως σήμερα πορεία του.

 Ο Δημήτρης, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει ήδη δέκα χρόνια εμπειρίας ως επιχειρηματίας, ενώ είναι πρόεδρος του ΕΣΥΝΕ (Ελληνικοί Σύνδεσμοι Νέων Επιχειρηματιών) και είναι μέλος του Δ.Σ. του YES ως ταμίας από πέρυσι τον Νοέμβριο. Υπήρξε ο πρώτος Ελληνας που συμμετείχε στο Δ.Σ. της Συνομοσπονδίας, το οποίο λαμβάνει μέρος στις συναντήσεις των G8 και G20 σε επίπεδο επιχειρηματιών. «Η ανάληψη της διαχείρισης της επιχειρηματικότητας των νέων στην Ευρώπη από την Ελλάδα σηματοδοτεί τη στροφή της ελληνικής νεανικής επιχειρηματικότητας στην εξωστρέφεια, τη στιγμή μάλιστα που η νεανική επιχειρηματικότητας μπορεί να αποτελέσει τη μοναδική διέξοδο από την κρίση», παρατήρησε με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα ο νέος πρόεδρος.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα

Ο ίδιος το 2000 ως τελειόφοιτος του Πολυτεχνείου Κρήτης μαζί με τέσσερις συμφοιτητές του δημιούργησε την εταιρεία παροχής υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου «Virtual Τrip», το πρώτο επιτυχημένο εγχείρημα φοιτητικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Σήμερα, ηγείται του ομώνυμου ομίλου επιχειρήσεων πληροφορικής πρωταγωνιστώντας στην προώθηση ελληνικής, υψηλής τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνιών στις αγορές του εξωτερικού. Το πιο γνωστό προϊόν της εταιρείας είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-learning, η οποία πωλείται σε 32 χώρες σε όλο τον κόσμο.

«Oλοι στο εξωτερικό περιμένουν με βεβαιότητα πότε θα πτωχεύσουμε», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Τσίγκος, «επιθυμώ να πείσω ότι η Ελλάδα έχει σοβαρή επιχειρηματικότητα, γιατί, παρά τα πολλά προβλήματα, διαθέτουμε ένα πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό».

Η Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία, η οποία φιλοδοξεί να προσελκύσει στους κόλπους της περισσότερες χώρες–μέλη, θέτει σαφείς στόχους για τα επόμενα χρόνια. «Θέλουμε να πραγματώσουμε την έννοια της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς, αυξάνοντας τις ενδοευρωπαϊκές συναλλαγές», εξηγεί ο κ. Τσίγκος, που εκπροσωπεί πλέον 40.000 επιχειρηματίες. «Ακόμα, θα προωθήσουμε τον θεσμό του “κεφαλαίου ευκαιρίας”, που θα χορηγείται σε νέους, ώστε να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά», προσθέτει. «Στις ΗΠΑ οι επενδύσεις πρώιμου σταδίου χρηματοδοτούνται με συνολικά 19 δισ. δολάρια τον χρόνο. Στην Ευρώπη, μολονότι το ΑΕΠ της είναι μεγαλύτερο κατά 20% από εκείνο των ΗΠΑ, η οικονομική υποστήριξη των νέων επιχειρηματιών αγγίζει μόλις τα 4 δισ. δολάρια». Η ευρωπαϊκή κουλτούρα, λοιπόν, καλείται να αποβάλει την καχυποψία προς τους νέους επιχειρηματίες. «Και ως ΕΣΥΝΕ και ως YES διευκολύνουμε πάντα την πρόσβαση των νέων επιχειρηματιών στο κεφάλαιο», καταλήγει ο κ. Τσίγκος. «Το ζητούμενο είναι η Πολιτεία να χαράξει σαφή στρατηγική στο θέμα της νεανικής επιχειρηματικότητας».

Μαζικοποιείται

Τελικά, υπάρχει φως στο τούνελ; «Παρά τη γενικευμένη ανασφάλεια, συστάθηκαν νέες επιχειρήσεις μέσα στο 2010 στους τομείς του τουρισμού, των ΑΠΕ, στους παραδοσιακούς τομείς και στο Ιντερνετ», σημειώνει ο κ. Τσίγκος. «Η κατάσταση δεν είναι στάσιμη, όπως πολλοί πιστεύουν». «Τα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν τη νεανική επιχειρηματικότητα ως “ιδιαιτερότητα” ή “εξαίρεση”, αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα: η επιχειρηματικότητα πλέον μαζικοποιείται, δεν αποτελεί προνόμιο μιας συγκεκριμένης τάξης ανθρώπων».

Το φάσμα όσων δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά συνεχώς διευρύνεται σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των νέων επιχειρηματιών και μακάρι να συνεχίσει έτσι.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...