Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Εγκαίνια στην Κωνσταντινούπολη μουσείου για ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Τα εγκαίνια του Μουσείου για την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πραγματοποιήθηκαν χθες στην Κωνσταντινούπολη, 87 χρόνια μετά την υπογραφή της σχετικής Σύμβασης στις 30 Ιανουαρίου 1923.

Στο μουσείο, το οποίο δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του τουρκικού Ιδρύματος Ανταλλαγέντων Λοζάννης, του Δήμου Τσατάλτζα και του τουρκικού Οργανισμού Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, εκτίθενται ιστορικά ντοκουμέντα και αντικείμενα των Τούρκων προσφύγων που έφυγαν από τη βόρεια Ελλάδα.

Τον Ιανουάριο του 2011 στον ίδιο χώρο θα προστεθούν και εκθέματα Ελλήνων προσφύγων, που απομακρύνθηκαν αντίστοιχα από την Τουρκία βάσει της Συνθήκης της Λοζάννης το 1923.

Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, η εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Κάρολ Μπάτσελορ, αλλά και δύο απόγονοι Ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας, που ήρθαν ειδικά από την Πτολεμαΐδα.

«Είναι η πρώτη φορά που ανοίγει Μουσείο για τη ανταλλαγή των πληθυσμών και στο Μουσείο αυτό συγκεντρώνονται για να παρουσιαστούν στις νεότερες γενιές ιστορικά ντοκουμέντα, αντικείμενα, παραδόσεις , συναισθήματα και αναμνήσεις των ανταλλαχθέντων προσφύγων που ως ξένοι ξεκίνησαν πάλι από το μηδέν για να δημιουργήσουν την ζωή τους» δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Με τη σειρά του, ο γενικός γραμματέας του οργανισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Κωνσταντινούπολης 2010, Γιλμάζ Κουρτ, ανέφερε ότι «ανοίξαμε αυτό το μουσείο για να μην ξεχνάμε το τραγικό γεγονός που επέφερε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος».
http://www.tvxs.gr/news/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...