Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία χορήγησης υπηκοότητας σε Ιεράρχες του Πατριαρχείου


Ολοκληρώθηκε η διαδικασία χορήγησης τουρκικής υπηκοότητας σε 12 Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου από το εξωτερικό με την επίδοση ταυτότητας από τις Αρχές. Ήδη την ταυτότητα του πολίτη της Τουρκίας κρατούν στο χέρι τους συνοδικοί Ιεράρχες που ήρθαν στην Κωνσταντινούπολη για την Θρονική Εορτή του Πατριαρχείου και τις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε, τον περασμένο Οκτώβριο, το αίτημα Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου για απόκτηση τουρκικής υπηκοότητας. Σύμφωνα και με παλαιότερες δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν η υπηκοότητα χορηγήθηκε σε 12 Μητροπολίτες ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι.

Οι 12 Μητροπολίτες που έγιναν και πολίτες της Τουρκίας είναι: Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος, Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος, Αρκαλοχωρίου Ανδρέας, Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, Καρπάθου και Κάσου Αμβρόσιος, Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ, Ιταλίας και Μελίτης Γεννάδιος, Μιλήτου Απόστολος, Πισιδίας Σωτήριος, Δαρδανελλίων Νικήτας, Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιος και Μπουένος Άϊρες Ταράσιος.

Tο ενδεχόμενο χορήγησης τουρκικής υπηκοότητας σε Ιεράρχες του Θρόνου από το εξωτερικό είχε συζητηθεί για πρώτη φορά κατά την συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ι.Μονή Αγίου Γεωργίου Κουδουνά, στην Πρίγκηπο τον Αύγουστο του 2009. Στη συνέχεια περισσότεροι από 10 Ιεράρχες του Πατριαρχείου από όλο τον κόσμο υπέβαλαν αίτηση και τα σχετικά δικαιολογητικά στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική στο πλαίσιο και της αντιμετώπισης μελλοντικά του προβλήματος διαδοχής αφού η Άγκυρα έθετε ως προϋπόθεση ο εκάστοτε Πατριάρχης να είναι κάτοχος της τουρκικής υπηκοότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...