Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Βανδαλισμοί στο ελληνικό νεκροταφείο της Ίμβρου

Στόχος πρωτοφανών βανδαλισμών έγινε το ελληνικό νεκροταφείο της Ίμβρου. Άγνωστοι δράστες κατέστρεψαν 78 τάφους στο ελληνορθόδοξο κοιμητήριο της Παναγίας, στη χώρα του νησιού.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια που σημειώνεται τέτοιας έκτασης επίθεση με στόχο την ελληνική κοινότητα της Ίμβρου.

Οι καταστροφές σημειώθηκαν την 29η Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής εορτής στην Τουρκία για την επέτειο της ανακήρυξης της Δημοκρατίας το 1923.

Οι τουρκικές Αρχές διενήργησαν αυτοψία στο χώρο του νεκροταφείου προκειμένου να διαπιστώσουν την έκταση των καταστροφών.

Την οργή και αγανάκτησή τους εκφράζουν μέσω του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών οι απόδημοι Ίμβριοι, δηλώνουν συγκλονισμένοι και ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση τη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των δραστών.

Καταδικάζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τους βανδαλισμούς σε ελληνορθόδοξο νεκροταφείο στην Ίμβρο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το υπουργείο “ενημερώθηκε με λύπη σχετικά με το γεγονός ότι τη νύχτα της 28ης Οκτωβρίου, καταστράφηκαν πολλοί τάφοι σε νεκροταφείο” στην Ίμβρο.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι “μετά από καταγγελία του Μητροπολίτη Ίμβρου προς την εισαγγελία, έχει ξεκινήσει αμέσως σχετική έρευνα για την σύλληψη και τιμωρία των δραστών” και ότι “οι αρχές έλαβαν τα αναγκαία μέτρα για να αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιων περιστατικών”.

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Η μάχη του Γιαννούλια για την Γερουσία...

Σκληρή η μάχη στο Σικάγο (Ιλλινόις): Γιαννούλιας εναντίον Κιρκ γιά την Γερουσία

Τα προγνωστικά, τους δίνουν ίδιο σχεδόν ποσοστό (κατά 2 μονάδες προηγείται ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Μαρκ Κιρκ) γιά τις εκλογές της Τρίτης 2 Νοεμβρίου.

Την θέση κατείχε πριν, ο πρόεδρος Ομπάμα. Το τελευταίο Debate έγινε 27 Οκτωβρίου 2010, με αλληλοκατηγορίες των υποψήφιων, βασικά γιά δευτερεύοντα ζητήματα. Η μεγάλη τοπική εφημερίδα SunTimes, συνιστά στους αναγνώστες της να ψηφίσουν τον υποψήφιο του Δημοκρτικού Κόμματος, Αλέξη Γιαννούλια.

Η άλλη μεγάλη εφημερίδα, συνιστά Μαρκ Κιρκ. Η ψήφος των περίπου 15-20.000 Ελληνοαμερικανών (τόσοι ψηφίζουν συνήθως) θεωρείται ασήμαντη. Ο Αλέξης Γιαννούλιας γεννήθηκε από 'Ελληνες γονείς και μεγάλωσε στο Σικάγο. 'Επαιξε μπασκετ (Πανιώνιο) γιά δύο χρόνια στην Ελλάδα. Ο πρ. πρόεδρος Κλίντον στήριξε την υποψηφιότητα Γιαννούλια, με την επίσκεψή του στο Σικάγο 26 Οκτωβρίου.

Από το http://www.kalami.net/  

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Στο θεατρο ΚΕΜΑΛ της Πόλης το συγκρότημα "Δώρα Στράτου"

Το χορευτικό συγκρότημα "Δώρα Στράτου" θα εμφανισθεί αύριο, 28η Οκτωβρίου, στο θέατρο MKM - Mustafa Kemal Merkezi στην Κωνσταντινούπολη, στα πλαίσια του προγράμματος "Προσέγγιση των Πολιτισμών" της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Στο συνεδριακό κέντρο χωρητικότητας 3.000 θεατών, πρόκειται να εμφανιστούν περισσότεροι από 50 χορευτές, μουσικοί και ενδυματολόγοι, που θα ταξιδέψουν στην Πόλη για την πρώτη τους εμφάνιση στην Τουρκία.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει χορούς από διάφορα νησιά, όπως τις Κυκλάδες ή τα Δωδεκάνησα και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος.

Επίσης, θα παρουσιαστούν και χοροί, στολές και μουσική από Έλληνες πρόσφυγες από την Τραπεζούντα, το Ικόνιο, την Καππαδοκία και το Βόσπορο.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, από τον Δήμο Σαριγιέρ, καθώς και από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Ομογενείς στο εδώλιο για όργια και μαύρη μαγεία

Η Αυστραλία παρακολουθεί συγκλονισμένη την εκδίκαση μίας απίστευτης υπόθεσης «σεξ και μαύρης μαγείας», όπου δύο άνδρες και μία γυναίκα κατηγορούνται για την κακοποίηση δύο γυναικών ελληνικής καταγωγής κατά τη διάρκεια «ψεύτικης προσευχής», με την οποία, υποτίθεται, ότι επιτυγχάνετο εξορκισμός των θυμάτων τους.
Ως δράστης φέρεται ο 40χρονος Θανάσης Ψυχογιός, κάτοικος Σίδνεϊ, ο Αντώνης Γκολοσιάν, 62 χρόνων και η Φράνσις Ψυχογιός, 39 ετών. Οι δυο άνδρες, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο υπνώτιζαν τις δύο γυναίκες, τους έδεναν τα μάτια και τις κακοποιούσαν σεξουαλικά, ισχυρίζονται πως είναι αθώοι.
Ο σύντροφος ενός εκ των θυμάτων κατέθεσε πως το ανακάλυψε όταν δέχθηκε τηλεφωνήματα και μια «δαιμονική φωνή» του έλεγε πως η σύντροφός του «κοιμόταν από δω και από κει». Η “δαιμονική φωνή” του είπε να πάει σε ένα ξενοδοχείο και να δει με τα μάτια του τι έκανε η γυναίκα του, αλλά «να μην πειράξει τον Άθα. Αν τον πειράξεις δεν θα μπορέσουμε να σε προστατεύσουμε από το κακό» του είπε.
Ο άντρας ακολούθησε τις οδηγίες και πήγε πράγματι στο ξενοδοχείο και στο δωμάτιο που του υπέδειξε. Όταν χτύπησε την πόρτα , του άνοιξε την πόρτα ολόγυμνη η μέλλουσα σύζυγός του. Η εισαγγελέας υποστήριξε πως τα θύματα είχαν πειστεί από τους δράστες ότι τους είχαν κάνει “μάγια” και για να λυθούν έπρεπε να κάνουν προσευχές σε δωμάτια ξενοδοχείου, όπου τους έδεναν τα μάτια και τους έκαναν έρωτα.
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε η αστυνομία στο δικαστήριο, ένα από τα θύματα ήταν 23χρονη γυναίκα, η οποία είχε πιστέψει ότι έπρεπε να κάνει έρωτα με έναν άγγελο, ενώ της είχαν δεμένα τα μάτια, σε διάφορα ξενοδοχεία του Σίδνεϊ.
Ο Άθα Γκολοσιάν φερόταν ως «πνευματικός» και ήταν ο πρώτος που έκανε έρωτα μαζί της. Σε κάποιες από τις «προσευχές», όταν το θύμα δεν ήθελε να κάνει έρωτα, άκουσε μια «διαβολική φωνή» που της έλεγε: «Εγώ προσπαθώ να σε βοηθήσω να σπάσεις τα “μάγια” που σου έκαναν. Αυτό είναι ένα όνειρο».
Η γυναίκα ρωτούσε το σύντροφό της εάν οι άγγελοι μπορούν να της κάνουν πράγματα που δεν θέλει και του τόνισε πως «θα κάνει ό,τι της πει ο άγγελος για να σπάσουν τα μάγια». Ο Γκολοσιάν είπε στη γυναίκα ότι πρέπει να κάνει έρωτα με τον Ψυχογιό και μάλιστα να μαγνητοσκοπηθεί η διαδικασία «για να λυθούν τα μάγια».
Σε περίπτωση που δεν υπάκουε, την απείλησαν ότι η αδερφή της δεν θα επέστρεφε σπίτι της εκείνο το βράδυ, ενώ της έδωσαν εντολή να μιλάει και στην κάμερα και να κάνει προσβλητικά σχόλια για τη σύζυγο του Ψυχογιού, Φράνσις.
Ο Γκολοσιάν, ο οποίος παρουσιαζόταν ως «ο βασιλιάς Ρασούλ», της είπε ότι, αν έδειχνε στεναχωρημένη ή έκλαιγε, έπρεπε να ξανακάνει την ερωτική σκηνή και έτσι τον υπάκουσε. Στους ενόρκους του δικαστηρίου ειπώθηκε ότι θα προβληθεί βίντεο από την ερωτική συνεύρεση. Η γυναίκα θα δείχνει χαρούμενη και ότι συναινούσε, αλλά «στην πραγματικότητα ακολουθούσε οδηγίες για να λυθούν τα μάγια και να μην πάθει κακό η αδελφή της».
Ο κατήγορος δήλωσε ότι ο Γκολοσιάν της είπε να πάρει το βίντεο και να το πετάξει στο ποτάμι για να λυθούν τα μάγια, όπως και έκανε. Αργότερα, όμως, η αστυνομία βρήκε το βίντεο στο σπίτι του Ψυχογιού και υποστηρίζει ότι στην άτυχη γυναίκα είχε δοθεί ψεύτικο βίντεο.
Λίγες ημέρες μετά την «ερωτική συνεύρεση», ο άνδρας της γυναίκας έλαβε στο κινητό του φωτογραφίες με τη σύζυγό του να κάνει έρωτα σε άλλους άνδρες, με αποτέλεσμα να την εγκαταλείψει, ενώ ήταν έξι εβδομάδων έγκυος, πιστεύοντας ότι τον απατά. Οι φωτογραφίες στάλθηκαν από κινητό στο οποίο είχε πρόσβαση ο Γκολοσιάν.
Σε άλλες περιπτώσεις, ο Γκολοσιάν φέρεται να ζήτησε από το θύμα να βρει έναν άλλο άνδρα και μια γυναίκα για να κάνει έρωτα μαζί τους. Αρχικά, το θύμα κατέθεσε στην αστυνομία ότι οι ερωτικές σχέσεις έγιναν με τη συγκατάθεσή της γιατί τότε είχε «πολύ στρες».
Η αστυνομία κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η δεύτερη γυναίκα έπεσε θύμα βιασμού τρεις φορές κατά τη διάρκεια «προσευχών», όταν μια δαιμονική φωνή τη διέταζε να κάνει έρωτα με τον κατηγορούμενο αν ήθελε να ευχαριστήσει τους “αγγέλους”.
Μετά από κάθε «προσευχή» η γυναίκα έλεγε στο σύντροφό της ότι νομίζει ότι τη βίασαν, αλλά εκείνος την καθησύχαζε, λέγοντας ότι ήταν ένα κακό όνειρο. Ο άνδρας πίστευε τον κατηγορούμενο ο οποίος του ζήτησε να πληρώσει 50.000 δολάρια για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες που έκανε όταν ήταν παιδί.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι της απέσπασαν χιλιάδες δολάρια. Η ίδια είχε δηλώσει: «Αισθάνομαι ντροπή, που εξαπατήθηκα με αυτόν τον τρόπο. Πίστευα ότι κάποιος από την ελληνική παροικία του Σίδνεϊ, που ασχολείται με τη “μαύρη μαγεία”, καταράστηκε εμένα και την οικογένειά μου. Ειλικρινά, πίστευα ότι θα παθαίναμε μεγάλο κακό, αν δεν ξορκίζαμε την κατάρα».
«Τα στοιχεία σε βάρος του κατηγορουμένου είναι συντριπτικά. Οι κατηγορούμενοι σχεδίαζαν με κάθε λεπτομέρεια την εξαπάτηση των θυμάτων τους», ανέφερε ο αστυνόμος Τζορτζ Λόλης

.


Διεθνές Φεστιβάλ για το Ούτι στην Κωνσταντινούπολη

Αρχίζει αύριο στην Κωνσταντινούπολη το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ για το Ούτι με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από την Τουρκία, την Ελλάδα και άλλες χώρες. Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Γιώργου Μπατζανού που υπήρξε από τα μεγάλα ονόματα του οργάνου στην Τουρκία και φέτος είναι η 110η επέτειος της γέννησής του.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο παλάτι Σεπετσιλέρ στην Κωνσταντινούπολη και θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Θα πάρουν μέρος συνολικά 32 καλλιτέχνες. Μεταξύ τους υπάρχουν και καλλιτέχνες από την Ελλάδα όπως οι Περικλής Τσουκαλάς, Γιώργος Μαρινάκης, Κυριάκος Καλαϊτζίδης και ο αρμενικής καταγωγής Χάικ Γιαζιτζιάν.

Ο Γιώργος Μπατζανός (1900-1977), αδελφός τού επίσης πολύ γνωστού στην Τουρκία λυράρη Αλέκου Μπατζανού (1888-1950) ξεκίνησε το 1927 ως καλλιτέχνης της τουρκικής κρατικής ραδιοφωνίας, θέση την οποία διατήρησε μέχρι το θάνατό του. Έχει γράψει και συνθέσεις, αλλά περισσότερο γνωστός είναι ως βιρτουόζος στο ούτι.

2 εκατομμύρια για ελληνική περιοχή στη Μελβούρνη

Ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Βικτώριας, Τζον Μπράμπι, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα διαθέσει ένα εκατομμύρια δολάρια για να εξωραίσει τον "ελληνικό πεζόδρομο" Eaton Mall του "ελληνοκρατούμενου" προαστίου Όκλι.

Μαζί με την προσφορά του Δήμου Μonash που ανέρχεται επίσης στο ένα εκατομμύριο δολάρια θα συμπληρωθούν τα έργα, με ελληνικό χρώμα, που 'θα δώσουν σ' αυτό το κομμάτι της Μελβούρνης την ποιότητα και την ομορφιά που της αξίζει', τόνισε ο κ. Μπράμπι.

"Η προσφορά αυτή της κυβέρνησης, θα συντείνει στην ενίσχυση της ελληνικής ταυτότητας του Oakleigh και στο να ελκύσει περισσότερους επισκέπτες να ζήσουν και να χαρούν την πλούσια πολιτιστική παράδοση της περιοχής.

Η ελληνική κοινότητα της Βικτώριας είναι μία από τις πλέον προοδευτικές και παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ονόματος που έχουμε ως πολυεθνική κοινωνία που αγκαλιάζει την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά" είπε ο πολιτειακός πρωθυπουργός.

Το Oakleigh, είπε, είναι ένας τόπος όπου "μπορείς να δεις, να νοιώσεις και να οσφρανθείς την παρουσία της πλούσιας κουλτούρας των Ελλήνων, την ζωντάνια τους, αλλά και τη σφοδρή επιθυμία τους να κάνουν το χώρο αυτό, πόλο έλξης για όλη τη Μελβούρνη".

Μια άλλη σημαντική ανακοίνωση που έκανε, ο κ. Μπράμπι, , είναι η επιχορήγηση $70.000 της κυβέρνησης της Βικτώριας στο ελληνοαυστραλιανό Φεστιβάλ "Αντίποδες". "Αυξήσαμε το ποσό γιατί πιστεύουμε ότι είναι το μεγαλύτερο και ποιοτικότερο Φεστιβάλ που γίνεται στη Βικτώρια. Κάθε χρόνο, με το Φεστιβάλ "Αντίποδες", ζωντανεύει όλη η πόλη. Αυτό που συμβαίνει εκεί, στην καρδιά της Μελβούρνης, είναι μοναδικό".

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Δηλώσεις Νταβούτογλου για Χάλκη

The cemetery at the Theological School of Chalki.Image via Wikipedia«Το θέμα είναι να βρεθεί λύση στο πλαίσιο των νόμων και του συντάγματος της Τουρκίας και εργαζόμαστε σοβαρά προς αυτή την κατεύθυνση», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε ερώτηση για το αν το υπουργείο του εργάζεται για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη μετά τη συνάντηση που είχε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη με τον αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης επίτροπο της ΕΕ Στέφαν Φούλε.

Σε ερώτηση για το αν το υπουργείο του εργάζεται σχετικά με το θέμα της Σχολής το οποίο, παρατήρησε ο δημοσιογράφος, τέθηκε κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, ο Νταβούτογλου είπε ότι κατά τη συνομιλία στην Αθήνα οι δύο πλευρές «συζήτησαν όλα τα κοινά ζητήματα, από το Αιγαίο και τις μειονότητες, μέχρι τις θεωρήσεις στην ΕΕ, το Κυπριακό και άλλα περιφερειακά θέματα, περιλαμβανομένης και της Μέσης Ανατολής».

Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε ότι «αμφότερες οι χώρες έχουν λάβει την απόφαση να προβούν, από πλευράς θεμελιωδών, οικουμενικών αξιών και σταθερών της ΕΕ, στα αναγκαία βήματα για τις μειονότητες τις οποίες θεωρούν πολίτες τους». «Εμείς, πρόσθεσε, πιστεύουμε ότι όλες οι θρησκείες έχουν το δικαίωμα να δίνουν στα μέλη τους τη δική τους εκπαίδευση, εντός του νόμιμου και συνταγματικού πλαισίου. Το θέμα είναι να βρεθεί λύση εντός αυτού του πλαισίου. Οι θρησκευτικές ελευθερίες είναι για μας οικουμενικές. Όποιο και να είναι το περιεχόμενό τους, πρέπει να γίνουν σεβαστές οι ελευθερίες αυτές. Παρομοίως και η Ελλάδα προσεγγίζει το θέμα της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας με μία καλή προοπτική. Πιστεύουμε ότι πρέπει, όχι μόνο στο θέμα της Θεολογικής Σχολής, αλλά γενικά στα θέματα αυτά, να γίνουν βήματα σε οικουμενικό πλαίσιο και με τις πιο ευρείες σταθερές».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη Σχολή, ο Φούλε είπε ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία «εξελίσσονται με κύριο σημείο τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες. Η Θεολογική Σχολή εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό. Σε περίπτωση που γίνουν θετικά βήματα στο θέμα αυτό, η αντίδρασή μας θα είναι θετική. Σε λίγο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει το θέμα της διεύρυνσης και θα τεθούν το ζήτημα της Σχολής και άλλα παρόμοια».
Enhanced by Zemanta

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Ουάσινγκτον: Εκδήλωση για τη Μάχη του Μαραθώνα στο Καπιτώλιο

Exhibition "The Battle of Marathon"Image by Tilemahos Efthimiadis via FlickrΣτη Μάχη του Μαραθώνα είναι αφιερωμένη η σημερινή εκδήλωση στο Καπιτώλιο, στην Ουάσιγκτον, την οποία προετοιμάζουν εδώ και καιρό, το ΣΑΕ Περιφέρειας Ηνωμένων Πολιτειών, η Ομοσπονδία Ελληνο-Αμερικανών Εκπαιδευτικών και το Εκπαιδευτικό Γραφείο της Ελληνικής Πρεσβείας.

"Με την εκδήλωση 'Μαραθώνας: 2500 Χρόνια μετά”, την 3η κατά σειρά πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώνουμε στο Καπιτώλιο, στοχεύουμε στην προβολή της ελληνόγλωσσης Παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους και νέες, μαθητές και φοιτητές- ελληνικής και μη καταγωγής- να αναδείξουν το ελληνικό πνεύμα στην αμερικανική κοινωνία, ευρύτερα", επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την Ουάσιγκτον, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανών Εκπαιδευτικών, Στέλλα Κοκόλη.

Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος μαθητές των Ελληνικών Σχολείων του Πότομακ Potomac της Ουάσιγκτον, του Αγίου Δημητρίου της Τζαμέικα , στη Νέα Υόρκη και η Εκκλησιαστική χορωδία Αγίας Ελένης και Κωνσταντίνου, που θα παρουσιάσουν το θεατρικό, αφιερωμένο στη Μάχη του Μαραθώνα, με τίτλο: "Μέσα από τα μάτια του Ηρόδοτου".

Την επιμέλεια του μαθητικού προγράμματος έχουν ο Συντονιστής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, Δρ. Αντώνης Μαρμαρινός, ο διευθυντής του σχολείου του Αγίου Δημητρίου, Δρ. Γ. Μελικόκης και ο συγγραφέας και εκπαιδευτικός, Δρ. Θ. Παπαλοίζος.

"Η συμπλήρωση 25 αιώνων από την ηρωική μάχη των προγόνων μας παρουσιάζει μια μοναδική ευκαιρία να αναλογισθούμε τον ανεξάντλητο πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να συμβάλουμε στην επαναφορά των αξιών αυτών, που σήμερα η ανθρωπότητα έχει ανάγκη όσο ποτέ", επισημαίνει- μεταξύ άλλων- σε μήνυμά του ο Συντονιστής της Περιφέρειας ΗΠΑ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος.
Enhanced by Zemanta

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Στην Αθήνα η έκθεση μνήμης των εκριζωμένων Ελλήνων της Πόλης

Στην Αθήνα μεταφέρεται από το Σάββατο, 23 Οκτωβρίου η έκθεση με τίτλο «Πόλη, η Νοσταλγία μου». Η έκθεση ήδη έχει παρουσιαστεί στο Σισμανόγλειο Πολιτιστικό Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης υπό την αιγίδα του εκεί Γενικού Προξενείου της Ελλάδος.

Η έκθεση που συγκεντρώνει τις ιστορίες 47 Ελλήνων που σε διάφορα χρονικά διαστήματα εγκατέλειψαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Πόλη μεταναστεύοντας στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

Μετά τον θησαυρό του Αλή Πασά σειρά έχει ο θησαυρός του Πριάμου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν προκαλέσει στα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης οι προσπάθειες του Ελληνοαυστραλού Βαγγέλη Δήμα να αποκαλύψει τον θησαυρό του Αλή-Πασά, στο χωριό Βασιλική.

Στα δημοσιεύματα τονίζεται πως η απόπειρα του κ. Δήμα έχει πάρει διεθνή δημοσιότητα, καθώς ο ίδιος φέρεται να ισχυρίζεται πως ο θησαυρός είναι αμύθητος.

Αν τελικά βρεθεί θησαυρός, θα έχει ενδιαφέρον πως θα μοιραστεί καθώς μέρος του ίσως διεκδικήσουν και οι Τούρκοι.

Υποστηρίζεται ότι ο Ελληνοαυστραλός χρυσοθήρας έχει σκάψει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, για αναζήτηση θησαυρού πριν φτάσει στα Τρίκαλα.

Αναφέρθηκε ακόμα στο ραδιόφωνο της "SBS" πως ο επόμενος στόχος του είναι να βρει τον θησαυρό του Πριάμου! protothema.gr

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

H επέτειος ίδρυσης της Ζαππείου Σχολής Κων/πολης

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα θα πραγματοποιηθούν στις 17 Οκτωβρίου 2010 εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εκατοστής τριακοστής πέμπτης επετείου ίδρυσης της Ζαππείου Σχολής Κων/πολης.

Η Ομογένεια της Κων/πολης με σειρά εορταστικών εκδηλώσεων τιμά τόσο τον ιδρυτή της Σχολής Κωνσταντίνο Ζάππα, που γεννήθηκε το 1812 στο Λάμποβο της Βορείου Ηπείρου, αποκαλύπτοντας το άγαλμα του ύψους 2,5 μ. φιλοτεχνημένο από τον Γ. Βρούτο τον Αθηναίο (1888 ) , όσο και την πορεία του ίδιου του σχολείου στον χρόνο, το οποίο αποτέλεσε και αποτελεί πυρήνα πολιτιστικών και κοινωνικών μηνυμάτων, καθώς και φωτεινή πηγή γνώσης.

Ακόμη, και σήμερα που οι οικονομικοκοινωνικές συνθήκες ταλαιπωρούν την παγκόσμια κοινότητα και παρά τον μειωμένο αριθμό ελλήνων μαθητών, το Ζάππειο Σχολείο παραμένει με έντονη δραστηριότητα ενώ η λειτουργικότητά του βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στη Ζάππειο Σχολή, ώρα 13.00 και θα παραστούν εκπρόσωποι των τουρκικών αρχών, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ζαππείου Μεγάρου Αθήνας, ως εκπρόσωπος της Ζαππείου Επιτροπής, απόφοιτοι και φίλοι της Σχολής.

Τις εκδηλώσεις θα τιμήσει με την Υψηλή του παρουσία η Α.Θ. Παναγιότητα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος.

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Oνόματα των εισακτέων Ελλήνων του εξωτερικού στα πανεπιστήμια

Τα ονόματα των εισαγόμενων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παιδιών των Ελλήνων του εξωτερικού και των παιδιών Ελλήνων υπαλλήλων αποσπασμένων στο εξωτερικό, ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας.

Τα ονόματα είναι διαθέσιμα στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.minedu.gov.gr. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται ονομαστικά τα αποτελέσματα και την αναλυτική βαθμολογία τους, πληκτρολογώντας τον εξαψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, μητρώνυμο).

Στη διαδικασία εισαγωγής των ειδικών κατηγοριών στα πανεπιστήμια έλαβαν μέρος 1.431 υποψήφιοι, από τους οποίους εισήχθησαν οι 1.031.  ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Επιστρέφεται στο Πατριαρχείο το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου

Το Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων αποφάσισε ομόφωνα την επιστροφή του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Είναι η πρώτη φορά που επιστρέφεται τίτλος ιδιοκτησίας σε θρησκευτική μειονότητα της Τουρκίας. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τον Τούρκο πρωθυπουργό Είχε προηγηθεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δικαίωνε το Πατριαρχείο, ενώ εκτιμάται  ότι ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή ακόμη 23 ιδρυμάτων που βρίσκονται στα Πριγκηπόννησα.

Πληροφορίες, οι οποίες τελικά αποδείχτηκαν λανθασμένες, έκαναν λόγο ότι το συμβούλιο θα αναζητούσε τρόπους για να μην εφαρμόσει την απόφαση του ευρωδικαστηρίου.

Η εγγραφή του τίτλου στο όνομα του Πατριαρχείου αναμένεται να γίνει στο Κτηματολόγιο την επόμενη εβδομάδα.

Το ορφανοτροφείο βρίσκεται στο Λόφο του Χριστού στην Πρίγκηπο και είναι το μεγαλύτερο ξύλινο κτήριο στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο. Είχε ανεγερθεί το 1898 από τη γαλλική εταιρεία που διαχειριζόταν το Orient Express ως ξενοδοχείο. Το 1902 αγοράστηκε από Έλληνες τραπεζίτες και το επόμενο έτος μεταβιβάστηκε στο Πατριαρχείο. Έκλεισε το 1964, εξαιτίας των γεγονότων στην Κύπρο.

Θα λειτουργήσει ως Κέντρο Διαθρησκειακού Διαλόγου και Ειρήνης και Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό Κέντρο.

"Κοίτα τι κάνει ο Έλληνας"

Με τίτλο "Κοίτα τι κάνει ο Έλληνας" οι τουρκικές εφημερίδες παρουσίαζουν την συμμετοχή του Νώντα Λογοθέτη σε  γιορταστικές εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Λογοθέτης με μία μηχανή μεγάλου κυβισμού έκανε free style  επιδείξεις που έκοψαν την  ανάσα των χιλιάδων Τούρκων που παρακολούθησαν τη μοναδική επίδειξη.

Κρατόντας ένα όπλο και με την μηχανή σε κίνηση ο Λογοθέτης "πυροβολούσε" κάνοντας ανάποδες τούμπες στον αέρα και καταχειροκροτούμενος απογείωνε τη μηχανή του στα ύψη !

Οι εκδηλώσεις έγιναν στο Μπαλικεσίρ με την αιγίδα του τοπικού Δήμου και παρουσία όλων των αρχών ενώ το "κλού" της τυχερής ημέρας (10-10-10) ήταν η εμφάνιση του Λογοθέτη στις εκδηλώσεις και σε ένα ομαδικό γάμο που έγινε αργότερα.

Πυροβόλησαν έλληνα επιχειρηματία στη Μόσχα...

Πυρά από δύο αγνώστους δέχθηκε νωρίς το πρωί στην κεντρική οδό της Μόσχας Τβερσκάγια (πρώην Γκόρκι) ο 34χρονος επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, κάτοικος Αθηνών, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. 

Όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί των Πρώτων Βοηθειών, ο επιχειρηματίας έχει τραύματα στα πόδια και τη λεκάνη, πιθανότατα από ελαστικές σφαίρες, και η γενική κατάσταση της υγείας του είναι εξαιρετική.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, σε κάποιο καφέ στην οδό Τβερσκάγια, γύρω στις 5 το πρωί, ο 34χρονος λογομάχησε με δύο νεαρούς για μια καρέκλα και κατά την έξοδό του τον πυροβόλησαν.
Οι νεαροί εξαφανίστηκαν με ένα μαύρο τζιπ.

Τα ρωσικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι αστυνομικά οχήματα καταδίωξαν το τζιπ και στις βόρειες συνοικίες της Μόσχας τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο αποκλεισμού του, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί συλλήψεις.

Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι επεισόδια με όπλα ελαστικών σφαιρών γίνονται όλο και συχνότερα στην πόλη και ζητούν αυστηρότερους περιορισμούς στην κατοχή όπλω

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Αντέμ Εκίζ, o λυράρης από την Τραπεζούντα που ξεσηκώνει τους Ποντίους

«Την πατρίδα μ΄ έχασα. Εκλαψα και πόνεσα» τραγουδάει ο Αντέμ Εκίζ. Η φωνή του προκαλεί συγκίνηση και ξεσηκώνει χιλιάδες θεατές. Περισσότεροι από 4.000 ποντιακής καταγωγής Ελληνες τον αποθεώνουν. Ο ίδιος δείχνει να καταλαβαίνει τον πόνο που βγάζει το τραγούδι του.

Μπορεί να είναι Τούρκος αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριό στα Σούρμενα, κοντά στην Τραπεζούντα. Οι 1.700 χορευτές που ακολουθούν το τραγούδι του, δείχνουν απόλυτα εναρμονισμένοι μαζί του. Ακολουθούν με τα βήματά τους το μήνυμα που εκπέμπει και όταν αργότερα πιάνει την «κεμεντζέ» (η ποντιακή λύρα) δείχνει ότι μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια τους Ελληνες, ποντιακής καταγωγής, βιρτουόζους του είδους...

«Η μουσική ενώνει. Μπορεί να ενώσει ολόκληρο τον κόσμο και μαζί μ΄ αυτόν και τις δύο πλευρές του Αιγαίου αλλά και όλους τους λαούς της Μαύρης Θάλασσας» δηλώνει στο «Βήμα» ο 29χρονος Αντέμ Εκίζ- ο Πενταχωρίτης, όπως είναι το καλλιτεχνικό του όνομα. Προσθέτει, μάλιστα, «λυράρηδες μπορεί κανείς να δει και να ακούσει ακόμη καιστην πλατεία Ταξίμ της Πόλης όπου ζουν πολλοί Μαυροθαλασσίτες. Ακόμη μπορείτε να ακούσετε και ανέκδοτα. Εσείς έχετε τον Γιωρίκα και τον Κωστίκα, και εμείς τον Τουρσούν και τον Τεμέλ. Και οι τέσσερις προέρχονται από τη Μαύρη Θάλασσα».

Το 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακού χορού στη Λυκόβρυση Κοζάνης, που ολοκληρώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, αποτέλεσε για αυτόν, όπως λέει, μια πρόκληση. «Συμμετείχα για πρώτη φορά. Ηθελα να το ζήσω και τελικά ήταν ένα εντυπωσιακό γεγονός. Δεν θα ξεχάσω αυτούς τους 1.700 χορευτές που συντονίστηκαν μαζί μου. Δεν είναι εύκολο να συντονιστείς και να χορέψεις με τη φωνή και τη λύρα ενός ανθρώπου που ακούς για πρώτη φορά. Πήγα κατόπιν προσκλήσεως του φίλου μουΦίλιππου Κεσαπίδη, καθώς αυτή την εποχή παίζω και τραγουδάω σε ένα κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Ακουσα τον πρόεδρο τον κ. Γ. Παρχαρίδη να λέει “αδέλφια μου δεν μας χωράνε τα στάδια” και συγκινήθηκα, ανατρίχιασα» τονίζει. Ε πάνω στη σκηνή δείχνει απόλυτα σίγουρος με τον εαυτό του. Από κοντά όμως φαίνεται συνεσταλμένος. Βρίσκεται μακριά από την πατρίδα του, τα αδέλφια του. «Δεν περίμενα να με αγκαλιάσει τόσο πολύ ο κόσμος» λέει. Η λύρα και το τραγούδι αποτελούν, όπως σημειώνει, τους δικούς του τρόπους επικοινωνίας με τους Ελληνες, και αφηγείται ότι άρχισε να μαθαίνει σε ηλικία 10 ετών. «Μου έμαθε να παίζω ο θείος μου ο Αλί. Στην οικογένειά μου είμαστε πέντε αδέλφια και ο θείος μου ήταν ο δάσκαλός μας, καθώς έμαθε λύρα σε τρία από τα αδέλφια». Γεννήθηκε στην Καλλίστη, ένα από τα πέντε χωριά του συμπλέγματος Μπέσκιοϊ στα Σούρμενα. «Στο χωριό μου υπάρχουν 2.000 κάτοικοι και αρκετοί παίζουν λύρα.Χορεύουμε και τραγουδάμε στα καφενεία και στα σπίτια μας» λέει χαρακτηριστικά. Επί 19 χρόνια παίζει και τραγουδάει. Ετσι γνώρισε τους έλληνες λυράρηδες που επισκέπτονται την Τραπεζούντα, τα Σούρμενα, τη Σαμψούντα, και πριν από πέντε χρόνια κυκλοφόρησε μαζί με τον γνωστό πόντιο λυράρη ΦίλιπποΚεσαπίδη ένα CD με τίτλο «Ας σην Τραπεζούνταν σην Θεσσαλονίκην» («από την Τραπεζούντα στη Θεσσαλονίκη»). 
tovima.gr

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Η Nia Vardalos πόζαρε για να νικήσει τον καρκίνο

Φωτογραφήθηκε τιμώντας τη μνήμη δύο αγαπημένων της ανθρώπων που έσβησαν από την επάρατη νόσο... Ιδιαίτερη στιγμή για τη διάσημη ομογενή ηθοποιό και παραγωγό Nia Vardalos. Η ίδια και η Christina Applegate, η δημοφιλής ηθοποιός που νίκησε τον καρκίνο και πλέει σε πελάγη ευτυχίας αφού περιμένει το παιδάκι της, πόζαραν φορώντας T-shirts που για εκείνες είχαν ιδιαίτερη συναισθηματική αξία.

Αγαπημένοι άνθρωποι της Nia Vardalos έφυγαν από τη ζωή χάνοντας στη μάχη απέναντι στον καρκίνο: ο λόγος για τη λατρεμένη της θεία Μαρία και τη φίλη της Χριστίνα, δύο γυναίκες που σημάδεψαν τη ζωή της γνωστής ηθοποιού και οι απώλειές τους δεν αναπληρώνονται. Ετσι η καλλιτέχνιδα αποφάσισε να ποζάρει προκειμένου να ενισχύσει το ταμείο των αμερικανικών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού.

Ο Οκτώβριος είναι ο Εθνικός Μήνας Πρόληψης για τον Καρκίνο του Μαστού στις ΗΠΑ. Ετσι η Nia φορώντας T-shirt που γράφει (στα αγγλικά) «στη μνήμη της Χριστίνας και της Μαρίας» και στο οποίο έχει ζωγραφίσει με μαρκαδόρο δύο καρδούλες, φωτογραφήθηκε μαζί με την Christina Applegate. Η επίσης famous ηθοποιός στα 36 της χρόνια πέρασε την πιο δύσκολη στιγμή της ζωής της. Οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από καρκίνο του μαστού. Μια είδηση που, όπως ήταν φυσικό, τη συνέτριψε. Τώρα, στα 38 της χρόνια, νικήτρια από τη μάχη με την ύπουλη ασθένεια, περιμένει το παιδάκι της. Η Christina φόρεσε μπλουζάκι που γράφει «Survivor» υποδηλώνοντας ότι επιβίωσε από τον άνισο αγώνα με τη νόσο και με τη σειρά της χαμογέλασε στον φακό.

Οταν η Nia ενημερώθηκε ότι θα φωτογραφηθεί με την Christina, χάρηκε ιδιαίτερα, αφού την εκτιμά όχι μόνο ως καλλιτέχνιδα, αλλά -το κυριότερο- ως άνθρωπο. Είναι μια φωτογράφηση που χαράχτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη της Vardalos. Μέσω αυτής θέλει να δώσει κουράγιο σε όσες γυναίκες υποφέρουν από καρκίνο του μαστού περνώντας το μήνυμα να παλεύουν και να μην το βάζουν ποτέ κάτω!
ΝΤΟΝΑΤΕΛΛΑ ΑΔΑΜΟΥ ESPRESSO

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

John Bakas - «Παπαροκάς» made in USA!

Ο ιερέας-φαινόμενο έδωσε για άλλη μια φορά μοναδικό «χρώμα» στο ελληνικό μουσικοχορευτικό φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο στο Los Angeles

Στις ΗΠΑ υπάρχουν 21 άνδρες με το όνομα John Bakas. Ενας, όμως, είναι αυτός που κατάφερε να ενώσει τους Ελληνες της California και να τους φέρει κάτω από τη σκέπη της Εκκλησίας, όχι με την αυστηρά θρησκευτική έννοια του όρου, αλλά κάτω από μια... οικουμενική οπτική γωνία. Ο ιερωμένος John Bakas είναι, άλλωστε, από τους πιο αγαπημένους της ελληνικής παροικίας, με τη φήμη του να έχει εξαπλωθεί όχι μόνο μέσα στα στενά όρια της πολιτείας όπου δραστηριοποιείται, αλλά σε ολόκληρη την Αμερική. Βασικός λόγος γι' αυτό είναι ότι πρόκειται για έναν ιερέα που κατορθώνει να συνδυάσει στις πολυσχιδείς δραστηριότητές του την ευλάβεια της θρησκευτικότητας, πρώτιστο καθήκον του ως «υπηρέτη» της εκκλησίας, αλλά και την άμεση επικοινωνία με τους πιστούς: Από τους απλούς πολίτες της California, μέχρι τα μεγάλα ονόματα, όπως ο Tom Hanks και η Nia Vardalos. Ο πατέρας John Bakas ήρθε με την οικογένειά του στις αρχές της δεκαετίας του '50 από την Ελλάδα στις ΗΠΑ, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στη χώρα όπου ο καθένας είχε δικαίωμα στο όνειρο. Αρχικά η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Albuquerque του New Mexico, όπου οι γονείς του ασχολήθηκαν με τις επιχειρήσεις στο χώρο των εστιατορίων.

Εκείνος, όμως, μεγαλωμένος με τις αξίες και την πίστη της Εκκλησίας, αποφάσισε να μην ακολουθήσει την οικογενειακή παράδοση και να ενταχθεί στους κόλπους της ελληνικής Εκκλησίας. Οπως και έγινε...Το 1975 μπήκε για πρώτη φορά στους κόλπους της Εκκλησίας, βάζοντας το ράσο του διακόνου, και τέσσερα χρόνια αργότερα χειροτονήθηκε ιερέας με πρώτο «σταθμό» στο λειτούργημά του τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στη δεύτερη πατρίδα του, το New Mexico. Στη συνέχεια ακολούθησαν ενορίες στην California και το Las Vegas, με «τελευταία στάση» του τον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας στο Los Angeles, μια ενορία στην οποία υπηρετεί αδιαλείπτως εδώ και 15 χρόνια και συνετέλεσε στην ανοικοδόμησή της με την αρωγή της πολιτείας. Εξάλλου, ανάμεσα στα έργα του πατέρα John είναι και ο αγώνας για την ανακαίνιση των γύρω από την εκκλησία κτιρίων, με αποτέλεσμα η περιοχή να αναβαθμιστεί και να ονομάζεται πλέον «Βυζαντινή - Λατινική» παροικία του Los Angeles. Ο ίδιος, εξάλλου, έχει αφιερώσει τη ζωή του στην Εκκλησία αλλά και στους πιστούς, ιδρύοντας πάμπολλες φιλανθρωπικές ενώσεις που έχουν βασικό τους στόχο την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και τη βοήθεια στους συμπολίτες του που έχουν ανάγκη.

Η δική του ευτυχία, πάντως, ολοκληρώθηκε με το γάμο του με τη συμπατριώτισσά του Μαρία, που ήρθε να συμπληρωθεί με τον ερχομό 4 παιδιών, τριών κοριτσιών και ενός αγοριού, που τον έχουν κάνει και παππού.



Τενόρος & θρησκευτικός σύμβουλος του Spielberg

Δεν είστε ακόμα σίγουροι ότι πρόκειται για ιερωμένο-φαινόμενο; Τα υπόλοιπα απλά επιβεβαιώνουν ένα ιδιαίτερα ανήσυχο πνεύμα, το οποίο, παρότι διανύει πλέον την εξηκοστή δεκαετία της ζωής του, δεν σταματά να εργάζεται ακούραστα σε όλους τους τομείς, ακόμα και εκείνους που ίσως ξεφεύγουν από το στενό πλαίσιο της ενορίας και της εκκλησίας... Ο πατέρας John λατρεύει την κλασική μουσική, αγάπη η οποία τον παρακίνησε να εργαστεί και ως τενόρος για κάποιο διάστημα στην αρχή της καριέρας του στην όπερα της Albuquerque στο New Mexico. Οσοι έχουν παρευρεθεί, άλλωστε, σε λειτουργία του έχουν να λένε για τη στεντόρεια φωνή του, ενώ, όποτε του δίνεται η ευκαιρία, τραγουδά ερασιτεχνικά, μαγεύοντας τους παριστάμενους. Και η ενασχόλησή του με τα καλλιτεχνικά δεν σταματά στη μουσική, καθώς, παράλληλα με την παρουσία του στην εκκλησία, οι γνωριμίες του με τους σταρ του Hollywood σε events της εκκλησίας του εξασφάλισαν τη συμμετοχή του ως... θρησκευτικού συμβούλου στην παραγωγή δύο από των πιο σημαντικών θρησκευτικών ταινιών: Η μία είναι ο «Πρίγκιπας της Αιγύπτου», σε παραγωγή του πολύ Steven Spielberg το 1998, ενώ ακολούθησαν έξι χρόνια μετά τα «Πάθη του Χριστού», σε σκηνοθεσία του Mel Gibson. Και οι δραστηριότητές του δεν σταματούν εδώ, καθώς διδάσκει ελληνική ορθόδοξη θεολογία στο Πανεπιστήμιο Loyola του Los Angeles.



Το ελληνικό φεστιβάλ-θεσμός του Σεπτεμβρίου

Η δραστηριότητα του πατέρα John δεν εξαντλείται στα θέματα που αφορούν αυστηρά στην ενορία του, αλλά και στο να συσφίγγει τις σχέσεις μεταξύ των Ελλήνων της California: Ο ίδιος έχει βάλει σκοπό της ζωής του, εκτός του να φέρει τους νέους στην εκκλησία, να θυμίζει στους παλιούς μετανάστες όσα όμορφα κομμάτια έχει η χώρα μας και να γνωρίζει στους απογόνους των Ελλήνων, στα παιδιά τους και τα εγγόνια τους που ζουν στην πολιτεία της California σύμφωνα με τον αμερικανικό τρόπο ζωής, την ελληνική μουσική, τις γεύσεις, τους χορούς, τα αρώματα της πατρίδας μας.

Ο ορθόδοξος ναός της Αγίας Σοφίας, πρωτοστατούντος του John Bakas, είναι ένας από τους «χορηγούς» του φεστιβάλ και κάθε χρόνο, από το 1998, που ξεκίνησε να οργανώνεται, βάζει προσωπική εργασία, αλλά και τη δική του σφραγίδα στο μεγάλο αυτό πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός που πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο και διαρκεί τρεις ημέρες. Φέτος όπως και κάθε χρονιά οικοδεσπότες στο φεστιβάλ ήταν ο Tom Hanks και η Rita Wilson, οι οποίοι έκαναν την εμφάνισή τους τη δεύτερη ημέρα, δίνοντας ένα ξεχωριστό γκλάμουρ στην εκδήλωση. Εξάλλου, οι δύο τους έχουν και έναν ακόμα ιδιαίτερο λόγο να στηρίζουν τις δραστηριότητες της Αγίας Σοφίας: Τόσο η «βάφτιση» του Tom Hanks ως ελληνορθόδοξου όσο και ο γάμος τους πριν από αρκετά χρόνια έγιναν σε αυτή την εκκλησία. Κατά καιρούς το εν λόγω φεστιβάλ έχουν τιμήσει με την παρουσία τους επώνυμοι Ελληνοαμερικανοί όπως η Nia Vardalos, η Ντέπι Ματενόπουλος, ο Billy Ζane, αλλά η Αννα Βίσση, που ήταν μία από τις εντυπωσιακές παρουσίες του φεστιβάλ του 2009. Από τους λάτρεις, άλλωστε, του φεστιβάλ είναι και ο δήμαρχος του Los Angeles, Antonio Villaraigosa, ο οποίος μέσα από τη συγκεκριμένη διοργάνωση έχει αγαπήσει την Ελλάδα και τα προϊόντα της όπως τα ελληνικά φαγητά και το ούζο.



Τραγουδά και Χατζηδάκι

Στην ουσία το φεστιβάλ είναι μια μεγάλη ελληνική γιορτή με παραδοσιακούς χορούς, ελληνικά πιάτα μαγειρεμένα με μεράκι από τις Ελληνίδες νοικοκυρές του Los Angeles και κανονικό ελληνικό γλέντι που περιλαμβάνει από συρτάκι, τραγούδια από διάφορες περιοχές της χώρας μας και Zorba Nights μέχρι και... salsa αλά ελληνικά. Οταν ξεκίνησε με πρωτοβουλία του, κανείς δεν πίστευε ότι σταδιακά θα γιγαντωνόταν τόσο και θα αποτελεί πλέον κάθε χρονιά ένα από τα πιο σημαντικά κοινωνικά γεγονότα που θα έφερνε κοντά τους ελληνορθόδοξους ενορίτες και θα συνέβαλε στη σύσφιξη των σχέσεών τους. Κάθε χρόνο, βροντερό παρών δίνουν χιλιάδες Ελληνοαμερικανοί ενορίτες τόσο από την California όσο και από τις κοντινές πολιτείες. Και φέτος το φεστιβάλ σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με τους Ελληνες να συρρέουν μαζί με παιδιά και εγγόνια, ενώ από τις εμφανίσεις που συζητήθηκαν ήταν κατά κύριο λόγο αυτή του πατέρα John Bakas. Το αποκορύφωμα των τριών ημερών ήταν η άνοδος του ιερωμένου μαζί με τη νεαρή τραγουδίστρια Κορίνα Καπλάνις στη σκηνή του φεστιβάλ, όπου οι δυο τους ερμήνευσαν Χατζηδάκι και συγκεκριμένα το διαχρονικό τραγούδι «Ελα πάρε μου τη λύπη». Οι πιστοί αποθέωσαν για άλλη μια φορά τον πατέρα John και του αναγνώρισαν το δικαίωμα στο γλέντι, στο κέφι που μόνο αυτός μπορεί να «απογειώνει» όχι μόνο χωρίς να παρεξηγείται, αλλά αντιθέτως να επικροτείται με μεγάλη χαρά από το ποίμνιο.

Μαρίτα Κωνσταντίνου ΑΠΟΚΑΛΨΕΙΣ
Enhanced by Zemanta

Η Γκίλαρντ κάλεσε τον Παπανδρέου στην Αυστραλία

H νέα Αυστραλή πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, να επισκεφθεί επίσημα την Αυστραλία. 

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις της προς τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, η κα Γκίλαρντ εξέφρασε την μεγάλη της χαρά για την πρώτη της συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Ευρώπης-Ασίας και υπογράμμισε τη βούλησή της να υπάρξει βελτίωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών. "Υπάρχουν πολλά περιθώρια", επισήμανε η κα Γκίλαρντ. 

"Προσκάλεσα τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Αυστραλία, όπου ζουν 600.000 Έλληνες. Στη Μελβούρνη, από όπου προέρχομαι, ζουν πολυάριθμοι Έλληνες και είμαι βέβαιη πως θα επιφυλάξουν ενθουσιώδη υποδοχή στον Έλληνα πρωθυπουργό", σημείωσε η κα Γκίλαρντ. 

Εκτίμησε δε πως η Αυστραλία μπορεί να συμβάλλει σε πολλούς τομείς στην Ελλάδα, με την τεχνογνωσία της. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Αυστραλία έγινε το 2007, με τον Κώστα Καραμανλή.

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συναντήθηκε η Μ. Δαμανάκη

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε στο Φανάρι η Ελληνίδα Επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη.

«Ήλθαμε για να τον ενημερώσουμε για τις πρωτοβουλίες που έχουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με τα ζητήματα του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα με τα ζητήματα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, για τις πρωτοβουλίες μας για την Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη, όπου και το Πατριαρχείο εργάζεται συστηματικά και είχαμε συνεργαστεί και παλαιότερα» δήλωσε η Ελληνίδα επίτροπος μετά την συνάντηση.

Ο διαθρησκειακός διάλογος, μία πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου την οποία ενισχύει η Ε.Ε. συζητήθηκε επίσης στην συνάντηση.

«Ελπίζω να μπορέσουμε να κάνουμε τον διάλογο πιο συστηματικό, με έναν καλύτερο τρόπο» σημείωσε η κ. Δαμανάκη.

Τέλος, εξέφρασε την ευχή σύντομα να «πραγματοποιηθούν και τα σχέδια του Παναγιότατου σε σχέση με την ανέγερση ενός νέου κέντρου το οποίο θα στεγάσει αυτό το διαθρησκειακό κέντρο διαλόγου, στο Ορφανοτροφείο, το οποίο μόλις επανέκτησε το Πατριαρχείο».

Η Ελληνίδα Επίτροπος ολοκλήρωσε την επίσημη τριήμερη επίσκεψή της που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της τουρκικής κυβέρνησης.

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Μήνυση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Athen Baustelle Akropolis 20020809-262Image via WikipediaΤο συνέδριο της ΑΧΕΠΑ Αυστραλίας, που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Μελβούρνη, αποφάσισε να ξεκινήσει δικαστικό αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Βρετανία στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στο συνέδριο μίλησαν ο Εμμανουήλ Κόμηνος, που ηγείται της πρώτης επιτροπής Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα μαζί με τον δικηγόρο, Βίκτωρ Μπιζάνη.

Ο κ. Μπιζάνης, αν και γεννημένος στην Αυστραλία, τρέφει απέραντη αγάπη για την Ελλάδα.

Κατά τη γνώμη του κ. Μπιζάνη, η δικαστική εκπροσώπηση της ελληνικής πλευράς θα πρέπει να ανατεθεί στον εξαίρετο Αυστραλό νομικό, Τζέφρι Ρόμπερτσον, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στο Λονδίνο και είναι αυτός που κέρδισε μια δίκη για λογαριασμό των Αβοριγίνων της Τασμανίας.

Ο κ. Μπιζάνης, υποστηρίζει ότι υπάρχουν δικαστικά προηγούμενα πάνω στα οποία θα πρέπει να στηριχθεί η ελληνική προσφυγή.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην περίπτωση "Μάμπο", δηλαδή των Αβοριγίνων που μήνυσαν την αυστραλιανή Πολιτεία της Κουϊνσλάνδης το 1992, με το επιχείρημα ότι οι πρόγονοί τους ήταν εκεί, όταν οι λευκοί κατέλαβαν τα εδάφη τους, χαρακτηρίζοντας τα ως "εις ουδένα ανήκοντα". Οι Αβοριγίνες κέρδισαν τη δίκη και ανάγκασαν την Πολιτεία να τους επιστρέψει εδάφη που είχαν καταλάβει οι λευκοί άποικοι από το 1788.

Το δεύτερο δικαστικό προηγούμενο έχει να κάνει με την επιστροφή κρανίων και οστών Αβοριγίνων από τη Βρετανία στην Αυστραλία. Τα κρανία και τα οστά τα είχαν πάρει οι Βρετανοί κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν "σε ανθρωπολογικές έρευνες". Οι Αβοριγίνες μήνυσαν τη Βρετανία και κατόρθωσαν να κερδίσουν τη δίκη, και να τους επιστραφούν τα κρανία και τα οστά των προγόνων τους.

Ο ίδιος δήλωσε μεταξύ άλλων:
"Την εποχή που ο Έλγιν απέκοψε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και τα μετέφερε στο Λονδίνο, στην Ελλάδα ζούσαν πραγματικοί δικαιούχοι-απόγονοι των Ελλήνων, οι οποίοι δεν ρωτήθηκαν, ούτε πούλησαν, ούτε επέτρεψαν την αρπαγή των Γλυπτών".
"Με ποιον μίλησαν οι άνθρωποι του Έλγιν; Με τον διορισμένο Τούρκο Αγά των Αθηνών. Και πώς είναι δυνατόν να νομιμοποιείται και να ισχύει σήμερα μια τέτοια συνδιαλλαγή; Μια συνδιαλλαγή που διεξήχθη χωρίς την παρουσία έστω ενός Έλληνα".

Έτσι, οι εκατό και πλέον σύνεδροι της ΑΧΕΠΑ αποφάσισαν ομόφωνα η ΑΧΕΠΑ Αυστραλίας να ηγηθεί σε παγκόσμια κλίμακα ενός δικαστικού αγώνα κατά παντός υπευθύνου για την αρπαγή των μαρμάρων του Παρθενώνα.

Για τον σκοπό αυτό, η ΑΧΕΠΑ Αυστραλίας έκανε το πρώτο βήμα να χρηματοδοτήσει με το συμβολικό ποσόν των $15,000, ώστε οι κ.κ. Κόμηνος και Μπιζάνης να αρχίσουν την παγκόσμια εκστρατεία τους για το θέμα αυτό.

Πλήρης αναφορά θα γίνει μετά το τέλος του συνεδρίου.

Σημειώνεται ότι με την συμμετοχή 100 και πλέον συνέδρων άρχισε το περασμένο Σάββατο στην Μελβούρνη το 56ο συνέδριο της ΑΧΕΠΑ Αυστραλίας το οποίο λήγει την Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010. ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Enhanced by Zemanta

Ομογενής επικεφαλής έρευνας για τον καρκίνο των πνευμόνων

Μια παγκόσμια έρευνα για τη θεραπεία του καρκίνου των πνευμόνων, ξεκίνησε το αυστραλιανό κέντρο Αντικαρκινικής Έρευνας του Μπάλαρατ, και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι ο ομογενής καθηγητής ογκολόγος, Γιώργος Κανουράκης.

Η νέα έρευνα του κέντρου αφορά την εξέταση, μέσω κλινικών δοκιμών, ειδικής τεχνικής χημειοθεραπείας, κατά την οποία τα φάρμακα εκτιμάται ότι χτυπούν αποκλειστικά τον καρκινικό όγκο χωρίς να επηρεάζουν άλλα όργανα του σώματος, κάτι που γίνεται σήμερα όταν ο ασθενής υποβάλλεται στη θεραπευτική αγωγή της χημειοθεραπείας.

Σύμφωνα με τον «Νέο Κόσμο», η πρωτοποριακή έρευνα του κέντρου στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων φαρμάκων χημειοθεραπείας, ξεκίνησε περίπου πριν από τρία χρόνια. Σήμερα, και με την καθοδήγηση του ομογενή επιστήμονα, το κέντρο βρίσκεται σε θέση να περάσει στο επόμενο στάδιο των ερευνών, τις κλινικές δοκιμές.

Ρεκόρ γάμων την Κυριακή 10/10/10

Υπερκόπωση φαίνεται ότι θα πάθουν ιερείς και δημοτικοί υπάλληλοι στην Αυστραλία στις 10 Οκτωβρίου. Κι αυτό, γιατί πολλά ζευγάρια επέλεξαν να συνδυάσουν το γάμο τους με τρία δεκάρια, μιας και την Κυριακή είναι 10/10/10...

Σύμφωνα με τον ομογενή υπουργό Δικαιοσύνης της Νέας Νότιας Ουαλίας, Γιάννη Χατζηστέργο, αυτή η ημερομηνία με τα τρία δεκάρια πέφτει μια φορά στα εκατό χρόνια και πολλά ζευγάρια δεν αφήνουν την ευκαιρία να περάσει αναξιοποίητη. ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Γιαννιώτης μορφωτικός ακόλουθος στην Κωνσταντινούπολη


Θέμα ημερών είναι να οριστεί συγκεκριμένο καταξιωμένο εκπαιδευτικό στέλεχος της πόλης, ως μορφωτικός ακόλουθος στο ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης. 
 
Αναμφίβολα πρόκειται για μια σημαντική θέση με ιδιαίτερο συμβολισμό, την οποία θα κληθεί να καταλάβει ένας Γιαννιώτης.
 
Την πληροφορία την μάθαμε από το Υπουργείο Παιδείας και όχι από τα "παπαγαλάκια" του Μεγάρου της συμβολής των οδών Ανεξαρτησίας και Φιλικής Εταιρείας, οπότε σεβόμενοι την επιθυμία του άρτι ορισθέντος, δεν θα δημοσιοποιήσουμε αυτή τη στιγμή τα στοιχεία του. Πάντως καλορίζικος στη νέα του θέση.

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Η Άντζελα Δημητρίου και οι Ζιγκ Ζάκ στο Τορόντο

 Η Άντζελα Δημητρίου και οι  Ζιγκ Ζάκ στο Τορόντο του Καναδά στις 21 Οκτωβρίου!

Η δημοφιλής ελληνίδα τραγουδίστρια και το συγκρότημα με τις μεγάλες επιτυχίες ξενητεύτηκαν για να χαρίσουν στους ομογενείς στιγμές κεφιού.

Το κείμενο που ακολουθεί είναι από το Facebook και η ενημέρωση λεπτομερής:

Come party untill the morning hours! Bouzoukia Style!!
Angela Dimitriou and Zig Zag with Nikos Tzoumas live in Toronto, October 21st,2010 at the Paramount conference & event venue. Tickets including meal range from $100 – $140. Tickets with no meal start at $85.
For Tickets call: 1-416-410-4511 or 1-800-OPA-SHOW

Με εκτέλεση απειλείται ομογενής στην Ινδονησία

Με  θανατική ποινή, απειλείται Ελληνοαυστραλός που συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Μπαλί της Ινδονησίας για μεταφορά σημαντικής ποσότητας ναρκωτικών.

Στις αποσκευές του 43χρονου Μ.Σ. από το Σίδνεϊ βρέθηκαν περίπου δυο κιλά μεταμφεταμίνης, και συγκεκριμένα το ιδιαίτερα επικίνδυνο ναρκωτικό ice.

Ο Μ.Σ. προερχόταν από τη Μπαγκόγκ, όπου εργαζόταν τα τελευταία χρόνια ως προπονητής του κικμπόξιγκ. Παλαιότερα ζούσε στο Γουέντγουόρθβιλ του Σύδνεϋ.

Ο ομογενής ισχυρίστηκε ότι είναι αθώος και ότι τα ναρκωτικά, αξίας 390.000 δολαρίων Αυστραλίας, είχαν κρυφτεί σε μια τσάντα που του δάνεισε ένας Ινδός φίλος του, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει.

Υποστήριξε πως δεν επρόκειτο να συναντήσει κάποιον για να του δώσει τα ναρκωτικά.

Οι αρχές της Ινδονησίας αρχικά άσκησαν δίωξη στον Μ.Σ. για εισαγωγή ναρκωτικών και αν καταδικαζόταν η ποινή του θα ήταν έως 15 χρόνια φυλάκιση.

Αργότερα όμως πρόσθεσαν και άλλες κατηγορίες και τώρα, αν βρεθεί ένοχος, απειλείται με εκτέλεση.

Αυτές τις μέρες διεξάγεται στην Ινδονησία η δίκη τριών άλλων Αυστραλών που συνελήφθησαν το 2005 προσπαθώντας να εισάγουν στο Μπαλί εννέα κιλά ηρωίνης. Και οι τρεις κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε θάνατο παρά τις «διακριτικές» παρεμβάσεις της αυστραλιανής κυβέρνησης προκειμένου να αποφύγουν την εκτέλεση.

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

«Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη»

Tα εγκαίνια της ομαδικής εικαστικής έκθεσης με τίτλο «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη», θα γίνουν την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 20:00 μ.μ. στην «Τεχνόπολι» του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσες «Άγγελος Σικελιανός» & «Κωστής Παλαμάς»).

Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης. Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα προβληθεί το ομώνυμο ντοκιμαντέρ παραγωγής Αναστασίας Μάνου σε επιμέλεια της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου Ολύμπου.

Διάρκεια έκθεσης: 6 Οκτωβρίου - 7 Νοεμβρίου 2010
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10.00 – 22.00
Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, ΤΚ. 11854, Γκάζι - Αθήνα
τηλ. 210 3461 589
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...