Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

O δημιουργός του Pilates ήταν... Έλληνας!

Γνωρίζατε ότι ο εμπνευστής της προχωρημένης μεθόδου γυμναστικής που πλέον επιλέγουν όλοι όσοι θέλουν να διατηρούνται σε φόρμα ανά τον πλανήτη, ήταν Έλληνας; Θα μπορούσατε να το φανταστείτε βέβαια, αν είστε οπαδοί της άποψης ότι όπου υπάρχει μία επιτυχία υπάρχει σίγουρα ένας Έλληνας κρυμμένος πίσω της.

Ο Τζόζεφ ή Ιωσήφ –κατά το ελληνικό- Πιλάτες, λοιπόν, γεννήθηκε το 1883 σε μία μικρή πόλη της Γερμανίας, όμως στις φλέβες του κυλούσε ελληνικό αίμα αφού ο πατέρας του ήταν βραβευμένος γυμναστής με ελληνική καταγωγή ενώ η μητέρα του εργαζόταν ως φυσιοπαθητικός. Το πραγματικό του όνομα ήταν Πιλάτου, όμως λόγω της μετανάστευσής του στη Γερμανία άλλαξε σε Πιλάτες. Κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον ίδιο τον Ιωσήφ καθώς τα παιδιά στο σχολείο συνειρμικά λόγω ονόματος τον φωνάζανε κοροϊδευτικά Πόντιο Πιλάτο.
Ο Ιωσήφ Πιλάτες ήταν ένα ασθενικό παιδί που υπέφερε από άσθμα, ραχίτιδα και συχνά από ρευματικό πυρετό, και αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στη βελτίωση της φυσικής αντοχής του. Για αυτό από πολύ μικρός άρχισε να γυμνάζεται με διάφορους τρόπους. Έκανε συχνά σκι, ξεκίνησε να ‘χτίζει’ το σώμα του με το body building, έμαθε να κάνει γιόγκα ενώ ξεκίνησε και τις πολεμικές τέχνες. Στην ηλικία των 14 ετών ήταν ήδη πολύ ‘δυνατός’ για να μπορεί να απαλλάσσεται πλέον από τις ασθένειες που τον ταλαιπωρούσαν. Κάπως έτσι άρχισε να αντιλαμβάνεται πως η κακή αναπνοή, η κακή στάση του σώματος ή ακόμα και ο κακός τρόπος ζωής, ήταν οι κύριες αιτίες του κακού για έναν οργανισμό. Έτσι βοηθήθηκε ώστε να επινοήσει μία σειρά ασκήσεων και τεχνικών ενώ δημιούργησε όργανα γυμναστικής ώστε να γυμνάζονται συγκεκριμένα σημεία του σώματος που μπορούσαν να βοηθήσουν τους μαθητές του. Όταν ο ίδιος μετακόμισε στην Αγγλία, άρχισε να κάνει διάφορες δουλειές για να ζήσει. Έβγαζε για παράδειγμα τα προς το ζην κάνοντας τον επαγγελματία πυγμάχο, αργότερα δούλεψε σε τσίρκο ενώ προσλήφθηκε και από την Αστυνομία ώστε να εκπαιδεύει τους Αστυνομικούς της Scotland Yard για αυτοάμυνα. Ο παγκόσμιος πόλεμος που θα ξεσπάσει, θα τον βρει μαζί με άλλους Γερμανούς πολίτες σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, όμως εκεί θα βρει πολύ χρόνο για να ολοκληρώσει ένα σύστημα φυσικής άσκησης που ονόμασε «Contrology». Μετά τον πόλεμο επέστρεψε στη Γερμανία και συνεργάστηκε με σημαντικούς ανθρώπους του χορού και της γυμναστικής όπως ήταν ο Ρούντολφ Λάμπαν. Όταν τότε δέχτηκε πίεση ώστε να εκπαιδεύσει τα μέλη του γερμανικού στρατού, έφυγε από την πατρίδα του, απογοητευμένος από τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο πλοίο για την Αμερική, συνάντησε τη σύζυγό του Κλάρα. Το ζευγάρι ίδρυσε ένα στούντιο στη Νέα Υόρκη και άρχισε να διδάσκει τους μαθητές του τη συγκεκριμένη μέθοδο που σήμερα όλοι γνωρίζουμε ως Pilates. Ο Πιλάτες έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83ετών στη Νέα Υόρκη, όμως, συνεχίζουν την παράδοσή του και την αυτοκρατορία που έχτισε τα δύο του παιδιά.
www.gossip-tv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...