Κυριακή, 31 Ιουλίου 2011

Συνέδριο Ηπειρωτών: Κλειδί για την ανάπτυξη η συνεργασία

Ικανοποιητική κρίνεται η συμμετοχή Ηπειρωτών του εξωτερικού στις εργασίες του 2ου Τακτικού Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών του Εξωτερικού που ξεκίνησε χθες το πρωί στα Γιάννινα. Στην επίσημη έναρξη του συνεδρίου που έγινε χθες το βράδυ στο ξενοδοχείο Grand Serai – Xenia, την κυβέρνηση αναμενόταν να εκπροσωπήσει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και ΑνταγωνιστικότηταςΜιχάλης Χρυσοχοϊδης, ενώ παρών ήταν και ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης.Στην εναρκτήρια συνεδρίαση το μήνυμα που θέλησαν να στείλουν οι εκπρόσωποι της Ηπειρωτικής αποδημίας, όπως όμως και οι πολιτικοί εκπρόσωποι της περιοχής στην κεντρική και τοπική σκηνή ήταν ότι μέσα από τον κοινό αγώνα και την επίσης κοινή προσπάθεια είναι δυνατό να ξεπεράσουμε την κρίση και η Ήπειρος να βαδίσει ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης.Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού Χρυσόστομος Δήμου αναφέρθηκε στο στόχο της διοργάνωσης που όπως είπε δεν είναι άλλος από το να τεθούν οι βάσεις της μελλοντικής συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς και τους Ηπειρώτες του εξωτερικού.Επίσης, τόνισε, ότι η εικόνα της χώρας, επομένως και της Ηπείρου στο εξωτερικό, λόγω της κρίσης και όσων αυτή έχει προκαλέσει δεν είναι η καλύτερη δυνατή, ενώ κατέληξε λέγοντας, ότι είναι εξαιρετικά επίκαιρη η συζήτηση για το θέμα της Β. Ηπείρου ειδικά ενόψει της απογραφής του πληθυσμού στη γειτονική Αλβανία.

Οι βουλευτές
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν οι βουλευτές Ιωαννίνων Θ. Οικονόμουκαι Στ. Καλογιάννης, με τον πρώτο να τονίζει, ότι στη σημερινή πολύπλοκη συγκυρία, η συλλογικότητα και ο ορθολογισμός είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες πρέπει να στηριχθούμε για να περάσουμε απέναντι το ποτάμι. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στις επώδυνες αλλαγές που προωθούνται σήμερα στην Ελλάδα, «όχι πάντα με τους ρυθμούς και την αποφασιστικότητα που απαιτείται, για να αλλάξουν νοοτροπίες αλλά και ταμπού,δογματικές αντιλήψεις που μας στερούσαν σε ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια». Σε αυτή την προσπάθεια με εθνικό πρόσημο, ο Θανάσης Οικονόμου ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να σταθούν αρωγοί στο μέτρο των δυνατοτήτων του καθενός, καθώς «γνωρίζετε από πρώτο χέρι πόσο σημαντικό είναι να έχεις ευκαιρίες, αξιοκρατία και να βλέπεις τους κόπους σου να πιάνουν τόπο». Κατέληξε τονίζοντας ότι αυτή η εθνική προσπάθεια δεν εξαιρεί κανέναν και μας χρειάζεται όλους. Ο κ. Καλογιάννης από την πλευρά του τόνισε ότι η Ήπειρος έχει προοδεύσει τα τελευταία χρόνια, έκανε αναφορά σε όσα συντελέστηκαν την προηγούμενη πενταετία και τόνισε, ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας, το τελευταίο εξάμηνο έχουν σταματήσει οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης, όπως η Ιόνια οδός και ο άξονας Κεντρικής Ελλάδος (Ε-65) που θα συνδέσει την Ήπειρο με τον αυτοκινητόδρομο Αθήνα – Θεσσαλονίκη και αφορούν άμεσα την Ήπειρο.Ακόμη έκανε αναφορά στο Ρυθμιστικό Σχέδιο των Ιωαννίνων, που επίσης έχει καθυστερήσει, αλλά και στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και την πρόοδο που έχει συντελεστεί.Τέλος αναφέρθηκε στην πρόταση της ΝΔ για την επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως αυτή έχει διατυπωθεί από τον Αντ. Σαμαρά.«Για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη διάσωση του τόπου μας, που αποτελεί πλέον εθνικό στόχο, χρειάζεται να κινητοποιήσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά και τον παντοδύναμο απόδημο Ελληνισμό, όλους εσάς που βρίσκεστε σήμερα εδώ. Ιδρύματα, χορηγίες, εθελοντισμός, μπορούν να έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία και είναι απολύτως συνυφασμένα με την παράδοση της Ελλάδας, την παράδοση των εθνικών ευεργετών, των Ηπειρωτών ευεργετών.

Ο περιφερειάρχης και
ο δήμαρχος της πόλης


Το λόγο πήραν στη συνέχεια ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης και ο δήμαρχος Φ. Φίλιος. Ο κ. Καχριμάνης τόνισε, ότι με την κοινή προσπάθεια όλων θα ξεπεραστεί η κρίση και κάλεσε τους απόδημους Ηπειρώτες να στηρίξουν τον τόπο καταγωγής τους, επενδύοντας σε αυτόν.
«Κάποτε η Ήπειρος ήταν η τελευταία περιφέρεια της Ευρώπης. Σήμερα δεν είναι και αυτό οφείλεται σε όλους όσοι προσπάθησαν. Από τη δεκαετία του ’80 κάναμε ένα μεγάλο λάθος. Ξεχάσαμε τους ανθρώπους του μόχθου, αφήσαμε τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας στο περιθώριο και γιγαντώσαμε το δημόσιο. Τώρα, πληρώνουμε τα λάθη αυτά, με την κοινή προσπάθεια όλων όμως, θα ξεπεράσουμε την κρίση και τα προβλήματα», σημείωσε.Ο κ. Φίλιος καλωσόρισε τους απόδημους Ηπειρώτες σημειώνοντας πως τέτοιου είδους εκδηλώσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως μία μόνιμη γέφυρα μεταξύ των αποδήμων και της Ηπείρου.Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή και τόνισε πως ο Δήμος με τα έργα που εκτελεί και όσα διεκδικεί βρίσκεται στην πρωτοπορία.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να αποτελέσει μέρος του συνολικού προβλήματος της χώρας. Έχει την αυτοτέλειά της, ειδικά στην χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής και μπορεί να αναπτύξει συνεργασίες για νέες επενδύσεις στον τόπο. Επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη», σημείωσε ο Δήμαρχος. Ο κ. Φίλιος έκανε εκτενή αναφορά στις δυνατότητες που υπάρχουν στους τομείς τουρισμού και αθλητισμού σημειώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες επενδύσεων.Τέλος ο δήμαρχος κάλεσε τους απόδημους, μέσω των οργανώσεών τους, εν όψει των αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση, να στηρίξουν την ενδυνάμωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο πρέπει να λειτουργήσει ως το κορυφαίο ΑΕΙ στην Βορειοδυτική Ελλάδα, παίρνοντας υπό την σκέπη του σχολές και τμήματα που λειτουργούν σήμερα στο Ιόνιο, τη Δυτική Μακεδονία και την Κέρκυρα.

Άλλες τοποθετήσεις


Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη ο πρώην δήμαρχος Ν. Γκόντας, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Κάτσινος, ο δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Παπαναστασίου και ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Γ. Οικονόμου.Ο κ. Οικονόμου σημείωσε μεταξύ άλλων πως στη νέα εποχή, πρέπει να υπάρξει συνένωση των δυνάμεων όλων των Ηπειρωτών με σκοπό την προκοπή του τόπου.«Να αναδείξουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που καθόρισαν την πορεία στο χώρο και τον χρόνο του Ηπειρώτη. Εμείς ως Πανηπειρωτική τροποποιήσαμε το καταστατικό μας, έτσι ώστε οι πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι σύλλογοί σας να συμμετέχουν ενεργά στις διεργασίες της Συνομοσπονδίας να συμμετέχετε δηλαδή ακώλυτα και ισότιμα ως επίτιμα μέλη με ισχυρή φωνή και λόγο. Αυτή τη σχέση ήρθα εδώ να διαλαλήσω, αυτή τη σχέση πρέπει να χτίσουμε. Η Ήπειρος μας χρειάζεται όλους. Και οι Ηπειρώτες όπου και αν ζουν χρειάζονται μια πατρίδα, μια μάνα που θα κρατάει στη ποδιά της όλα τα παιδιά και θα φεγγοβολάει από χαρά και ικανοποίηση. Μια μάνα που δεν της ταιριάζει να χαμηλώνει το μαύρο κεφαλομάντηλο για να κρύβει τον καημό και τα δάκρυα», κατέληξε.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Από epirusgate

Xαιρετισμός του Προέδρου της Πανηπειρωτικής στο Συνέδριο Ηπειρωτών Εξωτερικου

Xαιρετισμός του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργου Οικονόμου, στο B΄ Τακτικό Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, που διεξάγεται στα Γιάννενα.

"Για μένα αυτός ο πηγαίος και αυθόρμητος χαιρετισμός που κλήθηκα να απευθύνω σήμερα δεν είναι μια τυπική υποχρέωση. Και δεν είναι τυπική υποχρέωση γιατί ως εκπρόσωπος της κορυφαίας τριτοβάθμιας οργάνωσης των αποδήμων Ηπειρωτών απευθύνομαι σε σας τους Ηπειρώτες της διασποράς , σ΄ ένα από τα πιο ζωντανά αλλά και ελπιδοφόρα κομμάτια της Ηπείρου.

Απευθύνομαι σε όλους εσάς που σήμερα έρχεστε με τον τρόπος σας να δηλώσετε παρών στον αγώνα που κάνουμε για την Ήπειρο του αύριο.

Σε λίγους μήνες η Πανηπειρωτική κλείνει 75 χρόνια ζωής και δράσης. Σε λίγους μήνες συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση αυτής της ηρωϊκής πόλης, της πόλης των θρύλων και των παραδόσεων , αλλά και του πνεύματος. Και είναι αυτοί οι δύο σταθμοί μια τεράστια ευκαιρία για να υψώσουμε τις φωνές μας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας ώστε να αντεπεξέλθουμε στη δύσκολη συγκυρία που ζούμε. Μια κατάσταση που γίνεται σφιχτή θηλιά στο λαιμό του τόπου μας ο οποίος όμως στατιστικά και πριν την οικονομική κρίση θεωρούνταν η πιο φτωχή περιοχή της Ευρώπης.

Όσοι ζουν μόνιμα εδώ , εσείς ως πολίτες του κόσμου και μείς από το δικό μας μετερίζι - γιατί η Πανηπειρωτική , είναι μετερίζι αγώνα- σήμερα στη νέα εποχή πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με ένα και μόνο σκοπό: την προκοπή του τόπου μας, την ανάπτυξη της πατρίδας μας , αλλά με απόλυτο σεβασμό στο συγκριτικό της πλεονέκτημα που είναι το φυσικό της περιβάλλον. Την διαρκή επικοινωνία όλων μας ώστε να κρατήσουμε όρθιο τον πολιτισμό μας, τις αρχές και τις αξίες μας, τη γλώσσα μας , τα ήθη και έθιμά μας την μουσική μας ,την ίδια την ιστορία μας.

Τον δρόμο έχουν ανοίξει εδώ και δεκάδες χρόνια πριν οι προγονοί σας και οι προγονοί μας από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου μέχρι τη Νίζνα της Ουκρανίας με τις ευεργεσίες τους. Οι εθνικοί μας Ευεργέτες προσηλωμένοι στις μεγάλες κοινωνικές και ηθικές αρετές σκόρπισαν παντού το λεπτό άρωμα της ευεργεσίας και τίμησαν μες το έργο τους και με την προσφορά τους , τον εαυτό τους , την πατρίδα τους , ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Υπάρχουν τα χνάρια. Υπάρχει το νήμα που μας δένει στον ιστό της μάνας γης.

Γι άυτό έχουμε χρέος να στήσουμε νέες γέφυρες .Έχουμε καθήκον να καταστήσουμε την πατρίδα μας την Ήπειρο παρούσα σε κάθε εκδήλωση κάθε Ηπειρώτη όπου και αν βρίσκεται. Να διδάξουμε στα νέα παιδιά , στους αποδήμους τρίτης και τέταρτης γενιάς την γλώσσα μας , την ιστορία μας , έτσι ώστε να γίνουν κοινωνοί των ηθών και εθίμων της ιδιαίτερης πατρίδας μας.

Και αυτή πρέπει να είναι η πιο μεγάλη μάχη. Και αυτή η μάχη πρέπει να δοθεί τώρα που όλα αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς. Εμείς ως Πανηπειρωτική έχουμε όλη την καλή διάθεση, έχουμε καθήκον θα έλεγα να λειτουργήσουμε ως ένας διαφορετικός πυλώνας επικοινωνίας, αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην πρόοδο και προκοπή της πατρίδας.

Αγωνιζόμαστε έτσι ώστε πολύ σύντομα να είμαστε σε θέση μέσω μιας νέας μορφής επικοινωνίας που είναι η ηλεκτρονική εφημερίδα να φέρουμε όλους τους Ηπειρώτες και κυρίως τους απόδημους πιο κοντά στην ιστορία, τον πολιτισμό τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Να έχουμε και τις δικές σας ολοκληρωμένες απόψεις για την πολυπόθητη ανάπτυξη της πατρίδας μας έτσι ώστε να σταματήσει το επικύνδυνο φαινόμενο της ερημοποίησης της μάνας γής .Να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο όπου θα μπορούμε με την δική σας στήριξη να προωθήσουν οι παραγωγοί μας τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.

Να αναδείξουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που καθόρισαν την πορεία στο χώρο και τον χρόνο του Ηπειρώτη.

Ξενιτεμένα μας παιδιά,

εμείς ως Πανηπειρωτική -είμαι πλέον στην ευχάριστη θέση να σας το ανακοινώσω και επίσημα- ότι πήραμε απόφαση και τροποποιήσαμε το καταστατικό μας , έτσι ώστε οι πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι σύλλογοί σας να συμμετέχουν ενεργά στις διεργασίες της Συνομοσπονδίας . να συμμετέχετε δηλαδή ακώλυτα και ισότιμα ως επίτιμα μέλη με ισχυρή φωνή και λόγο. Αποφασίσαμε να σας ενημερώνουμε για ότι κάνουμε , να ζητάμε τη γνώμη σας, να σας στηρίζουμε με κάθε μέσο και τρόπο στις εκδηλώσεις σας, τις αναζητήσεις σας , να είμαστε εμείς εδώ οι άνθρωποι σας ακόμη και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ιδιαίτερη σας πατρίδα ή ακόμη - ακόμη με σας τους ίδιους .

Αυτή τη σχέση ήρθα εδώ να διαλαλήσω, αυτή τη σχέση πρέπει να χτίσουμε. Η Ήπειρος μας χρειάζεται όλους. Και οι Ηπειρώτες όπου και αν ζουν χρειάζονται μια πατρίδα , μια μάνα που θα κρατάει στη ποδιά της όλα τα παιδιά και θα φεγγοβολάει από χαρά και ικανοποίηση. Μια μάνα που δεν της ταιριάζει να χαμηλώνει το μαύρο κεφαλομάντηλο για να κρύβει τον καημό και τα δάκρυα.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι καλή επιτυχία στο δεύτερο συνέδριό σας και εναγωνίως αναμένουμε τα πορίσματά σας".

Σάββατο, 30 Ιουλίου 2011

Η Άννα Βίσση θα δώσει συναυλία στην... Ίμβρο!

Call Me (Anna Vissi song)Image via Wikipedia
Όπως φαίνεται η Άννα Βίσση θα πραγματοποιήσει ζωντανή εμφάνιση στην Ίμβρο

Σύμφωνα με το fannatics.gr, που έχει αποκλειστικές πληροφορίες πάνω στο θέμα, μαθαίνουμε ότι η Άννα Βίσση έκανε λίγο πέρα την ιδιαίτερη στάση της απέναντι στην Τουρκία και αποφάσισε να εμφανιστεί στο τουρκικό νησί. 

Βέβαια, ο λόγος που το αποφάσισε είναι πολύ σοβαρός, καθώς τα έσοδα από την εμφάνισή της θα διατεθούν για την ανέγερση γηροκομείου στο νησί.

Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ίμβρο έχουν παραμείνει 200 περίπου Έλληνες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ηλικιωμένοι.

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011

Ήρθαν οι πρώτοι απόδημοι για το Παγκόσμιο Συνέδριο Ηπειρωτών

Στην τελική ευθεία μπαίνουν πλέον οι προετοιμασίες για το δεύτερο Τακτικό Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, που θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννινα, καθώς οι εργασίες του θα ξεκινήσουν επίσημα την ερχόμενη Παρασκευή.Ήδη έφτασαν στην περιοχή μας οι πρώτοι απόδημοι Ηπειρώτες οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις εργασίες της σημαντικής αυτής διοργάνωσης. Οι πρώτες αυτές αφίξεις αφορούν κυρίως αποδήμους που ζουν μόνιμα στις ΗΠΑ, οι οποίοι συνδυάζουν το επικείμενο Συνέδριο με επισκέψεις στην γενέτειρά τους.Στο Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού που θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 29 έως την Κυριακή, 31 Ιουλίου στο ξενοδοχείο «Grand Serai – Xenia», θα συζητηθούν θέματα όπως η συνεργασία του Συμβουλίου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και με επιχειρηματικούς και εμπορικούς Φορείς της Ηπείρου, ενώ προβλέπεται ακόμη να συζητηθεί το θέμα του «Ηπειρωτικού Χωριού» και να παρθούν οι σχετικές αποφάσεις.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, την Παρασκευή, 29 Ιουλίου οι εργασίες του Συνεδρίου θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί με χαιρετισμούς. Θα πραγματοποιηθεί απολογισμός του Προέδρου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής, ενώ θα αποτυπωθεί η σημερινή κατάσταση στις Πανηπειρωτικές Ομοσπονδίες Εξωτερικού και θα αναλυθούν οι προοπτικές τους. Στις 8:30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί επίσημο δείπνο.Το Σάββατο, 30 Ιουλίου, ώρα 9 το πρωί θα συζητηθεί η συνεργασία Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού, όπως και η συνεργασία του Συμβουλίου με επιχειρηματικούς και εμπορικούς Φορείς. Στις 12:30 το μεσημέρι θα γίνει ανάλυση του Βορειοηπειρωτικού. Στη 1:30 θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει την Κυριακή, 31 Ιουλίου από τις 12:30 και μετά.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σάββατο, 23 Ιουλίου 2011

Θερμή υποδοχή της Γλυκερίας στην Κωνσταντινούπολη!

ΓλυκερίαCover of Γλυκερία
Μια αξέχαστη βραδιά έζησαν όσοι βρέθηκαν στις 15 Ιουλίου στο ανοιχτό θέατρο Harbiye Cemil Topuzlu της Κωνσταντινούπολης, στα πλαίσια του 18ου Τζαζ Φεστιβάλ της πόλης.

Μια βραδιά εμπνευσμένη από τις φωνές των γυναικών της Μεσογείου με τίτλο “Mujeres de Αgua – Γυναίκες του νερού”.

Εμπνευστής, ο Ισπανός συνθέτης, κιθαρίστας φλαμένκο και παραγωγός Χαβιέ Λιμόν, που έχει βραβευθεί πέντε φορές με Γκράμι στην κατηγορία λάτιν. Ένας εκπρόσωπος του φλαμένκο με επιρροές από την τζαζ, την αφροκουβανέζικη μουσική, τους ήχους της Βραζιλίας αλλά και τους παραδοσιακούς ήχους της Μεσογείου.

Συμμετείχαν μεταξύ άλλων, η Μπούικα από την Ισπανία, η Αϊνούρ από την Τουρκία, η Ρίτα από το Ισραήλ ενώ τη συναυλία έκλεισε η Γλυκερία, αποσπώντας τη θερμότατη υποδοχή και συμμετοχή των 4.500 θεατών που είχαν κατακλύσει το χώρο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
Enhanced by Zemanta

Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011

Οι Ηπειρώτες δεν αποθαρρύνονται λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μας

Παρά τα ογκώδη προβλήματα που βιώνει η Ελλάδα μας σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού αποφάσισε να πραγματοποιήσει το Β΄ Συνέδριό του στα Ιωάννινα, την πρωτεύουσα της Ηπείρου, στις 29 - 30 Ιουλίου 2011.«Γνωρίζουμε ότι μερικές ομάδες ακύρωσαν τις εκδηλώσεις τους στην Ελλάδα, λόγω της έντονης οικονομικής κρίσης και των διαδηλώσεων κατά των μέτρων λιτότητας, που επιβάλλονται στον ελληνικό λαό», δήλωσε ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου. «Αλλά θεωρούμε ότι είναι ζωτικής σημασίας να φερθούμε αλληλέγγυα προς το λαό της Ηπείρου σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Γι αυτό το λόγο εμείς θα πραγματοποιήσουμε το Β΄ Συνέδριο μας στα Γιάννενα, όπως είχε προγραμματιστεί».Ο κ. Χρ. Δήμου δήλωσε, επίσης, ότι περίπου 100 αντιπρόσωποι αναμένονται στο Β΄ Συνέδριο που εκπροσωπούν Απόδημους Ηπειρώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τον Καναδά, την Ευρώπη, την Αφρική και την Αυστραλία. «Ορισμένοι εκπρόσωποι, εξέφρασαν την ανησυχία τους και τον προβληματισμό τους όσον αναφορά τα επαναλαμβανόμενα γεγονότα στην Ελλάδα, αλλά κανείς, εξ αιτίας αυτών, δεν ακύρωσε την συμμετοχή του στο συνέδριο μας. Αυτή είναι η μεγαλοψυχία των Ηπειρωτών».Οι εργασίες του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθούν στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Γκράντ Σεράι – Ξενία, στην καρδιά της πόλης των Ιωαννίνων. Σε αυτό το ξενοδοχείο, που συνδυάζει την παραδοσιακή διακόσμηση, τη διάχυτη πολυτέλεια με τις υψηλές παροχές και την νέα αντίληψη της φιλοξενίας, θα συναντηθεί η Ηπειρωτική αποδημία.«Ήμουν στα Γιάννενα πριν από λίγες εβδομάδες και αισθάνθηκα τόσο ήρεμος και ασφαλής σαν να βρισκόμουν στην Αμερική και πιθανώς περισσότερο», δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος του Π.Σ.Η.Ε. κ. Νίκολας Γκέιτζ, και συνεχίζει λέγοντας ότι, « διαχρονικά οι Ηπειρώτες του εξωτερικού στηρίζουν πάντα την πατρίδα τους, και είμαι σίγουρος ότι δεν θα πράξουν και τώρα κάτι το αντίθετο».Εξ άλλου, τα περισσότερα από τα μεγάλα ιδρύματα που εδρεύουν στην Ελλάδα μετά την ανεξαρτησία της, χρηματοδοτήθηκαν από Ηπειρώτες που ευημερούσαν στο εξωτερικό και προσέφεραν τις περιουσίες τους για να βοηθήσουν την ανοικοδόμηση και τον εκσυγχρονισμό της μητέρας πατρίδας. «Η Ελλάδα είχε πολλά σκαμπανεβάσματα ανά τους αιώνες, αλλά ποτέ δεν χάνει την μαγεία της», ολοκλήρωσε ο κ. Νίκολας Γκέιτζ.Εκτός από τους Απόδημους Ηπειρωτες, σύνεδροι και των φίλοι, μπορούν να παρευρεθούν στο συνέδριο και όσοι επιθυμούν, από οποιαδήποτε πόλη της Ελλάδας, ως παρατηρητές.Στο παρελθόν, πολλοί σύνεδροι παρέμειναν μετά το τέλος του συνεδρίου να περιηγηθούν στα αξιοθέατα της όμορφης Ηπείρου, και να απολαύσουν τις καθαρότατες παραλίες του Ιονίου. «Ευελπιστούμε να είναι το ίδιο όμορφα και εφέτος».

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011

Γιος ιμάμη έσωσε ελληνική εφημερίδα

Δίχως να γνωρίζουν καν ελληνικά, πολλοί, νεαροί κυρίως, Τούρκοι κινητοποιήθηκαν για να διασώσουν την ιστορική εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης, την «Απογευματινή», που απειλούνταν με λουκέτο, αξιοποιώντας τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook.

Μεταξύ των διαχειριστών της σελίδας στο Facebook με τίτλο «Μην αφήσετε την Απογευματινή να κλείσει» είναι και ο νεαρός Μπεχλούλ Τσετίνκαϊα, ο οποίος εργάστηκε ως δημοσιογράφος που κάλυπτε θέματα μειονοτήτων για το CNN Turk και την ιστοσελίδα euroactiv.com.tr.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011

Έκκληση Βαρθολομαίου σε Κλίντον για τη Χάλκη

Hillary Rodham Clinton, January 2007Image via Wikipedia Ζητήματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, συζήτησε με τον Oικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η Αμερικανίδα υπουργός Eξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, που φτάνει σε λίγο στην Αθήνα.  Πηγές που συμμετείχαν στη συνάντηση δήλωσαν ότι συζητήθηκε ιδιαίτερα το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

"Aρκετά είναι τα 40 χρόνια 'σιωπής΄ της Σχολής" , φέρεται να είπε στην υπουργό Εξωτερικών, ο Oικουμενικός Πατριάρχης.

Η κ. Κλίντον επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης της στο θέμα της ελευθερίας της θρησκείας και εξέφρασε την στήριξή της στα θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα επισκεφτεί η Χίλαρι Κλίντον

Hillary Clinton 1Image by Angela Radulescu via FlickrΗ Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο το Σάββατο 16 Ιουλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της ομογενειακής ημερήσιας εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ».

Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Κλίντον θα βρεθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στην Τουρκία, όπου θα συμμετάσχει στις συναντήσεις της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, ενώ κατά την εκεί παρουσία της θα έχει επίσης συναντήσεις με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της γείτονος χώρας.

Θα είναι η πρώτη φορά που η Κλίντον θα επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την ιδιότητά της ως υπουργού Εξωτερικών. Τόσο η ίδια, όσο και ο σύζυγός της πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον έχουν ταχθεί επανειλημμένα υπέρ των θρησκευτικών ελευθεριών του Πατριαρχείου, καθώς και του ανοίγματος της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.

Μετά την Τουρκία, η Χίλαρι Κλίντον θα επισκεφθεί την Ελλάδα (17 και 18 Ιουλίου), όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη και αρχηγούς πολιτικών κομμάτων για να συζητήσει «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», όπως είχε τονισθεί σε σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Enhanced by Zemanta

Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2011

Ένας ΛακκαΣουλιώτης γιατρός Καθηγητής στο περίφημο Χάρβαρντ!

Ηπειρώτες της διασποράς που διαπρέπουν

Πολλά είναι τα παραδείγματα Ηπειρωτών που έφυγαν από την πατρίδα τους και κατόρθωσαν να διαπρέψουν στην χώρα όπου επέλεξαν να ζήσουν και να εργαστούν.Κάποιοι πέτυχαν ως επιχειρηματίες και φρόντισαν ένα μέρος των χρημάτων τα οποία κέρδισαν να το επιστρέψουν στην ιδιαίτερη πατρίδα υπό τη μορφή δωρεών και άλλων ευεργεσιών. Κάποιοι τα κατάφεραν στον χώρο της τέχνης. Άλλοι πάλι εξελίχθηκαν σε επιστήμονες με κύρος και αναγνώριση, κάνοντας περήφανους τις οικογένειες και τους συμπατριώτες τους.Μία τέτοια περίπτωση, που ανήκει στην κατηγορία των επιστημόνων είναι ο διάσημος χειρούργος οφθαλμίατρος και καθηγητής ήδη, παρά το νεαρό της ηλικίας του, στο φημισμένο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστώνη των ΗΠΑ Δημήτρης Βάββας.O Δημήτρης είναι μισός Ηπειρώτης, καθώς είναι γιος του πρώην κοινοτάρχη Δερβιζιάνων Γεώργιου Βάββα, γνωστού για το σημαντικό έργο που επιτέλεσε κατά την οκταετή θητεία του στην Κοινότητα. Η μητέρα του είναι από την Χίο.

ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ
Ο διακεκριμένος νεαρός επιστήμονας που σήμερα διαπρέπει στον τομέα της Οφθαλμολογίας, γεννήθηκε στο Μοσχάτο. Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο πήγε στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου πήρε με άριστα το πρώτο του πτυχίο στις Νευροβιολογικές επιστήμες. Στη συνέχεια, μετέβη με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Boston University, όπου πήρε πτυχίο στην Ιατρική αλλά και διδακτορικό δίπλωμα με άριστα στην Φυσιολογία. Συνέχισε τις σπουδές του στην ειδίκευση της Οφθαλμολογίας στο περίφημο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Εκλέχτηκε πάρεδρος διευθυντής επί θεμάτων εκπαίδευσης ειδικευόμενων και διευθυντής του Τμήματος Οφθαλμικών τραυμάτων.Ο Δημ. Βάββας εξακολούθησε την περαιτέρω εξειδίκευσή του επί δύο χρόνια στα χειρουργεία του αμφιβληστροειδούς στο Harvard Mass Eye & Ear Infirmary όπου και κέρδισε το εκπαιδευτικό βραβείο «fellow teacher of the year», δηλαδή αυτό του καλύτερου συμβεβλημένου καθηγητή της χρονιάς!Μετά την αποπεράτωση των σπουδών του το 2007, του προσφέρθηκε η θέση του λέκτορος στην Οφθαλμολογία στο «Χάρβαρντ» και δύο χρόνια αργότερα εκλέχτηκε επίκουρος καθηγητής Οφθαλμολογίας. Σήμερα ο Δρ. Βάββας είναι πλέον ένας πολυάσχολος επιστήμονας, αφού ταυτόχρονα εξετάζει ασθενείς, χειρουργεί και ηγείται στο ερευνητικό εργαστήριο του Χάρβαρντ.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ
Ο διακεκριμένος Οφθαλμίατρος δεν ξεχνά όμως ποτέ την καταγωγή και τους συμπατριώτες του. Έτσι, φροντίζει να εξετάζει και να θεραπεύει δωρεάν ομογενείς των ΗΠΑ, καθώς και εξ’ Ελλάδος ασθενείς που δεν διαθέτουν τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους ή ιατροφαρμακευτική ασφαλιστική κάλυψη. Ιδιαίτερα δε φροντίζει παιδιά που πηγαίνουν στις ΗΠΑ από την Ελλάδα με οφθαλμολογικά προβλήματα και τα οποία διαμένουν δωρεάν στον Οίκο Φιλοξενίας της Βοστώνης, όπου ο Δ. Βάββας τα επισκέπτεται, τα εξετάζει και παρακολουθεί την μετεγχειρητική τους πορεία.

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑΤΡΟΣ
Πρόσφατα η μεγαλύτερη ελληνική εφημερίδα της Ομογένειας στις ΗΠΑ και γενικότερα, ο «Εθνικός Κήρυκας», αφιέρωσε εκτενές δημοσίευμα στον διακεκριμένο γιατρό με την Ηπειρωτική καταγωγή. Μιλώντας στον Θεόδωρο Καλμούκο για το πώς επέλεξε την Οφθαλμολογία, τονίζει ότι ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος λόγω του εκ γενετής καταρράκτη του πατέρα μου. Μάλιστα, τον χειρούργησε ο ίδιος πριν από επτά χρόνια με μεγάλη επιτυχία στο αποτέλεσμα.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
Ο Δρ. Δημ. Βάββας εξετάζει περί τους 2.000 χιλιάδες ασθενείς το χρόνο και χειρουργεί περί τους 200. Όπως αναφέρει, «το να μπορείς να γίνεις μέρος της θεραπείας ενός ασθενούς είναι μεγάλη χαρά, τιμή και ευλογία». Στην Ελλάδα έρχεται 2-3 φορές το χρόνο. «Μου αρέσει και μου λείπει πολύ», λέει και συμπληρώνει πως «με πονάει όταν βλέπω τα προβλήματά της. Η Ελλάδα είναι για μένα ευλογημένος τόπος, μητέρα, είναι οι ρίζες μου».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
Enhanced by Zemanta

Από 29 έως 31 Ιουλίου το Β΄Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού στα Γιάννενα

Στα Γιάννινα και από 29 μέχρι 31 Ιουλίου 2011 θα γίνει το Β΄ Τακτικό Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ), όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρεια της συνεδρίασης του Παγκοσμίου Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο «Ηπειρωτικό Σπίτι» στην Αστόρια. Στη συνεδρίαση αυτή πήραν μέρος μέλη της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής (ΠΟΑ) με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Φώτη Γκαλίτση, τον Επίτιμο Πρέδρο κ. Νίκο Γκατζογιάννη, το Γενικό Γραμματέα κ. Δημήτρη Κούτουλα καθώς και τους τέως Προέδρους της ΠΟΑ.Οι εργασίες του Συνεδρίου θ’ αρχίσουν την Παρασκευή, 29.07. το πρωί και θα κλείσουν την Κυριακή 31.07.2011 με την ορκωμοσία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου στη Μητρόπολη Ιωαννίνων και θα πραγματοποιηθούν στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Grand Serαi–Xenia που βρίσκεται στο κέντρο των Ιωαννίνων.Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών ενημέρωσε ήδη τις Ομοσπονδίες των ανά τον κόσμο Ηπειρωτών για το Συνέδριο και τις παρακάλεσε να ρυθμίσουν τον τρόπο καθορισμού των συνέδρων, αφού λάβουν πρώτα υπόψη το καταστατικό του Παγκοσμίου Συμβουλίου καθώς και το καταστατικό της Ομοσπονδίας τους ή του Συλλόγου τους. Δικαίωμα συμμετοχής στο Συνέδριο, έχουν όλοι οι Απόδημοι Ηπειρώτες που διαμένουν στο εξωτερικό και είναι μέλη των Ηπειρωτικών Συλλόγων και Αδελφοτήτων της περιοχής των.Τέλος ο Πρόεδρος ανακοίνωσε και την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου η οποία απαρτίζεται από τους κ.κ. Χρυσόστομο Δήμου, Γεώργιο Καλλίδη, Δημήτρη Κούτουλα, Σπύρο Κωσταδήμα, Δήμητρα Πέτσα και Γεώργιο Βρυζάλα.Ένα δεύτερο θέμα που απασχόλησε το ΠΣΗΕ είναι το θέμα του Προγράμματος Ελληνομάθειας για τους νέους και νέες Ηπειρωτικής καταγωγής που θα πραγματοποιηθεί για τέταρτη συνεχή χρονιά στα Γιάννινα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ο κ. Δήμου αφού τους ενημέρωσε τους συμμετέχοντες λεπτομερώς, τους παρακάλεσε να εντείνουν την προσπάθεια και φέτος να γίνει γνωστό το πρόγραμμα σε όλες τις Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες της υφηλίου.

Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2011

30 χρόνια φεστιβάλ νεολαίας από τους απόδημους Πόντιους

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ: ΦΟΡΗΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ/ aggelioforos.gr
Περίπου 1.500 χορευτές από 43 ποντιακούς συλλόγους πήραν μέρος στο φετινό 30ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ) που έγινε πρόσφατα στο αθλητικό κέντρο της Στουτγάρδης.
Η ποντιακή νεολαία στην Ευρώπη έδωσε τον καλύτερό της εαυτό παρουσιάζοντας τον ποντιακό πολιτισμό μέσα από το χορό και το τραγούδι. Παιδιά και νέοι, ηλικίας από 3 έως 30 χρόνων, ως χορευτές των ποντιακών συλλόγων, αυτών των σημαντικών κυττάρων πολιτισμού στην ξενιτιά, διασώζουν από γενιά σε γενιά την ιστορία και τον πολιτισμό των προγόνων μας.
Τα παιδιά αυτά είναι τα ζωντανά παραδείγματα της συνέχισης της ποντιακής παράδοσης. Μέσα από τους συλλόγους τους, μαζί με τους λυράρηδες, τους χοροδιδασκάλους, τους προέδρους και τα μέλη των πρωτοβάθμιων διοικητικών συμβουλίων, εκεί στην ξενιτιά, κρατάνε τις παραδόσεις που έφεραν οι πατεράδες και οι παππούδες τους από τον αλησμόνητο Πόντο και να τις μεταφέρουν από γενιά σε γενιά.
Χέρι χέρι
Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή όταν τα 1.500 παιδιά, νέες και νέοι, υπό τους ήχους 18 νταουλτζήδων, πιασμένοι χέρι – χέρι μπήκαν στο κλειστό στάδιο Hanns – Martin – Schleyer – Halle της Στουτγάρδης με το χορό «έμπρ’ οπίσ’», με τον παρουσιαστή της εκδήλωσης, τραγουδιστή και ηθοποιό του ποντιακού θεάτρου Αχιλλέα Βασιλειάδη, να καλωσορίζει τους παρευρισκομένους επισημαίνοντας: «Θα είμαστε εδώ, πάντα στο πλάι των νέων παιδιών. Να προσφέρουμε απλόχερα το χώρο και το χρόνο που χρειάζονται για να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις και να μεγαλουργούν. Μα πάνω απ’ όλα να τους υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να ονειρεύονται και να ζουν. Να ζουν όμορφα και απλά με όποιες αξίες έχουν κληρονομήσει».
Ο συντονιστής ποντιακής νεολαίας της ΟΣΕΠΕ, Χρήστος Σαββίδης, επισήμανε: «Οι συναντήσεις μας αυτές λειτουργούν ως κινητήρια δύναμη. Αλλωστε, το συναίσθημα αυτό που βιώνουμε κάθε χρόνο εδώ μέσα, είναι η κοινή μας γλώσσα. Η νεολαία καταφέρνει να βλέπει καθαρά και να αποδεικνύει μέσα από τα έργα της ότι υπάρχει η δυναμική, υπάρχει διάθεση να τραβήξει μπροστά».
Δύο φορές πρόσφυγες
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, Γιώργος Παρχαρίδης, τόνισε: «Βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση του ελληνισμού στην Ευρώπη, που πραγματοποιείται από τους απογόνους των προσφύγων του Πόντου και έχει ιδιαίτερη αξία, επειδή γίνεται από συμπατριώτες μας που είναι δύο φορές πρόσφυγες και εξακολουθούν να μεταλαμπαδεύουν από γενιά σε γενιά την παράδοση των αξιών του ποντιακού ελληνισμού». Ο πρώην πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ, αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και Συντονιστής Ευρώπης, Γιώργος Αμαραντίδης, τόνισε: «Το φεστιβάλ αποτελεί σταυροδρόμι εμπειρίας και νεανικού πάθους. Αποτελεί την οργανωμένη προσπάθεια για την εδραίωση της ποντιακής ταυτότητας μέσω της διατήρησης του τοπικού πολιτισμού,της γλώσσας και της παράδοσης».
Ασβεστη μνήμη
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ, Γιάννης Μπουρσανίδης, επισήμανε: «Οι πολύμορφες πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, που με πολύ κόπο και μόχθο διοργανώνονται από τους ποντιακούς συλλόγους μας, συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση άσβεστης της μνήμης και διαμορφώνουν το χαρακτήρα των νέων μας με ιδανικά και αξίες».
Στο χαιρετισμό του, ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, Χρήστος Γαλανίδης, ανέφερε: «Ο ''γολγοθάς'' που έζησε η πρώτη γενιά των μεταναστών και η σταύρωσή της, με τις δυσκολίες προσαρμογής, οδήγησε στην Ανάσταση που ζούμε σήμερα. Το νέο πολιτισμό, καθοδηγούμενοι από τις παραδόσεις μας, τον χτίζουν τα παιδιά μας, με την παρουσία τους, τους χορούς τους, τη μουσική και τα τραγούδια τους».

Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011

Ομογενής από τις ΗΠΑ παγκόσμιος πρωταθλητής στο πόκερ

Poker chip with the WSOP logo.Image via Wikipedia

Κέρδισε... 2.712 παίκτες!

Με το χρυσό βραχιόλι του πρωταθλήματος και χρηματικό έπαθλο 650.000 δολαρίων ο 27χρονος Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, ομογενής από το Λονγκ Αϊλαντ της Νέα Υόρκης, ανακηρύχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο πόκερ και είναι ο πρώτος νικητής ελληνικής καταγωγής.

Η πολυπόθητη νίκη ήρθε πριν από λίγες ημέρες στο Las Vegas, όπου συμμετείχε στο παγκοσμίως γνωστό «World Series of Poker event No 48», κερδίζοντας 2.712 παίκτες!

Στην τελική τετράδα ο Πολυχρονόπουλος, που είναι αχτύπητος παίκτης στο Ίντερνετ, αναμετρήθηκε με τους κορυφαίους στο είδος Matt Stout, Alexander Queen και Yevgenity Timoshenko. Τηρώντας την υπόσχεση που είχε δώσει σε φίλους του, φορούσε στον τελικό ένα κασκόλ του Κυπριακού ποδοσφαιρικού σωματείου «ΑΠΟΕΛ».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
Enhanced by Zemanta

Οι Πόντιοι της Ο.Σ.Ε.Π.Ε γιόρτασαν τα 30 χρόνια προσφοράς τους

Σε ένα εορταστικό κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε από εκατοντάδες Ποντίους που ήρθαν από πολλές περιοχές της Γερμανίας γιορτάστηκαν στο Ντόρτμουντ, τα 30 χρόνια προσφοράς της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (Ο.Σ.Ε.Π.Ε.).

Νέοι και νέες από όλη τη Γερμανία προσήλθαν για να τιμήσουν την Ο.Σ.Ε.Π.Ε. και να πάρουν μέρος στο ποντιακό γλέντι. Παρών ήταν άνθρωποι των γραμμάτων, γνωστοί Έλληνες επιστήμονες της Διασποράς της Γερμανίας, Έλληνες πολιτικοί γερμανικών κομμάτων, Γερμανοί φιλέλληνες και πολλοί άλλοι.

Το τιμώμενο πρόσωπο και επίσημος καλεσμένος στην εορταστική εκδήλωση ήταν ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης ο οποίος βραβεύθηκε από την ΟΣΕΠΕ για το σπουδαίο έργο του και την προσφορά του στον Ποντιακό Ελληνισμό.

Η εορταστική βραδιά ξεκίνησε λίγο μετά τις 23.15 με τον συντονιστή της εκδήλωσης και υπεύθυνο Πολιτιστικού και Δημοσίων Σχέσεων της ΟΣΕΠΕ κ. Ηλία Μαυρίδη ο οποίος καλωσόρισε τον επίσημο καλεσμένο κ. Κώστα Φωτiάδη αλλά και όλους τους παρευρισκομένους.

Χαιρετισμό απηύθυναν στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ντόρτμουντ κ. Παυλίδης Γεώργιος, ο Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Μαρούδας, ο Πρόεδρος της Ο.Σ.Ε.Π.Ε. κ. Ιωάννης Μπουρσανίδης ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο της Ομοσπονδίας και ο εκπρόσωπος της Νεολαίας. Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης ο οποίος τόνισε την προσφορά της Ο.Σ.Ε.Π.Ε. όπως επίσης και την προσφορά των Ποντίων στον Ποντιακό Ελληνισμό αλλά και στη γερμανική κοινωνία. Ο κ. Φωτιάδης κάλεσε τους Ποντίους να επαγρυπνούν και να συνεχίσουν τον αγώνα με στόχο τη δικαίωση που δεν είναι άλλη από την αναγνώριση της Ιστορίας και της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ο κ. Φωτιάδης στηλίτευσε το «αθηνοκεντρικό» κράτος, όπως ο ίδιος χαρακτήρισε, το οποίο είναι δέσμιο στην «άμαξα της ελληνοτουρκικής φιλίας» και κάνει σοβαρά λάθη.

Αμέσως μετά το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Ο.Σ.Ε.Π.Ε. ο οποίος αναφέρθηκε στο πολύτιμο έργο του κ. Φωτιάδη ενώ στη συνέχεια η Ο.Σ.Ε.Π.Ε., δια μέσου του Προέδρου της, τίμησε με αναμνηστική πλακέτα τον κ. Φωτιάδη για το έργο του και την πολυσήμαντη προσφορά του στον Ποντiακό Ελληνισμό.

Ακολούθησε χορός και γλέντι που έφερε τη «σφραγίδα» των Ποντίων.
Θοδωρής Μακρίδης
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2011

O δημιουργός του Pilates ήταν... Έλληνας!

Γνωρίζατε ότι ο εμπνευστής της προχωρημένης μεθόδου γυμναστικής που πλέον επιλέγουν όλοι όσοι θέλουν να διατηρούνται σε φόρμα ανά τον πλανήτη, ήταν Έλληνας; Θα μπορούσατε να το φανταστείτε βέβαια, αν είστε οπαδοί της άποψης ότι όπου υπάρχει μία επιτυχία υπάρχει σίγουρα ένας Έλληνας κρυμμένος πίσω της.

Ο Τζόζεφ ή Ιωσήφ –κατά το ελληνικό- Πιλάτες, λοιπόν, γεννήθηκε το 1883 σε μία μικρή πόλη της Γερμανίας, όμως στις φλέβες του κυλούσε ελληνικό αίμα αφού ο πατέρας του ήταν βραβευμένος γυμναστής με ελληνική καταγωγή ενώ η μητέρα του εργαζόταν ως φυσιοπαθητικός. Το πραγματικό του όνομα ήταν Πιλάτου, όμως λόγω της μετανάστευσής του στη Γερμανία άλλαξε σε Πιλάτες. Κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον ίδιο τον Ιωσήφ καθώς τα παιδιά στο σχολείο συνειρμικά λόγω ονόματος τον φωνάζανε κοροϊδευτικά Πόντιο Πιλάτο.
Ο Ιωσήφ Πιλάτες ήταν ένα ασθενικό παιδί που υπέφερε από άσθμα, ραχίτιδα και συχνά από ρευματικό πυρετό, και αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στη βελτίωση της φυσικής αντοχής του. Για αυτό από πολύ μικρός άρχισε να γυμνάζεται με διάφορους τρόπους. Έκανε συχνά σκι, ξεκίνησε να ‘χτίζει’ το σώμα του με το body building, έμαθε να κάνει γιόγκα ενώ ξεκίνησε και τις πολεμικές τέχνες. Στην ηλικία των 14 ετών ήταν ήδη πολύ ‘δυνατός’ για να μπορεί να απαλλάσσεται πλέον από τις ασθένειες που τον ταλαιπωρούσαν. Κάπως έτσι άρχισε να αντιλαμβάνεται πως η κακή αναπνοή, η κακή στάση του σώματος ή ακόμα και ο κακός τρόπος ζωής, ήταν οι κύριες αιτίες του κακού για έναν οργανισμό. Έτσι βοηθήθηκε ώστε να επινοήσει μία σειρά ασκήσεων και τεχνικών ενώ δημιούργησε όργανα γυμναστικής ώστε να γυμνάζονται συγκεκριμένα σημεία του σώματος που μπορούσαν να βοηθήσουν τους μαθητές του. Όταν ο ίδιος μετακόμισε στην Αγγλία, άρχισε να κάνει διάφορες δουλειές για να ζήσει. Έβγαζε για παράδειγμα τα προς το ζην κάνοντας τον επαγγελματία πυγμάχο, αργότερα δούλεψε σε τσίρκο ενώ προσλήφθηκε και από την Αστυνομία ώστε να εκπαιδεύει τους Αστυνομικούς της Scotland Yard για αυτοάμυνα. Ο παγκόσμιος πόλεμος που θα ξεσπάσει, θα τον βρει μαζί με άλλους Γερμανούς πολίτες σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, όμως εκεί θα βρει πολύ χρόνο για να ολοκληρώσει ένα σύστημα φυσικής άσκησης που ονόμασε «Contrology». Μετά τον πόλεμο επέστρεψε στη Γερμανία και συνεργάστηκε με σημαντικούς ανθρώπους του χορού και της γυμναστικής όπως ήταν ο Ρούντολφ Λάμπαν. Όταν τότε δέχτηκε πίεση ώστε να εκπαιδεύσει τα μέλη του γερμανικού στρατού, έφυγε από την πατρίδα του, απογοητευμένος από τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο πλοίο για την Αμερική, συνάντησε τη σύζυγό του Κλάρα. Το ζευγάρι ίδρυσε ένα στούντιο στη Νέα Υόρκη και άρχισε να διδάσκει τους μαθητές του τη συγκεκριμένη μέθοδο που σήμερα όλοι γνωρίζουμε ως Pilates. Ο Πιλάτες έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83ετών στη Νέα Υόρκη, όμως, συνεχίζουν την παράδοσή του και την αυτοκρατορία που έχτισε τα δύο του παιδιά.
www.gossip-tv.gr

Κυριακή, 3 Ιουλίου 2011

Προσοχή στα φάρμακα από το διαδίκτυο

Προσοχή στα φάρμακα από το διαδίκτυο Ο ομογενής πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Αυστραλίας (Pharmacy Guild of Australia), Κώστας Σκλάβος, προειδοποίησε ότι φτηνά φάρμακα τα οποία κάποιοι προμηθεύτηκαν μέσα από το διαδίκτυο, περιείχαν απαγορευμένα συστατικά τα...
οποία ενδέχεται να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή, καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια.
Οι γιατροί προειδοποιούν πως πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη πρακτική και οι ασθενείς των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων που καταφεύγουν σ’ αυτήν, παίζουν ρωσική ρουλέτα με τη ζωή τους.
Μερικά από τα φάρμακα αυτά ελκύουν άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος ή έχουν πρόβλημα στύσης, υπάρχουν όμως και άλλα φάρμακα ψυχιατρικής αγωγής την αγορά των οποίων καταφεύγουν εκείνοι οι οποίοι δεν επιθυμούν να αποκαλύψουν ότι υποφέρουν από κάποια ψυχασθένεια.
Ο κ. Σκλάβος, αναφέρει ότι «το να αγοράζει κανείς φάρμακα από το διαδίκτυο είναι εντελώς διαφορετικό από το να αγοράζει ένα ζευγάρι παπούτσια. Παρ’ ότι ενδέχεται να εξοικονομήσει μέχρι και 80% από ορισμένα φάρμακα, αυτή η πρακτική είναι πολύ επικίνδυνη». Ενώ εν συνεχεία τονίζει πως πολλά από αυτά φαίνεται ότι παρασκευάζονται στην Αυστραλία, στην πραγματικότητα προέρχονται από το Μεξικό και τη Νότια Αμερική.

Αυστραλία: Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στην Αδελαϊδα

Flinders UniversityImage via WikipediaΤο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Flinders Νότιας Αυστραλίας ενισχύεται με τη δημιουργία Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, σύμφωνα με το "Νέο Κόσμο"

Τη δημιουργία του Κέντρου επιβεβαίωσαν ο πρωθυπουργός της Πολιτείας Μάϊκ Ραν και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία Αλέξης Χριστόπουλος, στις ομιλίες τους κατά την έναρξη των εργασιών του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελληνικής Έρευνας, την Πέμπτη το βράδυ, που οργανώνει το Τμήμα Ελληνικών του Πανεπιστημίου.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας, ο οποίος ανακοίνωσε χορηγία $600.000 από την κυβέρνησή του για την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου με την επωνυμία "ΛΟΓΟΣ".

"Η κυβέρνησή μου", είπε ο κ. Ραν, "θα διαθέσει $600.000 τα επόμενα τέσσερα χρόνια για την ίδρυση του Κέντρου, για τη χρηματοδότηση 35 υποτροφιών για την επιμόρφωση ισάριθμων ντόπιων δασκάλων της ελληνικής γλώσσας καθώς και για την ανάπτυξη διαδικτυακού προγράμματος διδασκαλίας ελληνικών, που θα ενισχύσει την εμβέλεια του Κέντρου".

"Η χορηγία της κυβέρνησης της Νότιας Αυστραλίας στοχεύει στη διατήρηση, καλλιέργεια και μεταβίβαση στις νέες γενιές των βασικών στοιχείων του ελληνικού πολιτισμού, ενός μοναδικού και αξιόλογου πολιτισμού που αποτελεί βασικό στοιχείο της ζωής πολλών ανθρώπων σε πολλές χώρες και γι' αυτό δεν επιτρέπεται να τον σφετερίζονται άλλοι.

Γι' αυτό ανησύχησα, όταν πληροφορήθηκα την τοποθέτηση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Έλληνα στρατηλάτη, στο κέντρο των Σκοπίων.

Είναι το τελευταίο δείγμα προκλητικού σφετερισμού του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να κλέβει την ιστορία άλλου", σχολίασε.

Τέλος, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, κάλεσε όλους "να προσφέρουν στήριξη και αλληλεγγύη στη χώρα".

Η Ελλάδα ανταποκρίνεται σε είδος. Ο πρέσβης της Ελλάδας, που εκπροσώπησε την υφυπουργό Παιδείας και δια Βίου Μάθησης της γενέτειρας κ. Φώφη Γεννηματά, η οποία λόγω των γεγονότων ακύρωσε την επίσκεψή της, ανακοίνωσε την τοποθέτηση στο Κέντρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης με πενταετή απόσπαση και μετεκπαίδευση, την προσεχή διετία, 30 αποφοίτων του Τμήματος Ελληνικών του Flinders στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Enhanced by Zemanta

Σάββατο, 2 Ιουλίου 2011

53.000 Έλληνες έκαναν αίτηση εργασίας στις ΗΠΑ!


Ξεσκονίζουν τα διαβατήρια χιλιάδες Έλληνες που ψάχνουν διέξοδο από την ανεργία που σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών θα φτάσει το 17%. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, 5.000 περισσότεροι Έλληνες έκαναν αίτηση για πράσινη κάρτα στις ΗΠΑ φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ ενώ στην Ελλάδα ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο της ακόμη μεγαλύτερης λιτότητας, 53.000 συμπατριώτες μας έψαχναν στην αλληλογραφία τους για το πολυπόθητο γράμμα από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, για να κυνηγήσουν το δικό τους αμερικάνικο όνειρο.
Η λίστα του αμερικανικού μεταναστευτικού προγράμματος αναρτάται ως τις 15 Ιουλίου το αργότερο, με τη συμμετοχή από την Ελλάδα να έχει φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ...


Πρόκειται για το θεσμοθετημένο από το Κονγκρέσο μέτρο της αμερικανικής κυβέρνησης, με το οποίο κάθε χρόνο δίνονται ύστερα από κλήρωση 50.000 άδειες μόνιμης διαμονής, από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2011

Μέσω Διαδικτύου οι αιτήσεις των ομογενών για τα ΑΕΙ

Μέσω διαδικτύου, για πρώτη φορά, οι αιτήσεις συμμετοχής στις εξετάσεις για τα ΑΕΙ των Ελλήνων του εξωτερικού. Ημερομηνίες και δικαιολογητικά. 
 
Για πρώτη φορά καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά -μέσω διαδικτύου- αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις και μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις τμημάτων και σχολών για το προσεχές ακαδημαϊκό έτος, από 4 μέχρι 15 Ιουλίου, οι Έλληνες του εξωτερικού που έχουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Συνάντηση Ελληνοαμερικανών με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

Joe Biden presidential campaign, 2008Image via Wikipedia
Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν είχαν χθες στην Ουάσιγκτον στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και ομογενείς χρηματοδότες του Δημοκρατικού κόμματος. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, το Κυπριακό και οι παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος για πολλά χρόνια διατηρεί στενούς δεσμούς με την ελληνοαμερικανική κοινότητα, θέλησε να συναντηθεί με τους ομογενείς ενόψει της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέθεσε στον κ. Μπάιντεν να είναι επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας για την ελληνοαμερικανική κοινότητα, για τις εκλογές του 2012.
Από την πλευρά των ομογενών φαίνεται ότι εκφράστηκε δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ομπάμα-Μπάιντεν δεν εκπλήρωσε τις προεκλογικές υποσχέσεις της, ιδιαίτερα για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί.
Στη συνάντηση-γεύμα συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εύποροι ομογενείς και χρηματοδότες πολιτικών προσώπων, ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος και τα στελέχη των κυπριακών φορέων: Φίλιπ Κρίστοφερ, Πήτερ Παπανικολάου, Νίκος Μούγιαρης και Έντι Ζεμενίδης.
Enhanced by Zemanta
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...