Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

"Στηρίζουμε την Ελλάδα" - Εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε Αυστραλία και ΗΠΑ

Δεκάδες χιλιάδες εξέφρασαν στη Μελβούρνη την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα.

 Τη μορφή εκδήλωσης αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό πήρε το διήμερο "Γλέντι" που έγινε στο κέντρο της Μελβούρνης στο πλαίσιο του μεγάλου Ελληνοαυστραλιανού φεστιβάλ "Αντίποδες" με το τεράστιο σύνθημα στην κεντρική σκηνή "We support Greece" (Στηρίζουμε την Ελλάδα).

Δεκάδες χιλιάδες ο κόσμος στην εκδήλωση, πολλοί από τους οποίους μάλιστα ΔΕΝ ήταν Έλληνες.

"Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στα αδέλφια μας στην Ελλάδα ότι είμαστε εδώ τους νοιαζόμαστε, πονάμε μαζί τους, τους στηρίζουμε και κάνουμε ότι μπορούμε για να τους συμπαρασταθούμε", τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης.

Ολοι, από την πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Τόνι 'Αμποτ, εξέφρασαν την συμπαράστασή τους προς την Ελλάδα αλλά και την πίστη τους πως πιστεύουν πως ο ελληνικός λαός θα βρει και τους τρόπους και την δύναμη να ξεπεράσει τις δυσκολίες του.

Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας  “πέταξε” απο τη χαρά του όταν άκουσε την εξαγγελία της πρωθυπουργού, Τζούλια Γκίλαρντ, που την υιοθέτησε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα επιδοτήσει με δύο εκατομμύρια δολάρια την ανέγερση του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο κέντρο της Μελβούρνης.

Όπως είπε η κα Γκίλαρντ τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την ανέγερση ενός ελληνικού "πύργου" 13 ορόφων, στο κέντρο της Μελβούρνης, που θα είναι πραγματικό κομψοτέχνημα και θα στεγάζει και Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού.

Η πρωθυπουργός σημείωσε ότι η προσφορά της παροικίας στην ανάπτυξη της Ελλάδας είναι ανεκτίμητη αλλά και η προσφορά της Ελλάδας στον δυτικό πολιτισμό.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, ο Παντελής Θαλασσινός έδωσε μία συναυλία που "καθήλωσε" τους δεκάδες χιλιάδες παρευρισκόμενους. Κύριος κορμός του ρεπερτορίου ήταν τα δικά του τραγούδια, αλλά και γνωστά κομμάτια του Χατζιδάκι, του Μαρκόπουλου, Γιάννη Νικολάου και άλλων συνθετών, που συγκίνησαν το κοινό.



Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στη Νέα Υόρκη

"Μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χώρα μου" τραγούδησε ο Βασίλης Λέκκας, μαζί με περίπου χίλια άτομα, σ' ένα αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη.

Ήταν μια συναυλία αφιερωμένη στο νομπελίστα ποιητή μας και σ' άλλους κορυφαίους που δόξασαν την ελληνική γλώσσα και μουσική, αλλά ήταν και διαμαρτυρία για το άδικο, με την Ελλάδα να ξαναγίνεται σύμβολο πνευματικού και ηθικού αγώνα και το "'Αξιον Εστί" να στέκεται διαχρονικά ενάντια στο ξεπεσμό.

"Είναι φυσικό, σε εποχές πολύ δύσκολες, όπως αυτή που περνάμε τώρα, να καταφεύγουμε σε έργα τόσο μεγάλα και τόσο Ελληνικά, όσο το "'Αξιον Εστί" του Οδυσσέα Ελύτη" ανέφερε σε γραπτό χαιρετισμό του ο Μίκης Θεοδωράκης, προσθέτοντας: "Είναι περιττό να πω πόσο σημαντική υπήρξε πάντα η βοήθεια της Ομογένειας σε κάθε κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το ίδιο θα συμβεί και αυτή τη φορά".

Την αξιόλογη αυτή εκδήλωση διοργάνωσε το πρωί της Κυριακής (ώρα Ελλάδας), στο αμφιθέατρο της "Σχολής Τεχνών Φρανκ Σινάτρα", στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού.

Εμφανής ήταν η συγκίνηση των θεατών όταν ο Βασίλης Λέκκας τραγούδησε την "Όμορφη και παράξενη πατρίδα", σε μουσική του Δημήτρη Λάγιου.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...