Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013

Ελληνας το αφεντικό των Disneyland!


Από οδηγός λεωφορείου... πρόεδρος της Walt Disney World Resort. Ο επιχειρηματίας από τη Φλόριντα, Ελληνας ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων Γιώργος Καλογρίδης, μετά από σαράντα δύο χρόνια πετυχημένης επαγγελματικής σταδιοδρομίας στα μεγαλύτερα θεματικά πάρκα και ξενοδοχεία της Walt Disney, προήχθη επάξια σε τιμονιέρη του πιο διάσημου ομίλου παγκοσμίως.  

Ευσυνειδησία, κοινωνική τόλμη, ομαδικό πνεύμα, διορατικότητα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της ηγετικής προσωπικότητας του 59χρονου Γιώργου Καλογρίδη, του πέμπτου κατά σειρά -και του πρώτου ανοιχτά δηλωμένου γκέι- προέδρου της κολοσσιαίας επιχείρησης που έχει κατακτήσει τις καρδιές των τουριστών όλου του πλανήτη. Μια προσωπικότητα που ξέρει να μάχεται και να παλεύει, ακόμα και αν πρέπει να υπερασπιστεί δημόσια τις ομοφυλοφιλικές του επιλογές και τη δωδεκαετή σχέση του με τον Αντι Χάρντι. Ενας εξαιρετικός επαγγελματίας που σήμερα χαρακτηρίζεται «ο πιο ισχυρός γκέι άνδρας του πλανήτη». Μάλιστα, δεν δίστασε από τη διευθυντική θέση που κατείχε στο πέντε αστέρων «Grand Resort & Spa Floridian» της Disney στα τέλη της δεκαετίας του 80’ να σκουπίσει μαζί με τους υπαλλήλους του με πετσέτες υγρό γκαζόν, προκειμένου να ικανοποιήσει τα παράξενα γούστα της πελάτισσάς του που... το ήθελε ακόμα πιο στεγνό.


Η Κάλυμνος

Το μαγευτικό ταξίδι του Γιώργου Καλογρίδη, με καταγωγή από τα Δωδεκάνησα (για την ακρίβεια από την πανέμορφη Κάλυμνο) στον κόσμο της Walt Disney ξεκινάει το 1971. Ο 17χρονος τότε Γιώργος αναζητούσε απεγνωσμένα εργασία, αφού με τα χρήματα που θα εξασφάλιζε θα μπορούσε να ξεκινήσει τις σπουδές του στο τμήμα Κοινωνιολογίας του University of Central Florida. Την περίοδο εκείνη (για την ακρίβεια, την 1η Οκτωβρίου του 1971) η Walt Disney θα ανακοινώσει τα εγκαίνια του resort της στη Φλόριντα, με αποτέλεσμα μερικούς μήνες νωρίτερα να αναζητήσει 6.000 υπαλλήλους που θα αναλάμβαναν τα απαιτητικά πόστα ενός ξενοδοχείου, οι εργασίες του οποίου κράτησαν επτά χρόνια.

«Εκανε πολλή ζέστη εκείνη την ημέρα, θυμάμαι» εκμυστηρεύεται ο Γιώργος Καλογρίδης και προσθέτει: «Καθόμουν υπομονετικά σε μια ατελείωτη ουρά μέχρι να έρθει η σειρά μου να υπογράψω την αίτηση που χρειαζόταν. Μιλούσα με τα άτομα που κάθονταν μπροστά μου και πίσω μου και, ειλικρινά, τα έχασα όταν πληροφορήθηκα ότι και οι δύο είχαν απολυθεί από το... Ακρωτήριο Κανάβεραλ όπου εργάζονταν για το πρόγραμμα “Απόλλων”, το οποίο μόλις είχε ολοκληρωθεί. Η πρώτη σκέψη που μου ήρθε ήταν ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν καταφέρει να στείλουν άνθρωπο στο φεγγάρι και εγώ με ένα απλό απολυτήριο λυκείου βρισκόμουν στην ίδια μοίρα με εκείνους».

Λίγες μέρες αργότερα ο Γιώργος Καλογρίδης θα δεχτεί το πολυπόθητο τηλεφώνημα από την επιχείρηση, που τον καλούσε να εργαστεί στο ξενοδοχειακό της συγκρότημα ως οδηγός λεωφορείου. Χωρίς δεύτερη σκέψη θα δεχτεί και θα καταφέρει όχι μόνο να ολοκληρώσει τις σπουδές του, αλλά και να διακριθεί επαγγελματικά σε όποιο πόστο κλήθηκε να αναλάβει.

Η ανέλιξη

Από οδηγός λεωφορείου ο νεαρός φοιτητής θα πάρει την απόφαση να ασχοληθεί με την εξυπηρέτηση των πελατών του ξενοδοχείου. Θα αναζητήσει έτσι θέση σερβιτόρου σε ένα από τα χλιδάτα εστιατόρια του σύγχρονου resort και θα καταφέρει να κάνει το όνομά του γρήγορα γνωστό στα διευθυντικά γραφεία, που θα ξεκινήσουν να του αναθέτουν συνεχώς όλο πιο σημαντικές εργασίες. Ετσι, λίγα χρόνια αργότερα το πείσμα του για διάκριση και επαγγελματική καταξίωση θα τον οδηγήσει στη διευθυντική θέση του «Grand Resort & Spa Floridian» της Disney.

Οσοι θα τον γνωρίσουν ως διευθυντή θα έχουν να πουν μόνο τα καλύτερα για εκείνον. Εργατικός όσο κανένας άλλος. Λέγεται μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν του άρεσε να κλείνεται μέσα στο γραφείο του υποδυόμενος τον ρόλο του αυστηρού διευθυντή, αλλά προτιμούσε να βρίσκεται συνεχώς στους χώρους του ξενοδοχείου και να παρακολουθεί τα πάντα, αφού το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να λειτουργούν όλα ρολόι.

Μετά το διάσημο «Resort & Spa» της Φλόριντα, ο Γιώργος Καλογρίδης θα αναλάβει να φέρει εις πέρας μια νέα δουλειά, καθώς η Walt Disney Company θα τον χρήσει αντιπρόεδρο του θεματικού πάρκου Epcot το 1999, του νέου αξιοθέατου -για εκείνη την εποχή- της Disney που μοιάζει με γιγαντιαία μπάλα. Οι εργασίες που θα προσφέρει θα στεφθούν με απόλυτη επιτυχία και έναν χρόνο αργότερα θα συμβεί κάτι που ούτε και ο ίδιος ίσως να περίμενε, καθώς θα κληθεί να αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου όλων των Disneyland resort.

Ετσι από το 2000 έως και το 2002 θα βρεθεί να εργάζεται στα κεντρικά κτίρια του ομίλου στην Καλιφόρνια και για την ακρίβεια στην πόλη Anaheim. Από εκεί δεν είναι λίγοι οι υπάλληλοι που τον θυμούνται μέχρι σήμερα να σκουπίζει, να αδειάζει κάδους σκουπιδιών, αλλά και να ξεχωρίζει τα ανακυκλώσιμα. Αλλωστε, όπως λέει, το μόνο που τον απασχολεί από την πρώτη κιόλας μέρα της επαγγελματικής του θητείας στη Walt Disney είναι μόνο η λεπτομέρεια και η ικανοποίηση και του τελευταίου πελάτη.


Στο Παρίσι

Το 2006 ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας θα βρεθεί στο Παρίσι ως γενικός διευθυντής του πιο διάσημου θεματικού πάρκου της Ευρώπης, όπου θα παραμείνει μέχρι και το 2009. «Ημουν πολύ χαρούμενος που βρέθηκα κι έζησα για κάποια χρόνια στο Παρίσι και στην Ευρώπη. Βέβαια, τις σχέσεις με το Anaheim και με τους ανθρώπους της εταιρείας μας εκεί δεν τις διέκοψα ποτέ, γι’ αυτό κι ήμουν έτοιμος για κάθε ευκαιρία επιστροφής που θα μου δινόταν» έχει δηλώσει ο Γιώργος Καλογρίδης, ο οποίος επέστρεψε στην Καλιφόρνια το 2009, στη θέση μάλιστα του προέδρου των Disneyland Resort.

«Η πρόταση μου έγινε τηλεφωνικά. Ηταν μια έκπληξη για μένα, γι’ αυτό και ήθελα να ήμουν σίγουρος ότι άκουσα σωστά. Αν μου το ζητούσαν έναν χρόνο νωρίτερα, δεν θα ήξερα πραγματικά τι να απαντήσω. Δεν ήθελα να χάσω την ευκαιρία». Στη θέση του προέδρου όλων των Disneyland Resort ο Γιώργος Καλογρίδης παρέμεινε μέχρι και πριν από λίγες ημέρες, οπότε του ανακοινώθηκε πως από εδώ και στο εξής θα είναι το «big boss», ο νέος πρόεδρος της Walt Disney World Resort, λόγω της συνταξιοδότησης του Μεγκ Κρόφτον.


Επικεφαλής 66.000 υπαλλήλων και 24 ξενοδοχείων

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι τώρα πια δεν θα έχει μόνο την ευθύνη των ξενοδοχειακών μονάδων του ομίλου, αλλά και των θεματικών του πάρκων, που κάθε χρόνο γίνονται πόλος έλξης εκατομμυρίων επισκεπτών. O 59χρονος Γιώργος Καλογρίδης από την 1η Φεβρουαρίου είναι επικεφαλής 66.000 υπαλλήλων που εργάζονται κάτω από την ομπρέλα του ομίλου Walt Disney, ενώ έχει την ευθύνη και για τα τέσσερα θεματικά πάρκα που διαθέτει η επιχείρηση, καθώς και για τα είκοσι τέσσερα ξενοδοχεία της. Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει στο μέλλον είναι τεράστιες, κάτι που το γνωρίζει καλά, αφού η Disney ετοιμάζεται να ανοίξει νέο θεματικό πάρκο αξίας 1 δισ. δολαρίων στο Ορλάντο, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και το σχέδιο επέκτασης της Fantasyland, αξίας περίπου 500 εκατ. δολαρίων. Οι ειδικοί της αγοράς θεωρούν πώς ο νέος πρόεδρος θα καταφέρει να οδηγήσει το ιστορικό όνομα της επιχείρησης ακόμα πιο ψηλά, αφού είναι παθιασμένος, έχει μοντέρνες ιδέες, ενώ γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα να αξιοποιεί όσο καλύτερα μπορεί τις δυνατότητες της ομάδας που έχει και συνεργάζεται κάθε φορά.


Η λατρεία για Μέρι Πόπινς και Γαϊδαράκο!

Ο Γιώργος Καλογρίδης, ο οποίος λατρεύει την ταινία της Walt Disney «Mary Poppins», τώρα πια ζει μόνιμα στο Νιούπορτ της Καλιφόρνιας μαζί με τον εδώ και δώδεκα χρόνια σύντροφό του Αντι. Το ζευγάρι πρόκειται μάλιστα σύντομα να μετακομίσει, αφού απέκτησε ένα δικό του σπίτι στο Ορλάντο της Καλιφόρνιας και ένα στο θεματικό πάρκο της Disney World, το Golden Oak. Το σπίτι είναι σε σχέδιο της Disney, ενώ από τους εσωτερικούς του χώρους δεν θα λείπουν σίγουρα οι αγαπημένοι ήρωες του Γιώργου Καλογρίδη, με έναν από αυτούς να είναι ο Εeyore (Γαϊδαράκος) από τον «Winnie The Pooh».

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ/espresso

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...