Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Παραδοσιακά Ελληνικά Χριστούγεννα στον Καναδά

Η κορυφαία στιγμή της Χριστιανοσύνης γιορτάσθηκε με λαμπρότητα, από την ομογένεια στον Καναδά, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες εξ αιτίας των θυελλωδών ανέμων και των έντονων χιονοπτώσεων,σε περιοχές του Οντάριο, όπου ο ηλεκτρισμός δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί .


Σε ορισμένες εκκλησίες του Μόντρεαλ και του Τορόντο τελέσθηκε την παραμονή, νυχτερινή Χριστουγεννιάτικη λειτουργία, κατά το πατροπαράδοτο ορθόδοξο έθιμο. Σε άλλες πάλι ενορίες, η χριστουγεννιάτικη λειτουργία έγινε ανήμερα της Γέννησης έλκοντας τους Ορθοδόξους ΄Ελληνες. 


Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καναδά,Σωτήριος, στη χριστουγεννιάτικη εγκύκλιό του αναφέρεται στο βαθύτερο μήνυμα της Γέννησης του Σωτήρος: «Όλοι μας ζητούμε την ειρήνη, την ευτυχία, την ευδαιμονία, αλλά δεν την βρίσκουμε, γιατί πήραμε λάθος δρόμο. Ο δρόμος της ευτυχίας, της ειρήνης, της ευδαιμονίας είναι ένας και μοναδικός. Ο δρόμος του Χριστού. Ο ίδιος σαν Θεός μας είπε «Εγώ είμαι η αλήθεια και η οδός και η ζωή». Ήταν, είναι και θα είναι πάντα και αλήθεια και οδός και ζωή.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα οι Έλληνες ομογενείς, συγκεντρώθηκαν στα σπίτια γιορτάζοντας την μεγαλη στιγμή της Χριστιανοσύνης με τον ελληνικό τρόπο.

Οι Βορειοελλαδίτες έψησαν γουρουνόπουλο στο φούρνο,ενώ οι Πελοπονήσιοι και οι νησιώτες σέρβιραν γαλοπούλα και ζεστή σούπα αυγολέμονο. Πάντως, τα ζαχαροπλαστεία και οι φούρνοι στην ελληνική γειτονιά του Παρκ Εξτένσιον κατακλύσθηκαν από πολύ κόσμο, που αγόραζε μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες όλη την εβδομάδα.

Η Ελληνική παράδοση βρισκόταν για μια ακόμη χρονιά στο απόγειό της.Η Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ παρέθεσε Χριστουγεννιάτικο γεύμα για τους άπορους και τους μοναχικούς της τρίτης ηλικίας, δίνοντας στην ημέρα με το πνεύμα της αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...