Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Κωνσταντινούπολη : Νέος Άρχων Χαρτοφύλαξ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

«Άρχοντα Χαρτοφύλακα της μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας», ανακήρυξε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον κ. Παντελή Βινγκα, πρόεδρο της κοινότητας του Νεοχωρίου και εκπρόσωπο των μειονοτικών ιδρυμάτων στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίωνν στην Άγκυρα.
Σε ειδική τελετή χειροθεσίας που έγινε μετά την λειτουργία του Ευαγγελισμού στον ομώνυμο ναό του Βαφεοχωρίου στον Βόσπορο, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέδωσε τα εμβλήματα και τα σχετικά πιτάκια, στον νέο «άρχοντα», και τόνισε το ηγετικό του ρόλο στην αναγέννηση της ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη.
Στη τελετή παρέστησαν , πλήθος ομογενών αλλά και παλαιότεροι άρχοντες της Μεγάλης Εκκλησίας με επικεφαλής τον Ευάγγελο Χρόνη.
Απευθυνόμενος στην κοινότητα του ιστορικού Βαφεοχωρίου -τόπου καταγωγής του Πατριάρχου Ιωακείμ του Γ΄-, ο πατριάρχης Βαρθολομαίος μίλησε για την «πολιτιστική» δραστηριότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου δραστηριότητα ξεχωριστή από την Εκκλησιαστική του αποστολή. Υπογράμμισε άλλωστε ότι η δραστηριότητα αυτή, έχει αδικηθεί από μεγάλους ιστορικούς όπως ο Κωνσταντίνος Παπαρηγόπουλος, που επέκριναν το Πατριαρχείο γιατί δεν «εξελλήνισε»τους πληθυσμούς της αυτοκρατορίας που εκχριστιάνιζε.
«Εμείς αντίθετα είμαστε υπερήφανοι για την ευαισθησία του Πατριαρχείου απέναντι στο ίδιο προσωπείο και την προσωπικότητα του κάθε λαού», είπε ο Πατριάρχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...