Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

H Παγκρητική Ένωση Αμερικής για τα 100χρονα από την ένωση της Ελλάδας με την Κρήτη

Στιγμιότυπο από την ομιλία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία ήταν αφιερωμένη στον εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο ΦΩΤΟ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ

- Το "Βενιζέλειο Βραβείο" στη Ντόρα Μπακογιάννη


"Η Ελλάδα μας θα ανασηκωθεί όρθια και θα είναι πιο δυνατή από πριν" είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, παραλαμβάνοντας το «Βενιζέλειο Βραβείο» από την Παγκρητική Ένωση Αμερικής. Αναφερόμενη στον Βενιζέλο επισήμανε ότι "ήταν ένα ηγέτης με όραμα, διορατικότητα και ρεαλισμό.
Η απονομή του βραβείου έγινε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας), κατά τη διάρκεια πανηγυρικής εκδήλωσης στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, μέσα στα πλαίσια των εορτασμών για τα 100χρονα από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.


Από αριστερά διακρίνονται οι Κώστας Τραβαγιάκης, Γιάννης Σαργέτης, Μανώλης Βεληβασάκης, Ντόρα Μπακογιάννη και Μάρκος Κουναλάκης. ΦΩΤΟ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκε με το «Καζαντζάκειο Βραβείο» ο γνωστός Ελλληνοαμερικανός συγγραφέας, Χάρι Μαρκ Πετράκης, ο οποίος αναφέρθηκε με περηφάνια στην καταγωγή του και στη σχέση των Αμερικανογεννημένων Κρητών με τον τόπο καταγωγής τους, όπως η δική του περίπτωση.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που προηγήθηκε της εκδήλωσης, και απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το τι συμβολίζει σήμερα, στην εποχή της κρίσης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ως παραλήπτρια του «Βενιζέλειου Βραβείου» η κ. Μπακογιάννη τόνισε: "έχει πάρα πολύ δυνατό συμβολισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι γενικότερα είναι αναγνωρισμένος εθνάρχης. Θα πω αυτό που είπε κάποτε ο Γλαύκος Κληρίδης, τον οποίο χάσαμε πρόσφατα, για τον Ελευθέριο Βενιζέλο: «Εμείς οι Κύπριοι αγωνιστήκαμε, προσπαθήσαμε και εμείς, αλλά υπήρχε μια διαφορά με την Κρήτη. Εμείς δεν είχαμε ένα Ελευθέριο Βενιζέλο εκείνη την εποχή»".

Ο πρόεδρος της Παγκρητικής Ενωης Γιάννης Σαργέτης ενώ απονέμει το Βενιζέλειο Βραβείο στην Ντόρα Μπακογιάννη. ΦΩΤΟ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Η κ. Μπακογιάννη είπε επίσης ότι "ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε όραμα, αλλά είχε και ρεαλισμό. Απεχθανόταν τον λαϊκισμό και πήγε πάρα πολλές φορές κόντρα στο ρεύμα για να προστατέψει το μέγιστο αγαθό. Και, ίσως, αυτό ήταν και το πιο δυνατό χαρακτηριστικό του. Να σας θυμίσω ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτικός, τουλάχιστον δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα της δικιάς μου γενιάς, ο οποίος θα είχε αγωνιστεί όλη του τη ζωή για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και όταν ήρθαν οι βουλευτές οι Κρήτες να του ζητήσουν την Ένωση, τότε τους έδειξε την πόρτα, διότι δεν ήταν η ώρα ακόμα. Η ώρα ήρθε δυο χρόνια μετά. Αυτό μόνο ένας Ελευθέριος Βενιζέλος μπορούσε να το κάνει. Και αν κάτι πρέπει να μάθουμε σήμερα είναι ότι οποτεδήποτε δημαγωγήσαμε, οποτεδήποτε λαϊκίσαμε, το εθνικό κόστος ήταν πάρα πολύ μεγάλο".

Από αριστερά διακρίνονται οι Χάρη Μαρκ Πετράκης, Μανώλης Βεληβασάκης, Αντι Μανάτος, Κώστας Τραβαγιάκης και Τζον Σαργέτης. ΦΩΤΟ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Απαντώντας σε ερώτηση για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι "είναι πάρα πολύ δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα. Τα καλύτερά μας μυαλά μεταναστεύουν. Το ερώτημα είναι πως μπορούμε να βγούμε απ' αυτή την κρίση; Και απ' αυτή την κρίση βγαίνουμε αυτή την στιγμή. Ο ελληνικός λαός δεν το έχει νιώσει και ούτε μπορεί ακόμη να το νιώσει. Θα αργήσει, δυστυχώς, να το καταλάβει στην τσέπη του, στην οικογένειά του, στη ζωή του. Πάντως, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή. Δεν είναι καλά ακόμα, απέχουμε από το να είναι καλά, αλλά νομίζω ότι έχουμε φθάσει πλέον στον πάτο του βαρελιού και απ' εδώ και πέρα αρχίζει η άνοδος για να εξέλθουμε από την κρίση. Θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια και δουλειά, λιγότερα λάθη και συνεχή επικοινωνία του συνόλου του πολιτικού συστήματος. Εγώ ανήκω σ' αυτούς που πιστεύω ότι στις ώρες της κρίσης, όσο πιο πολύ ενωμένοι είμαστε, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε απ ' αυτή την κρίση. Οι Έλληνες μπορούμε και τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να βρουν ένα τρόπο επικοινωνίας μεταξύ τους καλύτερο απ' αυτόν που έχουν σήμερα".

Στιγμιότυπο από την παράσταση των χορευτικών συγκροτημάτων. ΦΩΤΟ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Στη συνέχεια, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε: "ναι, περνάμε δύσκολες ώρες στην πατρίδα. Ναι, θα χρειαστεί πολλή δουλειά, πολύ μεγάλη προσπάθεια και πολύ μεγάλος αγώνας. Αλλά, αν έχουμε μάθει κάτι από τους αγώνες που έχουν κάνει οι πρόγονοί μας είναι να μην το βάζουμε κάτω. Θα δώσουμε λοιπόν και αυτό τον αγώνα και σας υπόσχομαι ότι η Ελλάδα μας θα ανασηκωθεί όρθια και θα είναι πιο δυνατή από πριν".

Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, διατύπωσε την άποψη ότι "οι περισσότεροι είναι απογοητευμένοι και οργισμένοι με αυτά που συμβαίνουν. Ναι, είχαμε πολλές ατυχίες, κάναμε πολλά λάθη, είναι βέβαιο ότι αργήσαμε πάρα πολύ σε πολλές αποφάσεις, είναι βέβαιο ότι πληρώνουμε το δικό μας κόστος, του πολιτικού λαϊκισμού, αλλά δεν θα το βάλουμε κάτω. Και δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω. Και αν δικιά μου γενιά έχει μια υποχρέωση, είναι ως γέφυρα προς την καινούρια γενιά να της διδάξει και να της δώσει τη δύναμη να τα κάνει καλύτερα απ' ότι τα κάναμε εμείς".

Ο παραλήπτης του «Καζαντζάκειου Βραβείου» συγγραφέας Μαρκ Πετράκης μίλησε για την πρώτη του επίσκεψη στην Κρήτη απ' όπου κατάγονταν οι γονείς του, για το τι του δίνει σε καθημερινό επίπεδο ο Ελληνισμός. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μίλησε για τον "γίγαντα της παγκόσμιας λογοτεχνίας", τον Νίκο Καζαντζάκη.

Ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος αναφέρθηκε με επαινετικά λόγια στο έργο των ομογενών Κρητών, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι εκδηλώσεις διοργανώνονται στην Αμερική για την 100χρονη επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα και ότι "οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται με τόση εγκαρδιότητα, αλήθεια και με τόσο αγάπη για το νησί μας. Πιστεύω ότι όλα αυτά αποτελούν ένδειξη εκτίμησης στη θυσία όλων αυτών που θυσιάστηκαν για να γευόμαστε εμείς σήμερα το δώρο της ελευθερίας. Επίσης, στέλνεται και το μήνυμα ότι όπως οι προγονοί μας, έτσι και εμείς, μπορούμε να αντέχουμε και να παλεύουμε ανεξάρτητα από τα πόσα προβλήματα παρουσιάζονται στη ζωή μας".

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, δήλωσε ότι "αισθανόμαστε το βάρος της ευθύνης και έχουμε υποχρέωση απέναντι στη νέα γενιά ότι πρέπει να παραδώσουμε την Κρήτη καλύτερη, με μια άλλη ανάπτυξη, με πρόοδο, μη ξεχνώντας όμως την ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοσή μας". Ο δήμαρχος Σητείας Θεόδωρος Πατεράκης τόνισε ότι ένα "Έθνος δεν μπορεί να έχει μέλλον, αν δεν παραδειγματίζεται από το παρελθόν".

Κατά τη συνέντευξη Τύπου έκαναν σύντομες τοποθετήσεις για τη σημασία του εορτασμού των 100χρονων από την Ενσωμάτωση της Κρήτης στην Ελλάδα, καθώς και για την απονομή των βραβείων σε δυο σημαντικές προσωπικότητες, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Ηλιόπουλος, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας, Νίκος Παπακωνσταντίνου και στελέχη της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς ο εκτελεστικός διευθυντής του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης στη Νέα Υόρκη , πρέσβης Λουκάς Τσίλας, πολιτειακοί βουλευτές των ΗΠΑ και στελέχη της Παγκρητικης Ένωσης, Την κα. Μπακογιάννη παρουσίασε ο Μάρκος Κουναλάκης και τον κ. Πετράκη ο Αντρέας Μανάτος.

Τέλος, το πρόγραμμα περιλάμβανε απαγγελίες, χορούς και τραγούδια της Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...