Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Απεβίωσε ο Δρ. Νικόλαος Κλαδόπουλος, πρώην στέλεχος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής


Σε ηλικία 87 ετών απεβίωσε στη Νέα Υόρκη ο πρώην διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Δρ. Νικόλαος Κλαδόπουλος. Ο εκλιπών διετέλεσε διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής για 10 χρόνια, από το 1989 έως τις 29 Οκτωβρίου 1999. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του συνεργάστηκε με τους εκάστοτε αρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού της Ελλάδας.



Υπηρέτησε την Εκκλησία της Αμερικής για 38 χρόνια. Πριν αναλάβει τη Διεύθυνση του Γραφείου Παιδείας, είχε εργαστεί ως επικεφαλής του Ληξιαρχικού Γραφείου, Γραμματέας του Πνευματικού Δικαστηρίου και εκπαιδευτικός στο ελληνικό σχολείο του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας, από το 1964-1979.


Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαλκηδόνα της Κωνσταντινουπόλης, όπου είχε συμπληρώσει τις γυμνασιακές του σπουδές. Αποφοίτησε αριστούχος από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης το 1953. Κατόπιν, συνέχισε τις σπουδές του στην Αγγλία, μελετώντας τον τρόπο ζωής των Κληρικών και τη διοργάνωση των κοινοτήτων της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Το 1955 επέστρεψε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο επί Πατριαρχείας Αθηναγόρα Α΄ και διορίστηκε Γραμματέας Πνευματικής Διακονίας, αναλαμβάνοντας την εποπτεία των Κατηχητικών Σχολείων των Κοινοτήτων της Κωνσταντινούπολης. Το 1956 διορίστηκε διευθυντής του Πατριαρχικού Τυπογραφείου και εκδότης του εβδομαδιαίου περιοδικού «Απόστολος Ανδρέας».

Στις ΗΠΑ βρισκόταν από το 1961, μετά από πρόσκληση του τότε Αρχιεπισκόπου Β. και Ν. Αμερικής Ιακώβου για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Union Theological Seminary και στο New York Theological Seminary. Υπηρέτησε για μικρό χρονικό διάστημα στο Γραφείο του Αρχιεπισκόπου και το 1964 διορίστηκε Γραμματέας του Πνευματικού Δικαστηρίου. Παράλληλα, θήτευσε ως μέλος και Γραμματέας του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου. Το 1974 διορίστηκε Διευθυντής του Ληξιαρχείου της Αρχιεπισκοπής, όπου και υπηρέτησε μέχρι το 1989.

Το 1981 έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με βάση τη διατριβή του με θέμα: «Η γνώσις του Θεού κατά Διονύσιον τον Αρεοπαγίτην». Το 1989 διορίστηκε Διευθυντής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Β. Και Ν. Αμερικής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος θα προϊσταται της εξοδίου ακολουθίας που θα γίνει την Παρασκευή στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας Νέας Υόρκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...