Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Σε απόγνωση εκατοντάδες ομογενείς πλημμυροπαθείς στην Αυστραλία

Τις χειρότερες πλημμύρες από το 1893 αντιμετωπίζει το Μπρισμπέιν, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας όπου ζουν και πολλές χιλιάδες ομογενείς.

Μεταξύ των χιλιάδων κατοίκων που κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, είναι και αρκετοί ομογενείς.

Η περιοχή West End που βρίσκεται κοντά στις όχθες του ποταμού Μπρίσμπαν, που έχει υπερχειλίσει, έχει αρχίσει να πλημμυρίζει.

Πρόκειται για μια περιοχή όπου μένει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός Ελλήνων και ήδη το Κέντρο της Ελληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας του Μπρισμπέιν προσφέρει κατάλυμα στους πλημμυροπαθείς ομογενείς της πόλης.

Η διευθύντρια του Κέντρου, κ. 'Αντζελα Αντρώνη κάνει λόγο για «εφιαλτική κατάσταση» και υπογραμμίζει πως όλα δείχνουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Έτσι μετά τους ομογενείς που έχασαν τις περιουσίες τους στις καταστροφικές πλημμύρες της περασμένης εβδομάδας που έπληξαν το Κουίνσλαντ, στους πλημμυροπαθείς προστέθηκαν και πολλοί Έλληνες του Μπρισμπέϊν.

Μόνο χθες, εξαιτίας ισχυρής καταιγίδας που πλημμύρισε τους δρόμους της Τουγούμπα, δυτικά του Μπρισμπέιν, παρασύρθηκαν πεζοί και αυτοκίνητα και έχασαν την ζωή τους εννέα άτομα ενώ αγνοούνται άλλα 72. Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί ομογενής, μεταξύ των νεκρών και των αγνοουμένων.

«Η κατάσταση θα επιδεινωθεί και θα πρέπει να αναμένουμε και άλλες μαύρες μέρες στο Κουίνσλαντ» είπε η Αυστραλή πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πόλη Σεντ Τζόρτζ που πλημμύρισε την περασμένη εβδομάδα και όπου η στάθμη των υδάτων αναμένεται να ξεπεράσει στα επόμενα 24ωρα τα 13 μέτρα!

Πάντως την αποκορύφωση της χθεσινής μέρας τρόμου και χάους για την πολιτεία του Κουίνσλαντ αποτέλεσε το υδάτινο τείχος ύψους 7 μέτρων το οποίο υψώθηκε χωρίς προειδοποίηση και κυριολεκτικά έπνιξε την Τουγούμπα, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, παρασύροντας στο διάβα του αυτοκίνητα και σπίτια.

Πέντε χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, καθώς τα ορμητικά νερά άφησαν την πληγείσα περιοχή κατεστραμμένη σαν από τσουνάμι, ενώ οι αρχές προειδοποιούν για το νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, το οποίο αναμένεται να πλήξει το Μπρισμπέιν.

Σε πολλές περιοχές έχουν στηθεί κέντρα ανακούφισης πλημμυροπαθών, ενώ με εβδομαδιαίο επίδομα ενισχύονται οι πλημμυροπαθείς, γεγονός το οποίο θα επιβαρύνει με δεκάδες εκατομμύρια τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με την Πολιτειακή Πρωθυπουργό.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...