Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Ο Δρ. Γεώργιος Καναράκης για την “Δυναμική της Ελληνικής Διασποράς στην Παγκοσμοιοποιημένη Κοινωνία”


Στο Ράδιο Σύμπαν στην εκπομπή του Δημήτρη Συμεωνίδη ΒΙΒΛΙΟ- ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ είναι καλεσμένος ο Δρ. Γεώργιος Καναράκης, Καθηγητής στην σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Ανθρωπιστικών σπουδών  του Πανεπιστημίου Charles Sturt στο Bathurst της Πολιτείας Νέας Νοτίου Ουαλίας της Αυστραλίας

Την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011 ώρα Ελλάδος 11.00 το πρωί και ώρα Αυστραλίας 8.00μμ θα μιλήσει στο Ράδιο Σύμπαν και το θέμα του θα είναι “Η Δυναμική της Ελληνικής Διασποράς στην Παγκοσμοιοποιημένη Κοινωνία”

Η συνέντευξη θα γίνει στην Ελληνική γλώσσα http://www.radiosymban.com.au  Μπορείτε να ακούσετε το πρόγραμμα από το διαδίκτυο στην παραπάνω διεύθυνση καθώς και από άλλες συχνότητες στην Αυστραλία

Ο Γιώργος Καναράκης από τον Πειραιά είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Charles Sturt της Αυστραλίας. Σπούδασε ελληνική και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, διδακτική της Αγγλικής ως ξένης γλώσσας με το Βρετανικό Συμβούλιο στο Λονδίνο (1964), καθώς επίσης, με υποτροφία Fulbright, αγγλική γλώσσα και αμερικανική λογοτεχνία στο Institute of International Education του Πανεπιστημίου Michigan State των ΗΠΑ (1967) και εφαρμοσμένη γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο Indiana των ΗΠΑ, απ’ όπου έλαβε και δίπλωμα Master of Arts (1968). Το 1974 ανακηρύχθηκε αριστούχος διδάκτορας στη γλωσσολογία από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1966-76) του οποίου για αρκετά χρόνια διετέλεσε και Προϊστάμενος, στο Πανεπιστήμιο La Verne, ως επισκέπτης καθηγητής στο Bridgewater State College των ΗΠΑ, κ.α.

Είναι μέλος ελληνικών, αυστραλιανών και άλλων διεθνών επιστημονικών εταιρειών, με συμμετοχή σε πολλά διεθνή συνέδρια, και έχει διατελέσει ως μέλος πανεπιστημιακών, κυβερνητικών και άλλων επιτροπών της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας σε θέματα παιδείας και έρευνας.

Τα ερευνητικά και επιστημονικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται κυρίως στους κλάδους της λογοτεχνίας, της ιστοριογραφίας και του τύπου του απόδημου Ελληνισμού, ιδιαίτερα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας και γλωσσολογίας.

Εργασίες του (βιβλία και άρθρα) στους παραπάνω κλάδους έχουν δημοσιευθεί στην Ελληνική και Αγγλική, καθώς και σε ισπανική και πολωνική μετάφραση, στην Ελλάδα, Κύπρο, Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία, Πολωνία, Πορτογαλία και Χιλή. Πρωτοποριακά θεωρούνται τα έργα του Η λογοτεχνική παρουσία των Ελλήνων στην Αυστραλία (Αθήνα,1985), Greek Voices in Australia: A Tradition of Prose, Poetry and Drama (Sydney, 1987, ανατ. έκδ. 1991), Ο Ελληνικός Τύπος στους Αντίποδες: Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία (Αθήνα, 2000), Όψεις της λογοτεχνίας των Ελλήνων της Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας (Αθήνα, 2003) και Διαγλωσσικές επιδράσεις στην αγγλική και η συμβολή της ελληνικής γλώσσας (2005, β’ έκδοση 2007). Τα τρία πρώτα έχουν επίσης βραβευθεί.

Εκτός από τις υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών της Ελλάδας για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και του Ιδρύματος Fulbright για μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ, έχει τύχει και άλλων υποτροφιών, καθώς και επιστημονικών και ερευνητικών χορηγιών, όπως από το Πανεπιστήμιο Indiana των ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο Charles Sturt της Αυστραλίας, το Αυστραλιανό Συμβούλιο Έρευνας, την Επιτροπή Λογοτεχνίας του Αυστραλιανού Συμβουλίου Καλών Τεχνών, την Κοινοπολιτειακή Σχολική Επιτροπή και άλλους δημόσιους φορείς.

Στην πολιτιστική του συμβολή ανήκει επίσης η προ της Ολυμπιάδας του Σύδνεϋ (2000) έντονη καταγγελία του στα αυστραλιανά και διεθνή μέσα μαζικής επικοινωνίας για το επί εβδομήντα χρόνια απαράδεκτο ατόπημα της απεικόνισης του Κολοσσαίου της Ρώμης στη μία όψη του μεταλλίου των Ολυμπιακών Αγώνων, γεγονός που τελικά αναγνωρίστηκε από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και διορθώθηκε στην Ολυμπιάδα της Αθήνας (2004).

Για την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα (ιδιαίτερα της Αυστραλίας) και τον ελληνικό πολιτισμό, το 1994 εξελέγη μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας της Ρώμης προς Διάδοση του Πολιτισμού, το 1999 τιμήθηκε με Επίτιμο Διδακτορικό Γραμμάτων (Hon. D. Litt.) από το Πανεπιστήμιο Charles Sturt της Αυστραλίας και το 2002 του απονεμήθηκε από τις Αυστραλιανές Αρχές το Medal of the Order of Australia (Ο.Α.Μ.).
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...