Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Ενωμένοι οι απανταχού Ηπειρώτες στο πλευρό της πατρίδας τους


Με κεντρικό μήνυμα το «ενωμένοι πάμε μπροστά» και με κύριο στόχο οι απόδημοι Ηπειρώτες με μία φωνή προ τα έξω να αγωνιστούν προκειμένου η μικρή Ήπειρος να βοηθηθεί στην κρίσιμη σημερινή συγκυρία και να οδηγηθεί ξανά στον δρόμο της ανάπτυξης, ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι το 2ο συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού.Στα πλαίσια του συνεδρίου εξελέγη και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών, πρόεδρος του οποίου είναι εκ νέου ο κ. Χρυσόστομος Δήμου. Ο κ. Δήμου σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμμετοχή περίπου 150 αποδήμων συμπατριωτών μας στο συνέδριο, προερχόμενων από τις πέντε ηπείρους, σημειώνοντας ότι «για μία ακόμη φορά επαναβεβαιώθηκε το πνεύμα ενότητας των Ηπειρωτών ανά τον κόσμο».Χθες το πρωί το νέο Δ.Σ. του Παγκ. Συμβουλίου παρακολούθησε την θεία λειτουργία στην Μητρόπολη Ιωαννίνων, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η πρώτη του συνεδρίαση, κατά την οποία σκιαγραφήθηκε το πλαίσιο δράσεων του Συμβουλίου για την επόμενη τριετία, όσο δηλαδή θα διαρκέσει και η θητεία του, πάνω σε θέματα που αφορούν τους Ηπειρώτες και τις οργανώσεις τους ανά τον κόσμο, αλλά και την δυνατότητα προβολής της Ηπείρου στο εξωτερικό.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ Δ.Σ.

Μεταξύ άλλων, η οργάνωση έχει θέσει στην ατζέντα της για την ερχόμενη τριετία ζητήματα που έχουν να κάνουν με την απόδημη Ηπειρωτική νεολαία, με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με την καταγραφή των επιστημόνων, τους οικονομικούς πόρους, αλλά και με την καλύτερη οργάνωση την διοχέτευσης πληροφοριών από την Ήπειρο προς το εξωτερικό.

ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ
Εκτενής συζήτηση για τους Βορειοηπειρώτες έγινε στην χθεσινή συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, όπου διατυπώθηκε η καταρχήν αντίθεση του Συμβουλίου σε συγκεκριμένα σημεία του προτεινόμενου σχεδίου απογραφής του πληθυσμού που πρόκειται να διεξαχθεί στην γειτονική Αλβανία. «Υπάρχει μία αντίθετη άποψη από την δική μας πλευρά σε σημεία του σχεδίου που θα την καταθέσουμε όταν δοθεί στην δημοσιότητα το επίσημο κείμενο», δήλωσε χθες ο κ. Χρυσόστομος Δήμου. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου έκανε παράλληλα λόγο για την ανάγκη να γίνει μια πιο συντονισμένη προσπάθεια ώστε να υπάρχει στη Βόρειο Ήπειρο «μια ενωτική φωνή, για να δοθεί η δυνατότητα ο κόσμος που ζει εκεί να περνάει την θέση του για πολλά θέματα και προβλήματα που τον απασχολούν».

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ - ΓΡ. ΝΙΩΤΗΣ
Με τα πιο θερμά λόγια εξάλλου αναφέρθηκαν στους Ηπειρώτες τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όσο και ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης κατά το επίσημο δείπνο που δόθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο ξενοδοχείο «Grand Serai - Ξενία», παρουσία δεκάδων αποδήμων Ηπειρωτών και εκπροσώπων τοπικών φορέων.
«Το παράδειγμα των Ηπειρωτών μπορεί σήμερα να γίνει έμπνευση για το κοινό των Πανελλήνων», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Χρυσοχοΐδης, κάνοντας εκτενή αναφορά στην ανεξίτηλη προσφορά των Ηπειρωτών ευεργετών προς την χώρα μας.«Σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ελλάδα χρειάζεται το παράδειγμα των μεγάλων Ευεργετών της Ηπείρου που έδωσαν σπουδαία δείγματα γραφής», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Νιώτης, καλώντας παράλληλα τους παρισταμένους να πείσουν τους αποδήμους να φέρουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες.Τέλος, κατά τον χαιρετισμό του την ίδια βραδιά ο εκ νέου πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσ. Δήμου τόνισε ότι «η Ηπειρωτική διασπορά θέτει κα πάλι ζήτημα διασύνδεσής της με την Ήπειρο» και έκανε λόγο για ηθική υποχρέωση των αποδήμων να συντονίσουν τις δυνάμεις τους με σκοπό την διατήρηση και εξέλιξη της ιδιαίτερης ταυτότητας της περιοχή μας.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...