Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Βαρθολομαίος στη Σουμελά: «Εδώ σε πιάνουν τα κλάματα και όποιος δεν το έχει αισθανθεί δεν ξέρει από θαύματα»

Ενσάρκωση του ονείρου γενεών Ποντίων, αλλά και των Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο, αποτέλεσε η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, 89 έτη μετά το κλείσιμο της Μονής, που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο.
Χιλιάδες προσκυνητές από την Ελλάδα, την Κύπρο, από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας, ήρθαν εδώ για να υμνήσουν τη Μεγαλόχαρη, που τους δίνει κουράγιο και πίστη, όπου και αν βρίσκονται. Και ήταν "σαν να ακούγανε τους ήχους από τα 35 σήμαντρα και τις 18 καμπάνες της Σουμελιώτισσας", όπως χαρακτηριστικά είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του, στην Ελληνική και Τουρκική γλώσσα, μετά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, όπου συλλειτούργησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα. 

Κάλεσμα "ειρήνης και αγάπης προς όλο τον κόσμο", απηύθυνε με βαθειά συγκίνηση ο Οικουμενικός Πατριάρχης και αναφέρθηκε στο «ουράνιο μήνυμα της Ελπίδος και της Αισιοδοξίας», που μας δίνει η Θεοτόκος, εδώ από το όρος Μελά, «το Άγιο, το καθιγιασμένο δια της επί αιώνας παρουσίας της ιεράς και θαυματουργού εικόνος της Κυρίας του Πόντου, της Παναγίας Σουμελά».

«Εδώ σε πιάνουν τα κλάματα και όποιος δεν το έχει αισθανθεί δεν ξέρει από θαύματα», είπε χαρακτηριστικά-μεταξύ άλλων- ο κ. Βαρθολομαίος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε για την παρουσία της αντιπροσωπείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Γιαροσλάφ και Ροστόφ κ. Παντελεήμονα και εξέφρασε την ευχή να συλλειτουργήσει κάποια στιγμή στην Παναγία Σουμελά με τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλο.
Απευθυνόμενος στους αδελφούς Ποντίους, απανταχού της Γης, που παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία από το δορυφόρο του Hellass sat, ο Παναγιότατος έστειλε την Πατριαρχική του Ευλογία από το Μοναστήρι που «μιλάει στα τρίσματα της ψυχής σας και συγκλονίζει την ύπαρξή σας όπου και εάν ευρίσκεται».
«Σας χαιρετούμε από τον τόπον όπου ευρίσκονται οι ρίζες σας. Παρχαρομάνα ελάλησαν και εμείς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά, της ήλθαμε εδώ εκ΄ μέρους όλων σας, των απανταχού Ποντίων», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εκτίμηση και αγάπη που έτρεφε ο Μακαριστός Πατριάρχης Αθηναγόρας για τους Ποντίους, ο οποίος τους χαρακτήριζε ως ένα «υπέροχο, λαμπρό λαό», τον οποίο θαύμαζε.
«Και ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης, ομοίως, σας θαυμάζει, σας αγαπά, σας εκτιμά και σας ευλογεί εξ όλης ψυχής και καρδίας», τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον βουλευτή της Ρωσικής Ντούμα, Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος, όπως και πέρυσι, ήταν παρών στο προσκύνημα, επικεφαλής πολυμελούς ομίλου προσκυνητών από τις γειτονικές Παρευξείνιες χώρες. 

«Τον ευχαριστούμε, διότι διευκόλυνε το προσκύνημα όλων αυτών των ορθοδόξων πιστών αδελφών μας και ευχόμεθα να τους βλέπουμε και να συμπροσευχόμεθα εις το Ιστορικό Μοναστήρι της Σουμελά, εδώ, κάθε χρόνο τέτοια μέρα», είπε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Μοναδική στιγμή για τους περίπου 700 προσκυνητές, που ανέβηκαν σε υψόμετρο 1.200 για να παρακολουθήσουν την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία μέσα στη Μονή, αποτέλεσε η ερμηνεία ενός Ύμνου προς την Παναγιά από τον πρωτοψάλτη του Αγίου Νικολάου, Καλαμαριάς, υπό τους ήχους της Ποντιακής λύρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...