Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Αυγενάκης: Χορήγηση πολιτικών δικαιωμάτων στους Απόδημους Έλληνες

Τη θέση της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την ανάγκη αναγνώρισης πολιτικών δικαιωμάτων στους απόδημους Έλληνες, αλλά και την προετοιμασία σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο μιας αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής διατύπωσε από το βήμα της Βουλής ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΔΗ.ΣΥ., Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Αναδιοργάνωση του συστήματος αδειοδότησης για τη διαμονή αλλοδαπών στη χώρα υπό όρους αυξημένης ασφάλειας, ρυθμίσεις θεμάτων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Βουλευτή βρίσκεται στο σύνδεσμο:

http://www.youtube.com/watch?v=4heFJMy3bak

«(…) Ως Δημοκρατική Συμμαχία ζητούμε σαφείς, ρητές αλλά και ξεκάθαρες δεσμεύσεις ότι οι δικλίδες ασφαλείας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για μαζικές νομιμοποιήσεις μεταναστών. Πολύ φοβούμαι όμως, κύριε Υπουργέ, ότι πρόχειρα όπως νομοθετείτε, δεν μπορείτε να δεσμευθείτε γι’ αυτό. Προβλήματα δημιουργεί αυτή η προχειρότητά σας.

Βεβαίως με τον Κανονισμό 1030/2002, όπως τροποποιήθηκε με τον όμοιό του 380/2008, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρεούνται στην έκδοση των αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών, με τη μορφή του αυτοτελούς εγγράφου. Αυτό θα έχει τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας, στην οποία σε ένα τσιπ αποθηκεύονται μια ψηφιακή φωτογραφία και δυο δακτυλικά αποτυπώματα. Έτσι ελέγχεται η γνησιότητα του εγγράφου-κάρτας και ταυτοποιείται ο κάτοχός της.

Στο πλαίσιο της προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας στο κοινοτικό δίκαιο το σχέδιο νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αναφορικά με τη χορήγηση αδειών παραμονής-διαμονής ενιαίου τύπου, τον καθορισμό της διαδικασίας έκδοσης των εν λόγω αδειών, αλλά και την πρόβλεψη δυνατότητας επικοινωνίας των πολιτών τρίτων χωρών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Όμως, επιμένω πως όλα γίνονται πρόχειρα, βιαστικά έως και επικίνδυνα.

(…) Υπογραμμίζω γι’ άλλη μια φορά ότι δεν είναι μοναδικός στόχος το να δώσουμε μαζικά άδειες παραμονής σε αλλοδαπούς ή απλώς να εκσυγχρονίσουμε τις διαδικασίες. Το μεταναστευτικό πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα μας είναι βαθύτερο και συνεχώς επεκτείνεται και εντείνεται. Αντίθετα, οι αυστηρές προϋποθέσεις αλλά και η φειδωλή και δίκαιη χορήγηση αδειών διαμονής ενιαίου τύπου θα θωρακίσουν την κοινωνία μας και ταυτόχρονα θα προστατεύσουν και τους ίδιους τους μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας.

Ως εξίσου σημαντική προτεραιότητα θέτουμε ως Δημοκρατική Συμμαχία την αποτελεσματική εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος κοινωνικής ένταξης των μεταναστών με την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού ταμείου ένταξης και αυτό είναι κάτι που επιδιώκουν και πράττουν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εμείς τι κάνουμε, κύριε Υπουργέ; Αυτές οι χώρες στοχεύουν στη σταδιακή ομαλή ένταξη και κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών στις χώρες τους. Βασική τους μέριμνα δεν είναι η νομιμοποίηση, να τους δώσουμε δηλαδή –εντός εισαγωγικών- «μαζικά» χαρτιά, αλλά να τους εντάξουν ψυχολογικά στις κοινωνίες τους, ώστε να αποτελούν κομμάτι των εκάστοτε τοπικών κοινωνιών.

Γι’ αυτό και ως Συμμαχία θέτουμε ασφαλιστικές δικλείδες και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις αυστηρές προϋποθέσεις. Και αυτό είναι ένα σημείο που πρέπει να δείτε, κύριε Υπουργέ. Οφείλετε δηλαδή να μεριμνήσετε όχι μόνο για τα τυπικά, διαδικαστικού χαρακτήρα μέτρα, αλλά και για τα πιο ουσιαστικά κριτήρια ενσωμάτωσης. Εκεί επιμένουμε και θα επιμένουμε.

Βεβαίως, προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η τροπολογία που αναφέρεται στο απαραίτητο κρατικό πιστοποιητικό ελληνομάθειας, όπου θα υπάρχει και η πιστοποίηση επαρκούς γνώσης στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού. Όμως, δεν φθάνει. Επιμένετε να βλέπετε το δέντρο και όχι το δάσος. Επιμένετε να συζητάτε για το περιτύλιγμα και όχι για το περιεχόμενο.

Κύριε Υπουργέ, ξέρετε να μας πείτε τι κάνετε ως Κυβέρνηση για να περιορίσετε τη λαθρομετανάστευση, την παράνομη εργασία, το εμπόριο και τη λαθραία μεταφορά ανθρωπίνων ψυχών; Επιμένετε να κάνετε πολιτική του σαλονιού και όχι πολιτική ουσίας.

Ωστόσο, υπάρχει σειρά θεμάτων που θα μπορούσατε να είχατε ρυθμίσει ή να ρυθμίσετε και να τα συμπεριλάβετε και στη σημερινή συζήτηση, στο σχέδιο νόμου, αλλά εσείς ως Κυβέρνηση επιλέξατε γι’ άλλη μια φορά να το αποφύγετε.

Αναφέρομαι για παράδειγμα στο θέμα της παροχής δικαιώματος ψήφου στους απόδημους Έλληνες που είναι ενδεικτικό των προτεραιοτήτων και των απόψεων της σημερινής Κυβέρνησης για όλους αυτούς, μια δεύτερη Ελλάδα, τη δεύτερη Ελλάδα που είναι εκτός των ελληνικών συνόρων.

Υπενθυμίζω χαρακτηριστικά ότι το ίδιο θέμα αποφύγατε επιμελώς να αγγίξετε λίγους μήνες πριν, στο πλαίσιο της ψήφισης του ν. 3838/2010, με τον οποίο αναγνωρίσατε πολιτικά δικαιώματα στους μετανάστες, αλλά όχι στους απόδημους Έλληνες.

Τότε, ακριβώς επειδή σας βόλευε, κύριοι της Κυβέρνησης, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, πριν τις εκλογές της αυτοδιοίκησης, ανοίξατε διάπλατα την πόρτα για την πολιτογράφηση των νόμιμων αλλά και τη νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών και δυστυχώς αυτό συνέβη χωρίς κανέναν σχεδιασμό, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς να θέσετε καμία ασφαλιστική δικλείδα, ενώ για την πολιτογράφηση νόμιμων και παράνομων χρησιμοποιήσατε την αυτόματη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά των νόμιμων μεταναστών ως μέσο για να επισπεύσετε τη σχετική διαδικασία.

Σας θυμίζω ότι χορηγήσατε μαζικά πολιτικά δικαιώματα σε μετανάστες, προκειμένου να δώσετε δικαίωμα συμμετοχής τους στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για τους ομογενείς, για τους Έλληνες του εξωτερικού ούτε κουβέντα. Αλήθεια μας περισσεύει αυτός ο ελληνισμός, ο ελληνισμός του εξωτερικού;

Δυστυχώς ακριβώς με τον ίδιο τρόπο τους αγνοείτε και σήμερα, όπως και μερικούς μήνες πριν. Κάνετε σαν να μην υπάρχουν και αγνοείτε πλήρως την τεράστια σημασία της ελληνικής ομογένειας, αλλά και τον ρόλο που μπορεί αυτή να παίξει στις παρούσες, ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Η Δημοκρατική Συμμαχία, έστω και με αφορμή τη σημερινή συζήτηση, υπογραμμίζει την ανάγκη να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας αναφορικά με τον απόδημο ελληνισμό.

Σας καλούμε να σκεφθείτε πιο λογικά. Σας καλούμε να σκεφθείτε και να πράξετε πατριωτικά. Γιατί η ομογένεια είναι μια άλλη Ελλάδα και ο κάθε Έλληνας του εξωτερικού μπορεί να παίξει το ρόλο του πρεσβευτή των εθνικών μας ζητημάτων στο τόπο που ζει, όπου εξελίσσεται αλλά και που προοδεύει. Οι απόδημοι Έλληνες αποτελούν πολύτιμο παράγοντα ισχύος για την Ελλάδα και για την υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων. Ο απόδημος ελληνισμός συνθέτει ένα φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση και αυτές τις δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας είμαστε απαραίτητοι όλοι, εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Οφείλουμε, λοιπόν, εμπράκτως να αναγνωρίσουμε την ανεκτίμητη αξία και την τεράστια σημασία της ύπαρξης μιας τόσο δυναμικής ελληνικής διασποράς. Αυτό, παρ’ όλο που ο σημερινός Πρωθυπουργός ήταν και αυτός μέλος της ελληνικής ομογένειας.

Η Δημοκρατική Συμμαχία σας καλεί, σας καλούμε να δώσετε προτεραιότητα στους Έλληνες της διασποράς και να διορθώσετε τις ομολογουμένως λανθασμένες θέσεις σας επί του θέματος. Και ως Υπουργοί να δώσετε την πρέπουσα σημασία συνολικά για το θέμα και όχι μερικώς.
Σας καλούμε να αναγνωρίσετε τους απόδημους Έλληνες, να τους δώσετε τη θέση, το ρόλο που τους αξίζει στα πολιτικά δρώμενα της ιδιαίτερής τους πατρίδας και να τους χορηγήσετε πολιτικά δικαιώματα. Σας καλούμε κύριοι Υπουργοί να προετοιμάσετε σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο μια μεταναστευτική πολιτική που θα έχει συνέχεια, αλλά κυρίως αποτέλεσμα. Αυτό επιμένει ο εξαθλιωμένος, κάθε μέρα και περισσότερο, Έλληνας πολίτης, αποτέλεσμα και σοβαρότητα, κάτι που αναζητείται διακαώς στη σημερινή Κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...