Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Αγία Σοφία: Οταν τα «λόμπι» κάνουν πολιτική!

ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΠΑΚΑΛΙΔΟΥ
Για δεκαετίες, μέρος της ελληνικής διπλωματίας απέδιδε στο ελληνοαμερικανικό λόμπι ιδιότητες «αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών» σε θέματα ΗΠΑ. Λόμπι και ελληνικής καταγωγής Αμερικανοί πολιτικοί, μαχητικοί και σε πολλές περιπτώσεις αποτελεσματικοί στην προώθηση των λεγόμενων εθνικών θεμάτων, συναντιούνται με πολιτικούς από τη μητέρα πατρίδα και συντονίζονται μαζί τους για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.
Θρησκευόμενοι βαθιά, δε φεύγουν από το πλαίσιο της πρακτικής που ακολουθείται συστηματικά στην Ελλάδα, όπου οι σχέσεις πολιτικής και θρησκείας διαπλέκονται (όπου εξυπηρετούν τις εκατέρωθεν «ανάγκες») και οι γενιές των Ελληνοαμερικανών πολιτικών μεγαλώνουν με το αίσθημα ευθύνης για την προάσπιση των ιδανικών της πατρίδας, της οικογένειας, της θρησκείας...
Εσχάτως, η εκκλησιαστική πραγματικότητα, εκτός από τους Αγιοταφίτες (τη μακραίωνη αδελφότητα μοναχών των Αγίων Τόπων), απέκτησε και τους «Αγιοσοφίτες» -της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας»- με τη διαφορά ότι δεν πρόκειται για μοναχούς ή ασκητές αλλά για λαϊκούς, με επικεφαλής τον Ελληνοαμερικανό πολιτευτή Κρις Σπύρου, που προεκτείνει την πολιτική του δραστηριότητα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, δίνοντας διαλέξεις σε διάφορες πόλεις για τα εθνικά θέματα. Οι αυτοαποκαλούμενοι «Αγιοσοφίτες» ανακοινώνουν την τέλεση λειτουργίας στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, έχοντας κάνει ένα πέρασμα από τη «μικρή Αγία Σοφία» της Θεσσαλονίκης.
Τα «σπασμένα»
Ο κ. Σπύρου στέλνει επιστολές στον Τούρκο πρωθυπουργό, το Γάλλο πρόεδρο και τον Πάπα ως πρόεδρος της «Παγκόσμιας Ενορίας» και μιλά για την Αγία Σοφία ως εκπρόσωπος μιας «ενορίας» που συστήθηκε έξω από την εκκλησία. Προαναγγέλλει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητώντας την απόδοση του ναού, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, για θρησκευτική χρήση. Πριν απ' όλα αυτά, όμως, ανακοινώνει την τέλεση λειτουργίας στο ναό χωρίς άδεια από την τουρκική κυβέρνηση, στην οποία δεν αναγνωρίζει καμία δικαιοδοσία επί του ναού που βρίσκεται στο έδαφός της. Οι σχετικές ανακοινώσεις είχαν γίνει τον περασμένο Μάρτιο από τη Θεσσαλονίκη και την περασμένη εβδομάδα ο κ. Σπύρου επανέλαβε ότι γι' αυτόν το λόγο θα μεταβούν με λεωφορεία στην Κωνσταντινούπολη 250 άτομα, για να τελέσουν λειτουργία στην Αγία Σοφία, στις 17 Σεπτεμβρίου. Στο διάστημα αυτών των μηνών η ελληνική διπλωματία παρακολουθεί τον κ. Σπύρου και τους «Αγιοσοφίτες» να «προετοιμάζονται» για τη μετάβαση στην Πόλη. Για άλλη μία φορά, «ιδιώτες» εμπλέκονται σε κυρίαρχα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και της αρμόδιας διεύθυνσης Εκκλησιαστικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ. Οι μέρες έφτασαν και κανείς δε θέλει να σκέφτεται τι θα γίνει αν έξω από τη Αγία Σοφία θα βρίσκονται κάποιοι για να τους εμποδίσουν να μπουν, ακόμη και απλώς γιατί δε θα έχουν πληρώσει εισιτήριο. Το διακύβευμα μιας άνευ λόγου έντασης δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και την παρουσία και λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο έχει πολλές φορές πληρώσει τα «σπασμένα» από κορόνες και πράξεις θερμοκέφαλων.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...