Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Επι ποδός οι έλληνες ταξιτζήδες στη Μελβούρνη

Περισσότεροι από 1600 οδηγοί και ιδιοκτήτες ταξί, στην πλειοψηφία τους ομογενείς, πήρανν μέρος στη μεγάλη συγκέντρωση που έγινε το Σάββατο για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στον κλάδο των ταξί και που θυμίζουν ….Ελλάδα!


Ειδικότερα, μετά από σχετική μελέτη που έγινε προτείνεται η "απελευθέρωση" των αδειών ταξί. Οι ιδιοκτήτες τους, στην πλειοψηφία τους ομογενείς, λένε πως έτσι οι άδειες τις οποίες "χρυσοπλήρωσαν" θα χάσουν την αξία τους.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας για τον κλάδο των ταξί στη Βικτώρια, έγινε από τον πρώην Επίτροπο της Αυστραλιανής Επιτροπής Ανταγωνισμού και Προστασίας του Καταναλωτή, οικονομολόγο καθηγητή, 'Αλαν Φελς.

Μιας έρευνας, η οποία διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο και είχε ως στόχο να προτείνει αλλαγές για την αναβάθμιση του κλάδου, ο οποίος, κατά γενική ομολογία, είχε αρχίσει να νοσεί, εδώ και χρόνια.

Εκείνο που ανησυχεί περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο, είναι το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των αδειών, λέει ο ομογενής Ηρακλής Κατσιαμπάνης, διαχειριστής 150 ταξί και προσθέτει: "Μια τέτοια απόφαση θα είναι καταστροφική για τους σημερινούς ιδιοκτήτες αδειών. Είναι απλό. Από τη μια μέρα στην άλλη, θα μείνουν χωρίς εισόδημα. Γιατί ο άλλος να πληρώσει και να πάρει μια άδεια, όταν μπορεί να την αποκτήσει χωρίς λεφτά, με μια απλή αίτηση"; δηλώνει ο Χάρης Κατσαμπάνης και συνεχίζει: "Η απελευθέρωση αδειών είναι πλέον πραγματικότητα. Οποιοσδήποτε επιθυμεί μπορεί να νοικιάσει από την κυβέρνηση μια άδεια ταξί για πέντε χρόνια, καταβάλλοντας $20.000 το χρόνο, δεν υπάρχει δε περιορισμός στον αριθμό αδειών που θα είναι διαθέσιμες. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η επινοικίαση, ούτε και να ζητηθεί η γνώμη του κοινού στο θέμα απελευθέρωσης των αδειών. Αρκεί να πούμε ότι η τιμή των αδειών, πριν αρχίσει η έρευνα αυτή, ήταν $525.000. Μόλις ξεκίνησε και άρχισαν οι εξερευνήσεις, παρατηρήθηκε πτώση της τάξης των $70.000. Οι άδειες είχαν περίπου $455.000.

Τώρα με την εφαρμογή του μέτρου που ανοίγει διάπλατα την πόρτα των αδειών και την ενοικίαση $20.000 το χρόνο αξία των αδειών θα μειωθεί δραστικά. Υπολογίζω ότι θα πέσει στις $212.000".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...