Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Ελληνίδα επιστήμονας στις ΗΠΑ, αφαίρεσε όγκο απο στόμα εμβρύου τεσσάρων μηνών

Μία πολύ σπάνια μορφή όγκου σε μέγεθος ροδάκινου, κατάφεραν να αφαιρέσουν απο το στόμα ενός εμβρύου τεσσάρων μηνών οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Τζάκσον Μεμόριαλ στο Μαϊάμι, με επικεφαλής την Ελληνίδα Ευτυχία Κοντοπούλου. Μάλιστα η επέμβαση έγινε χωρίς να κάνουν τομή στην κοιλιά της εγκύου.

Η μικρή Λέινα, μετά την αφαίρεση του όγκου, γεννήθηκε χωρίς επιπλοκές, ενω πλέον είναι υγιέστατη και γεμάτη ζωή. Η Ευτυχία Κοντοπούλου, εμβρυακή χειρούργος, μίλησε στα ΝΕΑ, για την εμπειρία της αλλά και για τη δυσκολία της κατάστασης που αντιμετώπισε.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Τάμι, μητέρα της Λέινα πήγε να κάνει το καθορισμένο υπέρηχο, στον οποίο διαπιστώθηκε οτι το στόμα του εμβρύου ήταν φραγμένο απο ένα μπαλάκι, το οποίο όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια ήταν τεράτωμα, σπάνιος όγκος που εμφανίζεται σε μία απο τις 100.000 εγκυμοσύνες και οι πιθανότητες να επιζήσει το παιδί ήταν ελάχιστες.

Το ζευγάρι απελπισμένο, έψαχνε μία λύση και ο γυναικολόγος της Τάμι τους παρέπεμψε στον δρ Ρουμπεν Κιντέρο και τη σύζυγό του Ευτυχία Κοντοπούλου στο Τζάκσον Μεμόριαλ. Όπως δήλωσε η ίδια η δρ Κοντοπούλου, προετοιμάζονταν δύο ολόκληρες εβδομάδες, για ένα χειρουργείο διάρκειας μίας ώρας, ενω η διαδικασία έγινε με μέθη και τοπική αναισθησία.

Το δυσκολότερο κομμάτι όπως είπε η ίδια, ήταν η πλήρης αφαίρεση του όγκου χωρίς να επηρεάσουν τους υγιείς ιστούς, πράγμα πολύ επικίνδυνο, αφού πολλές φορές ακόμη και έμπειροι γιατροί δε μπορούν να βρουν τα ακριβή όρια του όγκου ούτε σε ενήλικες ασθενείς.

Τελικά οι γιατροί με βελόνα αμνιοκέντησης και μέσω λέιζερ κατάφεραν να αφαιρέσουν τον όγκο από τα χείλη του εμβρύου και το μωρό γεννήθηκε κανονικά μετά απο 5 μήνες. Η μικρή Λέινα είναι σήμερα ένα υγιέστατο κοριτσάκι 20 μηνών, κάτι που επιτρέπει στους ιατρούς, να μιλούν για σημαντικό ιατρικό επίτευγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...