Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Για 29η φορά οι Πόντιοι της Αμερικής προσκύνησαν τη δική τους Παναγία Σουμελά

Σε πνεύμα κατάνυξης εκατοντάδες πιστοί από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ συνέρευσαν στη δική τους Παναγία Σουμελά, αυτή του Νέου Κόσμου, στους πρόποδες των Απαλαχίων Ορέων στο Γουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης, για να παρακολουθήσουν, το βράδυ του Σαββάτου, τον Εσπερινό, χοροστατούντος του Επισκόπου Μελόης Φιλοθέου.

«Σ’ έναν χώρο όπου μόλις πριν από έξι χρόνια δεν υπήρχαν ούτε καν αγιογραφίες, αφού εκεί προϋπήρχε ένας προτεσταντικός ναός, τώρα μοσχοβολά το θυμίαμα και ακούγονταν βυζαντινές ψαλμωδίες» επισημαίνεται- μεταξύ άλλων- στο σχετικό ρεπορτάζ του «Εθνικού Κήρυκα» της Νέας Υόρκης. «Υπήρχε ‘υπακοή στην Παναγία’», όπως τόνισε σε κάποιο σημείο του κηρύγματος ο
Επίσκοπος Μελόης, ο οποίος χαρακτήρισε «μάρτυρες» τα θύματα της «Ποντιακής Γενοκτονίας».
Ο Επίσκοπος Μελόης αναφέρθηκε και στην παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, για
τρίτη φορά, στη ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, ενώ συνεχάρη τα μέλη του Ιερού Ιδρύματος του Νέου Κόσμου.
Οι προσκυνητές, όπως κάθε χρόνο, ανηφόρισαν προς το χώρο της Μονής, με κάθε μέσο, ανάμεσά τους και πολλοί νέοι και νέες, που κατασκήνωσαν από την Παρασκευή, για να γνωρίσουν από κοντά την παράδοση και τα ποντιακά έθιμα. Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία συγκέντρωσης χρημάτων, με τη μορφή εσωτερικού δανεισμού. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Χαράλαμπος Βασιλειάδης, οι πρώτες προσφορές των συλλόγων, ανάμεσά τους και 50.000 δολάρια του Συλλόγου Ποντίων «Πόντος» του Κονέκτικατ, δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον της ομογένειας για το μέλλον του Ιδρύματος.
Ο κ. Βασιλειάδης επισήμανε ακόμη τη μακραίωνη παράδοση του Ποντιακού Ελληνισμού να τιμά την Παναγία Σουμελά, αρχικά στον Πόντο, αργότερα στο Βέρμιο, στην Καστανιά της Ημαθίας κι εδώ και 29 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής Δημήτρης Μολοχίδης, αναφέρθηκε στο όραμα να αποτελέσει ο χώρος της Μονής κέντρο πολιτιστικής δραστηριότητας των Ποντίων στην Αμερική.
Στις εκδηλώσεις του Σαββάτου παρέστη και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Νέας Ιερσέης Τάσος Ευστρατιάδης. Μετά τον εσπερινό και την περιφορά της εικόνας γύρω από το παρεκκλήσι, ακολούθησε πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Το ποντιακό γλέντι, με τη συμμετοχή ομογενειακών χορευτικών συγκροτημάτων από τη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια και το Κονέκτικατ, συνεχίστηκε μέχρι τις πρωινές ώρες. Στη Θεία Λειτουργία της Κυριακής χοροστάτησε ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Μερσινιάς, ο οποίος ανάγνωσε και επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη προς το Ιερό Ίδρυμα.
Η ιστορία της Παναγίας Σουμελά του Νέου Κόσμου
Το Ίδρυμα «Panagia Soumela Pontion Amerikis, Inc.» ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη το 1982, με σκοπό την αναβίωση τού Ιερού Προσκυνήματος τού δεκαπενταύγουστου στην «Ποντιακή Γη τού Νέου Κόσμου». Πολλά χρόνια αργότερα, το 2005, ιδρύθηκε το «Holy Institution Panagia Soumela, Inc.», που προχώρησε σε αλλεπάλληλες αγορές οικοπέδων, με συνολική επιφάνεια 30,8 στρεμμάτων, όπου υπάρχουν η εκκλησία, το πολιτιστικό κέντρο, ένα οίκημα και ο κατασκηνωτικός χώρος.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ιδρύματος: www.PanagiaSoumela.org.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...