Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις που φιλοξενήθηκαν στο «Σπίτι των Ελλήνων» στο Ολυμπιακό Λονδίνο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, την περασμένη Παρασκευή, το υψηλής ποιότητας πρόγραμμα εκδηλώσεων που φιλοξενήθηκε στο «Σπίτι των Ελλήνων» στο Ολυμπιακό Λονδίνο από 28 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου. Το «Σπίτι των Ελλήνων», μια ιδιωτική συνεργατική πρωτοβουλία, διοργανώθηκε από το «ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ» - www.bhcc.gr σε συνεργασία με τη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» και το «ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ» με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας της Καινοτομίας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή για την Ελλάδα, το «Σπίτι των Ελλήνων» αποτέλεσε σύμφωνα με τους διοργανωτές, συμμετέχοντες και προσκεκλημένους μια σημαντική ευκαιρία διεθνούς δικτύωσης, προσέλκυσης του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος, ενίσχυσης της επιχειρηματικής και πολιτιστικής δικτύωσης, ανταλλαγής και τόνωσης της ελληνικής εξαγωγικής δραστηριότητας.

Το πρότυπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων άνοιξε η διακεκριμένη «Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Σχηματισμών – Corallia Clusters» η οποία παρουσίασε στο διεθνές ακροατήριο τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούν οι πρόσφατες ελληνικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στον τομέα της τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης. Ακολούθησε η ενδιαφέρουσα ανοικτή συζήτηση με τίτλο «Αθήνα – Λονδίνο: Συν-διαμορφώνοντας το κοινό μας μέλλον», που διοργανώθηκε από το εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και αθλητικό δίκτυο νέων της «Μαθητιάδας» και κατά τη διάρκεια της οποίας, νέες και νέοι από τις δύο χώρες, αντάλλαξαν καινοτόμες και δημιουργικές ιδέες και προτάσεις πάνω σε σημαντικά κοινωνικά θέματα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι παρευρισκόμενοι ξένοι επενδυτές, σημαντικοί οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες της Βρετανίας καθώς και οι εκπρόσωποι διεθνών μέσων ενημέρωσης την παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Invest in Greece. Στο πλαίσιο αυτό και μέσα από συνεντεύξεις σε βρετανικά Μ.Μ.Ε. παγκόσμιας απήχησης, διαρκείς συναντήσεις με μεγάλους εισαγωγείς και εκπροσώπους πολυεθνικών αλυσίδων λιανικής πώλησης και στοχευμένες ενημερωτικές ενέργειες, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων επιχειρεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάκτηση εμπιστοσύνης παραδοσιακών εμπορικών εταίρων και την τόνωση της διεθνούς ζήτησης ελληνικών προϊόντων.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη παραχώρησε συνέντευξη στο BBC, ενώ είχε δεκάδες συναντήσεις με εισαγωγείς και επενδυτές, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στις 2 Αυγούστου για τις προοπτικές ασφαλών συναλλαγών και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των ελληνικών προϊόντων, στο «Σπίτι των Ελλήνων» στο Λονδίνο. Η Πρόεδρος του Συνδέσμου τόνισε πως «με εμπροσθοφυλακή την ιδιωτική πρωτοβουλία, εξασφαλίσαμε την επιβεβλημένη παρουσία της χώρας, της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων, στη διοργάνωση του Λονδίνου και στείλαμε από την καρδιά ενός παγκόσμιου χρηματοοικονομικού και επιχειρηματικού κέντρου, στίγμα ισχυρής παρουσίας, με όραμα εξωστρέφειας και πίστης στις παραγωγικές δυνατότητες και στο ανθρώπινο κεφάλαιό της». Η κ. Σακελλαριδη έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στο μετάλλιο που κατέκτησε ο Ηλίας Ηλιάδης στο τζούντο, σημειώνοντας «όπως αυτός ο μαχητής, κατάφερε κόντρα στις δυσκολίες να ανέβει ξανά στο βάθρο των Ολυμπιακών, έτσι και οι Έλληνες Εξαγωγείς θα συνεχίσουν να μάχονται, με πείσμα για να διευρυνθεί και φέτος το ρεκόρ των Εξαγωγών».

Όπως ήταν φυσικό, οι αφιερωμένες στο Ολυμπιακό Ιδεώδες εκδηλώσεις δεν θα μπορούσαν να λείψουν από ένα ελληνικό πρόγραμμα εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή, συγκίνησε το κοινό ερμηνεύοντας με τρόπο μοναδικό, τον «Ολυμπιακό Ύμνο», σε μια ιδιαίτερη μουσική εκδήλωση εμπνευσμένη από την κορυφαία αθλητική – πολιτιστική διοργάνωση στον Πλανήτη. Το Ολυμπιακό Λονδίνο αποτέλεσε με τη μουσική αυτή εκδήλωση τον κεντρικό σταθμό μιας καλλιτεχνικής «λαμπαδηδρομίας» η οποία ταξίδεψε από την Πνύκα στην αρχαία Ολυμπία και από το Ζάππειο στην πρωτεύουσα της γηραιάς Αλβιόνας. Η καλλιτεχνική διαδρομή της Αναστασία Ζαννή είναι άρρηκτα δεμένη με το Ολυμπιακό κίνημα καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που ερμήνευσε τον «Ολυμπιακό Ύμνο» από τους Χειμερινούς Αγώνες στην Calgrai του Καναδά έως την ευχετήρια εκδήλωση στην Ελλάδα προς τιμήν της Ελληνικής Ολυμπιακής Αντιπροσωπείας.

Το πολιτιστικό σκέλος των εκδηλώσεων κορυφώθηκε με την πρωτότυπη παράσταση χορού, υπό τον τίτλο «ο Μύθος του Σίσυφου», με τη συμμετοχή του Χρυσού Ολυμπιονίκη Ιωάννη Μελισσανίδη. Στο εμπνευσμένο από το ομώνυμο έργο του μεγάλου Ιρλανδού συγγραφέα Samuel Beckett, σε σκηνοθεσία Ελπίδας Σκούφαλου, ο νεαρότερος στην ιστορία χρυσός ολυμπιονίκης στη γυμναστική ανδρών προσέφερε στο ενθουσιώδες κοινό του Carlton Club, μια μοναδική στο είδος της ερμηνεία, μια σύγχρονη εκδοχή ενός βαθύτατα φιλοσοφικού μύθου για τις ανεξάντλητες δυνατότητες του ανθρώπου.

Το «Σπίτι των Ελλήνων», φιλοξένησε παράλληλα τη συνέντευξη τύπου των δύο μεγάλων Ελλήνων ολυμπιονικών του Λονδίνου και συγκεκριμένα του Χάλκινου Ολυμπιονίκη στο Τζούντο Ηλία Ηλιάδη και της πέμπτης Ολυμπιονίκη στην Ξιφασκία Βασιλική Βουγιούκα.

Το πρόγραμμα έκλεισε με την κεντρική και πολύ-αναμενόμενη ανοικτή συζήτηση για τις προοπτικές και τις προϋποθέσεις οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας υπό τον τίτλο «Μπορεί η Ελλάδα να «γυρίσει» την παρτίδα? Εάν ναι, Πως? Πότε?», με εισηγητή και συντονιστή τον Πρόεδρο του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου κ. Χάρη Οικονομόπουλο και συμμετέχοντες ομιλητές, διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο της οικονομίας όπως την κ. Vicky Pryce, οικονομολόγο και πρώην επικεφαλής των Οικονομικών Υπηρεσιών της Βρετανικής Κυβέρνησης, τον κ. Θάνο Βαμβακίδη, επικεφαλής του ευρωπαϊκού “G10 FX Strategy”, της Bank of America-Merrill Lynch Global Research, την κ. Έλενα Παναρίτη, οικονομολόγο με ειδίκευση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πρώην βουλευτή, κ.α.

Στο πλαίσιο του στρογγυλού τραπεζιού τέθηκαν επίκαιρα και κομβικής σημασίας θέματα σχετικά με τη σοβούσα οικονομική κρίση όπως το μείγμα και ο χρονικός ορίζοντας των αναγκαίων ελληνικών μεταρρυθμίσεων, οι δυνατότητες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση, ο βαθμός θωράκισης του Ευρωσυστήματος, τα στρατηγικά επενδυτικά σχέδια για την τόνωση της ανάπτυξης και τη διερεύνηση των εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης τους κ.α.

Το «Σπίτι των Ελλήνων» ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών προσελκύοντας το ενδιαφέρον του κοινού και των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg με αφορμή το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ο Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Χάρης Οικονομόπουλος δήλωσε πως «το Σπίτι των Ελλήνων αποτελεί το δημιουργικό καρπό μιας σειράς στοχευμένων, συντονισμένων και συστηματικών προωθητικών ενεργειών δικτύωσης και ανάδειξης της σύγχρονης Ελλάδας, εκπορευόμενων από την ιδιωτική συνεργατική πρωτοβουλία», υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως «τέτοιου είδους πρωτοβουλίες ενισχύουν τους δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ των λαών και εθνών όμοια με τον ιδιαίτερο συμβολισμό που φέρουν οι δεσμοί των πέντε κύκλων που κοσμούν το επίσημο έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων».

Το Σπίτι των Ελλήνων τίμησαν με την παρουσία τους σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής κοινότητας στη Βρετανία με προεξάρχοντα τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριο, ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό του «Σπιτιού των Ελλήνων» ευχόμενος καλή συνέχεια σε ανάλογες πρωτοβουλίες στο άμεσο μέλλον.

Η πρωτοβουλία το «Σπίτι των Ελλήνων», που αποτέλεσε τη μοναδική συστηματική εξωαγωνιστική εκπροσώπηση της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, κατέστη εφικτή με τις ευγενικές χορηγίες της προέδρου της Οργανωτικής επιτροπής της Αθήνας 2004, κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου και του κ. Θεόδωρου Αγγελόπουλου, του ΟΠΑΠ, της Aegean Airlines καθώς επίσης και ενός χορηγού που κάλυψε όλες τις μη άλλως χορηγηθείσες δαπάνες το όνομα του οποίου είναι στη διάθεση οργανωτών. Έχει επίσης λάβει τη συμβολική χορηγία του οργανισμού «Invest in Greece», ενώ τελεί υπό την ευγενική αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, του ΣΕΤΕ, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Vivartia, της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...