Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Η πρώτη ελληνορθόδοξη εκκλησία στην Αλάσκα

Το βορειοδυτικό τμήμα της αμερικανικής ηπείρου αποτελείται από μια τεράστια χερσόνησο, τη Μεγάλη Χώρα, που στη γλώσσα των ιθαγενών λέγεται Αλί-ακ-Σα και έφτασε σε μας ως Αλάσκα.

Σε αυτή την παγωμένη γη και στην πόλη Ανκορατζ ζουν σήμερα 75 οικογένειες Ελλήνων οι οποίοι με πάθος ψυχής πέτυχαν την ανέγερση του πρώτου ελληνορθόδοξου ιερού ναού.

Στην πόλη των 250.000 κατοίκων η ελληνική κοινότητα, που κάνει αισθητή την παρουσία τους, με εκδηλώσεις μεσογειακού τύπου οι οποίες… ζεσταίνουν το παγωμένο Ανκορατζ, είχε βάλει στόχο να χτίσει έναν ιερό ναό ο οποίος θα την ενώνει όχι μόνο στις μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης, αλλά και θα ικανοποιεί τις θρησκευτικές της ανάγκες, ενώ παράλληλα θα της θυμίζει τη μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα.

Πριν από τρεις-τέσσερις μήνες το πέτυχαν. Η ελληνική κοινότητα που ζει και προοδεύει στην πολυπολιτισμική κοινωνία της 49ης πολιτείας των ΗΠΑ έχτισε τον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ενας από τους οικονομικούς πόρους για την ανέγερση της εκκλησίας, εκτός από τις δωρεές και τη συμβολή των Ελλήνων του Ανκορατζ, ήταν και η πώληση ενός βιβλίου με αυθεντικές μεσογειακές συνταγές που ξετρέλανε τους αγοραστές.

Στις 5-6 Αυγούστου, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην παγωμένη πόλη έγινε μεγάλο πανηγύρι και φυσικά στην εκκλησία τελέστηκε ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία. Ομως, όπως όλες οι εκκλησίες, έτσι και αυτή θα έπρεπε να αγιογραφηθεί. Η ελληνική κοινότητα έκανε και εδώ το θαύμα της: απευθύνθηκε στη μητέρα Ελλάδα και ένας Λαρισαίος αγιογράφος κατέφθασε στην Αλάσκα.

Ετσι η Πλατυτέρα Παναγιά καλύπτει την ελληνική εκκλησία στο βορειότερο άκρο του κόσμου, που αεροπορικώς απέχει από την Ελλάδα (μέσω Γερμανίας) περίπου 24 ώρες. Η Πλατυτέρα, όπως και άλλες μορφές αγίων, αγιογραφήθηκαν από τον Λαρισαίο Aγιογράφο Κώστα Θεοδώρου, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση που απηύθυναν μέσω της δημόσιας τηλεόρασης τα μέλη της δραστήριας ελληνικής κοινότητας της πόλης Ανκορατζ.

Ο αγιογράφος έμεινε τουλάχιστον 3 εβδομάδες εκεί και αγιογράφησε μέρος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της πρώτης και μοναδικής ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας στην 49η πολιτεία των ΗΠΑ.

Εξάλλου, δώρισε και μία θαυμάσια αγιογραφημένη εικόνα στην νεοϊδρυθείσα ενορία εκ μέρους του σεβασμιότατου μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνατίου, τον οποίο η ορθόδοξη κοινότητα ευγνωμόνως ευχαρίστησε. Να σημειωθεί ότι στο Ανκορατζ υπάρχει ελληνικό σχολείο στο οποίο φοιτούν περί τα 25 παιδιά.

Ο άγιος των πάγων
Η ορθοδοξία είχε φθάσει στην παγωμένη Αλάσκα από τον 18ο αιώνα. Ο άγιος Ιουβενάλιος, πρωτομάρτυς της αμερικανικής ηπείρου, προχώρησε ως μοναχικός οδοιπόρος στο εσωτερικό της Αλάσκας κηρύσσοντας τον χριστιανισμό με ταπείνωση και επιτυχία.

Πέρασε στον κόλπο Τσεγκάι, όπου ζουν οι Τσουγκάτσοι, και πιο βόρεια, στους Κολόσσους και σε άλλες απομακρυσμένες ινδιάνικες φυλές. Φθάνοντας στις όχθες της λίμνης Ιλιάμινας, το καλοκαίρι του 1796, είχε βαφτίσει μέσα σε δύο χρόνια περίπου 5.000 ιθαγενείς.

Εκεί όμως δολοφονήθηκε από ντόπιους σαμάνους (μάγους - ιερείς), ποτίζοντας με το αίμα του την παγωμένη γη της Αλάσκας, αποδεικνύοντας ότι η Εκκλησία είναι αυθεντική όταν θυσιάζεται, και όχι όταν θυσιάζει άλλους στον βωμό της «ευσέβειας» ή οποιωνδήποτε συμφερόντων.

Σύμφωνα με την παράδοση, το σώμα του σηκώθηκε και κατευθύνθηκε προς τους εκτελεστές του, οι οποίοι, έντρομοι, έπεσαν πάνω του και το κομμάτιασαν με τα τσεκούρια τους.


ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ/ espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...