Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Τελης Μυστακίδης, ο δεύτερος πλουσιότερος Ελληνας του κόσμου με το πάθος για την ταχύτητα


Το 1994 ο επιχειρηματίας Μαρκ Ριτς αποφάσισε λόγω των πολλών και σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπιζε με τη δικαιοσύνη σε Ευρώπη και ΗΠΑ να χαρίσει ουσιαστικά την εταιρεία του σε πέντε άμεσους συνεργάτες του προκειμένου να την σώσει.

Ο ελληνικής καταγωγής γεννημένος στη Ρώμη Τέλης Μυστακίδης, ο Νοτιαφρικανός Ιβάν Γκλάσενμπερκ, ο Βρετανός Σάιμον Μάρεϊ, ο Αμερικανός Τορ Πίτερσον και ο Ισπανός Ντανιέλ Ματέ Μπαδένες έγιναν οι μέτοχοι της εταιρείας, της άλλαξαν το όνομα από Mark Rich & Co σε Glencore και μοιράστηκαν ρόλους και ευθύνες στο αντικείμενο της εμπορίας πρώτων υλων. Ο Τέλης Μυστακίδης ανέλαβε επικεφαλής του τομέα των βιομηχανικών μετάλλων (χαλκός, ψευδάργυρος κ.λπ.).

Με σκληρή δουλειά και έξυπνες επενδύσεις έφτασαν να ελέγχουν το 3% των καθημερινών παγκόσμιων συναλλαγών σε συμβόλαια πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων πρώτων υλών.

Η εταιρεία έχει γίνει ουσιαστικά κολοσσός και το καλοκαίρι του 2010 ανακοινώνεται η εισαγωγή της Glencore στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Χονγκ Κονγκ με συνολική τελική αποτίμησή της στα 61 δισ. δολάρια.

Η Glencore έχει παρουσία σε 40 χώρες και προσωπικό που συνολικά ως όμιλος ξεπερνά τα 53.000. Είναι ένας κολοσσός στον χώρο των παραγώγων, ελέγχοντας σήμερα ένα αναλογικά τεράστιο τμήμα των διεθνών συναλλαγών επί ενεργειακών προϊόντων παράλληλα με ένα τεράστιο δίκτυο εταιρειών που παράγουν τις σχετικές πρώτες ύλες. Εχει παρουσία στην πρωτογενή αγορά (μέταλλα, ορυχεία, ενέργεια, δημητριακά, ακόμα και στην αγορά ηλεκτρισμού και υδάτων) σε Ασία, Αυστραλία, Αμερική, Μέση Ανατολή και Ευρώπη.

Τα μερίδια μοιράζονται ανάλογα με τις θέσεις και τις μετοχές και έτσι, ο Τέλης Μυστακίδης εκτινάσσεται μέσα στους δισεκατομμυριούχους της λίστας Forbes και μάλιστα ως ο πλουσιότερος Ελληνας στον κόσμο, στο ίδιο επίπεδο με τον Σπύρο Λάτση.

Ο 51χρονος σήμερα Αριστοτέλης Μυστακίδης γεννήθηκε στη Ρώμη. Εκεί υπηρετούσε ο πατέρας του ως επιστημονικός σύμβουλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του υποσιτισμού (FAO).

Νεαρός μετακόμισε με την οικογένειά του στη Βρετανία, σπούδασε στο London School of Economics και καθώς μιλούσε έξι γλώσσες επελέγη για να στελεχώσει το τμήμα επενδύσεων της εταιρείας αγοράς παραγώγων Cargill.

Εκεί τον εντόπισε ο Μάρκ Ριτς, και του πρόσφερε τη θέση του επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σε μέταλλα, το 1993 ένα χρόνο πριν την αποχώρησή του, όταν ο Μυστακίδης βρέθηκε με το 6% της εταιρείας.

Διατηρεί χαμηλούς τόνους στην προσωπική του ζωή και το μοναδικό γνωστό γι' αυτόν είναι ότι λατρεύει τα γρήγορα πολυτελή σπορ αυτοκίνητα. Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει όλη του τη ζωή μακριά από την Ελλάδα,δηλώνει Ελληνας. Μάλιστα στο σπίτι και στην οικογένειά του μιλάνε ελληνικά.

Σκέφτεται στο μέλλον να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα αλλά προς το παρόν μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στην κατοικία του στο Μπάαρ της Ελβετίας, όπου βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία της Glencore, και στο προσωπικό του γραφείο στην Place de la Madeleine στο Παρίσι.


Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...