Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

«Δικαίωμα ψήφου στους απόδημους Έλληνες»

Παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη

«Ενόψει της επικείμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης του 2013 είναι σημαντικό να υπάρξει ένας σχεδιασμός και ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση για το θέμα της ψήφου του Απόδημου Ελληνισμού», τονίζει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη.

Η κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου  για τους Έλληνες του εξωτερικού αποτελεί ένα αίτημα και μια δεδηλωμένη ανάγκη εδώ και δεκαετίες. Στο Σύνταγμα του 1975 περιελήφθη για πρώτη φορά διάταξη (άρθρο 51, παρ. 4) που προέβλεψε τη δυνατότητα ρύθμισης τα σχετικά με την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων εκλογέων εκτός Ελλάδας.

Με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001, το άρθρο 108 του Ελληνικού Συντάγματος καθόρισε ως καθήκον του κράτους να μεριμνά υπέρ των αποδήμων και θεωρεί υποχρέωσή του να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση των δεσμών της Ομογένειας με την Ελλάδα και να φροντίζει για την παροχή ελληνικής παιδείας στους Έλληνες του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, θέτει ως καθήκον την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Ελλήνων που εργάζονται εκτός Ελληνικών συνόρων.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα του αναθεωρημένου Ελληνικού Συντάγματος, αλλά και τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, δεν είναι δυνατή υπό τις παρούσες συνθήκες η δημιουργία εκλογικών περιφερειών εξωτερικού και η κατανομή βουλευτικών εδρών σε αυτές, λόγω της έλλειψης προηγούμενης απογραφής και υπολογισμού του νόμιμου πληθυσμού.

Όπως επισημαίνει ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης στο έγγραφό του: «ο Απόδημος Ελληνισμός αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση. Οφείλουμε να τον σεβόμαστε και να τον ενισχύουμε, καθώς έχει διατηρήσει άρρηκτους δεσμούς με την Πατρίδα, κρατά ζωντανές τις παραδόσεις και τα έθιμα μας, τη γλώσσα και τις αρχές του λαού μας, τις αξίες και τα ήθη μας. Διατηρεί και συντηρεί την πολιτιστική μας κληρονομιά και τη μεταλαμπαδεύει στις νεότερες γενιές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...