Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Αγώνας για να αποφύγει το λουκέτο η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου


Σε «συμβιβαστική λύση» φαίνεται πως κατέληξαν οι συζητήσεις μετά την απόφαση του γερμανικού κράτους να διακόψει κάθε χρηματοδότηση προς την Ελληνική Κοινότητα του Βερολίνου. Πράγμα που θα είχε ως αποτέλεσμα το λουκέτο σε 14 πολιτιστικούς συλλόγους που στεγάζονται στο ίδιο κτήριο.

Το συντονιστικό όργανο της κοινότητας συναντήθηκε την Δευτέρα με αρμοδίους για τα ζητήματα των μεταναστών στην Γερουσία του Βερολίνου, οι οποίοι την καλούν να καταθέσει νέα αίτηση για χρηματοδότηση όπου θα παρουσιάζει τα προγράμματά της για τους νέους μετανάστες και τις νέες της δράσεις.

«Συμφωνήσαμε ότι υπήρξε κακή διαχείριση καθώς και κακή ενημέρωση από προηγούμενα προεδρεία της Ελληνικής Κοινότητας του Βερολίνου. Δεν τηρήθηκαν οι κανόνες που θέτει το γερμανικό κράτος ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση και γι’ αυτό δεν ήθελαν να συνεχίσουν να μας στηρίζουν» λέει στα ΝΕΑ ο Νίκος Αθανασιάδης, μέλος του προεδρείου της ομοσπονδίας των ελληνικών κοινοτήτων και πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων στο Βερολίνο.

«Οι αρμόδιοι είναι θετικοί, αλλά περιμένουν να δουν αναλυτικά τις προτάσεις που η κοινότητα έχει ήδη ετοιμάσει» σχολιάζει ο κ. Αθανασιάδης.

Το γερμανικό κράτος ενημέρωσε πριν από μερικές ημέρες ότι διακόπτει κάθε χρηματοδότηση προς την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου από τις 31 Μαρτίου. Με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις από Ελληνες της ομογένειας που έκαναν λόγο για «άδικη απόφαση του κράτους». Ενώ υπήρξαν και σχετικά δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο (π.χ. στις εφημερίδες Bild και Tagesspiegel).

Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο οι ελληνικές κοινότητες χρειάζονται, όπως λένε, στήριξη - κυρίως οικονομική - από το γερμανικό κράτος καθώς υποδέχονται όλο και περισσότερους μετανάστες από την Ελλάδα λόγω της κρίσης και οι ανάγκες αυξάνονται.

Η Ελληνική Κοινότητα του Βερολίνου λάμβανε κρατική βοήθεια ύψους 40.000 ευρώ ετησίως, στο πλαίσιο προγράμματος για την ομαλή ένταξη των μεταναστών στη γερμανική κοινωνία.

Για να καλύψει τα λειτουργικά της έξοδα (ενοίκια, λογαριασμοί, μισθός ενός υπαλλήλου κ.ά.) και να προχωρήσει με την υλοποίηση των δράσεών της έπρεπε οι σύλλογοί της να βρίσκουν ακόμη 20.000 ευρώ το χρόνο.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...